Hae
Palasia Arjestani

Oletko sinäkin puutarhafriikki?

Nyt alkaa olla jokaisen puutarhasta ja kotiviljelmistä innostuneiden parhaat ajat! Keväässä ihan parasta on se kun luonto herää eloon ja saa alkaa laittelemaan parveketta kuntoon. Edelleen haaveilen siitä omasta pihasta ja kasvihuoneesta, mutta niin pitkään kun en ole lottovoittaja, tyydyn parvekeviljelyyn. Mä olen niitä ihmisiä, jotka viihtyvät puutarhan ja kasvien parissa vaikka kuinka kauan. Saan uppoamaan tunteja kuopsutteluun, istuttamiseen ja ihasteluun. Saatan kesällä istua parvekkeella ja vain katsella kauniita aikaansaannoksiani. Mikään ei ole mahtavampaa kuin napsaista punainen ja herkullinen tomaatti suuhunsa suoraan omalta partsilta. Juuri tätä odotan eniten kesässä!

Meidän parveke ei ole kauhean suuri, mutta sinne mahtuu kaikki tarvittava. Viime kesänä hankin sinne jalallisen viljelylaatikon johon istutin kaksi kirsikkatomaattia ja yhden kurkun. Tomaateista saatiin satoa pitkälle loppusyksyyn, mutta kurkku laitettiin kasvamaan aivan liian myöhään. Tänä kesänä aion ostaa kurkun taimen suoraan puutarhaliikkeestä ja kokeilla uudestaan. Tomaattien ja kurkun lisäksi minulla oli parvekkeella kasvusäkissä kesäkurpitsa, mutta se ei tehnyt yhtään satoa. Kukki kovasti ja valtasi puoli parveketta lehdillään, mutta siihen se sitten jäikin. Tänä kesänä kesäkurpitsat laitetaan vain ja ainoastaan mökille. Ei ne sielläkään ole kovin suurta satoa tehneet, mutta onhan niitä mukava ainakin hoitaa ja katsella. Oli meillä myös yksi amppelimansikka, mutta sekään ei tehnyt kovin suurta satoa suurista odotuksista huolimatta. Aloin jo talvella miettimään mitä kaikkea viljelen tänä kesänä parvekkeella. Tomaatin taimia aion hankkia yhteensä neljä, joista kaksi istutan viljelylaatikkoon ja kaksi kasvusäkkiin johon hankin vielä altakasteluruukun. Olen pohdiskellut saisinko jotenkin iskettyä parvekkeen kiviseinään hyllyn kesäkukille, mutta taitaa olla turha toivo. Siihen seinään ei ehkä pysty ydinpommikaan! Täytyy keksiä jokin muu ratkaisu…

Jalallinen viljelylaatikko ostettu täältä*. Näkyy olevan nyt tarjouksessa 😉

Sain blogin kautta luettavaksi Sonja Lumpeen kirjoittamaan Tomaatti! -kirjan ja se on ollut mainio apu tomaattiviljelmien suunnittelussa. Kirjassa on 237 sivua ja sen on kustantanut Readme.fi. Minä olen lueskellut tomaattien viljelystä vaikka kuinka paljon, mutta tämä kirja on yksi parhaista sillä saralla. Kirjasta löytyy todella seikkaperäiset ja helposti ymmärrettävät ohjeet kylvämiseen, tomaattien kasvattamiseen, kasvutapoihin, erilaisiin tomaattilajikkeisiin sekä kasvinsuojeluun. Loppuun on koottu myös kattava arkisto tomaattiresepteihin! Äkkiseltään voisi luulla, että tomaatin viljely onnistuu kun istuttaa taimen vain johonkin ja huolehtii valosta ja kastelusta. Sillä pääsee toki jo pitkälle, mutta luulenpa että kirjan ohjeilla koko homman saa vietyä taas hivenen ammattimaisemmalle tasolle. Itselläni ei ollut esimerkiksi mitään tietoa tomaatin lannoittamisesta tai pölyttämisestä. Sen verran osasin taimia ostaessa miettiä asiaa, että hankin vain itsepölyttyviä lajikkeita. Meidän parveke on melko suotuisa kasvuympäristö tomaatille lasituksen ansiosta. Sinne paistaa aurinko, mutta ei ihan koko päivää ja parveke on todella lämmin koko kesän. Ehkä jo senkin takia saatiin niin hyvin satoa viime kesänä! Ensi kesäksi olen suunnitellut vähän suurempaa viljelystä, joten asiaan täytyy panostaa huomattavasti enemmän! Jonkinlainen kastelusysteemi täytyy ainakin rakentaa, jotta tomskut pärjäävät meidän poissa ollessa 🙂

Onko siellä muita tomaatteihin tai pienen tilan viljelyyn hurahtaneita? Mitä kaikkea aiot kesäksi istuttaa?

2 kommenttia

  1. Nimetön kirjoitti:

    Olisiko jotain vinkkejä helppoihin parvekkeella kasvatettaviin kasviksiin tai yrtteihin? Viherpeukalo tasoa ”kaktuksetkin kuolee”…

    • Jonna kirjoitti:

      Tomaatti kasvaa ainakin helposti ja melkeinpä kaikki yrtit on helppoja kasvattaa. Niissä tärkeintä on kastelu eli suosittelen altakasteluruukkujen hankintaa! Helpottaa hommaa suunnattomasti 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *