Hae
Palasia Arjestani

Ameriikan mualta

Flexissä ja T-nationilta on tullut paljon luettua kaiken maailman ravintojuttuja. Ehkä kaikista mielenkiintosimpia on olleet ”powerfood”-artikkelit. Niissä on aina listattuna reili kymmenen ruoka-ainetta, joita kovaa treenavaan kannattaisi syödä tai sisällyttää silloin tällöin ruokavalioon. Tässäpä tulis jokunen Woimaruoka tähän väliin. En oo kovin hyvä suomentamaan noita artikkeleita, mut yritän rustata niistä ainakain pääpointit.

1. Kananmunat.

Voidaan syödä millä tahansa aterialla. Loistava proteiinin lähde, joka sisältää usein melekoseksi peikoksi miellettyä kolesterolia. Kolesteroli kuitenkin nostaa testosteronitasoja eli piffiä tullee 😉
Tutkimusten mukaan 640mg kananmunista saatavaa kolesterolia laskee LDL-kolesterolin (huonon kolesterolin) määrää.
3 suurta kananmunaa sisältää 255 kaloria, 21g protskua, 1g hiilareita ja 18g rasvaa.

2. Luomuliha

Päivällisellä tai lounaalla. Tärkeää sen sisältämän proteiinin, kolesterolin ja tyydyttyneiden rasvojen vuoksi, koska ne nostavat testosteronitasoja eli piffiä tullee taas 😉 Luomulihassa on enemmän omega3 rasvahappoja kuin tavanomaisesti kasvatetun karjan lihassa. Ite kyllä en ala tämmösiin hifistelyihin.. kelpaa mulle ihan normaali lihakin.
8 unssia (oz – 1 unssi = 28,3 grammaa) eli noin 200g sisältää 392 kaloria, 48 protskua, ei hiilareita, 22g rasvaa.

3. Lohi

Päivällisellä tai lounaalla. Sisältää paaaaaljon omega-3 rasvahappoja. Omega-3 rasvahapot lisäävät insuliiniherkkyyttä, joka taas boostaa lihasten proteiinisynteesiä (lihaskasvua) ja nostaa glukoosin sekä aminohappojen sisäänottoa lihaksiin. Omega-3:et myös vähentävät lihasten ja nivelten vammoja ja nipeuttavat niiden palautumista treeneistä.
Noin 200g lohta sisältää 416 kaloria, 45g proteiinia ja 24g rasvaa.

4. Silli (herring)

Välipaloilla. Sisältää myös paljon omega-3 rasvahappoja sekä suuren määrän kreatiinia, joka buustaa lihasten voimaa ja kasvua. Eipä ole tullut juuri silliä syötyä, eikä ehkä tulekaan 😀
Noin 70g savusilliä sisältää 185 kaloria, 21g proteiinia ja 11g rasvaa (josta noin 2g on omega-3:sta)

5. Vehnänalkio

30 minsaa ennen treeniä tai mihin aikaan tahansa, kun haluaa hitaasti imeytyviä hiilareita (sisältää paljon kuituja!). Sisältää sinkkiä, rautaa, seleniumia, kaliumia ja B-vitamiinia. Vehnänalkoissa on myös runsaasti proteiinia + BCAA:ta, arginiinia sekä glutamiinia.
Noin 1 dl vehnänalkioita sisältää 207 kaloria, 13g protskua, 30g hiilareita, 8g kuitua ja 6g rasvaa.

6. Ruskea riisi

Päivällisellä tai lounaalla. Täysjyvää, joka edesauttaa kuituja hidastamaan ruuan imeytymistä elimistöön ja näin ollen pitää insuliinitasot tasaisina eli energiaa riittää pidempään.
Noin 2dl keitettyä ruskeaa riisiä sisältää 218 kaloria, 5g protskua, 46g hiilareita ja 2g rasvaa.

7. Vesimeloni NAM!

Heti treenin jälkeen. Vesimeloni on yksi harvoista hedelmistä, joka sisältää nopeasti imeytyviä hiilareita. Tämän vuoksi se on erinomainen hedelmä heti treenin jälkeen syötäväksi. Punainen hedelmäliha sekä valkoonen kuoriosa sisältävät paljon aminohappo sitruliinia, joka muunnetaan elimistössä nopeasti arginiiniksi. Sitruliini buustaa arginiinitasoja paremmin kuin jos arginiinia otettaisiin esim. suoraan purkista. Korkeammat arginiinitasot treenin jälkeen lisäävät lihasten kasvua ja voimaa.
2 palaa vesimelonia sisältää 172 kaloria, 4g protskua, 44g hiilareita, 1g rasvaa ja noin 3g sitruliinia.

8. Pinaatti

Päivällisellä tai lounaalla salaatin kyljessä. Sisältää paljon antioxidantteja sekä ainesosia, jotka lisäävät lihasten voimaa ja kokoa. Pinaatissa on myös runsaasti glutamiinia, joka on tärkeä lihasten kasvulle, elimistön imuunipuolustukselle, ruuansulatuksen terveydelle. Se myös nostaa kasvuhormonitasoja.
Vajaa 300g pinaattia sisältää 65 kaloria (periaatteessa siis nolla :D), 8g protskua, 10g hiilareita, 6g kuituja ja 1g rasvaa.

Muita Woimaruokia listalla oli mm. parsakaali (hyvvee kun mikä), pähkinät varsinkin iltapaloilla, luomumaito, tee.. Isäntä jo yks päivä tuota luomumaitoa ostikin.

Ei mun tule ainakaan ostetua ja käytettyä mitään normaalista poikkeavia ruoka-aineita ellen niistä jostain lue. Minä kun olen tottunut syömään joka päivä kuta kuinkin samat sapuskat niin ei sitä edes ajattele, että muitakin hyvä safkoja on olemassa. Pinaattia täytyy ainakin ostaa joku päivä. Vesimelonia oonkin jo parina päivänä napostellut. On se kyllä hyvää.

Pahoittelen tekstin laatua. En todellakaan ole kovin hyvä suomentamaan, mut yritin kuitenkin rustata pääpointit.

3 kommenttia

  1. Anonymous kirjoitti:

    Kiva postaus 🙂 Toi vesimeloonijuttu oli itselle ihan uus juttu. Täytyypi muistaa ottaa kaupasta mukaan. -M-

  2. Heinäharava kirjoitti:

    Minä tuuletan kananmunien puolesta. Ja paskat kolesteroolista, syön monesti jopa kuusikin munaa päivässä (tosin en ihan kaikkia keltuaisia, mut esim aamupalalla tai päivällisellä), ja mun kaikki arvot on ihan ok. Ehkä jos on taipumusta, niin voihan sillä olla jotain merkitystä mut jos muuten elää suht terveesti, niin ei kun ääntä kohti vain!Kananmuna on kyllä niin fiksu paketti, etten toista tiedä. Jos pitäisi valita yksi ainut ruoka-aine jolla pitäisi pärjätä, niin ottaisin ehdototmasti kananmunan.Olen munainen.

  3. Jonna1983 kirjoitti:

    Jep, muna on mukava juttu 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *