Hae
Palasia Arjestani

Olenko herkistänyt itseni?

Heippa! Kuinkas teillä viikonloppu sujui? Aurinkoisissa merkeissä varmasti 🙂 Me matkattiin perjantaina mökille miehen ja hänen siskonsa kanssa. Lapset olivat jo mökillä viettämässä lomaa mumman, paapan ja isovaarin kanssa. Taisi tytölläkin olla meitä jo kova ikävä, koska huuli alkoi väpättää saman tien kun ajettiin mökin pihaan. Seuraava tunti menikin pienen takiaisen roikkuessa kaulassa ja kertoessa mitä kaikkea kivaa oli tehty mökillä viikon aikana <3

20140726_093304kuvia 003kuvia 005kuvia 006kuvia 004kuvia 007kuvia 012

Kassiin pakatut treenikamat sai olla kassissa koko viikonlopun. Ei kauheasti huvittanut mitkään liikunta-aktiviteetit kun sekä lauantaina että sunnuntaina varjossa oleva lämpömittari näytti 33 astetta! Mun urheilusuoritukset oli lähinnä pari kevyttä kävelylenkkiä ja muutama uintireissu. Loppuaika vaan oltiin ja rentouduttiin. Ja syötiin tietysti hyvin 😉

kuvia 001

20140726_10335720140726_10504620140726_10424020140726_10422820140726_13291320140726_140713kuvia 014kuvia 015Mä olin oikeastaan aika yllättynyt miten siististi söin koko viikonlopun. Lauantaina käytiin Hallissa jätskillä, grillattiin kanoja ja piffejä, jälkkäriksi grillattuja persikoita ja nektrariineja ja illalla muutama irtari hyvässä seurassa. Ruokailut mökillä poikkeaa aina mun normaaleista arkipäivien ruokailuista. Lauantaina aamupalaksi muroja ja jogurttia, joita en syö normaalisti oikeastaan koskaan. Grillattavat lihat ja kanat oli marinoituja. Ostetaan kaikki kotiin aina marinoimattomina. Viikonlopun aikana siis söin gluteenituotteita, maitotuotteita sekä lisäainepommeja paljon enemmän kuin normaalisti. Vatsa reagoi niihin todella voimakkaasti! En nyt ala mitään yksityiskohtia tässä kertomaan, mutta voin sanoa ettei olotila lauantai-iltana ollut mikään maailman mukavin.. Toki syy voi olla mikä tahansa, mutta ensimmäisenä tulee mieleen herkistyminen noille tuotteille eli kroppa ei enää kestäkään kunnolla esim. gluteiinia ja maitotuotteita, koska en niitä viikollakaan kauheasti syö. Kenellekään muulle ei tullut ruuista mitään oireita eli tuskin söin mitään huonoksi mennyttäkään. Voihan se olla, että sattui vaan tuulemaan väärästä suunnasta 😀 Vaikka viljatuotteiden ja maitotuotteiden (niin kuin monen muunkin tuotteen) sanotaan olevan huonoja niin onko loppujen lopuksi järkevää pidättäytyä niistä, jos ei oikeasti ole keliakiaa tai laktoosi-intorelanssia? Tai jos pidättäytyy niin käykö niin että sitten kun haluaisi syödä niitä niin kroppa ei enää kestäkään? Onko järkevää tieten tahtoen tehdä itsensä yliherkäksi gluteiinille ja maitotuotteille?

Tällaista pientä päänsisäistä pohdintaa maanantain kunniaksi 🙂

Vähän erilainen aamupala.

Vähän erilainen aamupala.

IMG_20140726_122459

20140726_122053

Täytettyjä herkkusieniä.

Täytettyjä herkkusieniä.

20140726_15291720140726_16055520140726_161823

Grillattuja persikoita/nektariineja, vanijakermaa ja pannunlla paahdettuja mantelilastuja, nam!

Grillattuja persikoita/nektariineja, vanijakermaa ja pannunlla paahdettuja mantelilastuja, nam!

kuvia 002

Sunnuntaina syötiin savustettua lohta :)

Sunnuntaina syötiin savustettua lohta 🙂

Nyt ollaan palattu taas normiarkeen ja tänään taas treenaamaan hieman vetreämmillä olkapäillä kuin viime viikolla! Tytölläkin strattasi viimeinen lomaviikko, jonka hän viettää mun kummitytön kanssa puuhastellen meillä 🙂

*postaus sisältää mainoslinkin

 

 

22 kommenttia

 1. huhtikuu kirjoitti:

  Kyllä varmasti voi herkistää itsensä gluteiinille ja maitotuotteille. Tosin yleensä niin käy silloin, kun esim. rahkaa vedetään 3 purkkia joka päivä 3 kuukautta. Itse sain vatsani herkistymään maitotuotteille juurikin tuolla konstilla. Samoin olin ihan varma, että myös gluteeni aiheuttaa oireita. Olin jopa hetken ilman kumpaakin, mutta ei se tuonut juuri mitään helpotusta. Tuon jälkeen olen pyrkinyt syömään varsin vaihtelevasti kaikenlaista: maitotuotteita. leipää (myös sitä vaaleaa!), kasviksia, hedelmiä, lihaa jne. ja vatsa alkoi palautua suht nopeasti. Ainoa mitä olen edelleen pyrkinyt välttämään, on lisäaineet. Vatsa voi nyt tosi hyvin.

  Nykyisin gluteenittomuus ja maidottomuus on jonkinlaisia trendejä ja kaikki vatsavaivat laitetaan helposti gluteenin ja maitotuotteiden piikkiin. Toki totta on, että joillekkin nämä aiheuttavat oireita, mutta uskaltaisin väittää, että hyvin pienelle osalle. Kroppa saadaan sekaisin yksipuolisella syömisellä. Varsinkin monet ”bodaajat” vetävät päivätä toiseen rahkaa, kananmunia, raejuusto ym. ja sitten mietitään miksi se vatsa ei toimi. Ruoan on tarkoitus olla monipuolista. Kannattaa myös joskus tsekata gluteenittomien tuotteiden tuoteselosteita. Ne ovat monesti pitkiä kuin nälkävuosi. Omasta mielestäni nämä lisäaineet, millä korvataan gluteenin ominaisuudet, ovat paljon järkevämpiä välteltäviä, kuin itse gluteeni.

  Itse syön tällä hetkellä maitotuotteta, gluteenituotteita ja jopa sokeria ja vatsa voi paremmin kuin koskaan.

 2. Jonna kirjoitti:

  Hyviä pointteja! Eniten mietityttää että voiko tällaisella ruokavaliolla jossa viikolla en juuri syö noita niin herkistää itseään vai pitäiskö olla pidempi aikaväli? Lähinnä gluteiinia ajatellen. Itse olen huomannut että jos kauheasti syön esim. leipää niin silloin tulee selkeitä oireita, mutta pelkästään viikonloppuisin syötynä ei yleensä tule yhtään mitään. Tässä ruokavalioviidakossa on hemmetin vaikeaa tietää että mikä nyt on oikeasti huonoa ja vaarallista ja mikä median aikaan saamaa pelottelua.

  Monipuolinen ravinto on kaiken a ja o! Luomuakin vois ostaa useammin ja syödä entistä enemmän kasviksia niin kroppa kiittää 🙂 Voihan se tosiaan olla että kuumuus ym yhteenlaskettuna sai mulle aikaiseksi nuo oireet. Mistäpä näistä aina tietää!

 3. MissEvilEve kirjoitti:

  Kyllä vaan. Itselleni tuo on tuttua silloin jos diettaan, ja tällöin syön pidempiä aikoja siististi. Sen jälkeen herkkupäivät voivatkin mennä aivan v-tuiksi koska olo on kuin vatsatautisella, mikään ei imeydy jne. Mitä pidempään syön siististi, sitä pahemmat on oireet kun yritän syödä ”ohi listan”. Parasta onkin syödä tasaisesti kaikenlaista niin ei kroppa koe mitään shokkina, tai näin siis itse ainakin omalla kohdalla olen todennut.

  • Jonna kirjoitti:

   Dieetillä ollessa tankkauspäivät olikin aika tuskaisia! Ehkä paras tosiaan kun syö kaikkea tasaisesti kun ei mitään ruokavammaakaan virallisesti ole 🙂

 4. Riitu kirjoitti:

  Olen huomannut myös saman tuossa ”herkistymisessä”. Nyt kun on tässä kesän aikana tullut syötyä leipää niin en kyllä ole saanut mitään vatsaoireita, jos ei lasketa sellaista yleistä turvotusta ja maharöllykkää 😀 Mutta, kun olen syömättä leipää joskus pidemmän aikaa ja sitten syön taas niin silloin kyllä huomaa viljan vaikutukset. Eli oisko tässä se kultainen keskitie hyvä, syö sopivasti kaikkea niin vatsakin voi hyvin ?! JOs ei ole siis keliakiaa tms oikeaa syytä olla syömättä jotain ainesosaa. Maitoa tulee syötyä rahkan muodossa purkki tai kaksi päivän mittaan marjoilla, eipä siitäkään mitään oireita tule. Kaikenlaisia ruokahömpötyksiä tulee ja menee, nyt on maito ja viljat pahasta..mitähän seuraavaksi 😉

  Lämmintä kesän jatkoa kuitenkin 🙂

  • Riitu kirjoitti:

   Pakko vielä lisätä, että tuohon turvotukseen saattaa vaikuttaa muutkin syödyt ruuat, kuin pelkkä leipä :’D

  • Jonna kirjoitti:

   Näin on. Lisäaineet on totta kai hyvä jättää pois ja panostaa enemmän luomuun, mutta että pitäis karttaa jotain vaan sen takia kun se on yhtäkkiä ”pahasta”… kyllä on välillä vaikeeta täällä ruokatrendien viidakossa ja villityksissä! Ite kyllä huomaan sen, että leivän mussutuksessa täytyy pitää järki päässä jos ei halua kauheeta turvotustilaa, mutta muuten kestän kyllä viljatuotteita hyvin, samoin kuin maitotuotteitakin. Ehkä jatkamme hyväksi havaitulla ”kaikkea sopivasti”-linjalla niin kuin tähänkin asti 🙂

 5. Nimetön kirjoitti:

  Mistähän tuossa vatsaoireilussa on kyse, kun luin tämän Iltalehden toimittajan kirjoittamanpäiväkirjajutun (kiinnostava kokeilu ylipäätään, luettavissa on myös jutut 1 ja 2):

  Kuukausi valmisruoilla: Oikea ruoka pani vatsan sekaisin
  http://www.iltalehti.fi/elintavat/2014072318512010_el.shtml

  • Jonna kirjoitti:

   Aika hämmentävä juttu jos ns. paremman ruuan syömiseen paluukin tekee vahvat oireet tuollaisen kokeen jälkeen..

 6. Ella kirjoitti:

  Monella tulee myös vastaan se, että oireet ovat olleet lievempiä ja jatkuvampia silloin, kun esim. maitoa ja viljaa on syöty säännöllisesti, ja kun kohentuneeseen oloon on tottunut, oireet tuntuvatkin reippaasti inhottavammilta. Ja toki siis varmasti ovatkin, eivät pelkästään tunnu siltä 😀 Mutta pointti on, että yleensä ne tuotteet jätetään jonkun oireen takia pois, jos olo kohenee, luultavasti kroppa on tykännyt siitä. Sitten kun kroppaan laittaa jotain, mistä se ei tykkää, se reagoi vahvasti.

  Tässä pätevä artikkeli asiasta, johon on myös kakkososa. Tuolta löytyy muutenkin aika hyvää, tälläiselle tavalliselle ihmiselle rautalangasta väännettyä tietoa, hyvin perusteltuna.

  http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/

  • Jonna kirjoitti:

   Mä tein eilen itselleni ihmiskokeen eikä mun vatsa sanonut mitään leipään ja maitotuotteisiin. Yhdistän kyllä vahvasti ne kivut nimenomaan siihen grillausmättöön mikä vedettiin päivälliseksi. Johonkinhan se reagoi normaalia vahvemmin, epäilen että niihin lihojen ja kanojen marinadeihin..

   Hyvä artikkeli! Kiitos siitä 🙂 Noita on aina mukava lukea!

 7. Heidi kirjoitti:

  Ootko perehtynyt FODMAP:n? Mä oon havainnut reagoivani osaan tällasista ruoka-aineista. Määrät, jotka aiheuttaa vatsaoireita riippuu ruoasta, mut etenkin kivihedelmä kuten nektariinit saa aikaan törkeet kivut jo pieninä annoksina.Harmillista, kun rakastan niitä :/

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, olen jonkun verran. Meillä oli viime viikolla kotona nektariineja eikä sillon ainakaan tullut mitään. Mut voihan se olla persikkakin? Otappa näistä aina selvää 😀 Eikö sulla kestä vatsa niitä edes kypsennettyinä?

   • Heidi kirjoitti:

    Kypsennettynä en ole kokeillut. Täytynee nyt testata, kun laitoit reseptinkin! 🙂 Yks, mikä voi vatsaa ärsyttää on grillattu ja savustettu ruoka. Etenkin jos vaivojen taustalla on sappeen liittyviä ongelmia.

 8. Nanne kirjoitti:

  Uuh, mun mielestä nää maidoton/gluteiiniton ynnä muut ovat niin hömpötystä kuin vaan olla voi. Toki jos ihmiset kokevat pääsevänsä niillä eroon maharöllyköistään, niin satasella etiäpäin vaan. Mun mielestä on vaan hassuu pyrkii jollekin ”kivikauden” ruokavaliolle, sillä nykyihminen on viljellyt ruokansa ja hyödyntänyt talouseläimistä saamiaan tuotteita abouttiarallaa 10 000 vuoden ajan. Ainakin viljelyn historia yltyy tuolle ajalle. Ja esim. ihmisten kyky juoda maitoa ja syödä maitotuotteita perustuu mutaatiolle, mikä on levittynyt ihan vaan sen takia että se on ollut niin pirun hyödyllinen eloonjäämisen kannalta. Ne ihmiset jotka ovat pystyneet hyödyntämään monipuolisempaa ruokaskaalaa ovat mm.selvinneet todennäköisemmin nälänhädistä ja olleet hedelmällisempiä, kun muu väestö. Tämän takia alunperin pienen porukan mutaatio on levinnyt koko läntisen pallon puoliskon ominaisuudeksi. En tiedä onko viljan kanssa samoin.. se että saa mahan kipeeks leivän mussuttamisesta ei nyt tarkoita automaattisesti että se täysin gluteiiniton ruokavalio on järkivaihtoehto… ja anteeksi teille, jotka oikeasti saatte apua kyseisestä ruokavaliosta, kukin syököön mikä itsestä tuntuu hyvältä. Mut no… En voi sille mitään että näin aattelen! 🙂

  • Emmi kirjoitti:

   Voisipa kommenteista tykätä 😀 Mä en vaan ymmärrä

  • Jonna kirjoitti:

   Juurikin näin! Monillahan se ei ole gluteiini mikä turvottaa vaan esim. leivän hiiva. Ite pystyn syömään leipää kunhan teen sen kohtuudella eikä niin että pussillinen päivässä kuten joskus saattaa livahtaa 😀 Mähän kokeilin joskus paleoo, mutta jossain vaiheessa kroppa alkoi tuntua todella tyhjältä vaikka kuinka söin hiilareita sallituista lähteistä. Jostakin syystä viljatuotteet on juuri niitä mitkä mulla parhaiten ”tankkaa” kroppaa. En tiedä onko omaa kuvitelmaa vai mitä, mut näin se vaan on.

   Haha, hauska sanonta toi satasella etiäpäin vaan 😀

 9. nina kirjoitti:

  itsehän kärsin kroonisesta ummetuksesta johon on toistaiseksi eniten auttanut gluteenittomuus (trust me, kaikkea on kokeiltu). toki vieläkään vatsa ei toimi täysin normaalisti, mutta nyt olen välttynyt kaikista tuskallisimmilta fissuuroilta (kiva kirjotella tämmösiä nettiin :D). maitotuotteita syön jonkin verran, mutta en liikoja, sillä sairastan iho-ja nivelpsoriasista eli en halua lisätä elimistön tulehdustilaa. monivaivaisille ihmisille nää gluteenittomat ja maidottomat ruokavaliot voi oikeasti tuoda helpotusta elämään.

  • Jonna kirjoitti:

   Totta tämäkin. Ja todistetusti paleosta on suurta apua mm. kilpirauhasvaivoista kärsiville! Ei ole ihan mustavalkoisia juttuja nämä ruokavalio asiat 😉

 10. Leena kirjoitti:

  Tämä on jännä aihe. Itekin välillä on tullut mietittyä, että tekeekö loppujen lopuksi vaan elimistölleen hallaa, kun kokeilee parantaa suoliston (ja koko kropan) vointia jättämällä tiettyjä ruoka-aineita pois… Gluteeniton ja vain vähän maitotuotteita sisältävä ruokavalio tai syömistyyli on mulle kuitenkin tuntunut sopivan hyvin, voin paremmin kuin aikoihin. Yhtäkkiset suuret muutokset voi elimistölle tulla aika shokkina, eli varmaan muutokset pitäisi tehdä vähitellen. Kaikki syömisasiat on monimutkaisia eikä ollenkaan mustavalkoisia eikä niihin siten pitäis suhtautuakaan. Mun mielestä jokaisen pitäisi syödä siten kuin itselleen kokee parhaimmaksi! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Totta! Tämä on aihe, josta meillä jokaisella on jotain sanottavaa. Jokainen kroppa on täysin erilainen, toimii omalla tavallaan ja kestää toisia ruoka-aineita paremmin ja toisia huonommin. Vain kokeilemalla löytää sen itselleen sopivimman tavan syödä. Oma hyvinvointi on kaiken a ja o ja kroppaa tulisi todellakin kuunnella! Sillä saattaa nimittäin olla paljonkin asiaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *