Hae
Palasia Arjestani

Kolmen päivän viikonlopulla ei pääse ainakaan laihtumaan

Processed with VSCO with a9 preset

Sis.mainoslinkin.

Kaikki varmasti tietävät tunteen perjantaina, kun työviikko on lopuillaan ja vapaat alkavat. Töissä mieli on iloinen ja energiaa täynnä. Läppä lentää ja kaikilla on hauskaa. Lähdet kotiin, käyt ehkä treenaamassa ja sitten kaupan kautta kotiin. Kaupassa alkaa mieli kummasti halajamaan jotain hyvää, koska onhan viikonloppu. Ostat pullaa kahvin kanssa syötäväksi, pizzatarpeet, ehkä jäätelöä ja karkkiakin. Viikonloppuna on ihanaa rentoutua ja syödä hyvin. Lauantaina menet uudestaan kauppaan, koska kaikki edellisenä päivänä ostetut herkut on jo syöty. Mitähän hyvää tänään tehtäisiin ruuaksi? Lauantai on herkkupäivä, joten kaikkea hyvää saa syödä ihan luvan kanssa! Sunnuntaina ehkä brunssia kavereiden kanssa. Siihen kunnon jälkiruuat ja taas kaupan kautta kotiin. Ihanaa kun saa vielä yhden päivän vain olla, nauttia ja syödä hyvin. Maanantaiaamuna heräät turvonneena ja nälkäisenä.

Kuulostaako tutulta? Mun korvaan nimittäin kuulostaa ja havahduin tähän asiaan vasta kun kuulin Janna Rantalan puheenvuoron lasten sokerikoukusta Valion tilaisuudessa. Mä käyn todella usein jo perjantaisin hakemassa kaupasta jotain hyvää viikonlopun kunniaksi. Lauantaina pidetään herkkupäivä, koska lauantai. Sunnuntaina mennään anoppilaan syömään, jossa on aina tarjolla jälkiruuat ja pullat kahvin kanssa. Siihen päälle ehkä karkkia tai mitä ikinä onkaan tarjolla. Vaikka en mikään ruokavalio- tai sokerinatsi olekaan niin alkaahan tuollainen kolmen päivän mässäily jo kuulostaa melko pahalta. Eikä ihme, että vanhat vaatteet puristaa!

Olen itse juurtunut ajattelemaan, että viikonloppuna kuuluu herkutella. Se ikään kuin on pakko, koska on vapaata, rentoa ja kivaa. Eikä siinä mitään, se on ihan ok, mutta että kolme päivää…Leivoin ja tein jossain vaiheessa todella paljon myös sokerittomia ja ns. terveellisempiä herkkuja ja näihin täytynee siirtyä taas uudestaan. Toki niissäkin on kaloreita, mutta ainakin omatunto on parempi, kun niitä ei ole kyllästetty sokerilla, kevyemmästä olosta puhumattakaan. Mä olen huomannut, että noiden terveellisempien versioiden syöminen ei turvota eikä kerrytä painoa, mutta normaalit leivonnaiset taas näkyvät kropassa hyvinkin selvästi. Varsinkin jos niitä mutustelee monta kertaa viikossa! Eniten mua kuitenkin huolettaa se, että tyttö saa liikaa sokeria ja tähän asiaan on paneuduttava nyt huolellisemmin.

Mitä jatkossa? Yksi herkkupäivä viikossa ja jos viikolla tekee jotain hyvää mieli niin ensin kunnon ruoka ja sen jälkeen raakasuklaata tms terveellisempää. Ehkä niitä kaipaamianne sokerittomiakin reseptejä alkaa taas tänne blogin puolelle tippua. On niitä ollutkin jo ikävä! Mites teillä: jääkö herkuttelu yhteen päivään vai meneekö useampanakin päivänä viikossa?

Ps. Ellokselta saatte nyt -40% vapaavalintaisesta tuotteesta koodilla 340502. Tarvitsisin itse kipeästi uuden maton olkkariin, mutta mistään ei tahdo löytyä! Hommaa ehkä helpottaisi jos tietäisi mitä tahtoo… Myös uudet tapetit pitäisi hankkia olkkariin. Kannattaa käyttää alekoodi hyödyksi jos on nyt jollekin hankinnalle tarvetta! Shoppailemaan tästä.

14 kommenttia

 1. gunagolu kirjoitti:

  Onhan se älytöntä, miten viikonloppu ajatuksissamme oikeuttaa mässäilylle. Jos perjantaina alottaa, niin se on 3 päivää mässäilyä ja 4 päivää normaalia syömistä. Eli melkein puolet viikosta. Se on aika paljon se. Tekemäsi suunnitelma kuulostaa järkevältä, jään mielenkiinnolla odottamaan uusia sokerittomia reseptejä 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Se on todellakin paljon! Tänään ei vielä aloitella viikonloppua, ainakaan herkkujen merkeissä 😉

 2. LauraJ kirjoitti:

  Moikka!

  Tiedätkö mulla tai siis meillä miehen kanssa on ollut ihan sama juttu, että tuntuu siltä kuin olisi jokin ”pakko” syödä herkkuja kun on kerran viikonloppu. Sehän on ihan järjetöntä!
  Muutama vuosi sitten oli sellainen jakso, että kerran viikossa oli herkkupäivä, mutta nyt se on taas mennyt tuohon, että vähintään perjantaina ja lauantaina on herkkupäivät ja saattaa olla että sunnuntaina on juurikin brunssia tai vastaavaa.
  Nyt pitää myös tehdä tälle loppu ja tehdä vaikkapa niitä terveellisiä herkkuja ja muita herkkuja sitten enintään kerran viikossa.

  Sulla on muuten tosi mahtava blogi! Kirjoitat aidosti ja sellaista on tosi kiva lukea.:)

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, nyt on kyllä ihan pakko rajoittaa tätä touhua. Lauantaina saa herkutella, jos mieli tekee, mutta ei muuten. Tänään jos tehtyä raakakakkua ja jotain muuta hyvää ja terveellistä niin niillä pärjää hyvin lauantain 😉

 3. sarppa kirjoitti:

  Tutulta kuulostaa. Aloitin reilu viikko sitten pienimutoisen dieetin ja oli alkuun viikonloppuna tyhjä olo. Mitäs nyt kun ei voikkaan herkutella. Mutta kun söi kunnon ruokaa, niin eipä niitä herkkujakaan sitten edes tehnyt mieli. Oli ihan kiva vaan löhötä sohvalla ja katsella telkkaria. Käydä saunassa, urheilla jne. Niistäkin tuli ihan kiva ja levännyt olo 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Se on jännä miten huomaakin nopeasti ettei niitä herkkuja oikeasti tarvitse vetää joka viikonloppu! Alkuun tuntuu, että jotain ”puuttuu” mutta se fiilis katoaa aika nopeasti. Seuraavana aamuna onkin kivempi herätä kun ei ole kauhea sokerikrapula päällä 🙂

 4. nicecream kirjoitti:

  Mä en syö lisättyä sokeria lainkaan, joten jokaviikonloppuinen karkin- ja pullansyönti kuulostaa paljolta. Suolaisia herkkuja kyllä toisinaan syön esimerkiksi jossain kemuissa. Leivoin myös usein sokerittomia herkkuja, jotka tosiaan tekevät kropalle hyvää ”tavallisiin ja perinteisiin” herkkuihin verrattuna. Kaloreita niissäkin toki on, joskin usein paljon vähemmän, mutta väitän eron olevan se, että niistä ei kerry ylimääräisiä kaloreita. Siis että nuo kalorit hyödynnetään tarpeeseen ja syön esimerkiksi banaanijätskiä iltapalaksi ja sokeritonta kaura-omenapiirakkaa osana lounasta sen sijaan, että söisin molemmat jälkkärinä ”ekstrana”. Toki voin niitä välillä syödä ihan muuten vaan, mutta musta on kivaa, että herkkuja voi syödä nälkäänsäkin. 😉 Ja toki mitä vaan voi syödä joskus ja paljonkin, mutta etenkin lasten herkuttelu on kyllä nykymaailmassa karannut tosi huolestuttavaksi!

  • Jonna kirjoitti:

   Minusta tuo kuulostaa ihanalta että voi iltapalaksi syödä banskujädeä ja piirakkaa lounaaksi. Itse olen paljon tehnyt raakakakkuja ja onhan niissä paljon kaloreita, mutta mieluummin sellaista vaikka välipalaksi kuin pullaa. Menee kalorit ainakin oikeaan tarkoitukseen 😉

 5. Heidi kirjoitti:

  Vielä 5 vuotta sitten nautin suunnattomasti lauantain herkkupäivästäni eikä vatsani tuntenut mitään rajoja. Kaikkea meni ja paljon. Sittemmin olen käytännössä ”kieltänyt” itseltäni herkuttelun. Tai siis ainakin sen perinteisessä mielessä herkuttelun eli sipsit, suklaat, jäätelöt, karkit, keksit, leivonnaiset, younameit. Siitä on alkanut tulla niin huono olo, että en edes halua syödä tuollaisia herkkuja, sokerisia etenkään. Ensin jäivät täysin pois irttarit, sitten keksit, sitten suklaa ja jopa rakkaani Ben& Jerry’s. Piti kokeilla, minkä pois jättämällä vatsakivut katoavat ja sitten siinä kävi noin, että päätin lopettaa kaikki 😀 .
  Välillä olen kokeillut, voisinko syödä vähän, mutta en ilmeisesti voi. Viime viikonloppuna pitkälti yli kuukauden täyden herkkutauon jälkeen söin lapsen synttäreillä pari palaa juustokakkua, mustikkapiirakkaa ja ehkä viisi vanilja fudgea. Yöllä oli kamalan kipeä vatsa ja joskus aamuyöstä heräsin niin pahaan makuun suussa, että halusin heti mennä jynssäämään hampaat uusiksi. Ihan kuin oli ryypännyt illan, just sellainen kamala elähtänyt olo!
  Mun mies on ollut aivan järjetön sokerinarkki aikoinaan, mutta viime vuosina hänkin on vähentänyt huomattavasti. Lapset saavat pitää yhden herkkupäivän viikossa, mutta se on ehdottomasti vain yksi päivä. Jos nameja jää yli, ne odottavat seuraavaan viikonloppuun. Mä olen kyllä aikamoinen sokerinatsi kotona ja valitsen tarkkaan lasten jogurtit, murot ja muut välipalat, aivan samoin kuin omanikin. Tässä valossa ei mikään ihme, että myös tuohon varsinaiseen herkutteluun mulle on kehittynyt aika raaka meininki eli kun olen kerran tiedostanut herkkujen olevan huonoa, en sitten huoli niitä missään muodossa. Tämä muutos on vain ihan käsittämätön, enpä olisi 5 vuotta sitten uskonut pystyväni tähän.

  • Jonna kirjoitti:

   Se kauhan sokerimätön jälkeinen maku suussa on todella ällöttävä! Eikä olotilakaan seuraavana päivänä ole mikään maailman freesein. Jos siihen vielä laitetaan päälle kauheat vatsakivut niin eihän se mukavaa ole. Ja ehdottomasti meilläkin stoppaa nyt karkkipäivät siihen yhteen päivään eikä yhtään enempää. Lomalla oli vähän rennompaa, mutta nyt ollaan taas ruodussa koko väki! Paitsi että just olivat eilen lapset saaneet päiväkodissa jäätelöä…

 6. henna kirjoitti:

  Onneks mulla on vaa yks vapaa vkl kuukaudessa 😀 ja koitan pitää herkkupäivän sunnuntaina, koska jos aloitan jo lauantaina herkuttelun niin tulee herkuteltua sitten sunnuntainakin… olen myös kokeillut herkkulakkoa, ja toimiihan se! mutta nautin kuitenkin niistä sokeriherkuista niin paljon että kestän sunnuntai-iltana sen kamalan väsyneen olotilan ;D töissä on kokoajan herkkuja tarjolla, millon suklaata tai leivoksia… mikä siinä onkin että viikolla niitä ei edes katso ja viikonloppu vuorossa nappaa vähän jotain tauolla ”koska viikonloppu” :O

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, mulla on ihan sama! Töissä ei ole mitään ongelmaa pitää leivoksista ym näppejään erossa, mutta jos niitä on kotona…Ne suorastaan huutelevat mulle!

 7. Ninnu kirjoitti:

  Viikonlopussa on vähän eri mielentilassa, se on vähän kuin juhlaa kun muuten on arkea, jolloin on helpompi syödä terveellisemmin. Itse teen tosin lähinnä ”terveysherkkuja”, mutta huomaan silti ettei liika makea tee ololle hyvää – vaikka en silti näköjään ikinä opi lopettamaan ajoissa! Yksi tietty herkkupäivä ei kuitenkaan mulle toimi, siihen asettaa liikaa odotuksia ja sitten on ”pakko tehdä herkkuja mieli”, vaikka oikeasti tekisi mieli esim. hedelmiä. Joten sallin herkut koska vain mieli tekee. Aika hyvin pysyy hanskassa, kun syö reilusti kunnon ruokaa alle niin muutama raakasuklaa lisäksi ei haittaa, vaikka niitä söisi joka päivä. Raakakakuissa ym on se hyvä puoli että kun niitä syö yhtenä päivänä, seuraavana ei edes tee mieli, sen verran tuhtia tavaraa ovat. Lopun voi sitten laittaa pakkaseen valmiiksi seuraavaa kertaa varten kun herkkuja tekee aidosti mieli!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, jos tosiaan herkuttelee vain raakasuklailla ym terveellisemmillä vaihtoehdoilla niin niitä voi melkeinpä syödä joka päivä, kunhan syö kohtuudella. Jos ei käytä valkoista sokeria tai vehnäjauhoja niin eipä ainakaan mulla näy missään. Just tein eilen viljattomia ja sokerittomia muffinsseja töihin välipalaksi 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.