Hae
Palasia Arjestani

Tottumuksien muuttaminen – Miksi se on niin hankalaa?

tottumuksien muuttaminen

Tottumuksien muuttaminen, oli kyse sitten elämäntavoista tai mistä vain, on aikamoinen projekti. Liikunnan aloittaminen on hankalaa ja työläältä tuntuvaa, jos siihen ei ole tottunut. Ruokailutottumuksissa lipsuu helposti vanhoihin tapoihin, jos ajatus ei ole hommassa mukana. Tarvitaan järjetön määrä toistoja, että uusista opeteltavista tavoista tulee tottumuksia, jotka ovat syvällä selkärangassa. Mä tiedän henkilökohtaisesti, että omassakin elämässä on paljon muutoskohteita. Tuskailen usein sekaista kotia, koska meillä ei ole vieläkään joka päiväistä säännöllistä rutiinia kotiaskareisiin. Muistan suunnitelmat aina muutaman päivän kerrallaan ja sitten ne unohtuvat, kunnes koko koti on aivan mullin mallin.

Sama pätee ruokailuihin. Niissäkin on petrattavaa ajanhallinnan sekä laadun kanssa. Teen aika usein ruokaa suurempia annoksia kerralla jolloin ei tarvitse joka ilta olla kokkaamassa. Ongelma on ennemminkin aamu- ja iltapalojen kanssa. En ehdi aamulla tekemään mitään pitkän kaavan kautta, joten mun perusaamupala on pari leipää ja teetä. Se vaan kun ei ole minulle riittävä aamupala. Nyt on yrityksenä alkaa tekemään edellisenä iltana smoothie valmiiksi jääkaappiin, jolloin mun ei tarvitse tehdä sitä aamulla ja herättää koko taloa blenderin surinaan. Toinen on iltapala. Tiedän ettei Ehrmannin vanukas ja mysli ole mitään ravintoarvoiltaan parasta safkaa, mutta sen vetäisen usein koska se on helppo ja nopea valmistaa. Ongelma on ennemminkin se ettei minulla ole aikaa alkaa valmistamaan mitään tai muistan iltapalan juuri ennen nukkumaanmenoa.

Millä ihmeellä saisin muutettua omia tapojani niin, että muistaisin tehdä aamu- ja iltapalat ajoissa? Silloin saisin niistäkin entistä ravinteikkaampia ja parempia. Täytyy varmaan alkaa laittamaan puhelimeen muistutusta tai liimailla jotain post-it lappuja ympäri kotia. En halua olla koko iltaa hellan ääressä sillä muutakin tekemistä olisi ihan riittämiin. Ehkä alan iltaisin vääntämään jättisatsin smoothieta tai smoothiebowlin, josta syön sekä illalla että aamulla. Nyt vain pitäisi saada homma toteutettua ja selkärankaan asti…Joku hyvä systeemi pitäisi saada kodin puhtaana pidon suhteenkin. Muistan juuri ennen nukkumaanmenoa, että ne kattilat jäi sinne tiskialtaaseen ja kaikki muukin ihan levälleen.

Mietin vain, että miten vaikeaa oikeasti on tehdä elämäntaparemonttia kun jo parin asian muuttaminen on näin vaikeaa? Miksi tottumuksien muuttaminen vaatii niin hemmetisti ylimääräistä energiaa ja muistikapasiteettia!?

12 kommenttia

 1. sara kirjoitti:

  Mitä jos vaikka keittäisit kananmunia kerralla isomman satsin valmiiksi, ne säilyy keitettyinä muutaman päivän ihan hyvin jääkaapissa (kuorineen). Sieltä sitten aamupalalle kerrallaan aina 1-2 nii tulee vähän täyttävämpää 🙂

 2. Suivi kirjoitti:

  Tekaise joskus iso satsi hummusta, se on ravitsevaa ja täyttävää ja sitä voi syödä vaikka, no kaiken kanssa 😀

 3. Erja kirjoitti:

  Tuttuja haasteita…Tykkäätkö raakapuuroista? Sellaisen voi valmistaa edellisenä iltana ja täyttää hyvin. Pelastaa täällä kiireiset aamut!

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä! Erittäin hyvä muistutus. Mulla on yksi uusi kirja, jossa paaaaljon erilaisia raakapuurojen ohjeita. Täytyy laittaa testiin 🙂

 4. Sirpa kirjoitti:

  Tee isompi annos kaura- tai riisipuuroa valmiiksi ja sit aamulla vaan lämmität sen mikrossa.

  • Jonna kirjoitti:

   Muuten hyvä idea, mutta arkiaamuina en jostain syystä pysty syömään puuroa 🙁

 5. ulla kirjoitti:

  Mulla on kaurahiutaleet yön lautasella likoomassa, aamulla ei kuin mikroon. Tulee PEHMEÄ puuro, nopeasti. Kylkeen marjoja, hedelmiä, raejuustoa , kananmunaa tms … Kyllä jaksaaa… 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mutta kun mä en pysty puuroa arkiaamuisin syömään.. ei vaan uppoa ollenkaan!

 6. Outi Karita kirjoitti:

  Asioiden muuttaminen rutiiniksi vaatii kyllä pitkää pinnaa ?
  Itse teen asioista sopimuksia miehen kanssa ja kirjaan muistilappuun näkyvälle paikalle. Nyt viimeisempänä likaiset astiat koneeseen ennen nukkumaan menoa ?

  • Jonna kirjoitti:

   Sitä se nimenomaan vaatii. Post it lappuja vaan sit liimailemaan :d

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *