Hae
Palasia Arjestani

Mitenkähän tämän nyt kertoisi?

Processed with VSCOKatsottiin sunnuntaina tytön kanssa ensimmäistä kertaa yhdessä linnan juhlia ja ihasteltiin pukuja. Pistettiin molemmat vähän parempaa Seppälää ylle ja herkuteltiin irtareilla. Mimmistä on tullut varsinainen prinsessa, jolle ei kelpaa päälle muut kuin mekot ja korujen sekä tukkapannan täytyy mätsätä täydellisesti mekkoon. En tiedä mistä on tämän piirteen perinyt, ei ainaakaan multa 😀 Sukulaisille onkin ollut helppoa kertoa mitä hänelle kannattaa ostaa joululahjaksi. Kaikki kelpaa kunhan ovat frozenia tai prinsessaa!

Joulupukki-aihe on muutenkin ollut viime aikoina varsin pinnalla. Tyttö on kysellyt todella paljon tontuista ja joulupukeista ja olen tässä miettinyt miten hänelle kaiken selittäisi. Siitä pidetään kiinni, että joulupukki on olemassa ja hän tuo lahjat aattona. Muistan itsekin miten ihanaa oli lapsena, kun uskoin vielä joulupukkiin. Vanhemmat teki usein jouluna niin, että toinen lähti saunalle laittamaan puita, mutta pistikin tonttulakin päähänsä ja hiippaili ikkunan takana. Voi sitä riemua, kun huomasin että tonttu hiippailee ulkona! Tai kun jouluaattona heräsin ja tontut olivat tuoneet osan lahjoista kuusen alle odottamaan. Pukki itse saapui porollaan vasta illalla ja jakoi kaikki lahjat. Minä nuorimpana sain toimia pukin apurina. Oi niitä aikoja!

Processed with VSCOProcessed with VSCOProcessed with VSCOProcessed with VSCOMe käytiin viime viikolla ostamassa kasa joululahjoja Kuopion väelle ja tyttö luonnollisesti näki ne kaikki. Selitin hänelle, että joulupukki tuo aina kaikki lapsien lahjat ja osan aikuisten lahjoista, mutta on myös sellainen kiva tapa, että aikuiset ostavat myös toisilleen jouluna lahjoja. Meni täydestä! Saa nähdä malttaako tyttö pitää suunsa kiinni lahjapakettien sisällöstä, kun mennään siskon luokse…Noita lahjapaketteja ollaankin nyt yhdessä paketoitu ja tytöstä tuntuu olevan kovin hauskaa toimia apurina. Todella suuri apu hänestä onkin ja hän touhuaisi kotona vaikka kuinka pitkälle yöhön, jos vaan lupa annettaisiin. Taitaa olla samanlainen yökyöpeli kuin minäkin 🙂

Viime vuonna meillä oli Kuopion reissulla kiva hetki, kun tonttu oli tuonut pari lahjaa avattavaksi jo etukäteen. Erittäin hauska perinne tämäkin! Mun mielestä kaikki jouluun liittyvät perinteen on todella ihania ja muistan, että kotona sain aina jouluaattona avata yhden lahjan heti aamusta. Viime vuonna tytölle jätettiin yksi lahja odottamaan joulupäivän aamuun ja aika kiva perinne olisi muuten siinäkin toteutettavaksi.

Onko teillä jotain samanlaisia lahjoihin liittyviä perinteitä vai avataanko kaikki lahjat jouluaattona? Kuinkas teillä on hoidettu pukista ja lahjoista kertominen? Näkeekö lapset lahjojen ostamista tai paketointia?

2 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Lapsuudessa mentiin perinteisellä tyylillä: pukki kävi (ja käy edelleen) joka aattoilta – senkin jälkeen, kun perheessä ei enää kukaan pukkiin oikeasti uskonut. Siihen pisteeseen päästiin aina itse kukin vuorollamme jotenkin luontevasti. Joko kavereiden suosiollisella avustuksella tai itse järkeillen. Tai no, uskon kyllä itse vieläkin, mutta minä olenkin vasta reilut 50v. Ihan kakara joulupukin perheeseen verrattuna! Sen jälkeen kun sisarukseni alkoivat saada lapsia, sama ihana jännitys ja joulupukin odotus alkoi taas.
  Minulla ja miehelläni ei ole lapsia, mutta olemme vahvasti päässeet elämään myös nämä joulupukki- ja tonttuasiat uudelleen sisarusteni perheiden kautta. Meillä on tapana mm. noin viikko ennen joulua viedä pienille siskonpojille heidän seikkailukivelleen tontin kulmalle pienet lyhdyt ja yhdet paketit. Mukaan kirjoitetaan runo ja/tai kirje, jossa tontut pojille kertovat, että liikkeellä ollaan ja teitäkin käytiin tervehtimässä – ja että jaksakaahan vielä hetki odotella, kun tontuilla on vielä paljon puuhaa.
  Hekin alkavat olla siinä iässä, että sadun ja toden raja alkaa paljastua, mutta yhä vain se joulun jännittävä aika vaikuttaa.
  Niin ja varsinaiset lahjat tuo aina joulupukki – aattoiltana.
  Mukavaa joulunodotusta koko perheelle!

  • Jonna kirjoitti:

   Oi miten ihana perinne tuo, että tontut tuovat lahjat ja kirjeen kivelle <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.