Hae
Palasia Arjestani

Uusien asioiden ostaminen kielletty

Uusien asioiden ostaminen kielletty

Olen jo jonkin aikaa tarkastellut omaa rahan käyttöäni osaamatta tehdä sille oikeastaan mitään. Olen tietoinen mitä mun pitäisi tehdä (tai jättää tekemättä), mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Olen odottanut niin sanottua inspiraatiota ja nyt se taisi sitten tulla! Olen viime aikoina puhunut paljon rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta innoissani. No, into ei ole laantumaan päin, päinvastoin. Ahmin innolla kaikkea aiheeseen liittyvää tekstiä niin kirjoista kuin netistäkin. Kuulun moniin säästämistä koskeviin fb-ryhmiin ja etsin koko ajan vain lisää. Olen aina ollut tosi huono kommentoimaan ja toimimaan millään tavalla twitterissä, mutta nyt olen aktivoitunut silläkin puolella. Lueskelen paljon sijoittajien twiittejä ja imen aiheesta kaiken mahdollisen itseeni. En muista koska viimeksi olisin jostain asiasta ollut näin innoissani!

Budjettia en ole vieläkään saanut laadittua, mutta olen tarkastellut kuitenkin omaa tiliäni aktiivisesti. On todella helppoa vain maksella kaikki pankkikortilla ja unohtaa saman tien. Kuun lopussa mietin, että miten on rahat taas näin vähissä, vaikka en ole ostanut juuri mitään. Tiliä tarkemmin tarkastellessa totuus on ihan toinen. Minä käyn ihan liikaa kaupassa tekemässä niitä kuuluisia pikkuostoksia. Aina sieltä lähtee mukaan jotain pelkästään mieliteon vuoksi. Tässä kuussa pelkästään minä olen ostanut meille ruokaa melkein 200 eurolla. Siihen lisäksi miehen tekemät isot ostokset perjantaisin, niin huomataan että ruokaan menee aika paljon rahaa kuukaudessa. Tämä on asia, jossa voisin varmasti säästää ihan vain suunnittelemalla ruokaostokset paremmin. Mekin käydään monesti sunnuntaina Lidlissä tekemässä ruokaostoksia, mutta aina sieltä lähdetään vain pienten ostosten kanssa, koska ei tiedä mitä viikolla haluaa syödä. Hölmösti ajateltu. Lidlistä kannattaisi ainakin iso kasa vihanneksia kantaa kotiin, koska siellä ne ovat halvempia kuin muualla.

Uusien asioiden ostaminen kielletty

Tämä kuu on ollut poikkeuksellinen kulutuksen osalta. Rahaa on mennyt kaikkeen normaalista poikkeavaan melkoinen määrä. Ainoat shoppailut, jotka olen tehnyt, ovat kohdistuneet Suomalaiseen kirjakauppaan, josta olen ostanut yhden kirjan ja kasan erilaisia askartelutarvikkeita yhteensä 62 eurolla. Kirjakaupat ovat kukkakauppojen ohella paikkoja, joissa multa lähtee mopo käsistä. Rakastan kasveja, kirjoja ja nykyään vielä askartelutarvikkeitakin. Ihan pommipaikkoja mulle. Pahintahan tässä on se, että meidän duunin alakertaan avattiin Suomalainen kirjakauppa, jossa on aina kaikkea ihanaa! Joskus pystyn kävelemään katsomatta ohi, toisinaan taas en. Apteekkiin on tässä kuussa mennyt noin 50 euroa, koska flunssa ja astma. Hammaslääkäriin meni melkein 120 euroa, Hoplop synttäreiden loppusummaan 117 euroa ja junalippuihin 139 euroa. Bussilipusta köyhdyin tänään 106,50 euroa ja pizzaan ja mäkkäriin on tässä kuussa uponnut yhteensä 42 euroa. Että onhan noissa!

Normaalikuukaudesta voitaisiin jättää pois osa apteekkikuluista, hammaslääkäri, Hoplop ja junaliput eli pyöreästi noin 500 euroa. Ilmankos tili onkin ollut tyhjänlainen! En ollut edes tajunnut kuinka paljon mulla on tässä kuussa mennyt rahaa kaikkeen ylimääräiseen. Avartava kokemus! Kävin tänään ostamassa bussilipun ja päätin, että ensi kuussa en enää osta, vaan laitan pyörän ajokuntoon. Päätin myös etten osta mitään uutta eli kaiken uuden ostaminen on kielletty. Poikkeuksena toki tytön kaverisynttärit joille pitää jokin lahja ostaa. Olen muutenkin miettinyt, että mikä järki maksaa kauheita summia esimerkiksi treenivaatteista, kun käytettynä saa uudenveroisia ja Lidlissäkin on itse asiassa nyt todella kivan näköisiä! Lidl on mun ihan suosikkikauppa, koska sieltä löytyy aina kaikkea kivaa ja edullista. Teen tytölle viikonloppuna synttärikakun ja mies kävi ostamassa Lidlistä kakkutyllat. Katsotaan saanko aikaiseksi tytön haluaman yksisarviskakun 😀 Mun ei siis ole tarkoitus myöskään alkaa nyt kauheita määriä ostelemaan vaatteita ja huonekaluja käytettynä, koska niihinkin saa halutessaan ison summan rahaa menemään. Jos jotain hankin, niin käytettynä, mutta harkiten. Tytölle ollaan etsitty pitkään jo parvisänkyä, mutta sopivaa ei ole vielä tullut eteen. Jos tulee, niin se hankitaan, mutta käytettynä sekin.

Oletteko te tarkastelleen omaa tiliänne viime aikoina? Meneekö rahaa johonkin ihan turhaan?

* Kuvat: Pixabay.

Lue myös: Miksi puskurirahastoon säästäminen kannattaa? & Saako rahalla brassailla?

Edellinen postaus: Näin mulla menee just nyt

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

12 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Säästäminen ja rahankäyttö on aiheena mielenkiintoinen. Mielenkiintoista on lukea mihin eriasioihin rahaa itsekullakin menee. Näin saapi erilaista näkökulmaa omaankin rahankäyttöön.

  Meillä peruskulujen lisäksi (laina, vastike, ruoka ja muut asumiskulut) menee iso summa rahaa harrastuksiin. Salijäsenyys aikuisilla kuussa noin 50e x 2 ja lasten harrastusmaksut kuussa 50e x 2 (plus lajin lisenssi yms. maksut).

  Itse olen jonkun vuoden pihistellyt vaatteissa. Ennen tuli ostettu runsaasti salivaatteita, ulkoiluvaatetta jne. Nykyisin ostan ihan oikeasti tarpeeseen. Olen todennut etten oikeasti tarvitse niin monta treenipaitaa/housua/toppia..
  Ostan oikeasti hyvän paidan ja hyvät housut ja pärjään näin.

  Ison rahan säästän kulkemalla työmatkat pyörällä. Parkkipaikka maksaisi työpaikalla noin 50e kuussa, pyörän saapi ihan ilmaiseksi pysäköidä lukittuu/valvottuun tilaan. Pyöräily vaatteisiin olen satsannut ja näin ei huono sääkään ole este pyöräilylle. Pyörää huollan ja puhdistan säännöllisesti itse ja sitten käytän vuosihuollossa ihan ammatti-ihmisellä. Talvipyöräni onkin jo 9-vuotta vanha ja hyvässä kunnossa. Kesäajoon ostinkin uuden pyörän toissakesänä.
  Voimailun rinnalla hiihdän ja juoksen, ne on edukkaita harrastuksia.

  Ruoka on kallista. Itse tekemällä yritän pihistellä. Samoin käymällä kaupassa harvemmin ja suunnittelemalla ruokia etukäteen. Töihin otan eväät mukaan, sekin säästää rahaa.

  Minulla on omat rahastot (seligson, Nordnet) mihin säästän rahaa. Semmoista tiettyä kohdetta rahoille en ole suunnitellut. Lähinnä haluan olla taloudellisesti riippumaton esim. miehen tulosta. Olisi mahtavaa joskus pitää esim. välivuosi töistä tmv. Mies säästää ja sijoittaa omiin juttuihinsa. Tiettyä summaa en siirrä. Tilipäivänä laitan lainanhoitotilille tietyn summan millä osallistun perheen yhteisiin kuluihin. Loput onkin minun ”omia” rahoja ja niillä maksan omat laskut. Vuorotyöstä kertyneet lisät siirrän joka kuukausi suoraan tuonne rahastoihin.

  Tämmöisiä ajatuksi tähän..
  Hyvä aihe, kirjoita vaan useammin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mulla on myös huono tapa ollut laittaa isoja summia treenivaatteisiin, joita on kuitenkin kaappi täynnä. En sano ettenkö koskaan enää ostaisi treenivaatteita, mutta vähennän ainakin tuntuvasti ja ostan käytettyä aina kun mahdollista. Sama koskee oikeastaan kaikkia vaatteita.

   Hyvät pyöräilyvaatteet on must! Veden- ja tuulenkestävät on must Suomen ilmastossa. Mullakin sellaiset. Ensi kuussa alan taas pyöräilemään töihin niin säästyy bussirahakin johonkin kivempaan!

   Ruokaan saa helposti menemään kauheita summia. Nyt jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, joten tänään on pakko täydentää. Tekisi mieli kana-tacopastaa, mutta katsotaan nyt innostunko tekemään. Välivuosi töistä olisi ihana!!!

 2. www.sanna-r.com kirjoitti:

  Oi, mun mieliaihe, sekä budejtti että Lidl :)., Olen pitänyt nyt maaliskuulta tarkkaa seurantaa ruokaostoksista ja tarkoitus on purkaa kuun lopussa auki kuittitasolla, mitä kaikkea on tullut ostettua. Abt framilla olen ollut tähänkin saakka summista, mutta sisältö on ollut vähän arvoitus, kun en ole jaksanut kuitteja säilöä. Muutenkin maaliskuun oli tarkoitus olla loman jälkeinen korjauskuukausi taloudelle, mutta jotenkin olen onnistunut saamaan aikaan tilanteen, jossa liki koko liksa heilahtaa luottokortin kuittaamiseen. No, ensi kuussa sitten.

  Me käydään kaupassa kerran viikossa ihan jo aikataulusyistä. Lisäksi en ole mitenkään erityisen viehättynyt ruokakauppailuun, joten koitan minimoida rasituksen. Aika hyvin siihen on oppinut, että syö sitä mitä kaapissa on, koska ainakin meillä rahaa menisi varmasti enemmän, jos käytäisiin useamman kerran hakemassa mitä milloinkin haluaa syödä, koska aina tulee napatttua siihen niitä ”turhia” kylkkäreitä mukaan, vaikka järkisafkaa muuten ostaisikin. Tosin meillä on kahden aikuisen talous, joten tämä lienee vähän helpompaa silloin kun ei ole lapsia.

  • Jonna kirjoitti:

   Joskus on vaan kuukausia kun ei taivu ihan kaikkeen ja joutuu seuraavassakin kuussa paikkailemaan. Toivotaan ettei tule mitään yllätyksiä eteen!

   Minä taas viihdyn ruokakaupassa vaikka kuinka kauan. Yritän välttää siellä oleskelua, koska se tietää aina mieliteko-ostoksia. Täytyy itsekin ehdottomasti vähentää ruokakaupoissa käyntiä!

 3. Tuulia kirjoitti:

  Näitä on kiinnostavaa lukea ja herättää itsessäkin pohdintaa.

  Meidän kahden hengen taloudessa ruokaan menee kuukaudessa 400-550 euroa. Se onkin meidän ”luksuskulutuksen” kohde mutta samalla se osa-alue jossa hyväksyn tietoisesti isommat menot. Opiskeluaikana osasin elää soijarouheella ja makaronilla, ja jos tarve tulisi niin tiedän miten säästöä saisi aikaan.

  Muista kuluista ei ole yhtä tarkkaa eriteltyä käsitystä, mutta kaiken kaikkiaan olemme tosi säästäväinen pariskunta. Esim. olohuoneessa ”kaikki” on 10-15 vuotta vanhaa (huonekalut, sisustustavarat ja elektroniikka paitsi digiboksi) ja vaatteita tulee ostettua vain tarpeeseen. Jos haluan jotain uutta, mietin mihin halu pohjautuu ja miltä tuntuisi jos säästäisin saman rahan johonkin muuhun asiaan. Melkein aina tulen siihen tulokseen, että omaksun mielitekoja kaikenlaisista mediakanavista / mainonnasta ja ne ovat enemmän ohimeneviä ”olishan se kiva” -ajatuksia. Kivampi on säästää raha jotain itselle merkityksellisempää varten kuin haluta jotain vain siksi että muutkin. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Ostosten tarkkaan harkitseminen on hyvä keino välttää turhaa rahanmenoa. Aivan liian monesti ostokset ovat vain mielitekoja, ei mitään muuta. Minusta olisi ihanaa oppia kunnostamaan itse huonekaluja ja muutenkin tehdä enemmän itse. Noh, pikku hiljaa 😉

 4. Nansku kirjoitti:

  En tarkastele tiliäni kovinkaan usein, mutta tiedän tasan tarkkaan mihin rahani käytän. Pääasiassa rahaa kuluu syömiseen ja laskuihin (puhelin 1krt/kk, sähkö 4krt/v ja kotivakuutus 1krt/v) – toki kuukausittain maksan myös asuntoni käyttövastikkeen, joka on muutaman kympin alle 700€. Toisinaan ostan uusia treenivaatteita tai jotain muuta kivaa. En aina osta tarpeeseen, mutta pyrin pitämään ”turhaan” ostamani summan varsin maltillisena. Viimeisen vuoden aikana on tullut sijoitettua tavallisten ostosten lisäksi muun muassa 2vk Mauritiuksen matkaan, maantiepyörään, reilun 300€:n suureen treenivaateostokseen, pariin tatuointiin…

  Saan tilille kuukaudessa 2000€ (palkka) ja siitä jää käyttämättä kuukaudessa suunnilleen 1000€. Huollettavia minulla ei ole saati sitten miestä, haha! Rahastoja tai osakkeita minulle ei ole. Omaisuutta ei periaatteessa ole, mutta nykyisessä asumisoikeusasunnossani on kiinni noin 26t. Vuosittain tilille säästyy noin kymppitonnin verran.

  • Jonna kirjoitti:

   Juuri tuon takia haluan itse säästää enkä tuhlata turhuuksiin: voi käyttää rahaa oikeasti haluamiinsa asioihin! Ei sulla kauheasti ole muita kuluja, jos puolet palkasta jää käyttämättä. Hyvin jää säästöön! Saisin itsekin varmasti paaaaljon enemmän, kun karsisin ennestään turhanpäiväistä kulutusta 🙂 Sitä kohti!

 5. henna kirjoitti:

  Mulla menee 500e kk asumiskuluihin (omakotitalo laina) ja toinen iso on dieseliin 50e/vko, mutta korvessa kun asuu niin ei voi käyttää jukisia ja ei kerkee pyöräillä 100km päivässä 😀 on se oma rauha kuitenkin sen arvoista.. 🙂 Salimaksu on 59e/kk ja halvempiakin saleja olisi lähellä, mutta en tykkää yhtään niistä :/ salilla kuitenkin käyn 5-6 vko joten mieluusti käyn sellaisella jossa viihdyn. Nyt oltiin reissussa prahassa ja sieltä en ostellut mitään koska en tarvinnut mitään.. harvoin ostan mitään vaatetta tai tavaraa jos en oikeasti tarvitse ja etsin aina halvimman vaihtoehdon.

  Ruokaostokset teen K-Supermarketissa (työpaikka) ja saan -10% aina henksualea. Panostan kyllä paikallisiin tuotteisiin, mutta en tuhlaa esim. protskuvanukkaisiin vaan ostan ihan maitorahkaa mieluummin. Nii ja olen pienituloinen, silti rahaa jää säästöön ja mulla on kaikkee mitä tarvitsen 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä olen huomannut myös viime aikoina matkustaessa ettei tule kauheasti mitään osteltua, koska ei vain oikeasti tarvitse mitään. Muistan, kun mainitsin tästä asiasta blogissa niin sain niskaani kauhean kommenttiryöpyn, että miksi olen niin tosikko ja nipo etten halua edes matkoilla tuhlata. Miksi pitäisi ihan tuhlaamisen ilosta? Ostan toki sitten jos tulee jotain kivaa ja oikeasti tarpeellista eteen 🙂 Oi, sulla onkin hyvä henkilöstöetu! Toisaalta, niin on mullakin. Esim. hammaslääkäristä sain ihan tuntuvan alennuksen ja uskallan tuoda lapsenkin meille hoidettavaksi, kun tiedän ettei tarvitse itseään ihan kipeäksi maksaa 😀

 6. Sanna kirjoitti:

  Moi! Vinkkaisitko hyviä säästämistä käsitteleviä fb- ja muita ryhmiä, joita kannattaa liittyä seuraamaan? Kiitos hyvistä vinkeistä! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Lueskelen itse pääasiassa Vauras nainen ja Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus -ryhmiä. Niissä on hyviä juttuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.