Hae
Palasia Arjestani

Fitness vääristää terveellisiä elämäntapoja

Processed with VSCO with a7 preset

Fitness on todella loppuun kaluttu aihe, mutta silti mua pistää aina välillä suututtamaan ihan todenteolla. Tunnustan, menin ja lueskelin vauva-palstaa, koska oli tylsää. Sieltä saa ainakin hyvät naurut jos ei muuta! Eksyin ketjuun Onko nuorten naisten fitnessintoilu karannut käsistä. Ai että miksi eksyin? Koska siellä puhuttiin myös meistä Fitfashionin bloggaajista, jotka olemme kuulemma langanlaihoja ja pylly aina töröllään kameralle 😀 Fitness elämäntapana ja käsitteenä kiinnostaa minua todella. On kiinnostanut jo vuosia! Enkä varmasti olisi kisahommiinkaan koskaan lähtenyt jos ei olisi kiinnostanut.

Silloin tällöin nähdään fitnesskisaajien julkituloja, jossa he kertovat miten fitness on pilannut heidän elämänsä. Sen enempää näihin paneutumatta uskon, että nimenomaan näiden kommenttien vuoksi Fitness lajina ja elämäntapana on saanut niin huonon ja ”sairaan” maineen. Pitäisi kuitenkin muistaa, että jokainen meistä on yksilö, joka tekee omat päätöksensä. Koskaan ei pitäisi antaa ajaa itseään sairauteen tai sen partaalla olevaan tilanteeseen vain sen takia, että valmentaja käskee. Jokaisen meistä luulisi tietävän milloin asiat eivät ole ihan kunnossa. Muistan itsekin nuo kisadieettiajat jolloin olo oli väsynyt eikä uni tullut. Tiesin näiden olevan ”normaaleja” asioita dieetin loppumetreillä, mutta koskaan en tuntenut itseäni sairaaksi. Oli päiviä jolloin olo oli toki niin heikko, että otin puhelun valmentajalle. Silloin pidettiin lepopäivä tai kaksi. Kisadieetti on kahden kauppa. Kisaajan täytyy osata tulkita omaa oloaan, mutta valmentajalla täytyy myös olla sen verran ammattitaitoa ettei hän tieten tahtoen aja kisaajaa yli rajojen. Tässä yhtälössä kun isketään kaksi puupäätä yhteen niin tulos ei varmasti ole hyvä.

Processed with VSCO with a7 preset

Lausahdus fitness vääristää terveellisiä elämätapoja on aika hazardi. Tällaisen väitteen takana seisova ihminen on todella kapeakatseinen persoona. Fitness käsittää niin paljon muutakin kuin kisalavat ja änkyräkireässä kunnossa olevat ruskeat ihmiset. Mulle fitness on elämäntapa johon kuuluu kokonaisvaltainen hyvinvointi (henkinen sekä fyysinen), terveellinen mutta rento ruokailu, monipuolinen treenaaminen, kehonhuolto, palautuminen ihan kaikki! Ennen kaikkea se on hyvinvointia. Toki se joillekin voi olla jotain ihan muuta, mutta näin itse asian ainakin käsitän. Fitness edustaa minulle nimenomaan terveellisiä elämäntapoja ja itsestään huolehtimista, ei suinkaan syömishäiriötä tai kilpirauhasongelmia. Näistä ongelmia kohtaa aika pieni prosentti fitnessharrastajista ja näistä kärsivät olisivat todennäköisesti sairastuneet ennemmin tai myöhemmin ihan ilman fintessharrastustakin. Toki sen äärimmilleen vieminen varmasti myös edesauttaa sairastumista, mutta tuskinpa kaikesta voi syyttää pelkkää fitnesstä?

Mitä fitness sinulle edustaa? Syömishäiriöisiä ihmisiä vai terveellistä elämäntapaa?

Lue myös Piian todella hyvä postaus aiheesta: Fitness ei pilaa elämääsi. Teet sen ihan itse!

10 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Fitness… Välillä tuntuu, että kaikki harrastaa fitnesstä. Miulle se on vain sana muiden sanojen joukossa. Ennemmin puhun terveellisestä elämäntavasta, mikä ei kyllä ole ihan hallussa aina..

  • Jonna kirjoitti:

   Ehkä koko terveellisen elämäntavan kirjo on helppo ilmaista vain sanalla fitness. Toisille se on tosin jotain ihan muuta..

 2. amandasilver kirjoitti:

  Mulle se edustaa ennemminkin syömishäiriötä, jos siis jompi kumpi pitäis valita. Mä itse stressaannun niin helposti vaikka siiitä, ettei sais syödä mitä haluaa. 😀 Mun kohdalla se siis ainakin olis ennemminkin stressiä kuin hyvinvointia. Oon niin onnellinen siitä, että itsellä on takanapäin nuo turhan ulkonäkökeskeiset ajat, voin nyt niin paljon paremmin myös henkisesti ja osaan nauttia myös liikunnasta ihan eri tavalla. Mutta eri tyypeille sopii eri jutut, joten jos ei tollanen elämäntyyli ahdista niin siitä vaan. 🙂

  • amandasilver kirjoitti:

   Siis jos puhutaan kisaajista. Mulle fitness on kisaamista ja ne ketkä ei kisaa mutta treenaa ja elää terveellisesti on ihan vaan treenaajia 😀

   • Jonna kirjoitti:

    Haha, no kyllä muakin ahdistaisi jos en saisi syödä mitä haluan 😀 Mäkin kun olen nähnyt sekä ulkonäkökeskeisen että tuloskeskeisen treenaamisen niin osaan asettaa ne aika lailla rinnakkain. Mutta täytyy muistaa sekin, että kaikki kisaajatkaan ei treenaa ulkonäön vuoksi! Tunnen monia, jotka rakastavat treenaamista ja kisaaminen on vain yksi keino nähdä työn tulokset. Mun mielestä ollaan väärillä raiteilla, jos koko hommaa tehdään vain ulkonäön vuoksi. Motivaatio tuskin kestää kovin kauan. Kyllä sitä hommaa pitää myös rakastaa!

 3. Vera kirjoitti:

  Pakko kommentoida alan opiskelijana, että yksi syömishäiriöiden tyypillisimmistä oireista on se, ettei ole sairaudentunnetta. Syömishäiriöiden stereotyyppiseen kulkuun kuuluu nimenomaan niin kutsuttu kuherrusvaihe, jossa omaan tekemiseen, vartalon muokkaamiseen ja laihtumiseen hurahdetaan eikä sitä todellakaan pidetä merkkinä alkavasta sairaudesta, vaikka jälkeen päin merkit olisikin helppo nähdä. Kaikki fitness ei tietenkään ole yhtä kuin syömishäiriöt, mutta etukäteen sitä ei välttämättä voi tietöä, kenellä fitness-kulttuuri laukaisee sairauden, ja sen osaa usein itse tunnistaa vasta siinä vaiheessa, kun on jo auttamattomasti aika syvällä suossa.

  • Jonna kirjoitti:

   Tämän vuoksi juuri valmentajien täytyy olla päteviä ja on hyvä, että näistä asioista keskustellaan! Kun itse aloittelin saliharrastusta ja kiinnostuin kisoista niin mistään lajin aiheuttamista syömishäiriöisiä ei puhuttu ollenkaan. Eikö niitä ollut vai eikö niistä uskallettu vain puhua?

 4. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

  Vauva.fi on vaarallinen…. 😛

  En oikein osaa sanoa yksinkertaisesti mitä fitness minulle edustaa- ei syömishäiriöitä, mutta ei myöskään terveellistä elämää. Kumpaakin toki löytyy. Enemmän ajattelen sitä harrastuksena tai kilpaurheiluna, joka vaatii kompromisseja, mutta joka voi myös olla hyvin palkitsevaa. Tärkeää on pitää järki päässä. 😉

 5. Jn kirjoitti:

  Mielestäni on hieman jännä tapa tarkastella fitnesstä ilmiönä. Tietenkään se ei ole sairaus kaikilla. Tietenkin se on sairaus osalla.

  Esteettisyyteen painottuvat urheilulajit on ihan tutkitusti yhteydessä kohonneeseen syömishäiriön riskiin, eikä fitness ole siinä missään nimessä poikkeus.

  Kuitenkin kiinnostavampana ja huolestuttavampana pidän (erityisesti) nuorten naisten exhibitionismia. Sanoisin, että fitnessbuumi (viitaten tässä ilmiöön, ottamatta tässä kantaa kirjoittajan fitnesskokemukseen) itsessään on enemmän oire siinä missä syömishäiriötkin.

  Mistä tämä naisten exhibitionismi, syömishäiriöiden ja masennuksen kasvu sitten kertoo, sitä minulla ei ole kompetenssia arvioida. Somekuplalla ja miesjohtoisella kulttuurilla lienee ainakin osuutta asiaan, mutta sen juuret ulottunevat pidemmälle sukupuolihistoriaan. Tässähän olisi kiintoisa tutkimusaihe jollekkin sukupuolentutkijalle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *