Hae
Palasia Arjestani

12 mainiointa tauteja karkottavaa ruoka-ainetta.

Ostin joku aika sitten James A. Duken kirjoittaman mielenkiintoisen kirjan Parantavien ruokien opas. Lueskelen sitä aina ennen nukkumaanmenoa ja täytyy sanoa, että siinä on tosi paljon mielenkiintoisia juttuja! Kirjailija on kasvilääketieteen tohtori ja yksi maailman johtavista luontaislääkinnän asiantuntijoista.

Kirjasta löytyy Duken tehotusina eli 12 mainiointa tauteja karkottavaa ruoka-ainetta. Tässäpä ne tiivistettynä.

1. Granaattiomena

  • sisältää runsaasti yhdisteitä, jotka auttavat elimistöä torjumaan mm. syöpää, sydäntautia ja menipaussin oireita.
  • sisältää runsaasti antioksidantteja sekä polyfenoleja, joista osa on samoja ”superluokan” antioksidantteja kuin kahvissa, teessä ja suklaassa
  • sisältämiensä kasviestrogeeniensa ansiosta jo puolikas hedelmä saattaa sisältää estrogeenisen vasteen naisten vaihdevuosioireisiinsa käyttämän hormonikorvaushoidon  päiväannokselle.

2. Huulikukkaiskasvit

  • monet huulikukkaiskasveista ovat yrttejä, kuten basilika, rosmariini, timjami, laventeli, salvia ja sitruunamelissa
  • käytetään miellyttävän makunsa ja arominsa ansiosta mm. vatsavaivojen lievittäjänä, usein teenä
  • useat huulikukkaiskasvit sisältävät keskushermostoa kiihottavia aineita, kuten kofeiinia (piparminttu ja viherminttu
  • jotkin niistä ovat rauhoittavia aineita, kuten sitruunamelissa sekä laventeli
  • useimmat huulikukkaiskasveista sisältävät ainakin puoli tusinaa yhdistettä, jotka estävät asetyylikoliinin hajoamista. Asetyylikoliini  on hermoston välittäjäaine, joka kuljettaa aivoissa viestejä synapisen välillä.
  • helpoin tapa käyttää huulikukkaiskasveja, on valmistaa niistä yrttiteetä, johon voi käyttää niitä kasveja, joiden mausta eniten pitää. Tuoreita yrttejä voi myös silputa salaatteihin, käyttää ruuanlaitossa mausteena… you name it!

3. Inkivääri

  • toimii mm. matkapahoinvointiin sekä raskauspahoinvointiin
  • inkivääri on tulvillaan COX-2-estäjiä eli tulehdusta lievittäviä tehokkaita yhdisteitä, jotka ehkäisevät elimistössä tietyn kipua tuottavan entsyymin toimintaa.
  • n.28g inkivääriä päivässä riittää, jotta sen parantavat ominausuudet saataisiin hyödynnettyä.
  • voidaan lisätä esim. vokkivihannesten joukkoon tai itse tehtyyn lihan/kanan marinadiin. Teessä käytettynä inkivääri kannattaa raastaa ennen keihuvaan veteen lisäämistä. Saatavana on myös inkivääriätippoja, -jauhetta sekä -kapseleita. 

4. Kaneli

  • yksi maailman vahvimmista antioksidanteista
  • tasoittava vaikutus verensokeriin
  • tutkimusten mukaan saattaa auttaa alentamaan kolesterolia
  • kuten minkä tahansa aineen kohdalla voivat myös valtavan suuret annokset kanelia olla myskyllisiä. Duke suosittelee enintään yhtä teelusikallista kanelia päivässä.
  • helppo ripotella esim. puuron päälle tai laittaa kahvin sekaan

5. Kofeiinia siältävät elintarvikkeet

  • käsittää suklaan, kahvin ja teen
  • sisältävät polyfenoleja, aktiivisia yhdisteitä, jotka ovat ”superantioksidantteja”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *