Hae
Palasia Arjestani

Ruokavaliolla yhteys lasten lukutaitoon

tytar1

Kuopion yliopisto on tehnyt tutkimuksen lasten ruokavalion ja lukutaidon yhteydestä. Tutkimukseen osallistui 161 kuopiolaista 6-8- vuotiasta lasta. Lasten ruokavalioita seurattiin vanhempien täyttämien ruokapäiväkirjojen avulla. Tutkimuksessa ruokavalio arvioitiin sitä terveellisemmäksi mitä paremmin se noudatti suomalaisia ravitsemussuosituksia sekä  ns. Itämeren ruokavaliota. Molemmat ruokavalioista sisältävät runsaasti kalaa, pehmeitä rasvoja, kasviksia, hedelmiä, marjoja, rasvatonta maitoa sekä täysjyväviljoja, mutta vain vähän sokeria ja punaista lihaa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition– lehdessä. Kannattaa lukaista läpi! Artikkelista selviää mitä kaikkia speksejä tutkimuksessa mitattiin ja kuinka esimerkiksi ruokapäiväkirjaa pidettiin.

Tutkimuksen tulosten perusteella havaittiin, että mitä terveellisemmin lapset söivät sitä paremmin he menestyivät lukutaitoa mittaavissa testeissä. Tutkija Eero Haapalan mukaan voidaan kärjistetystä sanoa, että ne jotka söivät terveellisesti, oppivat myös pikkuisen nopeammin. Matemaattisiin taitoihin ruokavaliolla ei havaittu olevan vaikutusta. Testeistä voi lukea lisää European Journal of Nutrition-lehdestä. Tutkimuksen perusteella ei voida kuitenkaan olla täysin varmoja onko lukutaito nimenomaan terveellisen ruokavalion ansiota, mutta sillä voidaan kuitenkin tukea oppimista. Havaittiin ettei sukupuoli, kehonkoostumus, fyysinen kunto tai harrastetun liikunnan määrä vaikuta ruokavalion ja lukutaidon yhteyksiin.

Bongasin itse tämän tutkimuksen Helsingin sanomien nettisivuilta ja sen kommentiosiossa on mielestäni heitetty melko tärkeä ja mielenkiintoinen pointti. Voisiko olla niin, että terveellisesti syövien lasten vanhemmat, jotka kiinnittävät lapsensa ruokavalioon huomiota, ovat kiinnostuneempia lastensa hyvinvoinnista laajemminkin ja viettäisivät heidän kanssaan enemmän aikaa lukien, neuvoen ja opettaen? Esimerkiksi lapselle lukeminen on keskeisessä roolissa sen suhteen, miten hänen kielelliset taitonsa kehittyvät. Mun mielestä aika hyvä pointti! Tässäpä tutkijoille lisää pohdittavaa 🙂

Voi lukea artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

4 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Hmm, mielenkiintoista. Kiitos lukuvinkistä! Itse mietin myös ruokavalion vaikutusta lapsen vireyteen ja keskitymiskykyyn. Terveellisempi ruokavalio ja tasainen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, jolloin keskittyminenkin usein on parempaa. No joo, tiedä häntä… Mielenkiintoista olisi saada esim. amerikkalainen tutkimus vertailun vuoksi.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä mä olen ihan omassa lapsessani huomannut miten paljon paremmin keskittyy kun ruoka on hyvää ja terveellistä kotiruokaa vs karkkia tai muuta sokeria. Olisi kyllä kiva lukea myös jenkkiversio!

 2. ulla kirjoitti:

  Voi olla tottakin. Ainakin ravitseva aamupala auttaa varmasti paljon oppimiseen. Jaksaa aamupäivän ennen koulun lounasta. Niin moni koululainen lähtee varmasti ilman kunnon aamupalaa kouluun aamuisin.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllähän sen huomaa jo omallakin kohdalla miten ravitseva aamupala vaikuttaa! Lapsilla varmasti vielä enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.