Hae
Palasia Arjestani

Voi #ittu mikä juntti!

Processed with VSCO with a5 presetNo niin, kylläpä saa taas nykynuorisosta olla ylpeä. Tiedän etten ole itsekään ollut mikään maailman hyväkäytöksisin nuori ja kadun sitä syvästi niin kuin varmasti melkeinpä jokainen ihminen katuu nuoruuden hölmöilyjään. Mullakin oli omat angstivuoteni jolloin koko muu maailma tuntui olevan minua vastaan. Olin vastuuton ja tein tyhmyyksiä. Tein paljon asioita, joista oma äitini, tai oikeastaan siskoni, varoitteli. Tiedättehän te ajat jolloin sitä luulee tietävänsä kaikesta kaiken ja vain tuhahtelee vanhempien varoituksille. Vasta nyt vanhempana ymmärrän ettei ehkä olisi kannattanut tehdä kaikkia niitä asioita joista varoiteltiin. Mutta kun piti oppia kantapään kautta. Vaikka toivon, että oma tyttäreni on viisaampi kuin minä ja uskoo mitä sanon, niin tiedän silti että hänkin tulee tekemään elämässään omat päätöksensä ja oppii asiat kantapään kautta. Sitä ei vaan voi estää.

Eilen käveltiin tytön kanssa uimahallista kotiin. Tyttö iloisesti toppahaalarissaan hyppien. Minä meikittömänä, tukka märkänä letillä, pipo päässä, Hellyn toppis päällä, Better Bodiesin collarit ja Addun tennarit jalassa. Vastaan käveli kaksi parikymppistä tyttöä, selkeästi pikkulauantaita juhlimassa. Meikit ja tukka vimosen päälle. Oli korkkarit, pillifarkut, napapaita ja tekoturkikset molemmilla. Kauniita nuoria naisia, ei siinä mitään, mutta se puhe mitä suusta tuli teki näistäkin nuorista suorastaan rumia. Vittua ja saatanaa hoettiin rööki huulessa.

Ja mitä kuului toisen suusta minut ohittaessaan: Voi vittu mikä juntti toikin ämmä on. Ja räkäiset naurut päälle. Mun tytöllä rävähti silmät lautasiksi ja hän kysyi ihmeissään ”Äiti mitä toi tyttö sanoi?” Yritäppä siinä pienelle ihmiselle selittää miksi joku vieras ihminen sanoo kadulla ihikävellessään noin. ”Kulta, se tyttö sanoi todella rumasti eikä noin saa sanoa koskaan kenellekään. Taisi olla hänellä itsellään aika paha olla.” Se kelpasi selitykseksi. Tuon ikäiset kun imee kaiken itseensä niin täytyy reagoida asiaan saman tien. Yksin jos olisin ollut niin olisin joutunut pari sanaa kyseisen ihmisen kanssa vaihtamaan. Joo, en todellakaan ollut missään vimosen päälle kuteissa, mutta harva ehkä on samanlaisessa tilanteessa. Kaikki kun eivät juhli keskellä viikkoa…

Sitä vaan miettii, että olenko mäkin oikeasti käyttäytynyt tuolla tavalla? Aina mulla on sen verran ollut järkeä päässä etten pikkulasten läsnäollessa puhu mitä sylki suuhun tuo. Tämmöstä täällä, mites siellä?

Ps. Musta on selkeesti tullut liian vanha.

18 kommenttia

 1. saara kirjoitti:

  On kyllä törkeää käytöstä ! Itekään ei todellakaan oo ollut helppo murrosikäinen varsinkaan vanhemmille. Mutta sentään joku raja on ollut… En oo koskaan huudellu vieraille ihmisille yhtään mitään missään!!! Mielestäni siinä kyllä pitäs mennä raja. Kotona saa huutaa ja raivota jos on pakko ;D Mutta koulussa ja julkisilla paikoilla kyllä pitäis osata käyttäytyä ihan oikeesti. Varsinkin pienten lasten läsnäollessa…

  • Jonna kirjoitti:

   No näin mäkin ajattelen. En ole mikään herran enkeli minäkään ollut, mutta en muista että olisin vieraille ihmisille koskaan huudellut. Kaikenlaisia sitä…

 2. gunagolu kirjoitti:

  Pisteet sulle siitä, että osasit hillitä itsesi ja selitit asian asiallisesti tytölle. Mulla olisi varmaan kiehunut tollanen kommentti niin paljon että en tiedä mitä olisin vastaavanlaisessa tilanteessa sanonut takaisin 😀 En olisi osannut pitää suutani kiinni…

  • Jonna kirjoitti:

   Mä yritän välttää tytön läsnäollessa raivokohtauksia 😀 Taidan muutenkin olla rauhoittunut aika paljon viime vuosina. Kymmenen vuotta sitte olisin varmasti hypännyt silmille jos joku olisi huudellut samalla tavalla..

 3. Anna kirjoitti:

  Ehkäpä niilä ei ole juuri nyt huono olla, mutta 10 vuoden päästä varmasti jos jatkavat tätä reittia. Lähinnä säälittää niitä tyttöjä, kukas heistä kasvaa sitten, mutta toivotaan parasta.

  • Jonna kirjoitti:

   Näinpä. Tuossa iässähän ne ratkaisevat askeleet otetaan. Parempaan tai huonompaan suuntaan. Onneksi itse tajusin lähteä parempaan suuntaan.

 4. jengi vois tsempata kirjoitti:

  Mua kyllä ärsyttää suunnattomasti vastaantulevat rumat ihmiset.

  • Jonna kirjoitti:

   Toivottavasti edes peilistä sua katsoo aamuisin maailman täydellisin ihminen 😉

 5. Maiju kirjoitti:

  Järjenviisautta ei voi ostaa. Se, jos on ulkoisesti kaunis ei riitä, pitäisi olla myös sisältä. Sinä olet kaunis myös sisältä, mä tiedän sen ja juntiksi sinua ei voi sanoa millään. Tuo tyttö oli sitä itse. Haleja Jonna.

  • Jonna kirjoitti:

   Maiju <3 Sä olet ehkä maailman positiivisin ja viisain ihminen, jonka tiedän! Ihanaa viikonloppua sinulle 🙂

 6. Mrs T kirjoitti:

  Itseäni kyllä vähän surettaa, kun puhutaan _nykynuorisosta_ silloin, kun törmätään johonkin ikävään. Sitten kun nuoret käyttäytyvät kauniisti ja toiset huomioon ottavasti, niin ei puhutakaan enää nykynuorisosta.. Yleistämistä ylipäätään pitäisi välttää.

  Oma lapseni on nuori aikuinen, enkä usko hänen tai ystäviensä loukkaavan ketään kuvailemallasi tavalla. Aikuiseksi kasvamiseen kuitenkin kuuluu kaikenlaisia vaiheita ja kapeakatseista ja mustavalkoista ajattelua. Olen toki itsekin sitä mieltä, että tytöt käyttäytyivät huonosti, mutta en silti puhuisi nykynuorisosta 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä kyllä puhun nykynuorisosta oli kyse positiivisesta tai negatiivisesta asiasta. Muistan, että mun ollessa nuori puhuttiin ihan samalla tavalla nykynuorisosta, näinhän se aina menee 😉

 7. Saara1 kirjoitti:

  Noi tilanteet on kyllä niin ärsyttäviä, kun itse ei konflikteja välttelevänä jaksaisi sanoa mitään, kun kohtaa törkeää käytöstä. Viime viikolla astuin ruuhkajunasta ulos ja jouduin hidastamaan vauhtia, kun eteeni tuli toisesta ovesta vanha nainen, joka vielä asetteli laukkuaan. 2 n. 14-vuotiasta tyttöä kävelivät ohitseni ja toinen sanoi kovaan ääneen ”V-u mikä idiootti, pysähtyy tällasessa paikassa. Teki mieli potkaista SITÄ jalkaan.”, johon toinen nauraa. Toivotaan että oli samat tytöt kyseessä kun nää sun ja lapsesi kohtaamat mussukat 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en ymmärrä yhtään jos vanhuksia kohdellaan tuolla tavalla! Ehkä se on sit niin siistiä teinien mielestä olla törkeä ihmisille. Se on sitä teini-iän uhmakkuutta…

 8. Koo kirjoitti:

  Voisin kuvitella itseni vielä silloin yläasteikäisenä käyttäytymässä noin, tosin koskaan ei sanottu mitään päin naamaa vaan kavereitten kanssa jupistiin aina kun silmä ja korva vältti. Amikseen siirtyessä sitä alkoi tajuta omaa käyttäytymistä ja tarkoituksella jättäydyin pois porukoista ja keskusteluista joissa toisia, ulkonäköä, luonnetta tai mitä tahansa muuta arvosteltiin minkä kerkesivät. Sitä paskanjauhantaa oli paljon, ja kun tajuaa että yhtä hyvin minusta voi kuka tahansa sanoa myös mitä vaan, ymmärtää itse ainakin olla se viisaampi ja lopettaa jo siihen.

  Olen itse nyt parikymppinen, paljon liikutaan kaupungilla, kaupoissa ja yleisissä tapahtumissa kutakuinkin samanikäisten sisarusteni kanssa kuin tyttäresi ja odotan myös itse pientä lasta saapuvaksi maailmaan eikä iki maailmassa enää edes tulisi mieleen käyttäytyä noin, ilman pieniä lapsia tai lasten kanssa. Säälittää ajatella että se ikä ei tuo kaikille viisautta vielä tämänkään ikäisenä vaan sitä saatetaan tosiaan ne 10 vuotta vielä eteen päin kulkea siinä ihanassa angstin ja kaikkitaieimitään -ajatusten maailmassa.

  Hyvin silti oot tilanteesta selvinnyt, tosiaan jos nuita sattuu eteen vielä jatkossakin ja tilanne antaa sen verran periksi niin aivan varmasti menet (ja me kaikki muutkin!) valaisemaan miten oikeasti käyttäydytään.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kyllä mullakin meni aikaa ennen kuin tajusin miten oikeasti käyttäydytään ihmisten ilmoilla. Sitä luuli 18-vuotiaanakin olevansa niin aikuinen ja tietävänsä kaikesta kaiken, mutta väärässä olin! Ei sitä turhaan sanota, että ikä tuo viisautta 😉

 9. Appelsiini kirjoitti:

  Siis minkä takia tommosta piti sanoa ääneen? Vielä niin, että te olette kuuloetäisyydellä? Joo ei voi ymmärtää. Eipä tainnut näillä naisilla paljoa olla järkeä päässä. Rehellisesti sanottuna, he kyllä itse käyttäytyivät kuin juntit. Fiksut ja sivistyneet ihmiset eivät loukkaa toista tietoisesti tai sano ääneen ihan kaikkea, mitä mielessä liikkuu. Muutenkaan ei ulkonäkö tee ihmistä juntiksi, vaan nimenomaan se käytös ja arvomaailma.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, aina ei voi tosiaankaan ymmärtää! En ymmärrä netissä huutelijoita enkä sen enempää näin ”tosi elämässäkään”..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *