Hae
Palasia Arjestani

Pääsin eroon kolme viikkoa kestäneistä painajaisista

pääsin eroon kolme viikkoa kestäneistä painajaisista

Vihdoin ja viimein pääsin eroon kolme viikkoa kestäneistä painajaisista. Instan puolella (@jonna_musakka) mainitsin useamman kerran miten näen koko ajan painajaisia. Aloin olla jo todella väsynyt ja epätoivoinen asian suhteen. Luonnollisesti uni on jaksamiselle ja mielialalle hyvin tärkeää. En jaksanut enää treenata enkä välittää oikein mistään. Kaikki oli ihan sama, ei kiinnosta. Uniongelmat alkoivat pikku hiljaa, vaivihkaa. Ensin heräilin silloin tällöin, mutta yöllisiä painajaiskohtauksia alkoi tulla kiihtyvällä tahdilla ja viimeiset 1,5 viikkoa saatoin herätä kaksi kolme kertaa yössä painajaisiin. Jäin aina miettimään uniani ja valvoin tunnin puolitoista joskus miettien uniani, joskus peläten nukahtamista. Unet eivät nimittäin olleet ihan kevyimmästä päästä, vaan raakoja ja kammottavia.

Minulla on ennenkin ollut stressiin liittyviä uniongelmia, mutta pääasiassa nukun todella hyvin. Pyrin nukkumaan joka yö 7-10 tuntia ja useimmiten uni on ollut täysin katkeamatonta. Painajaisia olen nähnyt vain harvoin. Olin ymmälläni, kun aloin nähdä painajaisia joka yö enkä päässyt niistä millään eroon. Aloin jo illalla miettiä, että mitähän unia ensi yönä nähdään ja montako tuntia ne minua valvottavat. Olenko jälleen lento-onnettomuudessa vai joudunko päättämään kuka läheisistäni kuolee seuraavana. Tällaisia unia minä nimittäin näin joka yö! Aloin olla väsyneempi ja väsyneempi ja jouduin jättämään treenaamisen kokonaan pois. En vain jaksanut enää. Työni hoidin niin hyvin kuin pystyin, mutta usein myös somaattiset vatsaoireet alkoivat vaivata.

Apu löytyi läheltä

Viime viikolla luin lehdestä jutun unilääkäristä, joka antoi neuvoja unen parantamiseen: ala rauhoittumaan ajoissa, älä treenaa liian myöhään, älä selaa kännykkää liian myöhään, syö kevyt hiilaripitoinen iltapala, lue kirjaa tai rentoudu muulla tavalla ennen nukkumaanmenoa. Tsek, tsek ja tsek. Näiden lisäksi otin magnesiumia ja sinkkiä ennen nukkumaanmenoa syventämään unta. Nukahtaminen on aina ollut mulle helppoa eikä sen kanssa ollut nytkään ongelmia. Uni tuli nopeasti joka ilta. Ongelmana olivat yölliset painajaiset ja niistä johtuva valvominen. Mietin jo, että kohta on oikeasti lähdettävä lääkärille tämän ongelman kanssa. Mietin pääni puhki, että mikä tässä nyt mättää. Kun mieskin jo vihjasi, että alan näyttää ilmielävältä zombielta, päätin ottaa vielä viimeisen keinon käyttöön ja hylätä keton. Parin päivänä söin reippaasti enemmän hiilareita ja kappas, painajaiset jäivät pois ja sen jälkeen olen nukkunut jo monta yötä kuin pieni porsas! Ketogeenisen ruokavalion pitäisi syventää ja parantaa unenlaatua, jolloin ihminen tarvitsee vähemmän unta, mutta on silti pirteä ja energinen. Minulle kävi juuri päinvastoin. Mitään muita muutoksia en ole tehnyt asian suhteen,  joten minun elimistöni selkeästi tarvitsee hiilihydraatteja jonkin verran, vaikka kuinka vastustelin itse ajatusta. Ketolla on muuten ollut todella hyvä olla, mutta unen laatu on mulle sen verran ratkaiseva asia, että nyt on pakko nostaa kädet ylös ja sukeltaa takaisin hiilareiden maailmaan. Kolmena viime päivänä olotilani on muuttunut dramaattisesti ja tänä aamunakin heräsin pirteänä jo puoli tuntia ennen kellon soittoa! Jotakin olen siis tehnyt oikein 🙂

Onko sinulla ollut koskaan uniongelmia? Mistä sait avun niihin?

Ps. Tyttö teki minulle muutama päivä sitten myös unisiepparin, joten ehkä silläkin voi olla osuutta parempiin uniin <3

Edellinen postaus: 30 minuutin siivoussysteemi

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

 

Yksi kommentti

  1. kata kirjoitti:

    Mä oon aina unien kautta käsitellyt stressaavia ja ahdistavia asioita.. Nyt mulla on ollut puoli vuotta melko stressaava ajanjakso ja oon myös nähnyt painajaisia. Nyt on alkanut helpottaa ja hyvät unetkin on tullut takaisin.. just noita sun luettelemia keinoja oon käyttänyt mutta ei ne oikein aina auta.. yksi juttu mikä kyllä rentouttaa tosi paljon illalla, on saunominen ja sitä teenkin vähitään kerran viikossa. <3 toivottavasti sun painajaiset on nyt takanapäin myös 🙂 mä todella tiedän, että ne ei oo kivoja. eikä siihen auta kun muut sanoo että "no ne on unia vaan"!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *