Hae
Palasia Arjestani

Rahankäyttö ja säästäminen

Mä muistan hyvin opiskeluajat, kun rahaa ei ollut oikeasti koskaan yhtään. Just ja just sain laskut ja vuokran maksettua ja ruokaan jäi muutama kymppi koko kuulle. Kela piti huolen ettei ainakaan rikastumaan päässyt vaikka teinkin töitä opiskeluiden ohella. Sainpa kerran pari oppia kantapääni kautta ettei opiskellessa juuri töitä kannata tehdä kun makselin opintotukia takaisin kelalle… Nykyään taloustilanne on hieman parempi. Meillä molemmilla on miehen kanssa vakiduunit ja omistusasunto. Saadaan ihan hyvin lainat ja laskut maksettua ja rahaa jää ruokaan ja johonkin pieneen kivaankin joka kuukausi.

Vaatteet: Reebok.

Vaatteet: Reebok. Ja juu, kirjahyllyn siivous menossa ihan just 😀

Mä olen aina ollut todella huono säästämään. Avasin ensimmäisen säästötilini samalla kun otettiin ensimmäinen asuntolaina Kuopion asuntoon vuosia sitten. Mulla menee automaattisesti käyttötililtä säästötilille joka kuukausi 30-75e ja aika kiva pahan päivän vara noista on jo tähän mennessä kertynyt. Lisäksi siirrän kuukausittain x määrän rahaa matkatilille ja lapsilisät lapsen omalle tilille. Säästän huomaamattani aikamoisen summan joka kuukausi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rahan käyttäjänä mä olen välillä aika höveli. On aikoja jolloin nuukailen oikein kunnolla ja on aikoja millon pistän kaiken haisemaan. Nyt olen innostunut myymään kaikkea turhaa kamaa pois nurkista ja osan niistä rahoista olen laittanut aina säästöön ja osan käyttänyt milloin mihinkin. Ruoka on asia, josta en pihistele. Ostan paljon ruokaa tarjouksista, mutta ostan välillä myös kalliimpia elintarvikkeita. Kokkaus ja leipominen ovat harrastuksen todella kivoja, mutta jos liikaa alkaa spessuja juttuja (kuten raakakakkuja) vääntämään niin rahaa palaa todella paljon. Vai oletteko jostain löytäneet halpoja pähkinöitä? Lisäravinteisiin mulla ei juurikaan raha mene. Mies hoitaa sen puolen. Kissoille ostetaan laadukkaampaa ruokaa sekä kissanhiekat suoraan eläinkaupasta. Niihin menee kerralla hieman enemmän rahaa, mutta eipähän tarvitse koko ajan olla ostamassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten tuo shoppauspuoli. Niin kuin jo sanoin niin saatan olla pitkiäkin aikoja ostamatta yhtään mitään ja sit, boom! Tilaan netistä yhtä sun toista ja shoppaan kaupoissa. Treenivaatteita en ostanut yhtäkään todella pitkään aikaan, mutta pari viikkoa sitten innostuin tilaamaan vaatteita suoraan Reebokilta. Ovat ainakin laadukkaita ja todella hyviä päällä! Hennesin alesta tilasin myös jotain vaatteita itselleni ja tytölle. Tytskälle on myös tulossa uusi talvipuku. Mikähän siinä muuten on, että suuremmat menoerät tulla tupsahtaa aina samaan aikaan? Nyt olis maksussa Mikko Salon seminaari sekä tytön HopLop liikkari. Kampaajallakin olis kiva käydä, mutta siihen ei tässäkään kuussa ole varaa. Jostain on luovuttava ja mulla se on aina ensimmäisenä kampaaja. Ei muuta kuin enemmän kamaa myyntiin kirppareille 😀 Sisustaminen on myös koko ajan enemmän ja enemmän lähellä sydäntä ja siihenkin sais rahaa menemään vaikka kuinka paljon, mutta yritän mieluummin kehitellä kukkaroystävällisiä ratkaisuja kun hankkia kauhean määrän designia kotiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minkälaisia rahan käyttäjiä te olette? Meneekö kaikki mikä tuleekin? Säästättekö paljon kuussa ja mitä varten? Asutteko vuokralla vai omassa asunnossa?

17 kommenttia

 1. Sannukka kirjoitti:

  Moi! En osaa yhtään säästää rahaa. Kaikki mikä tulee menee. Joskus voi olla aikakausia kun on useampi tonni vahingossa jäänyt takataskuun, mutta ne menee sitten yleensä matkailuun. Asutaan vuokralla jotenkin oman asunnon ostaminen ei ole koskaan kiinnostanut. Johtunee varmaan siitä että haaveena on muuttaa lähivuosina ulkomaille. Haaveiden asuntoakaan en näillä tuloilla saisi. Ehkä sitten jos säästäisi

  • Jonna kirjoitti:

   Matkailuun saa uppoamaan kaikki vahingossa säästetyt rahat helposti 🙂 Meilläkin on reissu suunnitteilla kevääksi niin vois alkaa taas säästelemään sitä silmällä pitäen vähän enemmän. Joo, ehkä omistusasunnon hankkiminen on vähän hasardia jos haaveilet ulkomaille muutosta. Toki onhan se aina omaa mitä maksat ja asunnon voi sitten myydä tai laittaa vuokralle 🙂

 2. Aada kirjoitti:

  Aiemmin en säästänyt mutta ehkä pari vuotta sitten aloin laittamaan palkasta 20-50 euroa säästöön. Eihän se päätähuimaava summa oo mutta tyhjää parempi kuitenkin. Ja se on sellainen säästötili mihin en kajoa ellei ole oikeasti pakko. Tällä hetkellä kaikki mitä laitan säästöön menee häitä varten, joka kuukausi palkasta ja veronpalalautuksista laitoin enemmän.. ei olla ajateltu ottaa lainaa häitä varten ja kun itse maksetaan suurimmaksi osaksi niin pakko ne rahat on säästää, ei meiltä muuten irtoa montaa tonnia yhtäkkiä. Asutaan omassa talossa ja suurimmat menoerät onkin lainanlyhennykset ja muut asumismenot sekä ruoka. Autot on sen verran vanhoja ettei niistä oo enää juurikaan velkaa mutta myös niiden vakuutuksiin ja polttoaineisiin kuluu rahaa, kummallakin on niin pitkä työmatka että autoja on oltava kaksi. Häiden jälkeen alan säästämään taas omalle tilille, ne on ikään kuin pahaa päivää varten. Sitähän pitäisi olla monen kuukauden palkka säätössä sitä pahaa päivää varten mutta en kyllä tiedä kenellä on..

  • Jonna kirjoitti:

   Mun säästötili on kans sellainen ettei sinne voi kajota viiteen vuoteen sen avaamisesta. Se aika taitaa kohta jo umpeutua, mutta en siitä huolimatta aio rahoja sieltä pois ottaa. Häihin saakin menemään ihan pohjattoman summan rahaa! Ja autoihin.. Mulla ei itselläni ole edes korttia, joten mies hoitaa kaikki auton maksut. Ja ei mulla ainakaan ole monen kuun palkkaa säästössä! Just ja just yhden.

 3. Polenka kirjoitti:

  Tämä onkin ajankohtainen aihe, kun aloitin juuri viime syksynä taas opiskelun. Aiemmin ehdin olla jonkin aikaa pienipalkkaisessa työssä, mutta aika hyvin sain siitäkin pieniä summia säästettyä. En ole koskaan ollut kova shoppailija, ja yleensä ostin vain tarpeeseen esim. vaatteita. Oli mukavaa, että pystyi ostamaan toisinaan jotain kalliimpaakin (esim. talvikenkiä ja -vaatteita, kääk miten kalliita ne osaa olla!) ilman kuukausien kärvistelyä. Nyt taas tilanne on se, että minulla on ei ole muita tuloja kuin opintotuki, eli ruokaan jää rahaa juurikin pari kymppiä kuussa. Muu menee vuokraan ja laskuihin. Käytännössä avomieheni ruokkii minut. Olin koko syksyn työtön, vaikka hommia yritinki hakea, ja nyt vihdoin näyttää lupaavasti siltä, että saan parista eri pikkuhommasta raavittua muutaman satasen kuussa palkkaa. Pian alkaa siis olemaan itselläkin varaa ruokaostoksiin…

  No, siitähän se ilo sitten alkaakin kun vuoden päästä loppuu opintotuki ja rupean elämään nollatuloilla, sossu kun ei auta avoliitossa elävää!

  • Jonna kirjoitti:

   Opiskelu on todella karua aikaa. Kyllähän sitä kovin pienellä tulee toimeen jos tarve vaatii, mutta ei oo kovin kiva jos joutuu jokaista hankintaa miettimään pitkään että mitä voi ostaa ja mistä sen takia täytyy pihistää. Mä toivon hartaasti, että mun opiskeluajat on jo ohi. Mistäpä sitä koskaan tietää vaikka joskus olis ammatinvaihtokin ajankohtainen. Nyt ei onneks tunnu siltä!

 4. Piia kirjoitti:

  Sörkän metroasemalla on karkkikauppa, josta saa kaikki pähkinät 15e/kg, kuten myös kaikkia kuivahedelmiäkin samaan hintaan. Voin suositella!

  • Jonna kirjoitti:

   Uu, hyvä tietää! Täytyy piipahtaa jos sinne suunnalle eksyn 🙂

 5. Gunagolu kirjoitti:

  Mä oon aina ollut hyvä säästämään ja oonkin säästänyt niin kauan kun vaan muistan. Jo yläasteella laittelin markkoja kolikkopurkkiin jos vanhemmat sattuivat antamaan rahaa enkä keksinyt sille heti käyttötarkoitusta. Olen aina ollut pienipalkkaisissa töissä (palkka noin 1500e/kk) ja joka kuukausi laitan pari sataa euroa säästöön vaikka maksan asuntolainaa ja vastiketta joka kuukausi enkä pahemmin pihistele ruuassa. En tunne jääväni mistään paitsi vaikka en koskaan käy esim. kampaajalla, ostele uusia vaatteita (paitsi hyvällä alennuksella), käy baareissa jne. koska en välitä sellaisista asioista. Ehkä siksi mun onkin ollut aina niin helppo säästää kun kaupoissa ei tunnu olevan mitään mua kiinnostavaa. Kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä löydän sitten itselleni mieluista sisustustavaraa ja vaatteita, koska varsinkin sisustuspuolella kaikki vanha tavara miellyttää silmää. Olen myös ollut vuosia aktiivinen huuto.netin käyttäjä ja sitä kautta sitten myyn vanhoja tavaroitani pois useimmiten pienellä voitolla (kun ostaa kirppikseltä vaikka paidan 2 eurolla niin saatan pyytää siitä sitten pois myydessäni 4 euroa).
  Mutta niinhän se on ettei ne suuret tulot vaan pienet menot. En kyllä muuten olisi voinut onnistua säästämään noin puolen vuoden palkkaa säästötilille jos en olisi luonteeltani nuuka.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä rakastan myös kirppareita. Jotenkin niissä kiertely on paljon antoisampaa kuin tavan kaupoissa. Kaupoissa voit vaan kävellä hyllylle ja valita asian monen muun samanlaisen joukosta. Kirpparilla jokainen asia on löytö! Mä en ole täältä vielä löytänyt hyvää huonekalukirpparia. Hyvä kun muistutit huuto.netistä. Kohta vois olla ajankohtaista hankkia seinään kiinnitettävät yövalot kun muutetaan meidän sänky olkkariin. Sinne ei enää yöpöydät kyllä mahdu..

   Mä tykkään myös vanhoista esineistä ja huonekaluista, mutta en oikein osaa niillä sisustaa. En tiedä miks. Mutta niin kuin sanoit, ne on ne pienet menot 🙂

 6. Hanna kirjoitti:

  Mä opiskelen ja asun yksiössä vuokralla, ja koska kämppä on ihan keskustassa niin vuokraan menee kyllä sievoinen summa joka kuukausi. Toisaalta muuten oon pystynyt elämään aika ”leveetä” elämää, kaverit välillä ihmetteleekin et miten mulla on rahaa a. syödä niin paljon (:D aina naurattaa tää, tottakai paljon treenaavan pitää huolehtia myös ruokapuolesta!) b. shoppailla ja c. matkustaa. Nostan opintotukee vaan niiltä kuukausilta kun on ns. pakko, eli esim. nyt tammikuun tuet peruutin etukäteen kun tiesin että joulukuussa kerkesin oleen niin paljon enemmän töissä ja sitä myöten tulee myös kivan kokonen palkka. Näin saan pelattua tulorajoja edes vähän ylemmäs eikä oo niin paljoo ressiä niiden kanssa 🙂 Mulla on kaksi työtä, oon ryhmäliikuntaohjaajana 2xvko ja viikonloput menee prismassa, joten niillä saan elätettyä itseni ja laitettua vähän aina ”humputteluihin” ja säästöön. Juon ihan muutaman kerran vuodessa niin siihen ei mee turhaa rahaa, shoppailu onkin kyllä sit se mun pahe minkä kans pitää olla tarkkana… 😀 Ei se fiksu rahankäyttö vaadi kun vähän suunnittelua ja omaa aktiivisuutta etenkin töiden kanssa, hyvin oon tähän asti pärjännyt 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en varmaan koskaan tajunnut perua opintotukia ja siks niitä mätkyjä sit makselinkin 😀 Mulla on shoppailu myös melkoinen pahe ja nykyään yritän miettiä jokaisen ostohalun kohdalla, että tarvitsenko varmasti ja onko tavaralle mitään käyttöä? Tällä tavalla oon jo monta juttua jättänyt kaupan hyllylle. Nettishoppailu on paheista suurin, varsinkin kun töissä on hiljaista niin tulee pyörittyä hennesit, sportamoret, finnish design shopit ja vastaavat.

 7. Kaisa kirjoitti:

  Osa-aikatöissä olen, asun vuokralla ja vielä sellasella sopimuksella että vuokra on käsittämättömän alhainen kämpän kokoon ja näköön nähden. Silti elän aika lailla kädestä suuhun. Mullakin menee joka kuu kyllä säästöön automaattisesti muutama kymppi ja lisäks on asuntosäästötili ja tili, josta voi ottaa loppukuusta vähän apuja. Mutta mistä niitä laskuja oikein tulee?? Pakollisiin menee yli kakskolmasosaa palkasta ja lopuilla sitten elää kituutetaan. Ei silti voi hirveesti valittaa, koska puutetta ei ole mistään oikeastaan. Ei vaan voi ostaa kaikkea, mitä haluaisi. Lisäksi crossfittia en meinaa lopettaa vain siksi, että se on kallista. Se on henkireikä ja joistain asioista ei vaan tingitä. Oletan, että tulevaisuudessa teen enemmän töitä tällä tai jollain muulla saralla ja näin tilanne helpottaa 🙂
  PS. Tykkään blogistasi, mutta jos saan laittaa vähän kritiikkiä: eiks neljä lähes samanlaista kuvaa samassa postauksessa ole vähän liioiteltua…? Mulle ainakin teksti on kuvia tärkeämpää.

  • Jonna kirjoitti:

   JOs keksit mistä niitä laskuja tulee niin kerro mullekin 😀 Just sain joulukuussa hyvät veronpalautukset, mutta kyllä tuli laskujakin enemmän kuin koskaan. Ja sillonhan niitä just tulee kun ei olis niin väliks. Tässäkin kuussa on tullut jo pari vähän turhan isoa ”yllätyslaskua” ja loppukuusta oon varmaan ihan persauki. No, ens kuussa sit paremmin. Tai sit ei 😀

   Saa antaa palautetta, aina saa antaa 🙂 Mä en itseasiassa kauheasti aina mieti montako kuvaa on ”soveliasta” laittaa, kunhan roiskin menemään. Toiset tykkää enemmän kuvista ja toiset taas tekstistä. Mutta joo, oon yrittänyt nyt vähentää kauheaa kuvatulvaa, joten toiveesi otetaan varmasti huomioon 🙂

 8. Outi Karita kirjoitti:

  Mä oon jotenkin ihan onneton talousasioissa ja liikaa hairahdunostamaan kun olis niin kiva juttu… 😛 Nyt mulla onkin tavoitteita tällö saralla ja talousseuranta apuna… Säästäminen on helpompaa kun on joku tietty hankinta, matka tms. konkreettinen säästökohde. Mulla lähtee palkasti suoraan säästötilille satku, se on kätevää ja varsinkin kun rahaa ei voi nostaa tai siirtää omalle tilille itse kotona vaan täytyy mennä paikanpäälle.
  Sun rahanläyttös kuulostaa kyllä fiksulta 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Mä otin säästötiliin ihan suosiolla viiden vuoden ”lukon” eli viiteen vuoteen tiliin ei saa kajota. Kiinnostais sijoittaa johonkin uuteen rahastoon, mutta pitäis melkein sitä varten marssia pankkiin kun en noista hirveästi ymmärrä. Miehellä on useampi rahasto jonne laittaa kuukausittain rahaa ja niillä tekee oikeasti suht hyvää voittoakin 🙂

   Ei tää munkaan rahankäyttö aina tunnu kovin fiksulta 😀 Nimim. tilasin tytölle 160e talvipuvun kun halvemmallakin sais. Mutta. Päätettiin palauttaa se ja mennä viikonloppuna ostamaan joku halvempi versio. Jos löytyy mieluisa 😀 Kuulemma pitäis olla Hello Kitty-puku, mutta mistäs sellaisen löydän…

   • Outi Karita kirjoitti:

    Tuollainen morkkis ja palautus on tuttua 😀 Ei muuta kun kauppoja koluamaan ja Hello Kittyn metsästykseen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.