Hae
Palasia Arjestani

Surua ja huolta koirasta

surua ja huolta koirasta

Meillä on nyt ollut todella paljon surua ja huolta koirasta viime päivinä. Kumpikaan meistä ei muista milloin tilanne alkoi eskaloitua tähän pisteeseen, ehkä pari viikkoa sitten? Meillä on siis reilu neljän kuukauden ikäinen saksanpaimenkoira, joka alkoi ensin saamaan vähän hyttysen piston näköisiä paukamia alavatsaan. Paukamat paranivat vatsasta, mutta siirtyivät samalla takajalkoihin. Nyt takajalat ovat ovat pientä rupea täynnä, sillä koira jäystää niitä koko ajan. Käytin koiran vasta eläinlääkärissä rokotuksessa ja kysyin asiaa samalla eläinlääkäriltä. Hänen mielestään paukamat ovat hotspotteja, joita hoidetaan puhdistamalla alueet 2 x pvä ja levittämällä niille Basibactia. Näinhän me toimittiin, mutta aika pian huomattiin etteivät ne mitään hotspotteja ole. Hotspotit ovat enemmänkin paiallisia märkiviä alueita, joita koira nuolee. Meillä nämä paukamat eivät vuoda mitään (paitsi verta kun koira jäystää niitä) ja ne vaihtavat paikkaa miten haluavat.

surua ja huolta koirasta

surua ja huolta koirasta

Tämmösiä näppylöitä sillä on jaloissa ja vatsan alla 🙁

Hyönteisten puremia? Allergiaa?

Mietittiin tätä tilannetta porukalla meidän koirasisarusten omassa whatsup-ryhmässä. Esille nousi, että voisivat olla jonkun hyönteisen puremia tai allergiaa. Puremat toki sopivat kuvaan, mutta nyt koirassa on jo karvattomia alueita, joita raapii kovasti, mutta niissä ei ole minkäänlaisia paukamia. Niinpä mietittiin ruoka-allergian vaihtoehtoa. Koirat voivat olla herkkiä lohelle ja kalalle, joten jätetiin ruokavaliosta kaikki kala ja lisäksi viljatkin (se vähä mitä oli) kokonaan pois. Kutina ja raapiminen jatkuu edeleen ja viime yönä koira raapi itseään vimmatusti. Nyt kutina on levinny kylkiin, kainaloihin ja etujalkoihin. Ilman minkäänlaisia paukamia. Mietittiin asiaa taas eilen ja esiin nousi ulkoloisten vaihtoehto. Redi on mökillä välillä vilahtanut aitan alle, jossa voi majailla ihan mitä vain ketuista supikoiriin saakka ja nämä levittävät mm. kapia. Niinpä tänään varaan koiralla eläinlääkäriajan vaihteeksi ja toivotaan, että apu ja vastauksia löytyy sieltä.

Päivystys kutsuu

Muista silloin kun tyttö syntyi miten paljon sitä murehti, että hänellä on kaikki hyvin. Nyt samat tunteet puskevat esiin koiran kanssa. Ollaan mietitty päämme puhki mitä tämä voi olla, mutta selkeää vastausta tuskin löytyy muualta kuin asiantuntevalta eläinlääkäriltä. Soittelin jo tänään lähiseudun eläinlääkärit läpi, mutta missään ei ole aikoja saatavilla. Tilanne alkaa olla jo sen verran sietämätön sekä koiralle että meille, joten me lähdetään tänään jonottelemaan päivystykseen ja toivotaan, että saadaan sieltä apu. Viikin päivystyksestä ei ole muuta kuin hyviä kokemuksia. Edellisen koiran kanssa siellä selvisi, että hän sairastaa cushingin tautia, vaikka toinen eläinlääkäri diagnosoi ihan muuta. Sielläpä sitten vietetään tämä ilta!

Pitäkää sormet ja varpaat ristissä, että syy ja apu löytyy!

Ps. Youtubessa uusi video!!

Edellinen postaus: Palasin Youtubeen!

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

25 kommenttia

 1. MH kirjoitti:

  Eihän voi olla kapia? tai juveliini pyoderma?

  Oman koiran (spk 3,5v) kanssa on taisteltu hankalien iho-ongelmien kanssa: korvatulehduskierre, tassuissa lähes jatkuva furunkuloosi ekoista juoksuista lähtien ja taipumusta myös hotspoteihin. Hotspoteilta tuo teidän ihottuma ei näytä. Olisin veikannut ötökänpistoksia, koska niitä pentuna oli meidänkin koiralla mahassa, mutta nuo polvet ja karvanlähtö ei siihen oikein sovi. Sen sijaan meidän koiralla hännänalus näyttänyt vastaavalta jo pari vuotta, syytä ei selvillä, mutta välillä parempia ja välillä huonompia aikoja.

  Jos jotain allergeenia lähtisin eliminoimaan, niin kana! se on nykyään koirilla todella yleinen allergisoiva proteiini (myös kananrasvaa on lähes kaikissa nappuloissa, golden eaglella on paria erilaista, mitkä ei sisällä mitään siipikarjaa tai vehnää). Tsemppiä, tiedän tuon huolen tunteen.

  • Jonna kirjoitti:

   Kapia mekin epäiltiin, samoin eläinlääkäri. Redi on mökillä livahtanut muutamaan otteeseen aitan alle ja siellähän voi majailla mitä vain ketuista supikoiriin. Nyt menossa varmuuden vuoksi ulkoloishäätö ja jos tämä ei toimi, niin vuorossa on eliminaatiodieetti…

 2. Anni kirjoitti:

  Todella hyvä voide mihin tahansa ihmisten tai koirien paukamiin ja ihorikkoihin on kuusenpihkavoide. Se on hyvin siedetty ja yleensä jättävät pahan maun takia sen jäystämättä. Apteekista saa Abilar-nimisenä ja varmasti luontaistuotekaupoista eri nimillä. Sillä olen hoitanut itseltäni haavan joka ei parantunut kolmellatoista antibioottikuurillakaan! Ainoastaan huuliherpekseen en suosittele vaikka sitä siihenkin jotkut käyttävät mutta kaikki muut haavat ja ötökkäruvet olen sillä taltuttanut sekä itseltäni että koiralta. Laita ehdottomasti kokeiluun, oli paukamien syy mikä hyvänsä! Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Abilaria on moni muukin suositellut! Täytyy sitä käydä ostamassa kun tyttökin rymyää harva se päivä polvet verillä:D

 3. Katja kirjoitti:

  Jos allergiaa miettii, niin mikä tahansa ruoka-aine mitä koira on joskus saanut voi allergisoida. Yleensä allergiaa aiheuttaa proteiininlähteet. Ainut varma tapa sulkea pois ruoka-aineallergia on eliminaatiodieetti, mieluiten raakaruualla toteutettuna. Itse kokeilin aikoinaan nuoren koirani kanssa myös jättää yksittäisiä ruoka-aineita pois, mutta iho- ja korvaoireet helpottivat vasta eliminaatiolla, joka toteutettiin hevosenlihalla ja kasvissoseella. Dieetti oli aluksi työlään tuntuinen, mutta koiran olo helpottui ehkä viikossa. Meillä allergisoi kaikki kotimaiset viljat, kana, kala ja maissi. Lisäksi hiivaa aiheuttaa liika hiilareiden saaminen. Vuosia mentiin raakaruualla, nykyisin james wellbelovedin liha-kasvisruuat sopivat. Tsemppiä!

  • Jonna kirjoitti:

   Joo, sama meilläkin on edessä, jos kortisoni ja ulkoloishäätö ei auta. Mietittiin just, että mitähän tuo koira ei ole saanut, koska sellaisialla ruoka-aineillahan eliminaatiodieetti on aloitettava. Varmaan se hevonen on yksi vaihtoehto meilläkin! Toivotaan, että siihen ei jouduttais kuitenkaan menemään…

 4. Mari kirjoitti:

  Voisiko koiralla olla kirppuja?

  • Jonna kirjoitti:

   Kaikki on mahdollista. Ell otti ihotippunäytteen, mutta se oli puhdas. Se ei kuulemma kuitenkaan sulje ulkoloisia pois, joten aloitettiin nyt ensin ulkoloishäätö ja katsotaan tuleeko kutina sen jälkeen takaisin.

 5. Riina kirjoitti:

  Meillä iho-oireita aiheutti vehnä ja kana. Happy Dogilta löytyi onneksi sopivat ruoat. Tsemppiä! ❤️

  • Jonna kirjoitti:

   Moni sanoo, että kana ja vehnä on ne pahimmat. Ilmeisesti nauta myös? Meillä koira saa aika lailla vain raakaruokaa tällä hetkellä ja eliminaatiodieetti on edessä, jos päällä oleva hoito ei tehoa. Nyt näyttää hyvältä, mutta katsotaan mitä tapahtuu, kun kortisonikuuri loppuu!

 6. Maiju kirjoitti:

  Allergiat on kyllä sakuilla niin yleisiä 🙁 Oman kanssa pelastus oli Happy Dog koiranruokasarja. Löytyy esim Supreme Sensible Afrikka: strutsinliha ainoana proteiinilajina, täysikasvuisille, vähintään 11 kg painaville koirille, sopii ruoka-aineherkkyyteen, viljaton, sisältää perunaa ja omega-3-rasvahappoja.

  Sattumalta toinenkin koira (eri rotuinen) oli allerginen ja siihen loppui allergiat kun vaihdettiin Happy Dogiin.

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy laittaa tuo korvantaakse, jos tässä joudutaan erikoisruokavaliolle 🙁

 7. Aioli kirjoitti:

  Onko selvinnyt vielä mikä koiraa vaivaa?

  Meillä on koiralla tassuissa ihan samannäköistä pikku paukamaa ja ensi viikolla ollaan lääkäriin asian tiimoilta menossa. Viime kesänä jo käytiin, mutta tassut ei olleet läheskään näin pahassa kunnossa mitä ovat nyt. Silloinkaan ei selvinnyt syy, mutta talveksi ongelma onneksi helpotti.

  • Jonna kirjoitti:

   Moi! Ulkoloisia ei ainakaan ollut, sillä paukamat tuli ulkoloishäädön ja kortisonikuurin jälkeen noin viikossa takaisin. Epäillään itse, että joko on allerginen jollekin heinälle tms tai sitten on atopiaa. Nyt näppylät on taas rauhoittuneet ja ollaan annettu ruokaa ihan entiseen malliin mitään välttämättä. Koira on nyt täysin raakaruokinnalla mikä tuntuu myös helpottavan tilannetta:) toivottavasti teilläkin syy löytyy!

 8. janica de jong-rajala kirjoitti:

  Moi! Olis tosi kiva jos jaksaisit tähän päivitellä mikä tilanne on. Meillä aivan identtisiä näppyjä 14vk vanhalla kultaisellanoutajalla. Näpyt levisi myös hännäntyveen ja etutassujenkainaloihin. Tänään eläinlääkärissä ja aluksi koitetaan hoitaa Malaseb pesuilla ja Cortavance hydrokortisoni suihkeella! Toivottavasti auttaa. Jos ei tepsi, on meilläkin edessä ihotautilääkärit ja eliminaatiodietti! Tosin päätin itsekseni että vedän perusnappuloilla nyt tämän hoitojakson 2vk ja sitten lisään ruoka-aineen kerrallaan takaisin ruokavalioon, ja TOIVON ettei näppylät tule takaisin (jos siis nyt alkujaankaan saadaan näillä toimenpiteillä pois). Mutta tosiaan, olis todella kiva jos jaksaisit päivitellä teidän tilannetta, saan vertaistukea ?. Tsemppiä teille ja kaikkea hyvää?

 9. Julia kirjoitti:

  Meilläkin on sama ongelma koiran kanssa.. yorkki 8,5 vuotta. Huomasin kolmisen ”näppylää”, todennäköisesti niitä on enemmän. Sen verran pitkiä karvoja ja koira ei tykkää, kun näppylöitä kosketaan.
  Syö samoja ruokia kuin ennenkin, eli en osaa arvioida onko ruoka allergia kyseessä. Epäilen hirvikärpästen puremia.. löydettiin ainakin yksi ja saatiin poistettua. Netissä on kuitenkin niin vähän kuvia kärpästen puremista, etten aivan varma.. odotan vielä vklp:n yli ja jos ongelma jatkuu, lähdetään eläinlääkäriin.

 10. Marina kirjoitti:

  Meillä myös samanlaista, 9 v yorkki.
  Koskaan aiemmin ei mitään ongelmia ihossa. Frontline compin laitoin, ei auttanut, tänään ajoin turkin lyhyeksi.

  • Jonna kirjoitti:

   Huh, toivottavasti auttaa. Kannattaa käyttää näytillä jos ei asetu. Meillä onneksi kaikki iho-oireet nyt poissa. Jos oli atopiaa niin keväällähän se tulee uudestaan 🙁

 11. Sanna Komulainen kirjoitti:

  Moikka, meillä sama juttu, alkoi sisäreisistä ekan juoksun jälkeen. Kirputellut itseään alusta saakka. Ikää nyt 10kk. 3 eri merkkiä ollaan kokeiltu kuivamuonaa. Vehnättömiä kaikki. Korvat, silmät, tassunpohjat normaalit. Peffakarvojen juureen tullut jo paiseita jotka alkaa hilseillä ns karstaa, muuten ei hilseilee. Nyt löytyi eka kutiava paise kyljestä. Ei ole ikinä allergista koiraa ollut ja olen usein ajatellut, että olis se mulle painajaismaista. Hirveä työ alkaa miettiä mitä kokeilla, mitä jättää pois jne. Olen kuullut, että varastopunkki tekisi tuollaista jälkeä. Siihen ei auta sekään ruuan pakastus, koska punkkien ulosteet ja raadot aiheuttavat oireita. Täytyy itse Googlettaa kapia, sillä tuo on maalaispentu lähtökohdiltaan ja paljon oltu maalla.

  Tsemppiä sinne kutiavien kavereiden kanssa.

  • Jonna kirjoitti:

   Voi ei ? Nää on kurjia juttuja! Redille vedettiin sillon kapihäätö myös mutta ei siitä apua ollut. Ruokavaliolla saatiin kuriin eikä ole näppylöitä sen koommin tullut. Toivottavasti löydätte sopivan ratkaisun ❤

 12. Sanna Komulainen kirjoitti:

  Millaiseen ruokavalioon päädyitte?
  Toivotaan että syy löytyy, varasin huomiselle ajan ihonäytteen ottoon.

 13. Elina kirjoitti:

  Mikä tilanne tällä hetkellä?
  Mikä lopulta oli syy ja mikä auttoi?

  • Jonna kirjoitti:

   Moi,

   Tilanne on nyt varsin hyvä! Ei tiedetä mistä iho-oireet lopulta johtuivat, mutta epäilys oli joko ruoka-aine -tai heinäallergiasta. Redi on ollut noista oireista lähtien raakaruualla eikä nyt ole enää ollut mitään iho-ongelmia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *