Hae
Palasia Arjestani

Päiväkotien säännöt: täytyykö kaikki kutsua synttäreille?

Processed with VSCO with a9 preset

Luin pari päivää sitten netistä erään päiväkoti-ikäisen pojan äidin kirjoittaman pyynnön vanhemmille. Tämä pyyntö oli kirjoitettu muistaakseni iltasanomien yleisönosastolle. Äiti kertoi pojan olevan päiväkodissa ryhmässä, jossa oli pojan lisäksi tyttöjä sekä viisi poikaa. Poika on tiiviisti osa tätä kuuden hengen poikaporukkaa, jossa pojat leikkivät keskenään päivittäin ja ovat hyviä kavereita keskenään. Silti tämä poikaporukan hiljaisin poika jätetään aina kutsumatta toisten poikien syntymäpäiville. Äiti mainitsi myös ettei pojan leikkitaidot ole ihan samalla tasolla muiden lasten kanssa ja uskoi tämän olevan syynä kutsujen puuttumiseen. Äiti vetosi kirjoituksessaan vanhempiin: miksi tämä yksi ainoa poika jätetään kutsumatta joka kerta? Se särkee sekä hänen että poikansa sydämen.

Meidän tytön päiväkodissa synttärikäytäntö tehtiin selväksi varsin varhaisessa vaiheessa. Kutsut saa jakaa päiväkodissa, jos kutsuu koko ryhmän. Muutoin yhteystiedot saa selvittää itse ja hoitaa kutsujen toimittamisen omalla ajalla. Mielestäni tämä on ollut varsin toimiva ratkaisu ryhmässä, jossa on parikymmentä lasta. Pidimme ensimmäiset kaverisynttärit tytön täyttäessä neljä ja hän sai kutsua synttäreilleen viisi haluamaansa ystävää. Kun on kyse noinkin isosta päiväkotiryhmästä niin meillä ei mitenkään olisi varaa järjestää synttäreitä noin isolle laumalle eikä kaikki varmasti edes mahtuisi meidän kotiin. Synttärit järjestettiin HopLopissa ja kaikilla tuntui olevan hauskaa.

Näin isossa ryhmässä useampi jää aina kutsumatta eikä synttärikutsuja ole meillekään kauheasti sadellut. Toisaalta tytöllä taitaa olla kolme tai neljä läheistä kaveria päiväkodissa joiden synttäreille kutsu aina tuleekin. Itse ymmärrän täysin tällaisen ettei kaikkia kutsuta. Sitä en sijaan ymmärrä jos ryhmässä tosiaan on vain ne kuusi poikaa ja aina vain yksi jätetään ulkopuolelle. Se on todella julmaa! Vanhemmat yleensä tietävät keiden kanssa oma lapsi ryhmässä leikkii ja paljonko lapsia ryhmässä on. Minusta aikuisten pitäisi puuttua tähän peliin, koska tuollainen on jo selvää kiusaamista. Lapsi ei ymmärrä miksi kaverit jättävät hänet aina ulkopuolelle, vaikka päiväkodissa ollaankin hyviä ystäviä.

Ymmärrän siis täysin pojan äidin huolen ja jos tällainen sattuisi omalle kohdalle, puuttuisin peliin varmasti. Toki jokainen saa kutsua synttäreilleen ketä haluaa, mutta miksi jättää vain se yksi kutsumatta, jos hän on kuitenkin muiden kaveri yhtä lailla? Pitäisi muidenkin lasten vanhemmilla vähän olla järkeä päässä ja miettiä miten käyttäytyisi jos sama tilanne sattuisi oman lapsen kohdalle. Tuntuisiko mukavalle? No ei varmasti! Eikö voisi kerralla typistää kutsutut vaikka kolmeen jolloin muitakin jäisi kutsumatta tai sitten kutsua kaikki viisi? No, vanhempia on niin paljon kuin lapsiakin ja ehkä osa ei vaan osaa ajatella tilannetta omalle kohdalle…

Kuinka teillä toimitaan synttäreiden kanssa? Kuinka te toimisitte tällaisessa tilanteessa?

 

10 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Samoilla linjoilla sun kanssa. Kun on kyse kuudesta lapsesta niin tuntuu kyllä julmalta ja surulliselta. 🙁

  Meillä lapset ovat saaneet järjestää kaverisynttäreitä viimeisen parin vuoden ajan, kummatkin ekan kerran täyttäessään neljä. Aina on ollut kivaa, mut siis vieraita on kutsuttu aivan liikaa, kun sitä yrittää kutsua kaikki ettei kukaan jää ilman kutsua ja sit se on vaan liian vahdikasta se meno.. et käytäntö sanelee sen ettei vaan aina voi kaikkia kutsua.

  Nyt päätettiin yhteistuumin että ruvetaan ulkoistamaan synttärit megazoneen, hoploppiin, elokuviin, keilaamaan tai jonnekin ja se on samalla synttärilahja lapselle. Leluja on muutenkin liikaa ja ite kannatan aineettomia lahjoja. Sillo kutsutaan tietysti vähemmän porukkaa mut ehkä juhlat on vähä mielekkäämmät kun 10-15 5-7 vuotiasta juoksemassa ympäri kämppää hikipäässä ?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä harkitsen vakavasti seuraavien synttäreiden järjestämistä kotona, mutta ahdistaa jo valmiiksi se mökä ja huuto 😀 voi olla että ulkoistetaan homma tänäkin vuonna ja pidetään vain sukulaisille kakkukahvit kotona.

 2. S kirjoitti:

  Meillä on aina ollu selvää se että jos ei kaikkia voi kutsua niin ei kutsuta ketään. Me asutaan muutenkin 25km päässä sieltä missä lapset on hoidossa kulkenu niin en oo alkanu vasta ku eskari-iässä järjestelee lapsille kaverikutsuja. Lapset tietää jo etukäteen kumpiki että ei tarvi miettiä ketä kutsuu ku kutsut lähtee koko luokalle. Koskaan ei oo kaikki kutsutut tullu, mutta vaikka tulis niin se on vaan muutaman tunnin kaaos 😀 ja etukäteen hyvissä ajoin haluan tietää ketä pääsee niin se on toiminu kyllä vallan mainiosti. Plussana toki tää että tilaa on omakotitalossa vähä enemmän, saapi tehtävärasteja sijoteltua eri huoneisiin ja kesällä onnistuu viskata koko porukka uloski.

  • Jonna kirjoitti:

   Teillä onkin hyvä kun lääniä on vaikka muille jakaa! Jos mekin asettais omakotitalossa niin eihän se olis homma eikä mikään kutsua koko ryhmää. Ja olihan se varmasti hauskaa ?

 3. Taru Mari/www.lily.fi/blogit/stuff-about kirjoitti:

  Oma lapseni on vasta 1-vuotias joten viime synttäreillä ei luonnollisestikaan kavereita ollut kun lapsi ei ole päiväkodissakaan. Itse olen myös miettinyt miten kurjaa olisi jos oma lapsi jätettäisiin johonkin kutsumatta ja miten en itsekään haluaisi muiden lasten kokevan sellaista. Voin kuitenkin suoraan sanoa etten halua kotiini kokonaista päiväkotiryhmää ja olemmekin puhuneet miehen kanssa että juurikin joku Hop Lop olisi hyvä paikka viettää synttäreitä, sinne ainakin mahtuu porukkaa. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Hoplop on erittäin hyvä vaihtoehto! Pääsee itse huomattavasti helpommalla ja lapsilla on takuuvarmasti hauskaa ?

 4. Iida kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Olen itse lastentarhanopettaja ja ryhmässäni toimitaan kuvaamallasi tavalla. Jos koko ryhmän kutsuu, voi kutsut tuoda päiväkotiin. Muuten kutsut saa hoitaa itsenäisesti. Ryhmässä on järjestetty todella kivoja koko ryhmän synttäreitä, joihin vanhemmatkin on kutsuttu, leffailtaa tai taskulampourataa metsässä!

  • Jonna kirjoitti:

   Oi vitsi miten kiva olis järjestää lapsille leffailta! Kun vaan olis enemmän tilaa…

   • MM kirjoitti:

    Meillä on kutsuttu aina ryhmän/luokan samaa sukupuolta olevat kaverit. Ollut hyvä tuuri, että niitä on ollut 9-12. Meilläkin vain rivarikolmio ja hyvin ovat mahtuneet eikä ole tullut kalliiksikaan, koska ei lapset tarvi hienoja kakkuja ja monenlaista syötävää. Yleensä kelpaa vain karkit, popcornit, sipsit ja keksit. Synttärit on rajoitettu kahteen tuntiin niin sitä meteliä jaksaa sen aikaa kuunnella. Yleensä ollut ohjelmassa joku leikki. Yksi hitti oli 8vee pojilla, kun kisasivat heittelemällä duploja nuken ammeeseen ja tytöt rakastaa tuolileikkiä, joka on korvattu lattialle ripotelluilla tyynyillä. Leffasynttäreillä kaikki ei tietenkään sopinu sohvalle joten heille laitettiin vieraspatjasta ja tyynyistä ”sohva” lattialle. Herkut keräsivät pöydältä pakastepusseihin ja juomaksi oli tölkkilimut. Sen jälkeen menivät ulos leikkimään poliisia ja rosvoa ihan oma-aloitteisesti. Yhden kerran on maksettu superpark-synttärit ja olihan ne kalliit. Jonkun yhteisen leikin kun keksii niin kyllä ne lapset keksii sitten itsekin tekemistä. Ei kannata itselleen asettaa liikaa vaatimuksia, koska ainakin meillä on lapset tykänneet ihan pienistäkin jutuista. Myös lahjatkin on toisarvoisia, koska kaverit on se juttu. Ja joko kuttuu vain muutaman hyvän kaverin tai sitten kaikki samaa sukupuolta olevat luokkakaverit, koska ei meille kaikkia 25 luokkakaveria sentään mahdu 😀

    • Jonna kirjoitti:

     Ehkä mäkin uskallan järkätä seuraavat synttärit kotona 🙂 Täytyy vaan keksiä kivoja leikkejä ja raivata kaikki ylimääräinen ja särkyvä pois tieltä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.