Hae
Palasia Arjestani

Jos saisit muuttaa yhden asian itsessäsi

Oletteko koskaan pistäneet merkeille etten hymyile oikeastaan missään kuvassa hampailla? Siihen on olemassa erittäin hyvä syy ja se on vaivannut mua siitä asti kun mulle vaihtui rautahampaat joskus ala-asteella. Mulla ei ole mitkään maailman suorimmat hampaat ja miehen hellyttävästi kutsuma kolikkoautomaatti on aika hyvä kuvaus mun etuhampaista 😀 Olen monta kertaa asiasta puhunut hammaslääkärillä ja muksuna mulla olikin raudat suussa aika kauan. Hampaat suoristuivat ja olivat tosi kauniit. Meni kuitenkin noin kuukausi niin hampaat oli taas kääntyneet vinoon ja rako entisellä paikallaan. Nyt yritän elää asian kanssa, koska mitään kiskoja en todellakaan tahdo suuhuni.

PicsArt_1415709810882

Mua ei haittaa yhtään vaikka raskauden jäljiltä vatsanahka on arpinen ja löysä varmasti ikuisesti. Mua ei haittaa pikku sellut jaloissa tai se ettei mun tissit ole läheskään yhtä terhakat kuin ennen raskautta. Ei mua haittaa mun rasvainen ihokaan, mutta toi hammasjuttu on aina vaikuttanut todella vahvasti mun itsetuntoon ja koulussa mua kiusattiinkin välillä hammasraon vuoksi. Tiedän, että etuhampaisiin voisi varmasti jotkut kuoret laitattaa, mutta kalliiksihan se tulee. Viime hammaslääkäri käynnillä kuulin purevani yön aikana aika voimakkaasti hampaita yhteen ja etuhampaiden päät on aika ohuet. Voi siis olla, että sattuman kaupalla joudun laitattamaan kuoret hampaisiin ja saan kauniimman hymyn 🙂

C360_2014-11-11-14-37-31-823Nyt mä olen vakaasti päättänyt hyväksyä tämänkin asian. Onhan se kulkenut jo parikymmentä vuotta mun mukana eikä ihan heti ole poiskaan lähdössä. Jatkossa siis blogissa tullaan näkemään enemmän hammashymyjä! Onko teillä jokin asia, jonka tahtoisitte itsessäni muuttaa? Sellainen joka on vaivannut teitä vuosikausia?

C360_2014-11-11-15-09-37-940

Kuuntelin päivällä radioo ja siellä puhuttiin ihmisten tyytyväisyydestä omaan työpaikkaansa ja ammattiinsa. Mä ajauduin labranhoitajaksi ihan sattumalta. En ollut tietoinen koko ammattikunnasta, mutta kun lopetin Tekun niin ajattelin että jotainhan tässä on tehtävä. Jossain ammattikorkeakoulujen hakuoppaassa näin sitten ilmoituksen bioanalyytikon koulutuksesta ja sinnehän sitten hain. Ekalla kerralla en edes päässyt sisään vaan olin jollain varasijalla 75. Tokalla yrityksellä pääsin kouluun kolmanneksi parhailla pisteillä ja sillä tiellä ollaan! Mä tiedän ettei musta tule koskaan mitään korkeantason johtajaa enkä sellaiseksi haluakaan. Luulin aluksi suuntautuvani jonnekin yksinäiseen tutkimustyöhön, mutta työharjoitteluissa tajusin viihtyväni ihmisten seurassa todella hyvin. Taidan olla melko onnekkaassa asemassa, koska voin oikeasti sanoa rakastavani työtäni ja koen olevani siinä hemmetin hyvä! En vaihtais tätä mihinkään. Tulevaisuuden näkymätkin on hyvät, koska lääkärikeskukset ja sairaalat eivät pyöri ilman labraa ja labranhoitajia. Palkkaus on mun mielestä ihan ok ja mulle riittävä. Varsin tyytyväinen siis olen. Mites teillä, oletteko jo unelma-ammatissa vai haluaisitteko jotain muuta? Jos opiskelette tai olette tyttömänä niin mitä tahtoisitte tehdä? Mikä työssä tekee onnelliseksi?

No niin on hieno kokoelma selfieitä tässä postauksessa 😀

24 kommenttia

 1. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Oon huomioinut että sulla on sellainen hymy ettei hampaita kauheesti näy, mutta toisaalta se ei yksin kerro mitään sillä ei kaikilla hampaat loista takariviin asti vaikka kuinka hymyilisi. Hammashymy ei vaan välttämättä ole luonnollista ja itsekin olen joutunut ihan väkisin opettelemaan sitä kun muuten näyttää irvistelyltä, ja mulla on siis ihan hyvät hampaat.

  Sen verran on pakko sanoa ettei toi kolikkoautomaatti mielestäni ole kovinkaan kuvaava, sillä sulla ei ole sellaista vähintään puolen hampaan levyistä rakoa etuhampaiden välissä. Se pitäisi olla sellainen iso että sen huomaisi. Mun silmiin sun hampaat vaikuttaa ihan normaaleilta, ja trust me, äitini ammatin takia olen kytännyt omia ja muiden hampaita fanaattisesti viimeiset 30 vuotta.

  Hampaiden etenkin jonkun raon tms muotoilu on yllättävän edullista, eikä siihen välttämättä tarvita mitään kalliita oikaisuhoitoja tai kunnon laminaatteja. Mun mies kävi 2013 puolen vuoden ajan oikomishoidossa (oli enemmän vinot), se oli helvetin kallista mutta tulos oli loistava. Taakse piti laittaa ns. retentiokaari pitämään pakka koossa, muuten kävisi niin kuin sullekin on käynyt, eli hampaat vetäytyvät väärille paikoille takaisin. Sun kohdalla todnäk riittäisi sama temppu kuin eksälläni, hänen kolikkoautomaattihampaansa eli neljä ensimmäistä ylhäältä muotoiltiin ihan paikka-aineella hammaslääkärissä (yksityisellä). Maksoi muutaman satasen ja tuli todella priimaa 🙂

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Toi rako on itseasiassa nykyään vähän pienempi mitä se oli muutama vuosi sitten, mutta häiritsee mua itseäni silti kovin paljon. Mun kaveri kävi jokin aika sitten yksityisellä hoidattamassa vinoja hampaita ja sille tuli aivan kaamea lasku sieltä! En sit tiedä mitä kaikkea siellä on duunattu 😀 Hyvä kuitenkin tietää ettei noiden suoristaminen välttämättä maltaita maksaisi….

 2. Ama kirjoitti:

  Mitä sä höpötät? Eihän sun hampaissa näy mitään. Suoremmat ne on kun mulla ja mä hymyilen tyytyväisesti aina hampaat esillä. Ennen häitä todettiinkin mieheni kanssa että pitäiskö mun astella alttarille kun stereoista kuuluis tilipitappi tippitappi… 😀

  • Jonna1983 kirjoitti:

   No kyllä niissä on! 😀 Toinen kulmahammas on ihan vinossa, samoin alhaalla sama homma. Mutta. Nyt kun näin asian ilmaisit niin voihan se olla, että asia joka musta on tuntunut aina tosi isolta niin onkin vain omaa kuvitelmaa? Toiset ei sitä välttämättä huomaa vaikka itse sen huomaankin. Hmm.. Loistavaa, kiitos kun avasit mun silmät 😉

 3. Cele kirjoitti:

  Pakko kommentoida, että ei noita hammas’virheitä’ ainakaan kuvissa näy. Katselin vaan, että harvinaisen suorilta nuo hampaat näyttää 🙂 Uskon kyllä, että harmitus on ihan oikea ja todellinen, mutta ei se näin tuntemattoman ulkopuolisen silmiin ainakaan kuvissa osu. Itsestäni ainakin tiedän, että itse nuo ongelmat näkee vielä isompina kuin mitä ne muille näkyvät (jos näkyvät ollenkaan 😉

  Mutta jos joku asia sitten omassa ulkomuodossa ärsyttää niin kyllä se sitten vaan ärsyttää. Itsellänikin on kasvanut keskelle nenää ihmeellinen näppylä, joka ei suostu enää katoamaan pois. Koska se ei ole ollut siinä syntymästä lähtien niin en ole oppinut sitä sietämään. Jep, nää on taas näitä oikeita ISOJA ongelmia, mutta naisille tää on kai aika ominaista 😛

  Onneks hampaitten ulkonäkö on asia johon pystyy vaikuttamaan. Halpaa se ei ole, mutta ehkä tieto siitä, että ratkaisu on olemassa kuitenkin helpottaa. Itse päädyn oman näppyläkompleksini kanssa aina siihen, että ei jaksa maksaa vaivaa lähteä tuon kanssa lääkärin juttusille. Kaveri ei aiheuta mulle mitään terveysongelmia, kunhan vaan häiritsee mun esteettistä silmää ;D

  Pointtini siis oli, että mun silmään sun hampaat näyttää kuvien perusteella suorilta ja ihan normaaleilta 🙂

 4. Jonna1983 kirjoitti:

  Joo, niin taitaa olla, että asia häiritsee mua enemmän kuin muita. Ilmeisesti muut ei koko ”virhettä” huomaakaan! Hih 🙂 Mä varmaan kyllä joudun jossain vaiheessa oikeasti jotkut kuoret tms hommaamaan jos jatkan hampaiden pureskelua samaan malliin…

 5. teezy kirjoitti:

  En edes huomaa mtn rakoa hampaissa: D. Kiinnostaisi kovasti kuulla työstäsi ja niihin kuuluneista opinnoista.

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Hehe, ehkä mä sit vaan nään sen 😀 Mä voisin joku kerta tehdä vähän laajemman postauksen mun duunista 🙂

 6. Mimmukka kirjoitti:

  Höpö höpö, ei sun hammasrivistössä ole mitään vikaa! Olen nähnyt paljon vinompiakin hampaita.

  Kiva,kun kirjoitit omasta työstäsi! 🙂

  Itse olen nyt työttömänä, kun ei toimisto-merkonomeille ole töitä. Olisin kyllä unelma-ammatissani. Saisin työskennellä tietokoneella ja olla ihmisten kanssa tekemisissä.
  Työssä on myös tärkeää, että on tekemistä ja työkaverit ovat mukavia. Olen nimittäin ollut sellaisessakin työssä, jossa ei ole tekemistä ja se saa kyllästymään totaalisesti.
  Ja onhan se palkkakin tärkeää työssä. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Työkaverit on muuten iso plussa töissä! Enpä voisi itselleni juuri parempia duunikavereita saada 🙂 Ihan huipputyyppejä kaikki! Toivottavasti säkin pääset omaan unelmatyöpaikkaasi <3

 7. RL kirjoitti:

  Sulla on oikeasti tosi kauniit hampaat! Minusta etuhampaiden välissä oleva rako on persoonallinen ja viehättävä. Usein näkee malleja joilla on iso hammasrako ja uskon, että he ovat saaneet työnsä monesti juuri sen pikkuisen raon vuoksi. Sinulle en kylläkään edes näe rakoa. Itselläni on eteenpin työntyvät hampaat, josta olen joskus harmitellut tutuille. Muut ovat vaan todenneet etteivät ole edes huomanneet asiaa. Olen saanut kerran teininä ruman kommentin”ilkeältä pojalta” hampaistani ja tämä on vaikuttanut siihen, että itselläni on ollut melko paha hammaskompleksi.mutta nykyään en anna töröttävien hampaitteni häiritä, vaan hymyilen reippaasti. Kannustan sinua tekemään samoin, sillä sinulla on oikeasti kauniit hampaat.

  • Jonna kirjoitti:

   Nyt täytyy jo uskoa, että ehkä toi rako on vain mun omassa päässäni. Siitä olen joskus lapsuudessa saanut kuulla niin se on tainnut jäädä takaraivoon ikävästi huutelemaan. Hymyillään tästä lähtien koko hammasrivistöllä! 🙂

 8. Janni kirjoitti:

  ”Onko teillä jokin asia, jonka tahtoisitte itsessäni muuttaa? Sellainen joka on vaivannut teitä vuosikausia?”

  Pakko kommentoida nyt tähän, koska mulla tosiaan oli hampaat myös kompleksi. Ja nykyään mulla on hammaskuoret 🙂 Ne on aika harvinaisia Suomessa ainakin vielä ja aina saa selittää ihmisille, jos tulee puheeksi…

  Mä siis vihasin mun hampaita siitä asti kun aloin jotain ulkonäöstä tajuamaan. Mun hampaat oli pienet, niissä oli rakoja, ne oli hieman sisäänpäin kääntyneet (mutta ei sillä tavallla, että oikominen olisi mitään auttanut, kun purenta oli ok) eikä ne oikeastaan ”näkyneet” ollenkaan. Muut ulkonäkökompleksit tuli ja meni ja pystyin elää niiden kanssa, mutta hampaitani en ikinä hyväksynyt. En hymyillyt tai nauranut 10 vuoteen!! Välttelin tilanteita, joissa joutuisi nauramaan. Nyt ajateltuna ihan kamalaa, kuinka paljon se rajoitti elämääni. Laitoin kuoret vuosi sitten 23-vuotiaana 10 ylähampaaseen. Kalliiksihan se tuli (reilu 10 000e), mutta en ole katunut hetkeäkään kun nyt pystyn olemaan häpeämättä itseäni ja nauramaan ja hymyilemään ja elämään täysillä 🙂 Monet sanovatkin, että olen kuin aivan eri ihminen nyt.

  Eikä nälkä ole kasvanut syödessä, nyt olen tyytyväinen ulkonäkööni enkä haaveile mistään muista operaatioista.

  PS. Sun hampaat näyttää mun silmiin hyviltä, mutta ymmärrän kyllä täysin jos itsestä tuntuu eriltä.

  • Jonna kirjoitti:

   Rahat ei todellakaan ole sun kohdalla menneet hukkaan, päinvastoin! Mahtavaa, että olet nyt tyytyväinen hampaisiin 🙂 Hampaat ovat kyllä sellainen juttu, jotka näkyy usein niin olishan se ihan kiva että ne ovat just sellaiset kuin haluaa.

 9. Cathy kirjoitti:

  Täällä kans yks hampaitaan inhonnut ihminen. Ne häiritsi mua AINA ja heti ku palkkahommiin opiskelujen jälkeen pääsin säästin ja marssin hammaslääkäriin ja mulle laitettiin 4kpl laminaatteja. Sen jälkeen oon hymyilly paljo enemmän.

  • Cathy kirjoitti:

   Minne se loppu kommentti katos? Makso siis yhden kuukauden bruttotulot, mut päivääkään en oo katunu ja hymyjäkin tulee useammin.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, hyvä sijoitus! Ehkä munkin kannattais..

 10. Nimetön kirjoitti:

  Jos narskuttaa hampaita niin äkkiä hoidoksi yöllä pidettävä purentakisko. Se estää hampaiden kulumisen. Laminaatit/kuoret eivät kestä narskuttajalla ilman purentakiskoa.

 11. Riikka kirjoitti:

  Mitä muuttaisin itsessäni? Noh, kun kerran kysyit, niin meikäläisen murheenkryyni on aina ollut löysä vatsanahka…. Yhden lapsen olen synnyttänyt ja välillä olen miettinyt, miltä näyttäisin jos niitä olisi siunaantunut vaikka kolme? Enää ei lapsia tule, ikää on jo sen verran paljon, riskit on liian suuret ja tytär on jo sen verran vanha, että pahimmat ruuhkavuodet ovat jo takanapäin:-). Ehkä olen itsekäs, mutta näillä mennään. Ehkä sen vatsanahkan saisi jotenkin kuriin, jos todellakin olisin todella tiukkana ja noudattaisin vain terveellistä ruokavaliota, ilman mitään herkkuja. Liikuntaa harrastan sen 5-6 krt viikossa (kuntosalia, tanssia, lenkkiä koirien kanssa). Mutta viikonloppuisin haluan hiukan herkkuja peliin tai ainakin lauantaina:-)

  Työelämä ei tällä hetkellä nappaa yhtään. Siksi hainkin nyt syksyn yhteishaussa uusien opintojen pariin. Vielä en tiedä mitenkä pääsykokeet ovat menneet, se selvinnee parin viikon sisällä. Kova business työ vaihtuisi röntgenhoitajan hommiin jos kävisi ihan todella hyvä tuuri. Jos ei nyt tärppää, niin on kyllä pakko hakea keväällä uudelleen!!!

  • Jonna kirjoitti:

   Toi vatsanahka on siitä kinkkinen juttu, että toisilla se palautuu ja toisilla ei koskaan. Mullakin se kyllä roikkuu ikävästi, mutta en oo siitä oikein jaksanut välittää. Raskausarpiakin näkyy vielä selvästi ja ne tekevät ihosta entistä röpelöisemmän. Oletko harkinnut leikkauttavasi nahkan joskus?

 12. JanikaH kirjoitti:

  Täällä myös yksi hammasongelmainen. Ulommat etuhampaani (toiset keskeltäpäin) olivat todella ulkonevat, lähes vaakatasossa, näytin aivan draculalta. En koskaan hymyillyt hampaat esillä. Pari vuotta sitten tuli mitta täyteen ja googlasin tapoja korjata nuo hampaat. Päädyin itse Inman Aligner-hoitoon, maksoi 2500e ja puolessa vuodessa ylähampaani olivat suorassa rivissä. Koje oli irroitettava joten ei tarvinnut pitää esim töissä, vaan riitti kun pidin sitä kotona ja öisin. Ja tosiaan, hampaat olivat todella vinossa. Harmittaa vaan kun en älynnyt tehdä tätä jo aiemmin, sen verran helppoa tuo loppujen lopuksi oli. Mulla oli myös muksuna sellaiset telaketjut, pidin niitä pari vuotta ja alle puolessa vuodessa sen jälkeen hampaat oli taas entisellään vinossa. Silloin ei vielä pistetty noita retentiolankoja pitämään hampaita paikallaan.
  Sulla toi rako tuossa etuhampaiden välissä on oikeasti niin pieni (en näe sitä edes kuvissa), että sen saisi varmasti täytettyä paikka-aineella. Käy ihmeessä kysymässä esteettisen hammashoidon lääkäriltä. Hintaa tälle ei tosiaan tule kuin max pari sataa. Mullakin muotoiltiin noita hampaita vielä oikomisen jälkeen paikka-aineella että hampaista tuli vielä paremman malliset.

  • Jonna kirjoitti:

   Kaikkea nykytekniikalla saadaankin aikaan! Huikea homma miten ison muutoksen sait pienellä vaivalla 🙂 Hmm.. En ole koskaan kuullutukaan esteettisen hammashoidon lääkäreistä! Täytyy ottaa asiasta selvää 🙂 En tiedä riittääkö mulle pelkkä paikka-aine kun viereinen hammas on kuitenkin vinossa.

 13. outi kirjoitti:

  Tuota ei kyllä juurikaan huomaa, joten nou hätä 🙂 ymmärrän silti sen kun jokin häiritsee itseä kovasti, mitä välttämättä muut ei juurikaan huomaa, itselläkin on jotain sellaisia juttuja… Tuo Even kommentti oli hyvä, kandee varmasti selvitellä jos haluaa asiaa korjata, mutta rohkeasti vaan hammashymyä kehiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *