Hae
Palasia Arjestani

Repsahtanut ruokavalio

Processed with VSCO with c3 preset

Tuntuu, että tällä hetkellä koko mun elämänhallinta on repsahtanut eikä pelkästään ruokavalio. Kuten ehkä tämän viikon teksteistä olette huomanneet niin jonkin sortin stressiä puskee ja kunnolla! Tarkemmin kun asiaa ajattelen ja pohdiskelen niin mitään syytä stressaamiseen ei edes ole. Sanoinkin miehelle eilen, että on todella inhottava tunne kun tuntuu siltä ettei omasta elämästään saa mitään otetta. Päivät lipuvat ohi hujauksessa eikä mitään ole saanut aikaiseksi. Muutkin osat alkavat hajoilemaan ja sen huomaan omassa olossani.

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Kun sain mun uuden ruokavalion joskus leikkauksen jälkeen niin olo muuttui pikku hilaa todella energiseksi ja hyvinvoivaksi. Ruokavalion noudattamisessa ei ollut mitään vaikeuksia eikä pitäisi olla tälläkään hetkellä. Helpommin sanottu kuin tehty. Pikku hiljaa homma on taas alkanut lipsua enkä jaksa juuri panostaa omiin syömisiini. Siksi ei ole ruokakuviakaan kauheasti kertynyt…Oikeastaan aamupalasta aina välipalaan kaikki sujuu hyvin, mutta illalla syön mitä sattuu jääkaapista löytymään. Treenin jälkeen se tosin ei haittaa kunhan tulee oikeita asioita sopivissa suhteissa, mutta välipäivät ovatkin sitten se kinkkisempi juttu. Olen päästänyt taas leivän elämääni ja liian usein korvaan koko iltaruuan vain parilla leivällä enkä edes ymmärrä miksi! Näin kävi mm. eilen.

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Petrattavaa ruokavalion osalta tosiaan on taas. Vihannekset ovat vähentyneet salakavalasti ja iltapala jää useimpina iltoina syömättä. Vettäkään en muista juoda. Toki syynä voi olla aikaisemmat aamuherätykset, työt ja kaikki muukin elämä, mutta parin viime viikkona väsymys on taas astunut kuvioihin. Uskon, että se johtuu osittain nimenomaan ruokavaliosta. Korjausliikettä on tehtävä mahdollisimman nopeasti ettei homma karkaa taas lapasista! En halua taas sellaiseksi apaattiseksi ja leivällä ja suklaalla eläväksi ihmiseksi, joka vähän aikaa sitten vielä olin. Haluan pysyä terveenä ja olla energinen! No nih, joku roti tähän täytyy nyt taas saada, mutta kannattaako vielä edes yrittää kun viikonloppuna on juhlat ja herkkuja pöydät täysi ja ensi viikolla Kreetan matka edessä 😀

Ehkä yritän vaan ottaa chillisti ja siirtää ruokavalioremontit lomamatkan jälkeen vai mitä olette asiasta mieltä?

10 kommenttia

 1. Oona kirjoitti:

  Mä jotenkin itse näkisin sen niin, että yksikin hyvä valinta päivän aikana on eteenpäin. Tässä vaiheessa, nyt kun itse olen raskausviikolla 35, on antanut oman ruokavalionsa repsahtaa niin, että jokaisena päivänä on tullut otettua vähän jotain herkkua. Yritän kuitenkin ajatella että järkevästi koostetut lounaat ja päivälliset, sekä paremmat valinnat välipaloilla riittävät tässä vaiheessa, ja kun aika on taas keskittyä omaan ruokavalioon tarkemmin niin sitten se tehdään 120%. Eli sinuna ottaisin nyt ”80% on 20% off”-meiningillä nyt tässä vaiheessa lomamatkan kolkutellessa, ja sitten taas kunnon energioilla 120% on 🙂 Tässä mun mielipide! Kiitos mukavasta blogista 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Toi on muuten totta – yksikin hyvä valinta päivässä on parempi kuin ei yhtään! Se on vaan inhottavaa, kun huomaan heti olossani jos ruokavalio alkaa repsahtaa. Kai ne tietyt asiat vaan pitää siinä aina olla. Mä söin herkkuja raskausaikana ihan liian paljon. Aina kahvin kanssa jotain hyvää ja sitä kahviakin kului kuitenkin useampi kuppi päivässä. Siihen kun lisätään liikunnan väheneminen niin kertynyt kilomäärä olikin aika mukava!

 2. Anni kirjoitti:

  Mäkään en olisi huolissani siitä leipäasiasta. Teet kuitenkin hyviä valintoja päivän mittaan, joten ei päivässä yksi leipäsessio kaada maata. Ota iisisti, hengitä. Kaikki on kuitenkin ihan hyvin.

  • Jonna kirjoitti:

   en mäkään leipää sinänsä pahana nää, mutta jos sillä korvataan kunnon illallinen tms niin eihän se hyvä ole. Toisaalta, mä syön lepää välipalaksi vain silloin kuin ei ole treenipäivä 🙂

 3. Ninna kirjoitti:

  Olisitko liian ankara itsellesi? Mielestäni tuossa on sopiva salliva 80/20balanssi. Hyviä muutoskohteita olet havainnut ja tiedostat mitä haluat esim. tuo veden juonti. Leipää en parjaisi koska tuskin syöt mitään höttöranskanleipää? ruis/kaura/moniviljaleipä on yhtä tasavertainen hiilarinlähde kun riisi/pasta/peruna mielestäni.

  • Jonna kirjoitti:

   Varmasti välillä olen, mutta olen huomannut sen että jos annan vähän repsahtaa niin kohta on kaikki ihan retuperällä. Pienet lipsumiset ei toki haittaa, mutta jos kunnon aterioita alkaa korvaamaan leivällä, jättää vihannekset vähälle ja vielä vedenkin juonnin pois niin ei hyvä heilu. Mutta kyllä tämä taas tästä! Ehkä tärkeintä on tiedostaa ne omat sudenkuopat ja pyrkiä korjaamaan ”virheet” ennen kuin on liian myöhäistä.

   Mut tänä viikonloppuna kyllä höllään 😉

 4. Emma kirjoitti:

  Jonna hyvä ! Miten ihmeessä susta on tullut noin ankara itseäsi kohtaan. Blogia luettuani olet käynyt läpi isäsi kuoleman, olkapään leikkauksen, palasit töihin, pyörität arkea, kasvatat tyttöä. Itse kanssa pienen tytön ja sata prossasena työskennellessä, päivystykset päälle mietin enemmänkin että armollisuutta ja höllää hyvä nainen. Olet hyvä ja riittävä just noin ja blogiasi on ollut ihanan arjessa. Ei leipä ole pahasta ( nimimerkillä 2 leipää kinkulla ja juustolla kera tee mukin kanssa nokkani edessä nyt ) ja suklaata syön taas illalla. Elämä muuttuu ja sinä sen myötä., erään ei tarvi vetää itseään koko ajan tiukille ja ruoskia. Nauti täysillä lomasta, relaa ja rentoudu.

  • Jonna kirjoitti:

   Olet ihan varmasti oikeassa. Mietin tätä sun kommenttia eilen ja melko varmasti kaikki nuo mainitsemasi asiat ovat vaikuttaneet siihen, että olen ehkä liian tiukka itseäni kohtaan. En ole enää sama ihminen kuin ennen…En tiedä onko tässä jotain kontrollin pitämisen tarvetta vai mitä. Viikonloppuna aion höllätä! Ja muutenkin. Eihän tästä mitään tulee, jos aina stressaa jostain 🙂

   Ihana kommentti, kiitos! 🙂

 5. jenni kirjoitti:

  Ongelmahan tässä on se ettet voi hyvin, vai mitä? Sitten seuraavaksi voi miettiä johtuuko huonovointisuus siitä että kropassa ei ole hyvä olla kun syöt noin, vai onko ongelma pikemmin pään sisällä kun tuntuu että pitäisi muka jostain syystä syödä eri tavalla. Jos olet energinen, hyväntuulinen, vatsa pelaa etkä näe nälkää tai päinvastoin vedä itseäsi ähkyyn asti, ei tuossa ole mitään vikaa. Ota tavaksi juoda heti aamulla iso lasi vettä, kanna vesipulloa mukana niin sekin tulee korjattua. Syöt kuvien perusteella ihan tavallista kotiruokaa, ja kyllä sitä saa syödä. Itse en juuri syö leipää kun en lämpimän ruuan päälle enää jaksa, mutta jos sinulle toimii pelkkä leipä niin anna mennä. Siitäkin saa monipuolisen ja täyttävän aterian kun keität päälle kananmunaa, laitat laadukasta lihaisaa leikkelettä ja paljon kasviksia. Tärkeintä minusta on syödä säännöllisesti useita kertoja kunnon ruokaa, liian paljon näkee lähipiirissäkin sitä että skipataan ateriat kun ”ei ole nälkä, ei jaksa aamupalaa tai tarvitse lounasta”, ja sitten mussutetaan kuitenkin pullaa ja karkkia pitkin päivää. Sama juttu lomalla – herkuttele rauhassa äläkä stressaa, syö kunnon ateria ja jos sen päälle maistuu jälkkäri niin siitä vaan, sillä ei kannata päätään vaivata. Itsensä kuuntelu on kaiken aa ja oo. Jos olo on turvonnut ja paisunut, panosta kasviksiin ja hedelmiin. Jos vailla energiaa, ehkä lisää hiilaria. Jos nälkäinen ja heikko eikä kaappien sisältö tunnu riittävän, lisää proteiinia. Kannattaa myös tehdä useampi ruoka samalla kertaa valmiiksi, niin löytyy valmiiksi vaihtoehtoja monelle päivälle ja ei tarvitse koko ajan kokata.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, nimenomaan vointi ei ole viime aikoina ollut hyvä, mutta siihenkin voi vaikuttaa niin moni asia. Täytyy nyt vaan ottaa chillisti ja syödä hyvin ja riittävästi juuri noita mainitsemiasi asioita. Viikonloppuna ainakin herkutellaan! Ja lomalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *