Hae
Palasia Arjestani

Mistä tunnistaa hyvän pt:n?

mistä tunnistaa hyvän pt:n

Olen vuosia treenannut yksin ilman minkäänlaisia ohjauksia. Oli myös aikoja jolloin minulla oli valmentaja. Olen itse asiassa ollut aikanaan kolmen eri valmentajan ohjattavana ja kaikki ovat olleet omalla tavallaan hyviä. Erilaisia, mutta hyviä. Treenitausta minulla on pitkä. Ensin oli kamppailulajit ja parikymppisenä mukaan tuli myös kuntosaliharjoittelu. Vuosia salilla on vietetty siis jo noin 15. Välillä toki treenasin myös crossfittiä, mutta samoja liikkeitä tehtiin osittain sielläkin. Kyykky, mave, pystypunnerrus, leuat ja penkki ovat siis kulkeneet matkassa jo pitkän ajan. Noin vuosi sitten jouduin jättämään crossfitin ranteesta löytyneen kuluman vuoksi ja siirryin takaisin salitreenin pariin. Alku oli hankalaa ja vastenmielistä, mutta pikku hiljaa motivaatio ja into taas löytyivät. Nyt ne roihuavat mielettömän kovina ja haluan kehittyä ja oppia uutta koko ajan. Kuntosalitreeni on siitä jännää, että keho ei koskaan ole valmis. Kropan muokkaaminen ja voimatasojen nostaminen on loputon suo. Se on samalla ihanaa ja ärsyttävää. Ehkä juuri siksi niin rakastan tätä lajia!

Olkapäät ovat olleet mulle aina todella hankala lihasryhmä treenata. Voimaa löytyy, mutta tuntuma uupuu usein mistä taas seuraa niiden kehittymättömyys. Ne eivät yksinkertaisesti kasva samassa tahdissa muiden lihasryhmien kanssa. Päätin muutama kuukausi sitten etsiä itselleni pt:n, joka auttaisi minua tässä asiassa. Minulle oli tärkeää löytää ihminen, jonka tietäisin oikeasti osaavan homman ja ymmärtävän minua. Varsinkin olkapääleikkauksen jälkeen olkapäiden treenaaminen on ollut entistä hankalempaa ja suurin osa liikkeistä karkaa epäkkäille, jotka dominoivat minulla suuresti. Leikattu olkapää on edelleen hieman heikompi eikä liikerata ole ihan yhtä laaja kuin oikeassa. Tämä asettaa hieman haasteita treenaamiselle ja varsinkin pt:lle.

mistä tunnistaa hyvän pt:n

mistä tunnistaa hyvän pt:n

Seurailin salilla muutamaa eri pt:tä ja heidän tyyliään opettaa ja ottaa treenattavat huomioon. Mulle oli tärkeää tehdä yhteistyötä henkilön kanssa, joka treenaisi samalla salilla. Mun arjessa ei yksinkertaisesti ole aikaa lähteä tapaamaan pt:tä toiselle puolelle Helsinkiä. Viime viikolla varmistuin siitä kuka minua osaisi auttaa niinpä otin yhteyttä Tomi Takamaahan alias tuntuma-Takamaahan. Olin kysellyt hänestä muilta hänen treenattaviltaan ja seurannut sivusta Tomin touhuja salilla. Olin satavarma, että hän jos kuka pystyisi auttamaan minua tuntumaongelmassa enkä muuten ollut väärässä! Treffattiin Tomin kanssa viime torstaina ja treenattiin yhdessä olkapäät. Jo ensimmäisestä sarjasta lähtien mun olkapäät oli tulessa. Sanoisin etten ole eläessäni saanut niin hyvää tuntumaa olkapäihin kuin Tomin valvovan katseen alla. Sain häneltä vinkkejä, joita en ollut koskaan edes ajatellutkaan ja monet liikeradat meni ihan uusiksi. Jotkut liikkeet jätän nyt myös kokonaan pois, koska ne eivät yksinkertaisesti sovi mun kropalle. Näihin kuului mm. pystypunnerrus käsipainoilla. Tänään tein Tomin oppien mukaan takaolkapäät ja jösses mihin pumppiin sain ne jälleen kerran. Lihasryhmä, johon voi olla todella vaikaa saada minkäänlaista kontaktia, otti hittiä kipeän mehevästi.

mistä tunnistaa hyvän pt:n

Palataanpa postauksen otsikkoon mistä tunnistaa hyvän pt:n? Suomessa on pt:tä joka lähtöön. On hemmetin hyviä ja hemmetin huonoja ja kaikkea sieltä väliltä. Salilla näkee jos jonkinlaista veijaria, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä miten liikkeitä ohjataan tai mitä milläkin liikkeellä oikeasti haetaan. Tuntuu, että jotkut eivät ole itse koskaan treenanneet päivääkään kuntosalilla. Olen nähnyt miten pt antaa ohjattavan kyykätä nilkat sisäänpäin romahtaneina ja polvet sisäänpäin kääntyneinä lonksuen joka toistolla. Teki pahaa jo katsoakin sitä. Olen nähnyt pt:n, joka suurimman osan ajasta chattailee puhelimella ja keskittyy kaikkeen epäolennaiseen asiakkaan sijasta. Suurin osa on kuitenkin todella hyviä ja asiansa osaavia. Jos mietit pt:n palkkaamista, katsele salilla ympärillesi ja kysele ihmisiltä. Kuka olisi henkilö, joka vastaa sinun tarpeitasi parhaiten. Mieti mitä haluat oppia ja missä asioissa kehittyä. Jos haluat kehittyä juoksijana, palkkaa henkilö joka taitaa juoksuasiat ja -tekniikat parhaiten. Jos haluat kisata fitnesslajeissa, palkkaa henkilö, jolla on kokemusta kisaamisesta ja treenaamisesta näissä lajeissa. Jos haluat kehittyä painonnostossa, palkkaa henkilö, jolla on vankka tausta painonnostajana. Itse arvostan enemmän kokemusta kuin koulutusta ja haluan, että pt:llä on vankka kokemus bodaamisesta. Minun täytyy nähdä miten hän itse treenaa ja miten hän ohjaa asiakkaita. Minun täytyy tietää mitkä ovat hänen vahvimmat osaamisalueet. Olen satavarma ettei nuorella alle vuoden treenanneella henkilöllä olisi minulle mitään annettavaa.

Tällaisia asioita pyörittelin mielessäni ennen kuin otin yhteyttä Tomiin ja täytyy sanoa, että meni kerralla nappiin. Vasta yksi treeni takana ja monta vielä tulossa, joten pysykäähän kuulolla! Hyviä vinkkejä tulee varmasti jakoon. Ja jos mielit itsellesi hyvän pt:n, niin Tomi ohjaa ihan kaiken tasoisia henkilöitä. Tsekkaa Tomin kotisivut täältä tai nakkaa hänelle facessa viestiä (niin minäkin tein :D).

Vaikka teenkin nyt yhteistyötä Tomin kanssa, niin mielipiteet ja teksti ovat täysin omiani. Testaa itse, jos et usko!

Mitkä sinun mielestäsi ovat pt:n tärkeimmät ominaisuudet? Mistä tunnistaa hyvän pt:n?

Edellinen postaus: Viikon 13 ruokapäiväkirja – Pähkinämonsteri

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.