Hae
Palasia Arjestani

Herkkulakko loppui – mitä tapahtui?

herkkulakko loppui

Eilen juhliin menossa! Lyhyt raidallinen mekko täältä* ja Converset täältä*. Laukku: Olympus ja kello: Garmin.

Yhteistyössä Ellos.

Herkkulakko loppui 1.6 ja sain taas iskeä hampaani rasvaa ja sokeri tihkuviin herkkuihin. Tai olisin saanut vaikka heti, mutta en tehnyt niin. Me pidettiin miehen kanssa tosiaan herkuton toukokuu, josta olen täälläkin kertonut ehkä teidän mielestä väsymiseen asti 😀 Mulle itselleni tuo aika oli vain hyvästä, koska olin todella pahasti koukuttunut herkkuihin ja sokeriin eikä olotila ollut mikään maailman mahtavin. Väsytti usein, turvotti ja teki joka päivä mieli jotain hyvää. Sokeri lisää sokerin himoa, niinhän sitä sanotaan!

Olotila ilman sokeria

Ensimmäinen viikko ilman herkkuja oli todella vaikea. Varsinkin ensimmäinen herkuton viikonloppu oli vaikea! Teki aivan järjettömän paljon mieli herkkuja kärsin ihan selkeistä vieroitusoireista. Luulen, että vieroitusoireet olivat enemmänkin henkisiä kuin fyysisiä. Olin niin tottunut vetämään kunnon herkkumätöt viikonloppuisin, että pää suorastaan huusi niitä. Oli outoa olla ilman ja keksiä jotain normaalia syötävää kaikkien herkkujen sijasta. Rytmi löytyi kuitenkin nopeasti ja toinen viikko oli selkeästi helpompi. Toisesta viikosta aina kuun loppuun asti homma sujui todella helposti. Minulla taisi olla ainoastaan yksi todella vaikea päivä, jolloin duunipaikan suklaalevyt suorastaan huusivat mun nimeä. Sille päivälle sattui myös tulemaan jotakin vastoinkäymisiä ja olen aina parantanut oloani herkuilla, joten oli aika vaikeaa olla ilman. Tämänkin tilanteen koen vain hyvänä. Opin ettei omaa oloaan todellakaan tarvitse parantaa sokerilla, vaan sen sijaan voi keksiä jotain ihan muuta. Makuaisti parani todella paljon kuukauden aikana ja ihan normaaliruoka maistui suorastaan taivaalliselta! Kaikki herkuista johtuva turvotus hävisi ja paino putosi kuukauden aikana 2,5kg mun normaaliin painoon. Mulla iät ja ajat paino pysynyt 65,5-66kg, mutta nyt se oli salakavalasti kiivennä yli 68 kiloon. Paino ei sinänsä ollut mulle mikään ongelma, mutta oli jännä huomata miten kroppa reagoi kun jätin kaiken ylimääräisen mättämisen pois. Mun vireystaso on ollut paljon parempi herkuttomana aikana enkä potenut kauheaa ”sokerikrapulaa” viikonloppuisin. Oli kauheaa herätä herkkupäivän jälkeisenä aamuna suu kuivana, silmät turvoksissa ja umpiväsyneenä. Ihan kuin olisi juhlinut aamuun asti!

Herkkulakko loppui – mitä tapahtui?

Voitin aikoja sitten lahjakortin Kakkugallerian kakkubuffettiin ja se oli pakko käydä tuhlaamassa nyt pois, koska lahjakortti olisi vanhentunut 6.6. Käytiin siis eilen kakuttelemassa heti aamusta ja siitä jatkettiin synttäreille, jossa oli tarjolla jos jonkinlaista herkkua! Kakut maistuivat järjettömän makeilta ja vaikka olisin saanut vetää kakkua nassuun buffetissa niin paljon kuin halusin, en vain pystynyt. Söin palan sitruuna-marenkipiirakkaa, pienen palan sukaa-appelsiinikakkua ja pienen palan vegaanista suklaa-pähkinäkakkua ja se oli siinä. Huono olo tuli välittömästi ja oli pakko lähteä pois. Synttäreillä keksityin suolaiseen tarjontaan ja otin lisäksi pienen palan marjapavlovaa. Ei mennyt kovin kauaa, kun iski aivan hirveä väsymys ja päänsärky. Suu oli niin kuiva, että jouduin kittaamaan vettä ihan tosissani kun päästiin kotiin. En kyennyt syömään mitään herkkuja enää koko päivänä. Tänä aamuna heräsin taas tuttuun sokerikrapulaan. Suu oli kuiva, silmät turvoksissa ja sumuinen väsymys takaraivossa. En kaipaa tätä olotilaa en sitten yhtään!

herkkulakko loppui

Mitä jatkossa?

Tämä varmasti kuulostaa monen varmaan kauhealta paasaukselta, mutta sitä sen ei ole tarkoitus olla. Kokeilkaa itse olla kuukausi ilman sokeria niin näette sen vaikutukset. Ei sitä huomaa ollenkaan, kun on kunnon ”sokeriputki” päällä. Olohan tuntuu ihan normaalilta silloin, mutta sen oikean olotilan kokee vasta kun jättää herkut pois. Pysyttelen jatkossakin sokerista erossa, mutta en ole silti mikään totaalikieltäytyjä. Jäätelöä tulen varmasti syömään kesän aikana, koska se on mun suuri rakkaus <3 Yritän kuitenkin pitää järjen päässä sokerin kanssa, koska sen vaikutukset ovat nyt aika hyvin muistissa. Tunnen oloni ilman sitä niin paljon paremmaksi niin miksi luisuisin taas samaan vanhaan olotilaan?

herkkulakko loppui

Oletteko koskaan kokeilleet olla hetken ilman sokeria? Huomasitteko olossa mitään muutoksia? Mitä tapahtui kun herkkulakko loppui?

Elloksen mekkovalikoimaa pääset tsekkailemaan tästä*

12 kommenttia

 1. sara kirjoitti:

  Mielenkiintoista luettavaa! Mä varmaan voisin olla ilman sokeria jonkun aikaa ja oon ollutkin, mut en vaa ymmärrä sitä, että mulle ei kertakaikkiaan tuu minkäänlaista huonoa oloa herkuttelun jälkeen fyysisesti! 😀 Henkisesti ehkä saattaa tulla huono omatunto vähän liiankin herkästi! 😉 Koska syön kyllä pieniä määriä yleensä.. Mut en koskaan herää silmät turvonneena tai suu kuivana! Monilla tuntuu herkuttelu vaikuttavan niihin asioihin.. Kaikki aina kehuu, kuinka hyvä olo on ilman herkkuja. Mulla taas ei olo muutu juuri mihinkään 😀 Ehkä sitten syön vaan niin vähän ettei sillä oo väliä. Olis kiva kuulla muidenkin kokemuksia! Ja vois toki itekkin taas joskus olla muutaman viikon kokonaan ilman herkkuja. Mutta kuten sanoin rakastan pientä herkuttelua silloin tällöin, joten mulle se totaalikieltäytyminen varmaan ois vaan ärsyttävää 😀 Koska sitäkin on muutamia vuosia sitten tullut harrastettua monet kerrat 😀 Mutta ihan varmasti todella hyvä juttu itsellenikin ,jos tulee elämänvaihe jolloin herkuttelu on vaikka päivittäistä, niin katkaista se kunnon tauolla 🙂

  • maikki kirjoitti:

   Mullakaan ei ennen ollut mitään sokerikrapulaa. Mutta sitten kun rupesin vähentämään käyttöä, olin välillä kuukausiakin ilman, rupesi noita sokerikrapuloita tulemaan. Kroppa oli siis ennen selvästi tottunut siihen että se saa säännöllisesti sokeria. Nyt khn se ei enää sitä säännöllisesi saa, huomattavasti vähemmän ja harvemminen, ei se selvästi enää siedä sitä samalla tavalla.

   • Jonna kirjoitti:

    Ei ole mullekaan aikaisemmin ihan näin pahat ”oireet” tullut kuin viime viikonloppuna. Aina on tullut lievempiä, mutta nyt kyllä pamahti oikein kunnolla päälle!

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, no sulla on asiat hyvin jos et reagoi sokeriin mitenkään! Ite huomaan vaikutukset ihan välittömästä. Huomasin silloinkin kun söin sokeria ihan säännöllisesti.

 2. Emma kirjoitti:

  Heips! Minä herkuttelen joka päivä ja olen tehnyt niin jo vuosia. Syön jotain hyvää mutta määrän ei tarvi olla suurta. Sitten on niitä päiviä että herkuttelen enemmänkin ja se on ihan ok. Pyrin pitämään perusruokavalion aika säännöllisenä jne. mutta koen että elämässä on ihan tarpeeksi haasteita että ruokajutuilla en halua enkä jaksa stressata. Oman lapsen ja kiireisen lääkärintyön myötä elämän prioriteetit on aika selkeät ja simppelit. Ei se sokeri pahasta ole. Elä sie Jonna stressaa liikoja, jätskiä, herkkuja saa ja pittää välillä syyä jotta jaksoo. Kyl sie tiiä!! Ja toivottavasti tästä sinun blogista ei tule mitään höpö höpö fitnesbogia noiden ruokavaliojuttujen kanssa. Niitä riittää tällä saitilla. Sinulla on ollu terve maalaisjärki tässä matkassa ja siksi olen tykännyt!

  • Jonna kirjoitti:

   Tästä blogista ei tosiaankaan tule mitään Fitness höpö höpö -blogia! Sitä ei tarvitse pelätä 😉 Toisille sopii juuri tuo tyyli että joka päivä vähäsen. Mä taas en kaipaa viikolla mitään varsinaisia herkkuja niin en ole niitä syönytkään. Aikaisemmin tosin söin aina jos töissä oli tarjolla, nyt en ole tehnyt sitäkään. Ja jätskiä kyllä pitää saada säännöllisin väliajoin!

 3. Päivi kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, kiitos siitä! Olin itse muutamia vuosia sitten noin 6kk ilman lisättyä sokeria tai makeutusta koska halusin eroon karkin mättämisestä. Alku oli tietysti vaikeaa mutta söin paljon hedelmiä yms korvatakseni makean. Syynäsin kaikki tuoteselosteet sokerista, glukoosisiirapista, maltitolista yms. Pääsin irti karkista enkä ole syönyt sen jälkeen, paitsi suklaata jonka nykyään sallin 🙂 irtokarkkien kanssa oon vähän kuin alkoholisti, pelkään repsahdusta. Toisaalta tajusin että mun ei usein edes tee mieli karkkia vaan sitä pureskelua ja jauhamista ja tuoksuja ja sitä tapaa. Ostin usein vain koska viikonloppu, paha mieli, palkinto, hemmottelu jne. Mulla on sama kokemus kun sulla, maut on voimakkaampia ja monet kakut maistuu nyt ällömakeilta.

  • Jonna kirjoitti:

   Kuulostaa tutulta! Haluan itse syödä herkkuja silloin kun oikeasti tuntuu siltä enkä joka viikonloppu ”koska viikonloppu”. Ensi viikonlopuksi voisin kyllä ostaa jätskiä..

 4. Beada / me.superwoman kirjoitti:

  Osu ja kolahti, hirvee sokerikoukku päällä ja tunnen itteni ihan narkkariksi asian suhteen. Se olis se maaginen yksi viikko, niinkuin kirjoitit, ja se helpottais. Tyhmää että tämänkin tiedostaa ja silti ei kykene olemaan viikkoa ilman. Onko olemassa karkkikatkasua, kolmen viikon vierotusleirejä sokeriaddikteille? Ilmoittaudun heti mukaan!

 5. ulla kirjoitti:

  Elän käytännössä ilman lisättyä sokeria. Hedelmiä, marjoja ei lasketa ?. Mutta jos ja kun syön sokeripitoista, on olo sinä päivänä nuutunut ja ahdistava, turvottaa. Mieluummin ei kiitos.? mutta kyllä välillä pitää herkutella ? silloin voikin panostaa kunnon herkkuihin. Vaikka niihin ihaniin juustokakkuihin tai KuNNON jäätelöön.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä! Juuri sellaista laadukasta herkuttelua havittelen itsekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.