Hae
Palasia Arjestani

Mustikka-vaniljapitko ja -pullat

Processed with VSCO with a7 preset

Ihanaa, on perjanta ja lautasella mustikka-vaniljapitkoi! Vaikka en ole ollut töissä kesäloman jälkeen kuin pari viikkoa niin täytyy sanoa, että olen kyllä jo pienen breikin tarpeessa. Varsinkin tämä viikko on ollut todella hektinen ja kaipaan jo kovasti rentoutumista. Viikolla ei kauheasti ole aikaa relaamiseen, koska myös kaikki kotihommat odottaa tekijäänsä. Mutta tiedättekö mikä on viikonlopuissa parasta? Leipominen ja ruuanlaitto oikein ajan kanssa! Olen viime aikoina leiponut ihan niitä tavallisiakin herkkuja, joita moni nykyään kammoksuu. Itse kun elän aika rennoin ottein tätä ainokaista elämääni niin sallin silloin tällöin itselleni myös jotain valkoisella sokerilla höystettyä. Yritän nyt entistä enemmän panostaa myös niihin terveellisempiin ja sokerittomiin herkkuihin, mutta välillä näiden tavallistenkin pullien leipominen on mukavaa!

Meillä mies tykkää todella paljon mustikka-vaniljapitkosta ja mietin jo kauan sitten, että sellaisenhan voisi tehdä ihan itsekin. Mun mielestä itse tehty on aina tuhat kertaa parempaa kuin kaupasta ostettu. On siinä ainakin enemmän rakkautta! Löysin toissa viikonloppuna Kinuskikissan sivustolta ohjeen mustikka-vaniljapitkoon ja sitä meillä sitten tarjoiltiin mökillä kahvipöydässä. Täytyy myöntää että näin ensi kerralla pitkon ja pullien tekoon meni tuhottomasti aikaa, mutta oli ne kyllä hyviäkin! Seuraavalla kerralla selviän urakasti varmasti sukkelammin.

Processed with VSCO with a7 presetProcessed with VSCO with a7 preset

Reseptistä tulee yksi pitko ja 9 pullaa.

Mustikka-vaniljapitko & pullat

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
¾ tl suolaa
1 pieni muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Vaniljatäyte:
2 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 ps (63 g) vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)

Mustikkatäyte:

1 ½ rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 dl mustikoita

Pinnalle:
1 muna

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

Valmista vaniljatäyte sekoittamalla käsivispilällä maidon joukkoon vaniljakastikejauhe. Nosta jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi. Laita sitten pursotus- tai pakastuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Yhdistä mustikkatäytteen sokeri ja perunajauhot keskenään ja sekoita mustikoiden joukkoon.

Jos teet yhden piirakan ja loput pikkupulliksi, jaa taikina kahteen osaan. Leivo toisesta taikinapalasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko ja jaa se 9 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Kasta juomalasin pohja jauhoissa ja paina pullien keskelle reilun kokoiset kuopat (halkaisija 6 cm). Voitele reunat munalla. Pursota kuopan reunalle vaniljatäytettä. Täytä keskiosa mustikkaseoksella. Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia.

Erota jälkimmäisestä taikinapalasta kolmasosa ja kauli se leivinpaperin päälle ohueksi soikion muotoiseksi levyksi. Kauli loput taikinasta levyksi ja leikkaa pari senttiä leveiksi suikaleiksi. Laita kaksi suikaletta päällekkäin ja kieritä ne yhdessä korkkiruuville. Asettele ”kiehkuraa” taikinalevyn reunoille ja viistosti sen keskelle niin, että väliin jää rakoja. Voitele munalla. Täytä raot mustikkaseoksella ja vaniljapursotuksella. Anna kohota liinalla peitettynä ainakin 20 minuuttia.

Paista pullia/piirakkaa 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Itselläni kävi niin, että mustikkatäyte loppui kesken eli jouduin tekemään sitä kesken kaiken lisää. Vaniljatäyte taas riitti vallan mainiosti, mutta ostin sitäkin varmuuden vuoksi kaksi pussia yhden sijaan. Nämä pullat ja pitko oli mielettömän hyviä! Suosittelen lämpimästi testaamaan 🙂 Kannattaa katsoa Kinuskikissan sivustolta loistavat vaihekuvat! Linkki alla.

Alkuperäisen reseptin vaihekuvineen löydät täältä.

Processed with VSCO with a7 preset

2 kommenttia

  1. Saimi kirjoitti:

    Voi nam miten herkullisen näköisiä. Kotona tehty pulla on kyllä parasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *