Hae
Palasia Arjestani

Lähitulevaisuuden suunnitelmat talouden osalta

talouden osalta

Odottelua odottelua…

Viime päivinä ole mietiskellyt paljon rahaa ja laittanut mielessäni lähitulevaisuuden suunnitelmat talouden osalta järjestykseen. Soittelin juuri eilen työkkäriin ja ainakin kaksi viikkoa menee vielä päätöksen kanssa. Myöskään liitosta ei ole kuulunut yhtään mitään, joten vähän jännittää kuinka ensi kuun maksujen kanssa käy. Minulla on kyllä sen verran säästöjä ”pahan päivän varalle” nopeasti saatavilla, että ensi kuu pärjätään vielä hyvin, mutta sitten alkaakin olemaan jo tiukkaa. Ei auta muu kuin odotella päätöksia ja miettiä sillä aikaa mistä kaikesta voin luopua vähentääkseni kuluja.

50/30/20 -malli budjetoinnissa

Olen monta kertaa blogissa puhunut rahasta ja budjetoinnista. Minulla on aina ollut karkea budjetti päässä, mutta nyt on aika tehdä sellainen ihan tiukilla rajauksilla. Aion näin alkuun käyttää 50/30/20-mallia, josta luin Rahatonnainen.com -blogista. Tässä budjetointimallissa tulot jaetaan käytännössä kolmeen eri kategoriaan: pakolliset kustannukset, valinnaiset kustannukset sekä säästäminen & sijoittaminen. Pakollisiin kustannuksiin tulevat mm. asuminen, ruoka, vesi ja muut asiat mitä tarvitsen arjessa ja elääkseni (puhelin). Valinnaisiin kustannuksiin jokainen voi miettiä itse mitä laittaa sen mukaan mitä elämässään arvostaa ja haluaa. Minulla siihen kuuluisi mm. salijäsenyys, eläinten tarvikkeet, opiskelu jne. Säästäminen ja sijoittaminen tarkoittaa juuri sitä itseään eli mihin ikinä säästätäkään! Onko sinulla arvo-osuustili, rahasto, matkakassa jne! Tässä mallissa 50% tuloista laitetaan pakollisiin menoihin, 30% valinnaisiin ja 20% säätämiseen ja sijoittamiseen. Melko helppo toteuttaa eikö? Kannattaa lukea budjetointimallista enemmän täältä.

Mikrosäästäminen

Yksi uusi tulokas mun talouden hoitamisessa on mikrosäästäminen. Törmäsin asiaan noin viikko sitten netin ihmeellisessä maailmassa (luen paljon talouteen ja säästämiseen liittyviä blogeja ja artikkeleita) ja innostuin siitä valtavasti. Joillakin pankeilla on olemassa ominaisuus, jonka päälle kytkemällä jokaisesta korttimaksusta lähtee erilliselle tilille esim. 2 euroa. Danska bankilla tätä ei ole, joten mikrosäästäminen tulee mukaan kuvoihin tässä vaiheessa. Käyn aika lailla joka päivä verkkopankissani ja jos huomaan, että käyttötilini summa ei ole tasakymmenluku, esim. 520e, niin siirrän ylimääräisen summan toiselle tilille tasatakseni summan. Esim. jos tililläni on 527,40 euroa, siirrän tuon 7,40e mikrosäästämiseen tarkoitetulle tilille. Pikkuhiljaa näistä hiluista kertyy ihan mukava summa riippuen toki siitä miten paljon korttia käyttää. Jotta raha eivät jää vain makaamaan tilille tyhjän panttina, perustin niitä varten Nordnetiin oman rahastonsa, jonne siirtelen rahoja kerran kuussa. Rahastossa rahat pääsevät oikeasti töihin ja tuottamaan! Jännittävää nähdä miten summa alkaa suurentua ja omat unelmat lähentyä 🙂

Uskoisin, että näillä pienillä muutoksilla saan liiton rahan riittämään kaikkeen. Helpottaa kummasti, kun on talouden osalta selkeä suunnitelma olemassa. Mitään rahan roiskettahan se ei ole, mutta ei sen kuulu ollakaan. Nyt yritetään pärjäillä vähemmällä ja samalla odottelen että pääsen takaisin töihin! Onko sulla jo kunnon budjetti käytössä?

Ps. Olen pahoillani venähtäneestä tauosta blogin osalta. Syynä tuon alla olevan postauksen karvainen otus 😀

Edellinen postaus: Pentu tuli taloon

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

2 kommenttia

  1. Charming Nails kirjoitti:

    Mulla on S-pankki ja tuo mikrosäästäminen käytössä. Ajattelin säästää joululahjoihin ja kaikkiin lasten synttäritoiveisiin yms yms kun kaikkeen tuollaiseen menee aina yllättävän paljon rahaa. Mulla menee se 2 e aina vihreen kortin käytöstä, bonukset + ylijäämät menee sinne mikrosäästämisen tilille ja sinne voi itsekin laittaa jonkun summan joskus. Olen puolessa vuodessa saanut kasaan jo 450 e oikeestaan ilman että huomaan sitä missään!
    Jossain välissä mulle tuli palkka 2vko välein ja se oli minusta hankala. Ne tuli tuhlattua helpommin kun ajatteli että kohtahan se palkka tulee taas. Nykyään on kuukauden välein ja se on minusta sopiva. Maksan aina tilipäivänä laskut ja jäävän summan jaan neljälle viikolle. Näin tiedän suunnilleen paljonko saa aina käyttää että rahat riittää. Olen siis osa-aikatyössä mutta perheessä on kaksi ja yhdessä maksetaan kaupassa yms 🙂

    • Jonna kirjoitti:

      Minä taas tykkään kun palkkaa tulee kahden viikon välein! Sain itse asiassa enemmän säästöön sillä tavalla, kun taas kerran kuussa rahat tuntuivat hupenevan ties mihin…Me ei juuri käytetä S-tiliä. Ollaan sinne kerrytetty kyllä bonareita, mutta niille pitäis ehkä tehdä jotain…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *