Hae
Palasia Arjestani

Kaura-hunajasämpylät

Processed with VSCOcam with hb2 presetPäätin sunnuntaina alkaa tyhjentämään meidän kaappeja ihan systemaattisesti. Niihin on kerääntynyt jauhoja vaikka millä mitalla kaiken maailman purnukoiden lisäksi. Leipää kun meillä syödään ihan jonkin verran niin mikäs sen fiksumpaa kuin käyttää jauhoja sämpylöihin ja säästää leipärahat johonkin muuhun. Sämpylät on valtavan helppoja tehdä ja niihinhän voi tunkea melkein mitä vain. Vaikka tässä alkuperäisessä Kotivinkin ohjeessa onkin käytetty vain vehnäjauhoja niin omiin sämpylöihin laitoin karkeita vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja ja 3-viljan sämpyläjauhoja. Kannattaa siis rohkeasti vaan tyhjennellä kaikki jämäpussit sämpylä- ja leipätaikinoihin 😉

Kaura-hunajasämpylät (7-8 kpl)

 • 2,5 dl vettä
 • 25g hiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 rkl hunajaa
 • 1 dl kylmää tai jäähtynyttä kaurapuuroa
 • 8 dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl ruokaöljyä

Päälle

 • 1 rkl voita
 • 1 rkl hunajaa
 • halutessasi pari rkl kaurahiutaleita sämpylöiden päälle

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja ja kaurapuuro. Sekoita puuro tasaiseksi nesteeseen.

Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa vähintään 10 minuutin ajan tai kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota liinan alla lämpöisessä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonneesta taikinasta kahdeksan suurin piirtein samankokoista sämpylää, nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna niiden kohota liinan alla vielä noin 15 minuuttia. Voit paistaa sämpylät myös pyöreässä kakkuvuoassa, jolloin tarvitset halkaisijaltaan n. 26 cm vuoan. Asettele pyöritellyt sämpylät tällöin kohoamaan suoraan vuokaan.

Sulata ruokalusikallinen voita  ja sekoita siihen hunaja. Voitele sämpylät hunajavoilla ja ripottele päälle halutessasi kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä 220 asteessa 12-15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Ps. Eihän nuo nättejä ole, mutta maku oli kohdillaan!

 

5 kommenttia

 1. Amanda kirjoitti:

  Jee huippua, kiitos! Oon jo pitkään ettiny sämpylä reseptiä johon voisin käyttää jämä kaurapuurot. Kaikkiin mitkä oon löytänyt tulee joku puol litraa kaurapuuroa, no harvoin sitä niin paljoa jää! ?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä laitoin toiseen satsiin varmaan pari desiä kaurapuuroa ja sämpyläistä tuli todella pehmeitä ja moisteja. Mut jauhojakin tietty piti laittaa vähän enemmän 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *