Hae
Palasia Arjestani

Suolaista ja makeaa: sämpylöitä & kesäkurpitsakakkua.

Tänään innostuin taas leipomaan ja koska leipälaari huutaa tyhjyyttään niin ei muuta kuin sämpylätaikina kohoamaan! Ohjeen nappasin Pirkan 3-viljan sämpyläjauhopussin kyljestä. 

Sämpylöihin tarvitset:

  • 5dl maitoa tai vettä
  • 50g hiivaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 75g voita/margariinia
  • 11-13dl sämpyläjauhoja (mulla Pirkka)
  • loraus maitoa voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon/veteen. Lisää suola, osa jauhoista sekä pehmeä voi/margariini. Alusta taikinaan vähitellen loput jauhot. Taikina saa olla pehmeää.

Taikina valmis!

Taikina valmis!

Kohota taikina kulhossa liinan alla 15-30 minuttiia. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota sämpylät vielä hyvin. Sivele sämpylöiden pinta maidolla.

Maitoa pintaan.

Maitoa pintaan. Ikean välineillä onnistuu 🙂

 

Leivontavälineiden must-hankinta: muumimuki!

Leivontavälineiden must-hankinta: muumimuki!

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 8-12 minuuttia. 

Valmiina tuhottaviksi.

Valmiina tuhottaviksi.

 

Väliin mieluisimmat täytteet ja eikun parempiin suihin!

Väliin mieluisimmat täytteet ja eikun parempiin suihin!

Viime viikonloppuna tein siskon vierailun kunniaksi kesäkurpitsakakkua. Tiedän, kuulostaa melko hasardilta viritelmältä, mutta uskokaa pois että hyvää oli ja kehuja tuli 🙂 Kesäkurpitsa kyllä näkyy kakussa muttei maistu laisinkaan. Se antaa kakulle kivasti kosteutta. Tämä resepti on bongattu Koti ja Keittiö-lehdestä 10/2012.

Kesäkurpitsakakkuun tarvitset:

  • 4 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 3 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 dl voi- tai margariinisulaa
  • 1 1/2 dl kermaa tai maitoa (itse käytin maitoa)
  • 2 huoneenlämpöistä (kanan)munaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa

Kuorrutus:

  • 1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 2 1/2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

 

Kuorrutuksen ainekset.

Kuorrutuksen ainekset.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita leivinpaperi noin 20 x 30cm:n kokoiseen suorakaidevuokaan tai halkaisijaltaan n. 24cm:n pyöreään vuokaan. (Suosittelen suorakaidevuokaa, koska omasta kakusta tuli liian paksu vaikka tein sen 26cm kokoiseen pyöreään vuokaan.) 

Sekoita sokeri, rasvasula ja kerma keskenään. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää ne sokeriseokseen. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Kääntele seos kesäkurpitsaraasteen kanssa sokeri-kermaseokseen. Kaada taikina vuokaan.

kuvia 009

Kääntele kesäkurpitsaraaste ja jauhoseos vuorotellen sokeri-kermaseokseen.

Kääntele kesäkurpitsaraaste ja jauhoseos vuorotellen sokeri-kermaseokseen.

kuvia 011Paista kakkua noin 40 minuuttia uunin alatasolla. Paistoaika riippuu kakkuvuoan koosta ja uunin tehosta. Anna kakun jäähtyä kokonaan.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineen keskenään. Levitä tahna jäähtyneen kakun päälle. Kuorrutusta tulee melko paksu kerros 🙂

Kakku valmiina.

Kakku valmiina.

 

Tältä se näyttää sisältä.

Tältä se näyttää sisältä.

 

Ja tällainen kerros on täytettä!

Ja tällainen kerros on täytettä!

Kakku säilyy useamman päivän jääkaapissa. Tein kakun lauantaina ja tänään torstaina tuhosin viimeisen palan ja hyvää oli edelleen 🙂

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *