Hae
Palasia Arjestani

Leipähulluus

Mä rakastan leipää yli kaiken. Voisin oikeasti syödä sitä päivän jokaisella aterialla, mutta yritän kovasti hillitä itseäni. Mietin välillä, että enkö tosiaan keksi mitään muuta välipalaa kuin leipä, mutta kyse ei suinkaan ole siitä, aivan varmasti keksin ja olen todistanut sen jo monesti itselleni! Mutta kun se on niin hyvää! Aamuja odotan suunnattoman paljon aamukahvin ja mun aamuleipästen vuoksi. Päivän paras ateria <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyään ravintotietoutta tulee jokaa tuutista. Ei saisi syödä sitä eikä tätä ja jos tuota syöt niin varmasti kuolet viiden vuoden sisällä. Pahimman syynin alla ovat juurikin leipä (ja muut viljatuotteet), maitotuotteet, sokeri ja prosessoitu ruoka. Kaikesta muusta pystyn luopumaan helposti, mutta en leivästä. Enkä kyllä aiokaan ellei ole ihan pakko. Mutta kyllähän nuo kaikki tutkimukset ja muut selvityksen pistää ajattelemaan. Teenkö koko ajan hallaa itselleni? Onko leipä oikeasti epäterveellistä? Ja mitä leipää pitäisi syödä? Ei ainakaan vaaleaa höttöä? Ruista vai kauraa? Gluteenitonta? Viljatonta? Kannattaisiko tehdä itse vai ostaa valmiina vai onko edes väliä? Mä olen aivan sekaisin! Mitä te olette mieltä?

Tänään aamupalaksi, leipää, kahvia ja marja-chiavanukas.

Tänään aamupalaksi, leipää, kahvia ja marja-chiavanukas.

Syöttekö te paljon leipää ja jos niin millaista? Olenko mä ainoa, jota ahdistaa kaikki tämä viljatuotteiden ja suurin piirtein kaiken ravinnon parjaaminen? Pitäisikö tässä alkaa viljattomalle ruokavaliolle vai selviänkö hengissä jos syön leipää? Entä jos siitä ei tulee mitään oireita niin onko se silloinkin huono juttu? Paljonko leipää voi syödä päivässä? Mikä on jo liikaa?

Parasta <3

Parasta <3

Toivoisin, että voisin muuttaa leipämaahan ja nukkua ruikkaria tyynyn alla. Ehkä kylpeä patonkialtaassa ja harjata tukkani juustosämpylällä. Taidan käydä töiden jälkeen ostamassa, en perjantaipulloa, vaan perjantaipatonkin. Tai riisipiirakoita! Ensi viikolla lupaan olla parempi ihminen ja tehdä gluteenitonta leipää taas vaihteeksi 🙂

42 kommenttia

 1. Raksu kirjoitti:

  Täällä ilmottautuu yks sielunsisko! Mikään ei vain voita leipää, ei mikään!

 2. Riitta kirjoitti:

  Ihana postaus! Minäkin rakasta leipää 🙂 Näkisin niin, että jos leipä ja viljatuotteet eivät aiheuta mitään vatsaongelmia tai vastaavia ihmiselle, niin silloin niitä voi syödä suositusten mukaan. Viljatuotteet ovat treenaajille hyvä hiilarin lähde ja sisältävät paljon ravintokuitua, joten miksi niitä ei saisi syödä? Mua ärsyttää kun kaikkialla hehkutetaan gluteenitonta ja viljatonta ruokavaliota, vaikka ainakin meidän kestävyysjuoksijoiden keskuudessa viljatuotteet ovat peruslähde hiilareille.
  Ja miksi näin ei voisi olla teille crossfittaajallekin 🙂

  • Eve kirjoitti:

   Komppaan täysin ylläolevaa. Jos ei tosiaan ole mitään yliherkyyksiä tai allergioita, en näe mitään syytä miksi pitäisi kieltäytyä ruisleivästä. Tuntuu että tuommoinen muotigluteenittomuus menee taas ohi vaan yhtenä villityksenä. Ennemminkin se maalaisjärki ja kultainen keskitie olisi ne mitä kannattaisi vaalia 🙂 Ainaki noinniinku mun mielestä.

   • Jonna kirjoitti:

    Jep, näin on! Itse mietin just tänään, että pitäiskö tehdä testi, jossa en söisi mitään viljatuotteita hetkeen. Että olisko olo erilainen? Siinä vaan on se vaara, että kun palaa takaisin viljatuotteisiin niin ne alkavatkin aiheuttaa vatsaoireita 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   No näin mäkin ajattelen. Tietysti liika on liikaa, mutta jos pari kolme siivua syö päivässä niin tuskin se huono asia on? Asia olis eri, jos leivästä tulisi jotain oireita. Onneks ei tule 🙂

 3. Tuuli kirjoitti:

  Jos yhtään lohduttaa, niin ainoa ravintoaine/ruoka, joka on tieteellisissä tutkimuksissa kiistatta todettu terveyttä edistäväksi (kiistatta tarkoittaen sitä, että kaikissa tehdyissä luotettavissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet saman suuntaisia, eikä poikkeavia tuloksia ole yrityksistä huolimatta yhdessäkään pätevässä tutkimuksessa saatu) on nimenomaan täysjyväviljat ja niiden sisältämät kuidut. Ne paitsi vähentävät syöpien, verisuonitautien, sydäntautien ja 2-tyypin diabeteksen riskiä, pidentävät myös odotettavissa olevaa elinaikaa. Eli syö vain rauhassa leipää kaikista muotidieeteistä ja kohukirjoista huolimatta, kunhan muistat katsoa, että leipä on (valtaosin) täysjyvää.

  Kauran liukoiset kuidut ovat hyväksi mm. rasva-arvoille ja verensokerin tasaisena pysymiselle, rukiin kuidut puolestaan suolistoterveydelle, samoin täysjyvävehnän kuidut. Eli monipuolisesti vain eri viljoja täysjyvänä, jos ei vatsa niistä oireile. Jos oireilee, niin sitten voi kauran rinnalle kokeilla täysjyväversioita vaikkapa hirssistä ja tattarista tai kvinoasta (gluteenittomia). Mutta gluteeniakaan ei kannata turhaan vain muodin vuoksi vältellä, jos ei oma suolisto siitä hermostu. Jos karsii gluteenin vain huvin vuoksi, voi käydä niin, että vatsa ei enää siihen takaisin totu, vaikka joskus tulevaisuudessa haluasi sitten sitä tuoretta ruisleipääkin syödä. Eli ei kannata tarpeettomalla ruoka-aineiden karsimisella aiheuttaa itselleen ongelmia tulevaisuudessa.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä syönkin oikeastaan vain täysjyväviljoista valmistettua leipää. Mitään höttöleipiä meille ei kovin usein osteta. Joskus se vehnäpatonki viikonloppuna, mutta siinäpä se sitten onkin. Tuo olikin hyvä pointti ettei kannata turhan takia mitään karsia. Kohtuudella siis jatkossakin 🙂 Kiitos asiantuntevasta kommentista!

 4. Ride kirjoitti:

  Leipä on ihanaa! TUoretta leipää, vaaleaa leipää, sämpylää, croisanttia..mitä vaan 😀 Normaalisti tulee syötyä leipää ehkä pari palaa päivässä, aina ei sitäkään ja joskus enemmän, etenkin jos on tuoretta tarjolla tai itse on tehnyt leipää. Minun mielestä pari palaa leipää ei turvota mitenkään erityisesti, mut toki jos paljon syö vaaleaa ns.höttöleipää niin se turvottaa.
  Jotenkin turhaan parjataan viljatuotteita, etteikö ne sopis tyyliin kenellekään. Niistä saa kuitua ja hiilareita ja ainakin minun vatsa voi ihan hyvin. Joskus kun pidin jotain superdieettiä tai muuta dieettiä ja kun ei viljaa syönyt niin tottakai maha oli ihan sekasin kun sitä sitten söi, mutta nyt kun käyttää kohtuudella niin ei mitään ongelmaa 🙂 Ilmeisesti sitä voi myös kehittyä joku herkkyyys viljaan jos sen jättää pois ruokavaliosta pitkäksi aikaa . (Tämä ei nyt koske gluteenittomia, vilja-allergikoita jne vaan ihan tavallisia ihmisiä)

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen myös huomannut, että jos kauhean määrän syö päivän aikana höttöhiilaria niin seuraukset eivät ole hyvät. Pari palaa leipää ei kyllä tee yhtään mitään! Mitä mä tekisinkään jos en voisi aamulla syödä mun aamupalaleipäsiä, hui!

 5. henna kirjoitti:

  Itse ainakin uskon, että kaikkea voi syödä kohtuudella 🙂 muutama pala ruisleipää ei varmasti vaikuta millään lailla negatiivisesti, varsinkaan jos harrastaa liikuntaa. Eri juttu sitten jos maha ei kestä leipää..

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, näin se varmasti on. Inhottaa vaan kun joka paikassa toitotetaan, että sitä ja tätä ei saa syödä. Paras kun kuuntelee vaan omaa kroppaa ja menee sen antaamien signaalien perusteelle eteenpäin 🙂

 6. Jonna85 kirjoitti:

  Minä kans RAKASTAN leipää niiiiin hurjan paljon! 🙂 Ahdistaa suunnattomasti tuo viljattomuuden toitotus! Nykyään kyl sit mennyt siihen etten ”uskalla” syödä / salli itselleni leipää kuin max 1-2 palaa päivässä.. :/ Mutta tästä päästävä, ainut että usein turvottaa, varsinkin vaalea höttö. Mutta syönkin pääsääntöisesti ruisleipää, paitsi kaikki tuoreet paistopisteleivät ja riisipiirakat on pahin koetinkivi, oon ihan hulluna niihin.. <3 Ja mikä pahinta, oon "leipomoalalla" töissä, eli töissä leivotaan joka viikko ainakin kerran ihan mielettömän hyviä leipiä, jollaisia ei kaupasta saa.. 😉

  Mä haluisin kans muuttaa leipämaahan, ihana ajatus! 🙂

  Herkullista viikonloppua!

  • Jonna kirjoitti:

   Mun heikkois on myös kauppojen paistopisteet! Seison siellä kuola valuen ja mietin mitä kaikkea voisin niistä ostaakaan kotiin 😀 Huh, aika paha olis mullekin olla leipomossa töissä! Uunituoretta leipää…mmm…

 7. Heidi kirjoitti:

  No onhan leipä ihan mahottoman hyvää!
  Ja tiedä noista ravintosuosituksista – niitähän riittää ja sitten taas kohta entinen terveellinen on epäterveellistä ja päinvastoin.
  Ihmiset ovat erilaisia ja ehkeipä kaikille sovi sama mikä-milloinkin-suositus.
  Mummuni kuoli marraskuussa periaatteessa terveenä (eli ihan vain vanhuuteen) 103-vuotiaana eikä ollut järin fitness-mäisesti ikinä syönyt: paljon itse kirnuttua voita, kermaa, perunoita, lihaa, leipää, maitoa – ja minimaalisesti vettä. Mummu ei tykännyt vedestä, kun se ei kuulemma maistunut miltään. Kahvia ja pullaa jokusen kerran päivässä. Yksi verenpainetabletti päivässä viime vuosina. Tilkka konjakkia silloin tällöin viime vuosina verenkiertoa vauhdittamaan. Eikäpä sairastellut ja paino oli aina normaali – sotavuosina hän oli tietenkin jonkinverran nälkiintynyt kuten lapsilaumansakin.
  Mutta tämä ei ollut ohje, kuinka kaikkien pitäisi syödä ja elää. Kerroinpahan vain, että ehkä pitää kuunnella omaa kroppaansa eikä mennä aina suositusten mukaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen myös huomannut tuon, että nyt joku on terveellistä ja puolen vuoden päästä sitä ei missään nimessä kannata syödä. Ja toisinpäin! Vanhukset on niin ihania! Miehen vaarikin syö just niin kuin tahtoo ja on jo 92-vuotias täysin terve mies. Ei paljon välitä mistään ruokavaliovouhotuksista!

 8. ninni kirjoitti:

  Hyvä kommentti Eve ja muut, mää oon sitä mieltä että kun syö kaikkea kohtuudella niin pysyy ihan perusterveenä. Itse syön ruisleipää 2 tai 3 palaa päivässä eikä oo ikinä ollu mitään probleemaa..sen sijaan kova vouhotus gluteenittomuudesta ym maidottomuudesta sairastuttaa terveitä ihmisiä, en oo lääkäri, mene ja tiedä 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Ainakin luulosairastuttaa jos ei muuta. Mä olen työssäni huomannut, että keliakiakokeita ja laktoosikokeita otetaan nykyään järkyttävän paljon enemmän kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Varmasti suurin osa tulee ihan oikeilla oireilla, mutta varmasti joukossa on myös just näitä ”luulosairaita”. Ja onhan multakin keliakiakokeet otettu silloin kun olin paljon kipeänä. Pois suljettiin sekin.

   Kohtuuteen uskon minäkin!

 9. Gunagolu kirjoitti:

  Mä olen aina ennen syönyt ihan älyttömät määrät leipää. En edes kyseenalaistanut tätä ruokatottumusta millään tavalla, ainahan sanotaan, että leipä on terveellistä: varsinkin kaikki täysjyvä- ja ruisleivät.
  Mutta puoli vuotta sitten alkoi ravitsemus kiinnostamaan. Lisäksi jotain kautta tutustuin myös aiheeseen, jossa vehnän terveyshyödyt kyseenalaistettiin. Ajattelin ensin, että ei saakeli, eikö tässä maailmassa saa muka enää mitään syödä. Tarpeeksi monta kertaa törmäsin tähän vehnäasiaan ja päätin aluksi vähentää vehnän käyttöä eli käytännössä söin vähemmän leipää ja pastaa.
  Facebookissa törmäsin huhtikuussa ”Vehnätön toukokuu” haasteeseen ja päätin lähteä mukaan, vaikka arvelin, että hyvä jos viikon pärjäisin ilman leipää ja muita tuotteita, missä olisi vehnää jossakin muodossa.
  Mutta nyt on kuukausi takana vehnätöntä elämää (ohraa olen syönyt pari kertaa, kauraa käytän säännöllisesti mutta ruista en syö). Kuukauden aikana tapahtui seuraavaa:

  -vatsan turvotus hävisi. Paino tippui 2 kiloa (olen normaalipainoinen ja aikaisemminkin vältellyt leivonnaisia ja muita makeita joten niitä en syönyt aiemminkaan)
  -yli 10 vuotta kestänyt krooninen ientulehdus vain katosi
  -epämääräiset nivelsäryt ovat poissa
  -ihon kunto parani, käytännössä siis vähemmän finnejä
  -vatsa toimii moitteettomasti
  -jatkuva iltapäivä ja aamuväsymys on poissa
  -unihalvaukset ja painajaiset loppuivat kuin seinään
  -ei enää napostelun tarvetta ja ns. valenälkää

  En minäkään ennen vehnätöntä haastetta kokenut olevani yliherkkä vehnälle. Nyt olen aika vakuuttunut, että olen vehnälle herkkä eikä se siis sovi minulle. Jatkossa siis valmistan leivät gluteenittomasti ja vältän vehnää kaikissa muodoissa 🙂

  Ps. Luin William Davisin teoksen Eroon vehnästä jota voin suositella kaikille asiasta kiinnostuneille 🙂

  • Jenni kirjoitti:

   ”Mä olen aina ennen syönyt ihan älyttömät määrät leipää.” Eli koska syön älyttömiä määriä ruoka-ainetta X, on se vaarallista terveydelle. Minkä tahansa ruuan syöminen älyttöminä määrinä on vähän vajakkia. Pala ruisleipää tai kaurapalaa kerran tai pari päivässä tuskin vastaa älyttömiä määriäsi ja todennäköisesti on aivan terveellistä.

   • Gunagolu kirjoitti:

    Jokainen saa syödä mitä haluaa. Halusin vain kertoa oman kokemukseni ja tuoda uutta näkökulmaa tähän ainaiseen ”leipä on terveellistä” mantraan. Ja kyllä, pari siivua leipää monta kertaa päivässä on älyttömästi.

   • Jonna kirjoitti:

    Pari palaa leipää päivässä tuskin tekee mitään, mutta jos vetää paketillisen niin olokin saattaa olla sen mukainen. Kohtuus kaikessa 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen itse asiassa kans miettinyt tällaista testausta just mun ihon takia. Se ei ole missään maailman parhaassa kunnossa. Mitä kauratuotteita käytät?

   • Gunagolu kirjoitti:

    Käytän ihan tavallisia gluteenittomia kaurahiutaleita esim. leivonnassa 🙂 Ja joskus ostan kauramaitoa.

 10. Tea kirjoitti:

  Mä tykkään myös leivästä, olen oppinut tosin vasta aikuisiällä syömään leipää 😀 leipäni syön gluteenittomana, koska oon varmaan onnistunut tekemään itseni yliherkäksi mm. Vehnätuotteita kohtaan. Välillä näitäkin syön, mutta vähemmän, koska se turvotus ja sekasin oleva maha kestää n. 2 päivää.. Oon muutenkin huomannu et kun syön puhtaasti ja sit kun herkuttelen niin se olo kestää monta päivää et kroppa palautuu normaaliksi. mun vakioleipä on oma tekoista, johon tulee kaurahiutaleita, valkuaista ja porkkanaraastetta, näiden päälle salaattia, tomaattia ja kananmunaa sekä merisuolahiutaleita ( 😀 ) ja kahvin kanssa niin makuelämys on täysi kymppi!<3

  • Jonna kirjoitti:

   No nam! Kerropas tarkempia määriä tuohon leipään. Voisin itsekin kokeilla 🙂 Mulla huono olo kunnon sokeriherkuttelun jälkeen kestää pari päivää. On vaan todella väsynyt ja nuutunut olo.

 11. Riina kirjoitti:

  Mä rakastan leipää yli kaiken. Voisin elää pelkällä leivällä <3 Olen tässä vain tullut siihen tulokseen, että vehnä ei kertakaikkiaan sovi mulle. Vehnätöntä kuukautta olen usein miettinyt, mutta aina olen ennemmin ja myöhemmin sortunut nimenomaan juuri leipään. Itsestähän se vain on kiinni ja ehkäpä nyt olisi aika ottaa itteään niskasta kiinni ja käydä tuumasta toimeen!

  • Jonna kirjoitti:

   No samaa olen minäkin miettinyt! Ja nimenomaan leipä on se kompastuskivi… Mutta jos tosiaan kokeilisi tehdä esim. banskuleipää tai jotain gluteenitonta leipää?

 12. Moona kirjoitti:

  Mä oon myös sitä mieltä, että jos leipä ei aiheuta mitään ongelmia, siitä vaan! Itsekin käytän leipää lämpimillä aterioilla, koska se vaan on niin nopea (ja maukas!) hiilarinlähde. Kyllä jokainen ihminen tuntee kroppansa kaikkein parhaiten itse, mä en ainakaan usko kaikkia leivän ja viljojen kiroajia 😉 Mukavaa (leipärikasta) viikonloppua! 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Mä syön yleensä leipää aamulla ja treenin jälkeen. Mutta ehkä sitä vois välillä yrittää keksiä jotain muutakin! Kokeilla vaikka uusia leipäreseptejä. Gluteenittomiakin 🙂

 13. Mimmukka86 kirjoitti:

  Mä taas en ole juurikaan leivän ystävä,mutta syön sitä kuitenkin usein välipalana. Varmaan sen takia,koska se on helppo välipalana. Mies kyllä kuuluu sun kans samaan sakkiin ja vois elää vaan leivällä.
  ”Reps” tuolle sun ruikkari-sanalle. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Nimenomaan helppo välipala se on! Vähän liiankin helppo. Kyllähän sitä pyöräyttäisi esim. smoothien samassa ajassa kun duunaa leivät, mutta aina leipä vaan vie voiton 😀

 14. opiskelija kirjoitti:

  Et oo ainoa jota ahistaa! 😀 Vaikka tietoisesti pyrin eroon siitä ajatusmaailmasta. Ja luotan niihin miljooniin tutkimuksiin, jossa täysjyväviljalla on merkittävä terveyttä edistävä vaikutus. Eli sanoisin, että ainakin ruisleipä on terveellistä kohtuullisissa määrin!! 🙂 Olen jutellut myös ravitsemustieteen professorin kanssa asiasta ja hänkin sanoi että on välillä pyörällä päästään! Mut jos aattelis kaikkien dieettien mukaisesti ei oikeesti vois syödä mitään. :DD Jokaisessa on joku kielletty! Ite en leivän syömistä lopeta!!! 😀 Syön ruisleipää ja ite tehtyjä sämpylöitä!!! 🙂 Päivittäin pari-kolme palaa!! Ja suurin osa ihmisistä syö.. Ite kun täälä blogimaailmassa surffailen välillä liikaakin nii tulee sellanen olo et ei voi syödä mitään. Ja sitten ku katsoo ympärilleen niin suurin osa syö normaalisti ja voi hyvin!!!! 😀 Eri asia jos on keliakia tms!!! 🙂

  Hyvä postaus!!!

  • Jonna kirjoitti:

   No juu, media ja yleensäkin blogikirjoitukset saa välillä aika hämmentyneeksi. Siitä ajatus tähänkin postaukseen lähti. Kun rakastan leipää, mutta ympärillä jauhetaan vain gluteenittomuudesta ja viljattomuudesta. Kaikki on pahasta.

   Nyt on kuitenkin herännyt ajatus kokeilla pieni pätkä vehnöttömyyttä. Parantuiskohan mun iho?

 15. sohvi kirjoitti:

  Allekirjoitan!! Oon päässy tästä addiktiosta tosi hyvin yli (koitin juuri miettiä että koska olen syönyt viimeksi leipää eikä edes muistu mieleen…) ja oppinut pikkuhiljaa pois omasta leipämaailmastani 😀

 16. Jaana kirjoitti:

  En näe mitään syytä miksi ruisleipää pitäisi vältellä paljon liikkuvan ihmisen jolla ei ole suolisto tms sairauksia tai hän ei saa oireita viljasta / rukiista. Hyviä hiilareita tarvitaan joka tapauksessa niin miksei se voi olla rukiista? Tietysti kasvisten ja marjojen lisäksi. Itse rakastan ruisleipää ja syön sitä paljon. Muuten ruokavalioni on prode, kasvikset & hyvät rasvat -painotteinen. Erinomaisesti on toiminut, energiaa piisaa, olo on hyvä, urheilu sujuu ja olen hoikistunut jne. Jätin vain höttöhiilarit vähemmälle ja lisätyn sokerin kokonaan pois. Toimii.

  • Jonna kirjoitti:

   Mun pitäisi entistä enemmän kiinnittää huomiota myös sokerin käyttöön. En sitä mitenkään hillittiömiä määriä syö, mutta ehkä joskus voisi yrittää viikonloppunakin herkutella jollain muulla (vaikka hyvällä leivällä!) kuin karkilla ja leivoksilla.

   • Jaana kirjoitti:

    Mä huomasin, että pari ekaa viikkoo kun selvis ilman makeita herkkuja ja lisättyä sokeria niin sen jälkeen sitä ei ole kaivannut. Minäkin herkuttelen nykyään tuoreella ruislimpulla, luomuvoilla, juustolla tai avocado-juusto-tomaatti -päällyksellä. Ihan täydellinen herkku enkä kaipaa enää edes mitään muuta. En koe luopuvani mistään, koska ei tosiaan tee mieli. Ihminen on kyllä varsin omituinen kokonaisuus 🙂 Oon miettinyt sitäkin, että jos jättäisin ruisleivän samalla tapaa pois niin varmaan virottuisin siitäkin, mutta en näe mitään syytä miksi koska kuituja tarvitaan kuin myös hiilaria mm. lihaskasvuun.

    • Jonna kirjoitti:

     Mä oon tällä viikolla yrittänyt syödä leipää vähän vähemmän ja oonkin siinä onnistunut aika hyvin! Viikonloppuna sit herkuttelen jollain ihanalla tuoreella leivällä 😉

 17. Mirppa kirjoitti:

  Voih, mäkin niin rakastan leipää. Mutta, mun 10 vuotta kestäneille mahaoireille löytyi vihdoin omien kokeilujen jälkeen syyllinen: gluteeni. Paitsi että subwayn patongeista (saksalainen leipä) ja rainbown tortilloista (saksalaisia nekin) ei tule mitään oireita. Ihan käsittämätöntä! Joten joudun syömään vaan jotain kämäisiä riisikakkuja tai gluteenitonta pakasteleipää, kun en osaa enkä jaksa alkaa itse leipomaan mitään. Paitsi välillä käyn subissa herkuttelemassa. 😉
  … Ja nyt kun olen ollut gluteenittomalla ja ei ole mitään mahaoireita enää niin pari digestivekeksiä tekee jo mahan kipeäksi, ja yhdestä normisämpylästä maha on tosi kipeä vielä koko seuraavankin päivän. En tiedä onko oireet pahentuneet kun en altistu koko ajan vai huomaanko nyt vaan itse eron selkeämmin kun ennen oli maha kipeänä/sekaisin lähes 24/7.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *