Hae
Palasia Arjestani

Persaukinen

Suomalaiset on siitä hauskaa sakkia ettei kukaan oikein halua puhua rahasta ellei sitä oikeasti ole paljon. Kaikki salailevat palkkojaan ja menojaan. Vaan minustapa on hauskaa puhua myös rahasta, koska raha sanelee aika usein elämäntilanteen ja joskus jopa elämänlaadunkin. Nyt ollaan siinä vaiheessa kuuta, että rahaa pitäisi vielä olla pankkitilillä palkan jälkeen sievoinen summa kuukauden elämiseen. Vaan kun ei ole. Voin rehellisesti myöntää, että mun tilillä on tällä hetkellä 120e rahaa ja tätä kuuta on eletty neljä päivää 😀 Ei hyvin mene siis tällä suunnalla! Kyse ei kuitenkaan ole siitä etteikö mulla olisi rahaa vaan siitä, että Jonnan säästövaihe napsahti kerralla pikkusen liian suureksi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla jää yleensä pakollisten menojen, kuten yhtiövastikkeen, opintolainan lyhennysten, päiväkotimaksun ja muiden laskujen jälkeen noin 400-500e ruokaan ym elintärkeään. Tässä kuussa tulikin vähän yllättäviä menoja ja lopputulos on tuo mainitsemani 120e, josta pitäisi ostaa siis loppukuun ruuat sekä junalippu mulle ja tytölle Kuopioon. Laitoin vähän isomman osan tässä kuussa säästötilille matkaa varten ja nähtävästi säästin sit turhan innokkaasti 😀 Mulla on sellainen periaate ettei säästötiliin kajota ennen kuin on säästetty se haluttu summa. Älkääkä käsittäkö väärin, onhan meitä toki kaksi taloudessa ruokamenoja maksamassa, mutta kyllä mä koen velvollisuudekseni ostaa ruokaa ihan samalla tavalla kuin mieskin. En voi vaan päättää, että mä nyt laitan kaikki rahat mun ja tytön matkaan niin maksa sä ruuat. Mun mielestä mun on myös maksettava se Bulgarian matka, koska minä ja tyttöhän sinne lähdetään. Ei miehen tarvitse meidän matkaa maksaa (ellei ihan pakolla halua :D).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tästä persaukisuudesta on ollut hyötyäkin. Ensinnäkin aion entistä tarkemmin katsoa ettei mitään ruokaa pääse kotona vanhenemaan. Kaikki käytetään mitä kaappiin ostetaan ja yritän mahdollisimman paljon käyttää aineksia mitä kotona jo on, kuten riisiä, puuroja, jauhoja esim. sämpylöihin sekä tyhjentää pakastinta. Ostan lihoja alennuksesta ja vihanneksia ja hedelmiä tarjouksesta. Aloitin vihdoin ja viimein tyhjentelemään kaappejakin ja latailin jo tänään huutonettiin vaatteita myyntiin. Täältä pääset tsekkailemaan mun myyntejä. Siellä on vielä pelkkiä vaatteita ja jotain treenivaatettakin! Lissää tulloo. Mulle säästämiseen kuuluu myös jollain tavalla puhdistautuminen ja haluan kaikesta ylimääräisestä kamasta eroon ja pitää kodin siistinä ja puhtaana. Iloitsen kovasti siitä, että voin laittaa vaatteita ja muuta kamaa kiertoon ja kierrättää samalla. Miksi heittää hyväkuntoisia tavaroita roskiin kun jollekin toiselle niistä voi vielä olla iso ilo? Olkoon tämä kuukausi nyt sitten vaikka massiton maaliskuu kun näitä teemakuukausia on ympäri vuotta 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käykö teille koskaan näin, että tili tuli tili meni? Miten toimitte tässä vaiheessa? Olisiko muita hyviä säästövinkkejä jakaa?

12 kommenttia

 1. Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

  Massiton maaliskuu 😀 Hyvä teema! Ja niin, mäkin teen aina noita myyntisysäyksiä tuonne Huuto.nettiin ja oikeastaan koko ajan mulla on siellä jotain, mutta välillä raakkaan kaappeja oikein kunnolla ja se kyllä näkyy sitten plussana tililläkin 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mäkin latasin nyt vähän kaikenlaista. Tytön vaatteita ja omiakin olis kauheat määrät ylimääräisenä! Ja kaikkea muutakin… Tässäpä mulle pikku rojekti 😀

 2. Henna kirjoitti:

  Kuulostaa niin tutulta! Mulla säästövimman kohteena on matkan sijasta omistusasunto ja tuonne asuntosäästötilille tuleekin sitten välillä siirrettyä palkkapäivänä ehkä turhankin innokkaasti, sillä viimeistään puolivälissä kuuta se kostautuu… 😀 Palkkapäivänä tuntuu aina et ois ”paljon” käyttörahaa, mutta pakollisten menojen jälkeen se totuus sieltä sitten iskee. 😀

  Tuo vaatteiden kierrätys on kyllä hieno juttu! Mäkin oon viime päivinä siivoillut kaappeja ja hyväkuntoiset/käyttökelpoiset kamppeet on hyvin menneet netissä kaupaksi kun kirppishinnalla niitä myy. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mullakin yleensä alkaa vasta puolessa kuussa tili tyhjentyä, mutta tää oli kyllä jo ennätys 😀 Aina unohtuu joku tärkeä meno tai tulee yllätysmenoja…

   Mä just latailin lisää vaatteita ja tavaraa huutonettiin 🙂

 3. Anni kirjoitti:

  Mahtavaa! Siis ei se että tili tuli ja meni, vaan että puhutaan rahasta! 😀 Mun mielestä on ihan typerää että raha-asioista ei sais puhua. Itellä on palkan ja opintotuen jälkeen loppukuuksi 70 e, tuli koiran akuutti eläinlääkärireissu.. Mutta aina sitä on pärjätty kuitenkin vaikka tiukkaa ois, sit vaan syödään vähän säästäväisemmin!

  • Jonna kirjoitti:

   Äh, muista noi ajat kun kun ei opiskelijana ollut rahaa sitäkään vähää kuin nyt. Ja sit tuli joku ylläripyllärimeno! AArgh. Näköjän samanlaisia aikoja on vieläkin vaikka kuinka käy säännöllisessä duunissa…

 4. Katja kirjoitti:

  Mie nostan aina tilipäivänä ns. kuukauden kulutusrahat, mikä on kyllä aika hyvin riittänyt ruokaan, pesuaineisiin yms. En siis maksa mitään pankkikortilla. Tietysti joskus menee enemmän rahaa, jos jotain menee rikki.. mutta käteinen lompakossa on vaikuttanut minuun niin etten teen läheskään yhtä paljon heräteostoksia kuin ennen 🙂 Ja vuoden alussa aloitin ”kuinka säästää 5000€ vuodessa”, jossa laitetaan joka viikko rahaa säästötilille. Summa muuttuu joka viikko, joskus laitetaan enemmän joskus taas vähemmän. Nyt on jo säästössä reilu kymmenes osa tavoitesummasta..

  • Jonna kirjoitti:

   Toi ton ihan totta ettei rahaa kulu läheskään niin paljon kun se on käteisenä kukkarossa. Täytyy ehkä itsekin koittaa samaa systeemiä 🙂 Kortilla maksaessa ei ole aina hajuakaan siitä paljonko rahaa on oikeasti tilillä.

 5. fityoutoo kirjoitti:

  Hyvä juttu Jonna! Siis ei sun rahattomuus vaan tää postaus 😀 !
  Yrittäjänä (ja aika tuoreena sellaisena) on kyllä joka sentti aika työn ja tuskan takana. Just makselin pakollisia menoja 1800€ yrityksen tililtä. Ei hirveesti naurata. Milloinkahan sitä sais jotain siirrettyä omallekin tilille?
  Muistelen, että kun olin valtion leivissä ja asuin yksin, niin silti raha oli tiukassa. Mä en osaa oikein säästää, paitsi että nyt on ollut pakko opetella ja kuluttaminen on minimissä. Me avattiin juuri taloudenhoitotili ja toivon, että mäkin saisin sinne siirrettyä rahaa, eikä pelkästään mies 😀 ! Mullakin on karmee kasa muuten myyntiin menossa vaatteita… Täytys nyt oikeesti laittaa ne huutonettiin tai vaikka blogikirppu perustaa!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei ole säästäminen ollut munkaan vahvuuksia 😀 Nyt oon kuitenkin vähitellen opetellut säästämään ja tiedän, että jos tahdon matkustella niin on vähän pakko säästää! Meille ei kyllä yhteistä tiliä tule miehen kanssa 😀

   Iso peukku blogikirppikselle tai huutikselle!

 6. -didi- kirjoitti:

  Itselle on nyt kauhea ”paniikki” säästää. Jotenkin on sellainen mielikuva, ettei äitiyslomalla kauheasti juhlita, niin nyt sitten säästetään kaikki mahdollinen mitä säästää pystyy. Mietin myös omien vaatteiden myymistä kirpparilla / huuto.netissä. Ehkä päällimmäisenä syynä päästä tavarasta eroon, on tuleva bebe, joka tarvitsee myös oman tilansa. Itse olen aivan kauhea hamsteri, mistään tavarasta ei raaskisi luopua.

  Rahasta tai summista puhuminen tosiaan on jotenkin .. outoa, koen se jokseenkin vaivaannuttavaksi. Jotkut kaverit kysyvät ihan suoraan paljon tienaan ja silloin menen ihan vaikeaksi.

  Meillä on kuitenkin niin, että kuukauden alussa siirretään rahat yhteisille ruokatilille josta hoidetaa kodin menot, omat laskut /lainat jne hoidetaan myös pois, säästöön pitää laittaa kuukaudesta riippuuen aimo annos tuloista ja sitten jää ns hupirahaa, jos jää, sillä sitten ostellaan vaatteet jne. Onhan se omalla kohdalla myös sellaista itseaiheutettua kituuttamista, ”kun on pakko säästää”.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en muista että oltais mitenkään kauheasti kituutettu äitiysloman aikana. Eri asia sit kun äitiysraha loppuu…sit oli tiukkaa! Vauva tarttee paljon tilaa omille kamoilleen eli ei muuta kuin vanhoista vaatteista eroon 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.