Hae
Palasia Arjestani

Mikä ihmeen kombutsa?

Processed with VSCO with 6 preset

Jotkut teistä ovat ehkä nähneet snäpin puolella (jonnamusakka) mun juttuja kombutsasta ja sen valmistuksesta. Luen aika paljon jenkkiblogeja ja siellä kombutsa tunnetaan hyvin ja sitä juodaankin paljon. Kombutsa on vanha terveysjuoma, joka valmistetaan mustasta sokeroidusta teestä volgansienen avulla. Volgansieni on laktobasillien ja hiivasienten muodostama sienen näköinen kompleksi. Anoppi oli onnistunut saamaan volgansienen työkaveriltaan ja yhden käytön jälkeen sieni kotiutui meille. Kombutsaa valmistaessa sieni tekee purkkiin aina itselleen uuden kaverin, jonka voi joko käyttää omiin suurempiin viljelmiin tai lahjoittaa eteenpäin!

Kombutsa on siis terveysjuomaa, jonka sanotaan olevan vatsalle vielä parempaa kuin hapankaalin. Se sisältää paljon hyviä bakteereita, aminohappoja, c- ja b-vitamiinia sekä antibioottisia ainesosia sekä muita elimistölle hyvää tekeviä asioita. Melkoisen tehokas laitos tuo volgansieni! Kombutsaa käytetään elimistön puhdistamiseen, mielen virkistämiseen sekä tuomaan energiaa. Kombutsan sanotaan myös tekevän hyvää iholle sekä parantavan näköä.

Processed with VSCO with 6 preset

Kombutsa maistuu oikein valmistettuna hapokkaalle. Valmistuksessa käytetään sokeria, joka kuitenkin haihtuu suurimmaksi osaksi käymisprosessissa. Jos Kombutsaa maistaa heti käymisprosessin alussa niin maku on melko makea, mutta pikku hiljaa bakteerien muodostuessa makeus häviää ja tilalle tulee kiva hapokkuus. Makeutta voi itse säädellä katkaisemalla käymisprosessin sopivassa välissä ja oikean hetken löytää vain maistamalla! Kombutsaa voi tehdä eri makuisina lisäämällä pullotusvaiheessa sekaan vaikkapa inkivääriä, hedelmiä tai marjoja. Meillä on ensimmäiset kombutsat nyt pullotettu ja tehdään tämä eka versio ilman makuaineita. Seuraavaan aion kokeilla vadelmia tai mangoa 🙂

Aion tehdä vielä laajemman postauksen kombutsan valmistuksesta ohjeineen kaikkineen, mutta pakko sano, että tämä touhu on helppoa ja mukavaa! Eikä ole kallistakaan, jos vaan volgansienen onnistuu jostain käsiinsä saamaan. Jos kombutsan valmistus kiinnostaa niin meillä on aika ajoin ylimääräisiä volgansieniä saatavilla 😉

Onko teistä kukaan tehnyt itse tai maistanut Kombutsaa?

Lue lisää kombutsasta esimerkiksi täältä.

4 kommenttia

 1. Chilipippuri kirjoitti:

  Olisin tuosta sienestä kiinnostunut, ostaisin mielelläni sitten kun ylimääräistä tulee! Mistään en ole onnistunut sitä löytämään, Ruohonjuuressa on joskus ollut, mutta ei enää.

 2. Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti:

  Minäkin olen kasvatellut kombutsaa jo pari vuotta. 🙂 Nyt sieni on kyllä unohtunut yläkaappiin pariksi kuukaudeksi, on varmaan aika hapokasta. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Ootko maustanut sitä koskaan millään? Ollaan paljon lueskeltu maustamisesta ja monissa lähteissä sanotaan ettei hedelmien käyttö ole se kaikista paras ratkaisu niiden sisältämän sokerin vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *