Hae
Palasia Arjestani

Oman huoneen siivoaminen – Miten motivoin lastani?

Oman huoneen siivoaminen

Taas on huone kuin pyörremyrskyn ja ydinpommin jäljiltä! Kaikki tavarat hujan hajan. Huoneessa ei voi kävellä kuin loikkien tavarakasojen ja rojujen yli. Kuulostaako tutulta? Meillä tämä on nimittäin ollut arkipäivää jo pitkään. Niin surulliselta kuin se kuulostaakin, niin en ole saanut meidän 6-vuotiasta pitämään huonettaan siistinä paria päivää kauempaa ja tämä jos mikä aiheuttaa perheessä kränää ja mulle harmaita hiuksia. Me on kokeiltu kaikki mahdollinen. On järjestelty huone yhdessä ja löydetty jokaiselle tavaralle oma paikka. On karsittu leluja ja vaatteita kassikaupalla. On keskusteltu asiasta ja riidelty asiasta. Kun pyydän tyttöä siivoamaan huoneensa, on vastauksena ”joo kohta” tai ”en nyt jaksa”. On kielletty menemästä kavereiden luokse ennen kuin huone on siisti jne. Tuntuu, että jokainen keino on käytetty, mutta huone on viimeistään parin päivän päästä taas kuin pommin olisi sinne iskenyt.

Olen miettinyt mistä tämä johtuu? Ollaanko me miehen kanssa annettu tällainen malli vai eikö huoneen siistinä pitäminen vain ole tuon ikäisen mielestä kovin tärkeää? Miksi lapsen oman huoneen siivoaminen on niin vaikeaa? Uskoisin, että osa lapsista on luonteeltaan siistejä. Tyttö taas tulee selkeästi minuun. Minua ei pieni sekasotku haittaa, mutta kuppi menee nurin, kun kämppä on niin mullin mallin ettei sieltä mitään löydä. Olin nuorempana melkoinen huithapeli itsekin eli ehkä tämä on vain kypsymättömyyttä hänenkin kohdallaan. Aikuisten ja lapsen standardit eivät kohtaa tässä asiassa ollenkaan! Varmasti suurin osa lapsista kirmaa mieluummin pihalla kavereiden kanssa kuin siivoaa ja järjestelee omaa huonettaan. Se täytyy kyllä myöntää, että niin tekisin itsekin. Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että oman huoneen järjestyksen pitäminen on hyvä keino opetella pitkäjänteisyyttä ja omista asioista huolehtimista. Tyttö on kyllä luonteeltaan sellainen, että kun päättää jotain tehdä, niin sehän myös tapahtuu. Ihan niin kuin minullakin! Jos hän saa iltayhdeksältä päähänsä, että nyt muuten siivotaan, niin hän myös tekee sen. Vaikka puhun tässä nyt koko ajan siivoamisesta ja järjestelemisestä, niin meillä ei todellakaan vaadita mitään supersiistiä ja puhdasta huonetta, vaan sellainen perussiisti riittää, josta löytää tavarat hyvin ja huoneessa on kiva leikkiä ja puuhastella.

Oman huoneen siivoaminen

Oman huoneen siivoaminen

Oman huoneen siivoaminen

Tällä hetkellä taulukossa jo 17 tarraa 🙂

Jostain lehdestä tai ohjelmasta bongasin idean eräänlaiseen ”palkkiojärjestelmään”, jossa pelataan päivä kerrallaan. Aina illan päätteeksi saa tarran, joka laitetaan ennalta laadittuun ruudukkoon. Meillä ruudukko sisältää 30 päivää ja jokaiselle päivälle on oma laatikko. Kun huone on pysynyt suht siistinä koko päivän eli tavarat on leikkien jälkeen järjestelty omille paikoilleen, saa tarran, joka liimataan laatikkoon. Kun kaikissa laatikoissa on tarra, ruudukko on täynnä ja saa palkinnon. Mietittiin tytön kanssa yhdessä mikä olisi hyvä ja motivoiva palkinto. Päädyttiin siihen, että palkintona on äidin kustantama leffareissu, jonka jälkeen pääsee vielä syömään. Tässä yhdistyy sekä palkinto että yhdessäolo. Me ei käydä ravintoloissa kovinkaan usein syömässä, eikä kyllä leffassakaan, joten tämä oli oikein osuva palkinto meille molemmille. Ruudukkoon on mahdollista saada myös extratarroja extratehtäviä suorittamalla, mutta tarroja voi myös menettää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on ollut meillä varsin hyvä systeemi ja huone on pysynyt siistinä jo reilut pari viikkoa! Tyttökin on jo ymmärtänyt sen, että kun tavarat laittaa heti paikoilleen, isoa sotkua ei pääse syntymään ja huone on helpompaa pitää siistinä. Hänellä oli viikonloppuna yövieras ja ne sotkut odottaa tälle illalle vielä siivoajaa. Lupasin auttaa, koska lattialla on myös patjaa sun muuta yökyläilyn jäljiltä.

Miksi lapsen oman huoneen siivoaminen takkuaa? Pysyykö teillä lasten huoneet siisteinä ja millä keinoin?

Edellinen postaus: Viikon 45 ruokapäiväkirja – kalaviikko

Palasia arjestani // Blogit.fi:ssä // Bloglovinissa // Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

10 kommenttia

 1. Terhi kirjoitti:

  Meillä on ”alusta asti” opeteltu siihen, että kaikelle on oma paikkansa. Leikkien jälkeen (tai viimeistään ennen nukkumaanmenoa) kerätään lelut ja muut kamppeet paikoilleen,
  roskat, mitä tulee askarteluista ja muista touhuista menee suoraan omaan paperiroskikseen, vaatteet laitetaan käyttöasteen mukaan nätisti tuolin selkänojalle, kaappiin tai pyykkiin jne. Myös omat ruoka-astiat menee jo astiakoneeseen asti.
  Näitä on opeteltu jo muutama vuosi ja nyt 10-v sujuu melko kivasti. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy vaan itsekin alkaa olla määrätietoisempi asian kanssa. Iltaisin sitä tahtoo itsekin olla välillä niin loppu ettei jaksa alkaa asiasta vääntämään. Eiköhän se meilläkin joskus tule tavaksi 😀 Tai jotain sinne päin.

 2. Lukija kirjoitti:

  Eihän lasta kuulu palkita siitä, että siivoaa omat sotkunsa. Ne kuuluu hänen hommiin, koska sotkutkin on hänen. Jos ei kiinnosta/huvita niin silloin voi aina sanoa, että sille huoneelle kyllä löytyy muutakin käyttöä, tavarat viedään varastoon ja sänky vain jonkun huoneen nurkkaan.

  • Jonna kirjoitti:

   Voin sanoa, että tuotakin on kokeiltu eikä toimi sen vertaa. Me ollaan tarrasysteemiin sidottu muutakin eli kun osallistuu kodin muihin töihin, niin voi saada extratarroja. Viikkorahaa ei siis vielä anneta. Tämä tarrasysteemi toimii meillä todistettavasti kaikista parhaiten!

 3. Nimetön kirjoitti:

  Mitäpä tyttö tuumasi, kun oma huone otettiin pois käytöstä ja oli vain sänky missä saattoi nukkua?

  • Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

   Oliko tämä minulle tarkoitettu vai johonkin toiseen kommenttiin? Meillä ei tällaista ole edes kokeiltu. Uhattu on kyllä huoneen pois ottamisella, mutta ei siitä mitään hyötyä ole.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Ai siis minä luulin, että olitte kokeilleet jo sen uhkauksen ottaa huone pois käytöstä. Eihän se toimi jos uhkaa vaan eikä sitä toteuta. Kokeilepa jospa toimisikin?

  • Jonna kirjoitti:

   No en kyllä näe siinä mitään tarvetta, kun toimii näinkin vallan mainiosti! Oli tänäänkin siivonnut huoneensa ihan oma-aloitteisesti minun ollessa töissä ? Aikamoinen homma on alkaa raahaamaan parvisänkyä ja isoa parisänkyä muine kamoineen ympäri kämppää, jos tuollaisen homman haluaisi toteuttaa!

 5. Nimetön kirjoitti:

  Ja lapsi oppii, että omien sotkujen siivoamisesta maksetaan. Miksi siis siivota pyynnöstä tai käskystä. Kun ei tottele niin lahjotaan/palkitaan…

  • Jonna kirjoitti:

   On eri asia palkita joka kerta kuin opettaa lasta pitkäjänteiseen työhön. Eihän hän heti saa palkintoa, vaan huoneen kunnossa pitämisellä pitkällä aikavälillä pääsee tekemään jotain kivaa. Ennemmin opetan näin kuin aina annan asiat tyhjästä ilman mitään. Meillä tämä toimii mainiosti ja huone on pysynyt siistinä. Huonosta käytöksestä tarrat voi myös jäädä saamatta, niin kuin viime viikolla kävi muutamana päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *