Hae
Palasia Arjestani

Pystyisinkö yhdistämään opiskelun ja työn?

pystyisinkö yhdistämään opiskelun ja työn

Olen alkanut taas miettimään kouluun paluuta ja pohdiskellut, että pystyisinkö yhdistämään opiskelun ja työn? Jaksisinko molempia ja paljonko jaksaisin? Täysipainoinen opiskelu ei tässä elämän tilanteessa tule kysymykseen, joten jos päädyn koulun penkille, on pystyttävä tekemään myös töitä. Tiedän, että moni tämän kombon pystyy yhdistimään, mutta olenko itse yhtä hyvä organisoimaan ja pitämään tähtäimen koko ajan tavoitteessa? Siinäpä liuta kysymyksiä, joihin pitäisi löytää vastaus! Helppoa eikö? 😀

Ei enää koskaan koulun penkille!

Pari vuotta sitten sanoin vielä etten tule koskaan enää palaamaan kouluun. Olin täysin tyytyväinen nykyiseen ammattiini ja uskoin, että bioanalyytikon työ on minun loppuelämän työni. Mieli on kuitenkin alkanut pikkuhiljaa muuttumaan, sillä työ on hyvin raskasta sekä henkisesti että fyysisesti ja koen etten pysty enää etenemään urallani. Toki voisin kouluttautua esimieheksi, mutta se taas ei kiinnosta minua pätkän vertaa. Viime talvena olin jo lähellä hakea opettajakoulutukseen (oman alani) sekä ylempään oman alani amk-tutkimukseen, josta olisin valmistunut palvelujen kehittämiseen tmv. Loppumetreillä kuitenkin totesin ettei minulla ole sellaista paloa kyseisiin tehtäviin, että jaksaisin panostaa koulutukseen. Niinpä asia jäi hautumaan. Päätin, että jos eteen tulee ala tai asia, jota ehdottomasti haluaisin opiskella, niin hakisin vasta sitten kouluun.

pystyisinkö yhdistämään opiskelun ja työn?

Olen antanut asioiden lainehtia omalla painollaan ja omien mielenkiintojeni kehittyä rauhassa. Minuahan kiinnostaa todella paljon säästäminen, talousasiat ja raha ylipäänsä, joten mietin että voisiko siinä olla idean tynkää minulle. Voisi olla mielenkiintoista työskennellä sijoitusmaailmassa, jonkun yrityksen talouspuolella tai ihan ns. tavallisten kansalaisten ulottuvissa, kuten talous- tai velkaneuvojana. En tiedä, mutta tällaisia vaihtoehtoja olen päässäni pyöritellyt ja olen jo päättänyt hakea lukemaan liiketalouden tradenomiksi. Jo korkeakoulututkinnon suorittaneille on nyt yksi haku päällä, joten haen ensisijaisesti siihen joko monimuoto- tai verkko-opiskeluun. Pitäisi vain löytää kaikki tarvittavat todistukset ja paperit jostain…Ehkä tässä vain pitää tehdä suunnitelma ja hahmotella paperille mitä tämä koko ruljanssi vaatisi. Olisiko minusta siihen? Hyvällä suunnittelulla kyllä! Näin ainakin uskon.

Oletko sinä vaihtanut ammattia aikuisiällä? Kuinka se sujui? Teitkö töitä opiskelujen ohella? Miten se onnistui?

Edellinen postaus: Banaanileipä on aika kova juttu!

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

8 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Ammattia en ole vaihtanut, mut opiskelen parhaillaan työn ohella ylempää amk-tutkintoa (omalta alaltani). Pohdintasi ovat tuttua – samanlaisia ajatuksia pyörittelin itse muutama vuosi takaperin.
  Mulla on kolme lasta, mutta koen että opinnot ovat sujuneet ihan hyvin. Vaativat paljon työtä ja aikaakin, mutta jos ja kun ala kiinnostaa, jaksaa kyllä panostaa siihen.
  Näin mun mielestä!Opiskelu kannattaa aina – vähintää se virkistää mieltä 😀
  Tsemppiä!

  Johanna

  • Jonna kirjoitti:

   Tiedon jano on kyllä huipussaan ja kera hyvän suunnittelun ne vois hyvinkin riittää! Huh, täytyy ainakin yrittää päästä sisään 😉

 2. Liia kirjoitti:

  En epäile hetkeäkään ettetkö pystyisi tuohon! Vaikutat niin päättäväiseltä. Harmi, että ehdit irtisanoutua vakityöstäsi, joten aikuiskoulutustuen saaminen ei juuri nyt ole mahdollista. Suosittelen kuitenkin siihen perehtymään, jos jossain vaiheessa olisi mahdollista.
  Pohdintasi on hyvinkin tuttua, olen itsekin terveydenhuoltoalalla. Rakastan alaa ja työtäni, enkä ollut ainakaan vielä siitä valmis kokonaan luopumaan, joten päädyin yliopistoon alan opettajakoulutukseen. 2 vuotta kolmesta nyt takana. Minulla on 3 lasta ja perhe on tärkein, joten olen ollut tähän saakka yhteensä 11 kk aikuiskoulutusrahan turvin pois töistä, eli opintovapaalla ja välillä sitten töissä kun koulua on vähemmän tai ei lainkaan (kuten nyt kesällä). Tuo aikuiskoulutustuki on ihan loistava! Mahdollistanut sen, että perheelle jää myös aikaa. Mieluummin pärjää pienemmällä rahalla ja viettää aikaa perheen kanssa.
  Kyllä kaikki aina jotenkin järjestyy, nykyisin opinnoissakin on joustavuutta. Tsemppiä hakuun, toivottavasti opiskelupaikka irtoaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Sanos muuta! Kun olisikin vuoden alussa ollut koko tämä hässäkkä tiedossa, niin olisin saattanut jättää irtisanoutumatta. Toisaalta, puolensa ja puolensa silläkin. Olen tässä asioita selvitellyt ja elokuussa alkaa hakua polkuopintoihin, joten sitä kautta yritän sitten päästä sisään. Otanpa silti selvää aikuiskoulutuksestakin!

 3. Elli H kirjoitti:

  Täällä kans yksi uravaihdoksen tehnyt entinen bioanalyytikko! Suoritin YAMK-tutkinnon täysin töiden ohella, nyt viimeistelen maisteriopintoja yliopistolla. Nämä maisteriopinnot olen tehnyt osittain vanhempainvapaalla ja osittain opintovapaalla (aikuiskoulutustuella), välillä vähän keikkatyötä tehden. Minulla siis kaksi pientä lasta. Hyvin on onnistunut, molemmat tutkinnot vieläpä alle tavoiteajan, kun ei ole mahdollisuuksia jäädä roikkumaan tai venyttää valmistumista.
  Opinnot ovat kaikki olleet niin joustavia ja erilaisia digitaalisia alustoja hyödyntäviä, että opiskelu on ollut pitkälti ajasta ja paikasta riippumatonta tai vastaavasti etänä tehtävissä. Vahvaa itsensäjohtamista ja aikatauluttamista toki vaatii, mutta täysin toteutettavissa kyllä.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi, kiva kuulla! Mihin ammattiin nyt valmistut? Uskon itsekin, että jos ja kun opiskelemaan pääsen, niin homma kyllä hoituu suht sukkelaan, kun vaan jaksaa suunnitella ja painaa duunia. Elokuussa alkaa haku polkuopintoihin eli ainakin ensimmäinen vuosi vedettäisiin sitten ihan itsenäisesti ja sehän passaa mulle! Pidä peukkuja!!

 4. Elli kirjoitti:

  Ammattiin en taida täältä yliopistolta valmistua,mutta terveystieteiden maisteri-tutkinto tästä käteen pitäisi jäädä!Opiskelen siis terveystaloustieteen maisteriohjelmassa ja luen ohessa julkisoikeutta. Tiedä sitten mitä töitä tällä kombolla päätyy labrahoitaja tekemään!?

  Pidän toki peukkuja ja mielenkiinnolla lueskelen opiskelujuttujakin, joskin myös liikunta ja talous ovat aiheina myöskin minunkin sydäntäni lähellä.

  • Jonna kirjoitti:

   No siis juuri sitä tarkoitin, että mitäs nyt noiden opintojen jälkeen sitten? Ei ole tuo yliopistoelämä mulle niin tuttua 😀 Eiköhän sulle joku hyvä jobi varmasti löydy! Polkuopintoihin alkaa haku elokuussa, niin sinne kai sitä sitten pyritään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *