Hae
Palasia Arjestani

Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen?

Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen?

Luin pysäyttävän artikkelin ja siihen liitetyn tutkimuksen täältä. Siinä kerrottiin pikamuotiin erikoistuneista halpavaateketjuista (H&M, Mango, Zara, Ginatricot…), jotka tekevät heikkolaatuisia vaatteita halvalla ja synnyttävät järjettömän määrän vaatehävikkiä. Artikkelissa kerrottiin, että koska vaatteet ovat nykyään heikkolaatuisia eivätkä ne kestä, ne myös saastuttavat enemmän maapalloa kuin lento- ja laivaliikenne. Suuri osa vaatteista päätyy heikkolaatuisuutensa vuoksi kierrätyksen sijasta kaatopaikalle, sillä kukapa nyt haluaisi ostaa itselleen huonokuntoista ja virttynyttä rättiä? Ja ei muuta kuin ostamaan taas uutta halpisrättiä huonoksi menneiden ja pois heitettyjen tilalle. Piiri pieni pyörii. Sillä nämä vaateketjut varmasti niin hyvin menestyvätkin.

Havahduin itse jokin aika sitten tähän kauheaan kulutushysteriaan. Myynnissä on paljon huonolaatuista tavaraa ja huolimattomasti valmistettuja rättejä. Tavarat menevät rikki muutamassa kuukaudessa ja vaatteet kestävät hyvinä pari pesukertaa. Vaatekaapit tursuavat kaiken maailman nuhjaantuineita rättejä, koska halpoja vaatteita vain on niin kiva ostella. Tulee syksy ja uudet mallistot. Taas on saatava uudet vaatteet, kunnes tulee kevät ja taas on saatava uudet vaatteet. Kuulostaako tutulta? Olin itse todellinen fiilispohjalta shoppailija ja saatoin joskus ostaa kassillisen vaatteita tuosta noin vain. Nyt en edes muista koska olisin ostanut vaatteita uusina mistään. Mieluummin ostan kunnollista ja kestävää kangasta ja valmistan vaatteen itse. Jos en osaa, opettelen. Vaatteita osaa arvostaa ihan eri tavalla, kun sen eteen on nähnyt vaivaa ja siihen on laittanut mukaan myös ripauksen rakkautta ja ylpeyttä omista taidoistaan. Vaatteesta myös pitää huolta tarkemmin, jos tietää sen olevan valmistettu kestävästä ja ekologisesta materiaalista ja se on ehkä maksanutkin hiukan enemmän kuin halpaketjujen vaatteet.

Vaatebrändit ovat viime vuosina heränneet ekologisuuteen ja useilla brändeillä on jo omat ekologiset merkkinsä. Esimerkiksi Adidas on lanseerannut juoksukenkämalliston, johon upotettu meristä kerättyä muovijätettä. Nikellä on ekovaatteita, samoin kuin H&M:llä. Pumalla on oma biohajoava mallistonsa. On siis selvää, että brändit haluavat tuoda ekologisuutta esille ja ymmärtäneet ekomuodin hyvät puolet. Mikäpä parantaisi brändin imagoa paremmin ekotietoisten ihmisten keskuudessa kuin oma ekomallisto ja ekologisuuden korostaminen?

Mielestäni meidän jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta kulutuksestaan ja panoksestaan tämän maapallon tilaan. Haluatko hukkua paskaan vai antaa tuleville sukupolville mahdollisuuden elää puhtaassa ympäristössä ja hengittää raikasta ilmaa? Entä mitkä ovat seuraukset elimistöön kertyvistä mikromuoveista? Kuluttajan osa ei ole helppo. Toisaalta sitä ajattelee, että ei minun panokseni auta yhtään, mutta jos kaikki ajattelevat näin, metsään mennään. Kauhistuttaa ajatuskin siitä miten paljon vaateteollisuus laittaa vesistöön mikrokuituja. Artikkelin mukaan määrä vastaa 50 miljardia muovipulloa. Kuulostaa hurjalta! Jo tämä tieto vähentää minun ostohalujani ns. pikamuotiin. Mikromuovit ovat vaarallisia niin meren eläville kuin linnuillekin ja niitä syöville ihmisille voi kertyä myös elimistöön mikromuoveja. Sen mitä jokainen voisi tehdä, on ottaa selvää vaatteidensa alkuperästä, pitää huolta jo olemassa olevista vaatteista, ostaa ekologisesti tuotettuja tekstiilejä, kierrättää ja ylipäänsä miettiä tarvitseeko oikeasti juuri sitä vaatetta, jonka tekisi mieli ostaa. Mitä enemmän ihmiset tulevat tietoisiksi vaatteiden alkuperästä ja ympäristövaikutuksista ja mitä enemmän ihmiset alkavat pitää siitä ääntä sitä enemmän vaatebrändien on pakko alkaa panostamaan asiaan. Ei ole pakko tyytyä vallitsevaan tilanteeseen, vaan asioihin voi saada muutoksia. Se vain vaatii panosta itse kuluttajilta. Mikään ei muutu, jos vaatebrändit kokevat ettei muutosta tarvita.

En voi sanoa olevani mikään asiantuntija tässä asiassa, mutta opiskelen sitä koko ajan enemmän ja enemmän. Minun vaatekaapistani löytyy ihan yhtä lailla vielä myös halpisvaateketjujen vaatteita, mutta niitä en aio enää kaappiini hankkia. Haluan kaappiini kestäviä ja ekologisesti valmistettuja vaatteita, mutta aion hankkia niitä pikku hiljaa. Toiveissa on minimalistinen, ajaton ja kestävä vaatekaapin sisältö. Jos tiedät hyviä vaatebrändejä näillä kriteereillä, niin vinkkaahan ihmeessä!

Miten on: Tuetko halpavaateteollisuutta vai panostatko vaatteen kestävyyteen? Kiinnostaako vaatteiden ekologisuus tai niiden alkuperä sinua?

12 kommenttia

 1. M kirjoitti:

  Itse tarkkailen materiaaleja. Mulla on esimerkiksi valkoinen 20 euron Gina Tricotin puuvillaneule, joka on ollut ahkerassa käytössä vuodesta 2012 ja edelleen kuin uusi. Ennustan, että ainakin toiset 6v tulee vielä olemaan käytössä.Talvitakkini on Vero Modasta ostettu 2009 ja maksoi 50e ja tosiaan ajaton tummanharmaa parka, jota käytän ilolla edelleen. Suurin osa vaatteistani on kirppareilta ostettuja ketjuliikkeiden juttuja, mutta niitä kaikki yhdistää luonnonmateriaali eli akryyli-, polyester- ym. ovat pannassa, koska menevät tosiaan ekassa perussa pilalle ja tuntuvatkin ihan hirveiltä.

  Mitään kertakäyttövaatteita en ole koskaan ostanut, paitsi ihan junnuna joskus yläasteella. Pystyn todella nopeasti bongaamaan HM:stä ja vastaavista ne pitkää käyttöikää lupailevat tuotteet, toki aina ei voi onnistua 100% mutta suurimmaksi osaksi. Pesen vaatteita järkevästi, eli vaikka t-paitaa voi hyvin käyttää useamman päivän muutaman tunnin päivässä, kun treeneissä on kuitenkin treenivaatteet ja kotona kotivaatteet.

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, kyllä noistakin liikkeistä pystyy bongaamaan oikeasti aikaa kestäviä ja laadukkaita vaatteita! Moni vain juoksee pelkkien trendien perässä eikä yhtään mieti käyttääkö ostamiaan vaatteita enää parin kuukauden päästä vai pitääkö silloin olla jo uutta trendivermettä päällä. Mulla on myös kaapissa kestosuosikkeja (varsinkin pari takkia!), joita käytän vuodesta toiseen 🙂

 2. Susana kirjoitti:

  Juuri näitä mietin kun piti mennä ostamaan tyttärelle housuja koulun alkamisen takia. Kasvaa nämä teini-ikää lähestyvät niin nopeasti. Olen yrittänyt ostaa lapselle vaan sen verran vaatteita kun tarvitsee, en yhtään enempää. Osan vaatteista lapselle olen ostanut käytettynä ja ollaan myös saatu sukulaisten lasten vanhoja vaatteita. Aikanaan käytettiin vauvan vaatteita, jotka oli parhaimmillaan neljällä lapsella käytössä vuorotellen. Pieneksi jääneet hyväkuntoiset vaatteet pyrin laittamaan kiertoon.

  Itselleni olen huono ostamaan vaatteita, joten kaikki vaatteet tulee käytettyä loppuun. On vaikeaa kuvitella ostavani joka kevät ja syksy uusia vaatteita vain ostamisen ilosta. Kauhulla olen lukenut miten jotkut brändit polttavat myymättä jääneitä vaatteita. Ihmisten pitäisi ottaa nämä ympäristö asiat paremmin huomioon myös vaateostoksilla, ja miettiä tarvitseeko nyt oikeasti juuri tämän vaatekappaleen vai onko ostamassa vain muodin tai ostamisen ilon takia.

  • Jonna kirjoitti:

   Minä niin tiedän tuon tunteen, kun muksu kasvaa kauheaa vauhtia. Teineillä varmasti varsinkin on kova tarve sopia joukkoon ja pukeutua viimeisimpien trendien mukaan. Meillä on taas ajankohtaisena uusien ulkovaatteiden hankinta syksyä ja kylmempiä kelejä varten. Viime vuotiset eivät enää mahdu ja noilla pienemmillä kulutus on kova ja vaatteet harvoin enää ehjiä tai edes siinä kunnossa, että niitä voisi kierrättää toiselle lapselle. Varsinkaan housut!

   Luin myös tuosta vaatteiden polttamisesta. Ihan älytön juttu!!

 3. Jutta kirjoitti:

  Ei kyllä kiinnosta yhtään. Kunhan on kivannäköinen vaate ja mahdollisimman halpa niin mukaan lähtee ? Ja esim näin syksyisin uusien vaatteiden ostaminen on kivaa

 4. Julia kirjoitti:

  Kiinnostaa, ihan todella! Siinä määrin, että päätin ottaa vuoden haasteen ”en osta mitään uutena”. Jos jotain tarvii, se metsästetään käytettynä. Siinä sitten punnitaan se tarviiko sitä ihan oikeasti, että jaksaako nähdä sen vaivan että jaksaa metsästää sen käytettynä. Uskoisin, että aika moni ”tarviin just nyt sen” -ajatus tulee kääntymään ”ei se ookkaan niin tärkee”. Niin toivon! Saapa nähä mikä on lopputulema vuoden päästä, jääkö homma sille tielleen. Toivottavasti! Tärkeä asia, hyvä että nostit tän aiheen esille, arvostan todella!

  • Jonna kirjoitti:

   Jännästi ne mielihalut kyllä katoaa! Mulla on itselläni ollut se huono tapa, että kirpparilla ostelen vähän sitä sun tätä, koska on niin halpaa. Mukaan on lähtenyt vaatteita, joita en ole sitten pitänytkään. Toki olen ne laittanut eteenpäin kiertoon, mutta kyllähän siinä menee omat rahat hukkaan kuitenkin. Myös niiden halpojen ja kierrätettyjen vaatteiden kohdalla yritän miettiä tarvitsenko sitä oikeasti? Nyt on etsinnässä paita tai mekko, jota voisin käyttää useammissa juhlissa. Kauppaan en lähde sellaisia metsästämään, se on selvä 🙂

 5. Heidi kirjoitti:

  Näin tukevasti keski-ikäisenä on jo elämänvaiheessa, jossa voi – jos malttaa odottaa – panostaa laatuun, kestävyyteen ja luonnonmateriaaleihin. Nuorempana sitä tietenkin joutui katsomaan enemmän hintaa ja toki silloin oli enemmän merkitystä myös sillä, ettei joutunut pitämään niitä yksiä ja samoja vaatteita vuosikausia. Lapsuuskotini oli hyvinkin niukkavarainen, joten silloin ostettiin syksyllä kouluun vaatekerta tai pari – ja niitä sitten ahkerasti pestiin ja puuhellan päällä yritettiin ehtiä saada kuivaksi kouluaamuksi. Silloin tuli joskus ajateltua, että kun joskus olen töissä, ostan mitä mieli tekee ja niin usein kuin mieli tekee.
  Mutta elämä muuttaa ja kasvattaa ihmistä vuosien mittaan, eikä määrällä ja trendin mukaan kulkemisella ole enää niin väliä. Alkaa arvostaa yhä enemmän elämää itseään ja tätä tellusta, jolla elämme.
  Ja täytyy myöntää, että kun katsoo, kuinka esim. osa sukulaisnuorista – ne fiksut – toimivat ja ahertavat ympäristön hyväksi, ei itsekään kehtaa kovin leväperäisesti toimia maapalloamme kohtaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä ei myöskään vaatteita saati muutakaan osteltu tuosta noin vain lapsuuden kodissa. Opiskeluaikana oli koko ajan tiukkaa ja heti kun pääsin palkoille, alkoi myös tuhlaaminen. Miten ihanaa oli vain ostella kaikkea! Tuo on muuten ihan totta, että jos on vähävarainen, ei välttämättä voi ostaa laatua. Paitsi jos löytää sellaista käytettynä!

   Ikä tuo viisautta 😉

 6. Laura K. kirjoitti:

  Nykyään ei tule hirveästi ostettua uusia käyttövaatteita, treenikamppeisiin saisi kyllä rahansa laitettua :D. Taloudellinen tilanne kyllä määrittelee paljon sitä, mitä voi päälleen ostaa. Mietin usein myös sellaista, että onko esim. merkki varmasti takuu laadusta? Tai siitä että vaate on tehty inhimillisissä oloissa? Tällaisia joskus mietin. Mutta tosiaan en koe tätä omaksi murheekseni, kun ei tosiaan tule ostettua vaatteita vähän väliä.

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, treenivaatteisiin saa kyllä omaisuuden helposti upotettua jos vain haluaa! Ja niitä jännästi tarvitsee aina vain lisää 😀 Enpä ole tainnut hetkeen ostaa treenivaatteitakaan uutena, vaan jos jotain tarvitsen, kyttäilen facen treenivaatekirppiksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *