Hae
Palasia Arjestani

Kuinka vanhaa ruokaa voi syödä?

Minä en ole koskaan ollut kovin kranttu ruuan suhteen. Opiskeluaikana elettiin niillä kuuluisilla makaroneilla, tonnikalalla sekä kaurahiutaleilla, koska muuhun ei yksinkertaisesti ollut varaa. Kotona asuessa kaikki ruoka syötiin ja tähteet, perunankuoret ym meni koirille. Olen siis saanut jo lapsena oppinut siihen ettei ruokaa heitetä roskiin. Se syödään. En tosin ole mikään pyhimys tässäkään asiassa. Silloin tällöin meidänkin jääkaapista löytyy jauhelihan tai riisin jämät, joiden valmistuspäivää ei kukaan muista. Ne laitetaan ihan suosiolla biojätteeseen. Miehellä on myös huono tyyli ostella jos jonkinlaisia sooseja kaappiin ja sinnehän ne myös jää. Viimeksi eilen löysin pari putelia, joissa oli jämät pohjalla. Tähän asiaan vaadittaisiin petrausta ja se onnistuisi ihan sillä, että jääkaappi putsattaisiin ja järjesteltäisiin kunnolla.

Mulla oli tänään töissä lounaalla perjantaina tilattua pizzaa ja työkaveri ihmetteli miten voin syödä niin vanhaa ruokaa. Ilme oli näkemisen arvoinen, kun kerroin että siinä kaverina mulla oli viikko sitten maanantaina valmistettua makaronilaatikkoa 😀 Vaikka en mielelläni syö pizzan kaltaisia ”mättöruokia” viikolla niin roskiin heittäminen harmittaisi vielä enemmän. Kaikki mitä valmistetaan myös syödään. Oppiipahan seuraavalla kerralla ostamaan ja valmistamaan vähän vähemmän. Mun mielestä ruoka on ihan syötävää jos se tuoksuu edelleen hyvältä ja maistuu hyvältä. Valmistuspäivällä ei ole mitään väliä kunhan nuo kriteerit vain täyttyvät.

Eri asia on sitten kauppojen tuotteet. Ostan paljon punalapullisia ruokia, joiden parasta ennen päivämäärä on hyvin lähellä. Ne meillä valmistetaan yleensä heti tai laitetaan pakkaseen. Lihatuotteet, kalat ja kaikki majoneesipohjaiset tuotteet jäävät hyllylle, jos viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt, mutta näitä tuotteita harvoin kaupasta löytääkään. Silti pitää olla tarkkana! Mun keskittymis- ja havainnointikyvyllä onnistun aina tarttumaan juuri siihen ainoaan vahingossa hyllyyn jääneeseen tuotteeseen, jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen. Tämä on tosi tarina, kysykää vaikka mun mieheltä. On nimittäin sattunut kerran jos toisenkin, että vasta kotona huomaan tuotteen olevan vanhaa ja syömäkelvotonta. Parasta ennen päivämäärän tuotteita syön usein montakin päivää suositellun päivämäärän jälkeen. Esimerkiksi viilit ja muut hapanmaitotuotteet säilyvät todella hyvin. Leivät käytetään paahtimen kautta, jos niistä ei löydy hometta. Laitan usein puolet leipäpussista suoraan pakastimeen jolloin ei tarvitse murehtia päivämääristä ja ompahan aina leipää pakastimessa, jos pääsee loppumaan!

Meillä syödään usein siis vanhaa ruokaa, mites teillä?

24 kommenttia

 1. Milla kirjoitti:

  Kuulostaa tutulta, perus maanantaiaamu on se, kun etsin jääkaapista evästä töihin ja mietin milloinkohan tuo laatikon jämä olikaan tehty…:D Meillä mennään aistit edellä, kyllä sen näkee/haistaa (tai viimeistään maistaa), jos ruoka ei ole kunnossa. Ärsyttää ne päiväyksen tuijottelijat, joiden mielestä maitolitra kaadetaan viemäriin tai kokonainen leipäpussi menee samana iltana roskiin, kun siinä on päiväys. Pyritään, ettei ruokahävikkiä tule ollenkaan ja aika hyvällä mallilla ollaan. Joskus tulee se satunnainen leivän kantapala tai joku pieni määrä riisiä, pastaa tms.

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kyllä ruuasta haistaa jos on huonoksi mennyt! Viimeistään maistaa ?

 2. ninna kirjoitti:

  vaikea mullakin heittää pois kaikki syödäänellei nytruoka ihan pala pohjaan osaan myös heitää pahaaruokaa pois varsinki lounasravintolassa en väkisin syö.säilytystapa ja jäähdyttämien ratkaisee paljon ei jätä lämmintä ruokaa kauan huoneenlämpöön vien ulos kylmenemään ja sit jääkaappiin.kaupas välil askarruttaa onko kylmätuotteet säilytetty oikein.ihmiset muuten jättää kylmäruokia hyllyille!miksi?viimeksi leipäosastolla 2pakettia pakastejäätelöä ja hedelmäosastol lihapakkauksia.lapsena söimme aina3pvää putkeen makaronillaatikkoa.liian helposti heitetäänpois esim maitotuotteet.kerma kermaviili rahka voi säilyä päiviäkin yli.puhumattakaan jauhoista viimeksi mökillä puoli vvanhoja käytimme ja ihan hyviä.samatsapuskat mullaki opiskeluaikoina tosin ohrasuurimot ja tölkkipavut jota en enää suostu syömään tulikiintiö täyteen

  • Jonna kirjoitti:

   Tuota en muuten minäkään ymmärrä että miksi jätetään kaupassa kylmätuotteita minne sattuu! Ei luulisi olevan iso vaiva viedä paikalleen..

 3. miltsu kirjoitti:

  mä keitän aina sunnuntaisin ison kattilallisen riisiä,pastaa tai perunaa josta syödään lähes viikko. perunat menee äkkiä pahoiksi mut sit paistan ne pannulla ja hyvin menee alas. muutenkin syön päiväysvanhoja maitotuotteita, leipää, joskus lihaakin jos ei tuoksu epäilyttävältä. kyllä viikon vanha ruokakin syödään. ruokaa ei kyllä mene roskiin koskaan, kun säästeliäästi pitää muutenkin elää.

  • Jonna kirjoitti:

   Sama systeemi meilläkin eli keitän kerralla aina isomman satsin ja siitä sit muunnellaan ruokaa tarpeen mukaan ?

 4. henna kirjoitti:

  Samoilla linjoilla mennään täälläkin. Maanantaina söin torstaina tehtyy lasagnea. Lapsesta asti on opetettu että mitään ei heitetä menemään jos ei oo menny pilalle. Maitotalous tuotteet säilyy hyvin viikkokin viimeisen käyttöpäivän jälkeen, mutta lihat valmistan viimestään seuraavana päivänä ☺

 5. Christina kirjoitti:

  Mäkin syön usein vähän vanhoja tuotteita, ja pyrin aina siihen, että mahd. vähän menisi ruokaa roskiin. Meillä mies on kokki, ja ilmeisesti ammattinsa puolesta katsoo enemmän päiväyksiä ja heittelee pois sellaisia ruokia, mitä mä olisi vielä voinut syödä.. 😀
  Mun lapsuudessa meidän isä käski jättää uunin kulmalle ruoan, jos sitä ei jaksanut syödä. Se syötiin sit saman päivän iltana pois, eikä koskaan mitään vatsatauteja tai muita tullut vaikka monia tunteja saattoi ruoka siellä huoneenlämmössä olla.
  Se on se liika hygieenisyys mikä sairastuttaa 😉

  • ulla kirjoitti:

   Juu, tuosta liiasta hygieeniasta olen myös samaa mieltä. Lapsiakin suojellaan AIVAN liikaa lialtakin. Se aiheuttaa niitä yliherkkyyksiä ja kaikkia tauteja ja lentsuja. Ennen pyörittiin navetoissa ym lapsuuden kesissä, eikä allergioita ja lentsuja koskaan. 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Eipä ole yksi eikä kaksi kertaa kun on perunat tai riisit unohtuneet yöksi hellalle..ja ihan hyvin on maistunut silti ?

 6. Kaisa kirjoitti:

  Mä olen myös oppinut siihen, että ruokaa ei tulisi heittää roskiin. Voin ihan surutta syödä montakin päivää sitten valmistettuja ruokia, kunhan ne maistuvat ja tuoksuvat vielä hyviltä. Käytän elintarvikkeita vielä parasta ennen -päivämäärien jälkeenkin. Oikeastaan vain lihoja en söisi viimeisen käyttöpäivän jälkeen (majoneesipohjaisia tuotteita en pahemmin edes ostele). Onneksi nekin voi laittaa pakkaseen, jos huomaa viimeisen käyttöpäivän lähestyvän. Tapaan itse tehdä ruokaa kerralla vähän reilumman satsin, josta usein riittää vähintään 2-3 päiväksi. Minua ei haittaa syödä samaa ruokaa useamman päivän ajan putkeen ja valmistankin uutta ruokaa vasta edellisen loputtua.

  • Jonna kirjoitti:

   Mulle ei myöskään ole mikään ongelma syödä samaa ruokaa monta päivää putkeen. Säästyy johonkin muuhun ruuanlaittoon käytettävä aika ?

 7. ulla kirjoitti:

  Aivan samat ajatukset, ei mitään hukkaan mikä on vähänkin vielä syömä kelpoista 😉
  Ihmiset on nykään aivan liian tarkkoja tässäkin asiassa.
  Itse saatan juosa monta päivää ” vanhaa” maitoa jos se ei haise eikä maistu huonolta. Ei se päivämäärä määrää koskaaan elintarvikkeen laatua. Välillä olen miettinyt entis aikaa… ei silloin ollut mitään ” älä syö tätä ” – päivämäääriä . Silloin ei olllut edes jääkaappeja ja hyvin selvittiin . 😀

  • Jonna kirjoitti:

   No sepä se! Ihmiset on ihan liian vainoharhaisia näissä asioissa…

 8. Eve kirjoitti:

  Hahha, tästä tuleekin mieleen mun veljeni ja hänen avovaimo. Ne ei käytä päiväysvanhoja kananmunia ja ite vedän kuukauden ”vanhojakin” ei ne nyt hetkessä pilalle mene. Paras oli kerran kun kaivoin niiden roskiksesta kokonaisen avaamattoman ranskanleivän (joka oli siis aivan koskemattomana paketissaan) jonka päivämäärä oli mennyt eilen… Kysyinkin että mitä toi leipä tuolla tekee niin ne vaan vastaa että se on eilen mennyt vanhaksi. :D:D:D Eihän se nyt ole mennyt vanhaksi. Samoin kermaviilit, viilit tms.. Menee todellakin päiväysvanhoja helposti.
  Olen aika lepsu heittämään ruokaa roskiin esim. pari päivää vanha annos kinkkukiusausta lensi juur roskiin, siinä täytyy petrata!
  Kiva postaus!

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä on ruuan oikeasti pitänyt jostain syystä seistä aika kauan jääkaapissa ettei sitä syötäis. Yritän muutenkin käyttää kaikki ostetut elintarvikkeet loppuun. Nyt pitäis keksiä appelsiinimarmeladin lopulle joku käyttö!

 9. Noora kirjoitti:

  Nykyään elintarvikkeet on pakattu niin hyvin (esim.vakuumi) & käsitelty eri aineilla, jolloin parasta ennen-päivästä paremmin toimii ihmisen aistit eikä se pakettiin isketty päiväys – kunhan säilytyslämpötilat ovat olleet oikeat eikä esim.maitotuotteita seisoteta koko aterian ajan pöydällä.

  Itse oon aika Haka pakastamaan ruokia/raaka-aineita, jos säilyvyys epäilyttää. Ammattikeitttiössä on arkipäivää et tuotteisiin merkitään Valmistuspvm ja pakkauksiin aukaisupvm. Oon ottanut tän käyttöön myös kotona. Maalarinteippirulla&tussi käteen ja esim.valmistettuihin ruokiin päivämäärät niin tietää tasan tarkkaan miten vanhaa tavara jääkaapissa on. Myös pakastettaviin asioihin päivämäärät ni ei löydy kesäkuussa joskus talvella pakastettuja jauhelihasoosseja 😉

 10. Elina kirjoitti:

  Sama systeemi meillä 🙂 Eihän parasta ennen edes tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä 😀

 11. saara kirjoitti:

  Itse syön todellakin esim. viikon-pari vanhoja rahkoja, kananmunia tms. Jos ne ei haise pahalle tai näytä pahalta niin voi syödä. Niin on mulle opetettu 😀 Ja samaten, jos leipä ei oo homeessa, niin syön. Yleensä pakastan tuoreena ja otan sitä mukaa sulamaan, niin harvoin tarvii leipää heittää pois. 🙂 Kotiruokaa (jos sitä jää) niin voi varmaan sen viikon verran syödä, riippuen vähän ruoka-aineesta 🙂

  Parasta ennen päiväys ei todellakaan tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä!!! Parasta ennen päiväyksen jälkeen voi todellakin syödä.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä laitan nykyään suoraan puolet leipäpussista pakkaseen! Sieltä on kätevä ottaa sit sulamaan tai paahtaa:)

 12. Nimetön kirjoitti:

  No just näin! 🙂

  Kaveri veti kerran kaks viikko vanhaa maitoa, eihän se kylmässä jääkaapissa ollut miksikään mennyt ?
  Maalaisjärki tuntuu monelta unohtuneen kokonaan. Lisää tälläisia juttuja ☺

  • Jonna kirjoitti:

   Maalaisjärki ja ruokahävikki olis varsin hyvä muistaa meidän kaikkien ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *