Hae
Palasia Arjestani

Taistelu pöpöjä vastaan

Processed with VSCO with a6 preset

Kaupallinen yhteistyö: A-lehdet.

Moni teistä vanhemmista blogin lukijoista muistaa varmasti mun itkuvirret jatkuvista flunssista kun palasin äippälomalta takaisin töihin. Niskakarvat nousevat pystyyn kun muistelenkin sitä aikaa. Pöpöä toisensa perään, jatkuvia sairaslomia, neljän seinän sisällä vietettyjä päiviä, treenaamattomuutta, huono oloa, motivaation laskua…Tätä rallia kesti kokonaista yhdeksän kuukautta, kunnes koitti kesä joka vei pöpöt pois! Mutta sitä ennenhän sain sairasteluiden seurauksena riesakseni kasan allergioita. Ei ollut kovinkaan glamoröösi se ajanjakso mun elämässäni. Nyt olen jo pitkään välttynyt suuremmilta flunssilta ja tyttökin on pysynyt kunnossa, vaikka päiväkodissa jyllää jos jonkinlaista tautia ja öttimönkiäistä. Vihdoinkin ollaan selätetty jumalaton flunssakierre!

Tiesittekö, että hyvä vastustuskyky voi olla myös geenien ansiota? Minä en tiennyt, mutta näin kertoo infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen uusimmassa Kauneus & Terveys lehdessä (16/2015). Olen miettinyt monesti miksi mies ei ole koskaan kipeänä, kun taas minä sairastun jos tyttö sairastuu. Taitaa toisella osapuolella olla paremmat geenit tämän asian suhteen, koska en muista että anoppi tai appiukkokaan olisi kovin usein sairaita. Tai jos ovat niin sitten ovat ihan kunnolla!

Samaisessa lehden jutussa immunologian professori Seppo Meri kertoo, että flunssakierettä voi selittää myös elintavoilla. Esimerkiksi ylimääräinen stressi lamaannuttaa immuunijärjestelmää. Lisäksi tulisi nukkua, liikkua ja syödä terveellisesti. Myös paino kannattaa pitää kurissa, sillä nykyään tiedetään että ylipainoiset saavat flunssaa vakavamman influenssan herkemmin kuin normaalipainoiset (asia jota en myöskään tiennyt!). Rokotteet eivät anna ylipainoisille yhtä hyvää suojaa kuin normaalipainoisille. Mutta tuo stressiasia on kyllä kinkkinen juttu. Omalla kohdallani stressasin varmasti paljon sitä, että entä jos sairastun taas…ja niinhän siinä usein kävi!

Pahinta mitä flunssaisena voi tehdä, on itsensä rasittaminen ja varsinkin treenaaminen. Sivusta seuranneena voin sanoa ettei sydänlihastulehdus ole mikään maailman mukavin juttu. Suurin osa flunssista ei lähde kuin leppäämällä, mutta jos olo alkaa mennä ihan mahdottomaksi niin lääkärissä käynti on varsin suotavaa. Jokainen meistä tietää omat rajansa ja sen milloin on oikeasti aika mennä lääkäriin. Itse yritän pitää flunssat loitolla terveellisen ruuan, riittävän vedenjuonnin sekä liikunnan avulla. Syön myös monivitamiinia, d-vitamiinia, sinkkiä, omega3:sta sekä magnesiumia. Itse olen huomannut, että jos flunssa alkaa puskea päälle niin sen se yleensä tekeekin. Harvoin minulla on mitkään poppaskonstit auttaneet, mutta siitä huolimatta lisään aina vitamiinimääriä, juon paljon lämmintä ja käytän inkiväärivalmisteita + tuoretta inkivääriä ja yritän syödä mahdollisimman säännöllisesti. Täytynee koputtaa puuta, mutta hetkeen en ole kunnon flunssaa sairastanut ja täytyy toivoa ettei ole tulossakaan!

Oletteko te sairastelleen viime aikoina paljon ja mitkä on ne parhaat keinot flunssien ehkäisyyn?

En ole aikoihin Kauneus & Terveys-lehteä lukenut kannesta kanteen, mutta täytyy sanoa että nyt oli todella hyvä numero! Olen paljon vähentänyt lehtien tilauksia viime aikoina ja säilyttänyt vain ne kiinnostavimmat terveyteen, ruokaan sekä sisustukseen liittyvät lehdet. Uudistusten myötä K&T-lehdestä on tullut todella freesi ja mielenkiintoinen vai mitä tykkäätte? Tämän kyseisen numeron stailausartikkeli oli mulle kuin tarkoitettu ja varmasti on yritettävä metsästää jutussa esiintyvää paitaa…oli niin mun näköinen! Jos teitä kyseinen lehti kiinnostelee niin blogin lukijat saavat nyt Kauneus & Terveys lehteä 5 numeroa hintaan 19,45e (norm. 38,90e) + tilaajalahjaksi House of Elliot Hollywood-rannekorun. Muista käyttää koodia jonna1983! Tilaamaan pääset tästä.

4 kommenttia

 1. ulla kirjoitti:

  Täytyy kiittää geenejä, mutta myös ruokavalio, unet ja ulkoilu vaikuttaa !!!

  Pakkaseen vaan lenkille 😉 . Juuri juoksemasta tuli . Kyllä teki hyvää.
  Mutta niiin, meillä ei appivanhemmat sairastele, emmekä mekään . Tyttökin välttää lentsut koulusta, eikä päiväkotiaikanakaan sairastellut. Onneksi meillä on näin.

  Työpaikalla huomaa kyllä sen, että mitä huonommin ihminen hoitaa ruokavaliotaan, liikkumattomuuttaan, untaan niin sen enempi niillä ihmisillä on lentsuja ym tauteja . 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla oli tosi paha flunssakierre kun palasin takaisin töihin. En tiedä miksi mulle kävi näin vaikka söin terveellisesti, liikuin ja nukuin hyvin. Kroppa ei kestänyt kaikkia niitä pöpöjä. Nyt oonkin miettinyt että uskallanko edes toisesta lapsesta haaveilla jos joutuu saman helvetin kestämään töihin palatessa…

   Ihanaa ettei teillä sairastella! Mun pitäis jostain saada pikku pala tuota sun reippautta lenkkeilyyn ja ulkoiluun. Nyt kun olkapää oireilee pahasti niin lenkkeily on oikeastaan ainoa urheilumuoto jota voin tehdä 😉

 2. sinkki kirjoitti:

  Paras konsti flunssan välttämiseen on FluacuteZinc+ suihke. Heti ensimmäisiin ”nyt tulee flunssa”-tuntemuksiin kun aloittaa käytön, niin ei edes nouse välttämättä tauti päälle ja jos tulee niin poistuu todella nopeasti. Tätä ei voi korvata millään sinkkitableteilla, koska niissä sinkki on eri muodossa, vähemmän flunssaan tehoavassa. Tässä se on sinkkiasetaattia, jolla on tutkitusti tehoa flunssaan. Ja homman juju on myös paikallinen vaikutus nielussa, ei mahaan nieltynä.

  En ole vielä kuullut keneltäkään lähipiirissä tuota testanneelta muuta kuin hehkutusta tuotteen tehosta!

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en ole tuosta suihkeesta kuullutkaan! Saako sitä apteekista vai luontaistuotekaupoista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.