Suolaista ja makeaa: sämpylöitä & kesäkurpitsakakkua.
Tänään innostuin taas leipomaan ja koska leipälaari huutaa tyhjyyttään niin ei muuta kuin sämpylätaikina kohoamaan! Ohjeen nappasin Pirkan 3-viljan sämpyläjauhopussin kyljestä.
Sämpylöihin tarvitset:
- 5dl maitoa tai vettä
- 50g hiivaa
- 1 1/2 tl suolaa
- 75g voita/margariinia
- 11-13dl sämpyläjauhoja (mulla Pirkka)
- loraus maitoa voiteluun
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon/veteen. Lisää suola, osa jauhoista sekä pehmeä voi/margariini. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot. Taikina saa olla pehmeää.
Kohota taikina kulhossa liinan alla 15-30 minuttiia. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota sämpylät vielä hyvin. Sivele sämpylöiden pinta maidolla.
Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 8-12 minuuttia.
Viime viikonloppuna tein siskon vierailun kunniaksi kesäkurpitsakakkua. Tiedän, kuulostaa melko hasardilta viritelmältä, mutta uskokaa pois että hyvää oli ja kehuja tuli 🙂 Kesäkurpitsa kyllä näkyy kakussa muttei maistu laisinkaan. Se antaa kakulle kivasti kosteutta. Tämä resepti on bongattu Koti ja Keittiö-lehdestä 10/2012.
Kesäkurpitsakakkuun tarvitset:
- 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
- 3 1/2 dl fariinisokeria
- 2 dl voi- tai margariinisulaa
- 1 1/2 dl kermaa tai maitoa (itse käytin maitoa)
- 2 huoneenlämpöistä (kanan)munaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl kanelia
- 1/2 tl jauhettua kardemummaa
Kuorrutus:
- 1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
- 100g huoneenlämpöistä voita
- 2 1/2 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita leivinpaperi noin 20 x 30cm:n kokoiseen suorakaidevuokaan tai halkaisijaltaan n. 24cm:n pyöreään vuokaan. (Suosittelen suorakaidevuokaa, koska omasta kakusta tuli liian paksu vaikka tein sen 26cm kokoiseen pyöreään vuokaan.)
Sekoita sokeri, rasvasula ja kerma keskenään. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ne sokeriseokseen. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Kääntele seos kesäkurpitsaraasteen kanssa sokeri-kermaseokseen. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkua noin 40 minuuttia uunin alatasolla. Paistoaika riippuu kakkuvuoan koosta ja uunin tehosta. Anna kakun jäähtyä kokonaan.
Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineen keskenään. Levitä tahna jäähtyneen kakun päälle. Kuorrutusta tulee melko paksu kerros 🙂
Kakku säilyy useamman päivän jääkaapissa. Tein kakun lauantaina ja tänään torstaina tuhosin viimeisen palan ja hyvää oli edelleen 🙂