Hae
Palasia Arjestani

Sotkuinen koti kertoo laiskuudesta

sotkuinen koti

Sotkuinen koti – tuttu juttu?

Perjantaina päätin, että viikonlopun aikana siivoan kodin priimakuntoon. Tuli kuitenkin kaikkea muuta ja ehdin tekemään vain muutaman pienen homman. Koti on siis edelleen sotkuinen ja sellaisena se tulee varmasti pysymäänkin vielä muutaman päivän. Ahdistaako? No ehkä vähän, jos ajattelen asiaa. Ei, jos en mieti koko asiaa. Olen oppinut sulkemaan silmäni sotkuilta ja keskittymään tärkeämpiin asioihin, kuten lapseni kanssa pelaamiseen, parisuhteeseen ja työviikosta palautumiseen. Rakastan kyllä siistiä ja kiiltävän puhdasta kotia, mutta usein en yksinkertaisesti jaksa enää työpäivän päätteeksi alkaa puunaamaan tai siivouspäivänä tuleekin jotain muuta.

Sotkuinen koti kertoo laiskuudesta

Luin jostain lehdestä ihmisten kommentteja kodin siisteyteen liittyen. Ihmiset saivat kertoa mitä kodin siisteys heille edustaa ja mistä kodin sotkuisuus heidän mielestään taas johtuu. Osan mielestä sotkuinen koti kertoo vain ja ainoastaan laiskuudesta ja välinpitämättömyydestä ja osan mielestä taas siitä, että elämässä on muutakin. Jutussa esiintyneen psykologin mukaan sotkuisuus johtuu harvoin laiskuudesta ellei kyseessä ole vakava voimat vievä sairaus. Mun on pakko myöntää, että kyllä mua välillä hävettää kun on aina sotkuista ja vaikka kuinka järjestelen niin hetkessä paikat ovat taas mullin mallin. Pohdin tätä asiaa taas viikonloppuna (sen sijaan että olisin siivonnut) ja tulin siihen lopputulokseen, että a) elämässä on tällä hetkellä paljon muutakin ja b) meillä asuu yksinkertaisesti sotkuista porukkaa. Pahin ongelma meidän perheessä on se ettei kukaan laita tavaroita paikoilleen käytön jälkeen. Siitähän se sekasotku aina syntyy. Keittiössä on vähän laskutilaa ja jo muutama kippo ja kappo saa sen näyttämään sotkuiselta. Olohuoneeseen kerääntyy mystisesti astioita (kaikkien), leluja ja koruja (tytön), kameravehkeitä ja lehtiä (minun) ja limupulloja ja vaatteita (miehen). En halua tunnustaa, että olisin ainakaan laiska sillä touhuan kotona koko ajan jotain. Ehkä omissa siivoustavoissakin saattaa olla petrattavaa, koska välillä tuntuu että olen siivonnut tunnin eikä se näy yhtään missään!

Koti siistiksi pienin askelin

Jutussa kerrottiin myös, että siivoamisrutiinit ja siisteyskäsitykset voivat juontaa lapsuudesta. Jos kotona on ollut sotkuista, vanhempanakin sietää sekasortoa paremmin. Tämä ei päde meidän kohdalla ei sitten yhtään. Muistan, että meillä oli aina kotona siistiä ja miehen kotona siistiä vasta on ollutkin!  Mä en vaadi, että pinnat kiiltäisi kotona niin että niiltä voisi syödä, mutta haluaisin oppia pitämään kodin sen verran siistinä ettei tasaisin väliajoin menisi hermot sotkuun ja tarvitsisi raivosiivota. Haluaisin, että meistä jokainen oppisi laittamaan tavarat paikoilleen ja astianpesukoneen ajoissa päälle. Likaisen vaatteet oikeaan paikkaan ja puolipitoiset sinne minne kuuluu. Olisi ihanaa, jos koko perhe innostuisi kodin siisteydestä niin, että kerran viikkoon pidettäisiin siivouspäivä ja muina päivinä vain siistittäisiin paikkoja ja laitettaisiin tavarat pakoilleen. Päätin aloittaa tämän projektin itsestäni. Olen nyt reilun viikon ihan systemaattisesti opetellut siivoamaan jälkeni ja palauttamaan tavarat paikoilleen ja tiedättekö mitä? Jos siitä on ollut suuri apu ja koti on hivenen siistimpi. Olen myös päättänyt joka aamu mitkä ovat kyseisen päivän askareet. En haukkaa liian suurta palaa kerrallaan vaan otan maximissaan kaksi asiaa, jotka hoidan päivän aikana. Tiistain käytin pyykkihuoltoon, keskiviikkona siivosin kylppärin, torstaina imuroin jne. Pienin askelin niin ettei yhtenä päivänä tarvitsisi tehdä kaikkea. Seuraavaksi alan kouluttamaan muunkin perheen tähän 😉

Onko teillä joku tietty siivousrutiini? Olisi kiva kuulla minkälainen ja saada samalla vinkkejä itselleni!

Lue myös:

Siivousvartti

Kuka hullu rentoutuu siivoamalla?

Ollappa mies niin ei tarvitsisi siivota

13 kommenttia

 1. hilippa kirjoitti:

  Mä taas usein mietin tuota laiska- termiä, että mitä se tarkoittaa.. esim jos ”tekee koko ajan jotain”, mutta sellaista mistä ei ole loppujen lopuksi mitään hyötyä, eli esim sisustaa kodin uudelleen joka viikko, tai puunaa kotia ylisiistiksi, niin onko se ahkeruutta vai itsensä viihdyttämistä siinä missä Netflix- maraton. Minusta selvästi jälkimmäistä. Ja vaikka tekisi kaiken vapaa-ajan jotain pientä hyödyllistä muttei sellaista joka muuttaa oikeastaan mitään miksikään, kuten neuloo sata villasukkaa, niin sekin menee rentoutus-kategoriaan.

  Plus, sanonta laiska töitään luettelee viisas pääsee vähemmällä on hyvä sananlasku: jos vaikka tavoitteena elämässä olisi rikastua, niin silloin ei ole älykästä käyttää kaikkea joutoaikaa ja energiaa ”kaivan kuopan ja täytän sen”- tyyppiseen puuhasteluun vain ahkeruusmitali mielessä.

  Laiska on siis enemmänkin sellainen että on jotain ehkä epämiellyttävää mitä pitää ”välttämättä” tehdä, ja on resurssit tehdä eli ei terveydellisiä tai ajankäytöllisiä esteitä, mutta silti jättää tekemättä koska ei halua nähdä vaivaa (vaikkapa pääsykokeisiin luku).

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, ehdottomasti tuo mainitsemasi ”ahkeruus” on enemmänkin itsensä viihdyttämistä! Hyviä tulkintoja muuten laiskuudesta. En ollut ajatellut asiaa ollenkaan noilta kanteilta 🙂

 2. Heidi kirjoitti:

  Itselläni on siivouspäivä joka ikinen viikonloppu, vaikka olisi miten paljon muita hommia ja menoja. En vaan voi startata uutta viikkoa edellsen sotkuissa ja lioissa, vaan maanantai pitää päästä aloittamaan puhtaassa kodissa 😀

  Toki tilanne on jo lähtökohtaisestikin hieman eri, kun asun yksin ja siivottavana on huikeat 28 neliötä. Olen myös muutenkin tosi siisti ja järjestelmällinen, eikä kotonani ole koskaan mitenkään todella sotkuista. Mutta jokainen tyylillään 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No tuo juuri on minullakin tavoitteena, mutta ei tunnu onnistuvan koskaan 😀 Eilenkin olisi ollut aikaa siivoilla vaikka kuinka kun olin yksin kotona. Mutta…olin aivan väsynyt eikä napannut yhtään. Ehkäpä siivoilen tänään 🙂

 3. T kirjoitti:

  Meillä eletään samalla tavalla kuin teillä. Olishan se kiva jos olisi aina siistiä, mutta minkäs sille mahtaa, jos ei vaan jaksa/viitsi/halua tai huomaa laittaa tavaroita heti oikeille paikoilleen.

  Tykkäisin siistimmästä kodista,mutta oikeasti se sekasotku ei häiritse niin paljon, että tekisin asialle jotain. Koitan aina vähän siivota, mutta ei auta jos siivoaa 20% ja sekottaa 30% 🙂

  Yhden siivousrutiinin olen saanut pidettyä aika hyvin jo kohta kaksi vuotta. Tiskikone menee päälle paljon useammin kuin ennen ja ainakin pyrin laittamaan tiskit useammin.
  Mutta ei siitäkään stressiä 🙂

  Meillä siivotaan viimeistään kun tulee vieraita ja jo vartissa tulee äkkiä siistiä.
  Mutta ei oteta stressiä sekaisesta kodista keskitytään me muihin juttuihin!

  • Jonna kirjoitti:

   JOo, tiskikone on tärkeä! Meilläkin on niin vähän laskutilaa että pöydät lainehtii astioita, jos konetta ei käynnistetä HETI kun se on täynnä. Noh, eilen kyllä jätin tyhjentämättä koska kukaan ei ole näkemässä mun lisäksi 😀

   Jännästi olen itsekin oppinut rentoutumaan tämän asian kanssa ja ehkä sitä on jo tottunut siihen, että aina on vähän sekaista.

 4. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Niin samaistun! Vaikka miten yritän tsempata nii koti menee hetkessä samaan kaaokseen kun ennen :/ 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Niin se tuntuu tekevät! Ihan sama mitä tekee niin kohta on kaikki mullin mallin 😀

 5. Riikka kirjoitti:

  Minä oon ollu lapsesta saakka tosi ”sotkuinen” 🙂 Ja pahin ongelma on juuri se tavaroiden oikeille paikoille laittaminen heti kun sitä ei enää tarvitse. Tavaraa vaan jää lojumaan! Nyt oon ihan opettelemalla opetellu siihen et kaaosta ei pääsis syntymään. Tavaramäärän vähentäminen on myös auttanut tässä. Ja vieläkin sitä sais vähentää! Sen oon nyt ainakin oppinut että uutta ostetaan vaan tarpeeseen, ei sen takia et jokin on kiva saada.

  Lähiaikoina oon koukuttunut katsomaan youtubesta näitä enimmäkseen amerikkalaisten naisten siivouvideoita 😉 kuulostaa pöljältä, mut on oikeesti tosi motivoivaa omanki siivouksen kannalta 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kuulostaa tutulta!! Hei, onko sulla jotain suosikkivideoita??? Vois katella itsekin!

 6. Heidi kirjoitti:

  Olen tottunut siihen, että kerran viikossa tehdään ns. isompi siivous: imurointi, lattioiden pesu, kylppäreiden kuuraus, pölyjen pyyhintä pinnoilta ja luonnollisesti lakanoiden jne vaihto. Silloin tuntuu, että ainakin pari päivää on putsplank ja hyvä olla. Toisaalta en ole vielä saanut aikaiseksi vähentää roinan määrää, joten siinä opettelemista: jotkut paikat ja pimeimmät kaappien nurkat pursuavat turhaa, mutta ah niin rakasta tavaraa. Vielä riittää siis luopumisessa opettelua.
  Joka viikko keskiviikkona päätän, että nytpä olen tosi reipas nainen ja aloitan viikkosiivouksen heti perjantaina töistä tultua. Katinkontit. Siinä vaiheessa on jo niin poikki viikon töistä, että yleensä jaksan kuurata toisen kylppärin, ja sitten jo hiki valuu ja ketuttaa ja mieli halajaa ihan muihin juttuihin. Mutta onneksi mies osallistuu tasapuolisesti myös, joten koko lauantai ei mene siivoamiseen. Vaikka voi se pienimuotoista päivänpiluuta aiheuttaa kuitenkin – siivousraivo. Siis minussa.
  Kesäaikaan on sitten sama touhu mökillä, mutta siellä se on jotenkin rennompaa syystä tai toisesta. Ehkä just siksi, että siellä yleensä mieli muutenkin lepää toisella tavalla. Metsän keskellä – olen ehta mehtäläinen.
  Eli kaikkinensa minulla on kaiketi ihan hyvä perushallinta siivouksen kanssa, mutta tavaran määrää kun vielä oppisi rajulla kädellä vähentämään. Tai ainakin hillitä ”tämä on ihana, tämä pitää saada” -ostelua.

  • Jonna kirjoitti:

   Perjantaina ei kyllä jaksa mitään. Samat suunnitelmat on aina mullakin, mutta mitään en saa aikaiseksi. Ehkä juuri sen astianpesukoneen saan tyhjennettyä. Sunnuntai on mun siivouspäivä, mutta haluaisin että siivottavaa olisi silloinkin mahdollisimman vähän. Tavaramäärää täytyy täälläkin karsia edelleen!

 7. Kolme lasta ja elukat kirjoitti:

  En ymmärrä, kolmen lapsen (yhden erityislapsen) työssäkäyvänä, harrastavana äitinä ja lemmikkilauman emona, kuinka se voi olla niin monille lähes ylivoimaista pitää huusholli siistinä? Eikä mitään suursiivouksia tai siivouspäiviä edes tarvita. Kun jokainen siivoaa jälkensä, heti, ja tekee osansa, pysyy kämppä siistinä kuin huomaamatta, vaikka olisi kuinka kiire aikataulu. Lapset ovat oppineet että yksi leikki siivotaan pois ennen uuden aloittamista. Astiat eivät vaella olkkariin eivätkä muuallekaan. Ruokapöydässä syödään ja astiat tiskataan heti. Keittiön lattia nihkeäpyyhitään yhteisruokailun päälle. Olkkari pyyhitään illalla. Lapset hoitavat omien huoneittensa lattioiden pesun plus meidän vanhempien makkarin pari kertaa viikossa. Imuri surahtaa joka päivä lyhyissä pätkissä, lähinnä lemmikkien vuoksi. Pyykit pestään ja viikataan kaappeihin, heti kun on koneentäysi pyykkiä. Kun ylläpitää järjestystä, se hoituu kuin luonnostaan. Hoitui silloinkin kun muksut olivat pienempiä. Kukin tavoillaan, mun tapani , perheeni tapa, on elää siistissä kodissa. Inhoan myös turhaa tavaraa ja kaiken maailman tilpehööriä. Sekainen koti täynnä kaiken maailman joutavaa rekvisiittaa olisi kauheaa tunnustaa omakseen. Onneksi ei tarvitse. Siivous ja jöön pitäminen kodissa on helppoa. Eikä tod. vie liikaa aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.