Hae
Palasia Arjestani

Lopetin ketogeenisen ruokavalion – Mitä tapahtui?

lopetin ketogeenisen

Lopetin ketogeenisen ruokavalion reilu pari viikkoa sitten univaikeuksien vuoksi. Aloin näkemään joka yö kauheita painajaisia ja heräilin öisin pari kolme kertaa. Ajattelin tämän olevan ohi menevä vaihe, mutta kun sitä oli kestänyt jo kolme viikkoa ja kaikki keinot oli käytetty, päätin testata vielä viimeisen keinon eli hiilareiden noston. Kyselin asiasta ketoryhmissä ja osa sanoi, että malta vain odottaa vielä tai että minulla on vain vieroitusoireita. Kuulostaa oudolta, että vieroitusoireita tulisi vielä 5-6 viikon ketoosissa olon jälkeenkin enkä todellakaan voinut enää ”vain odottaa mitä tapahtuu”. Niinpä päätin luovuttaa ja kokeilla mitä tapahtuu, jos nostan hiilareita ja hyvinhän siinä kävi!

Pelko pois

Moni pelotteli, että jos keskeytän ketogeenisen, lihon muodottomaksi sillä kroppa imee kaiken mahdollisen. Tämä oli kuitenkin täysin turha pelko, sillä minulla kävi itse asiassa täysin päinvastoin. Tunsin koko keton ajan miten mun kroppa oli jotenkin ”raskas”. Toisaalta ruokavalio teki hyvää ja poisti mm. vatsan oireilut ja toi lisää energiaa, mutta samalla tunsin, että kroppa oli ehkä vähän jumissa. Monilla ketolla paino tippuu todella tehokkaasti, mutta minulla kävi päinvastoin. Nyt kun olen jo pari viikkoa syönyt enemmän hiilareita, paino on alkanut itse asiassa laskea hiljalleen ja olo on muutenkin mainio.

lopetin ketogeenisen

Tehtiin kauraomenapaistosta mökillä.

lopetin ketogeenisen

Kasvissosekeitto kera jämäpekonin ja ruohosipulin.

Ennen ketoilun aloittamista mun kroppa oli todella herkkä hiilihydraateille ja olin koko ajan turvoksissa. Ketoosi on ilmeisesti parantanut insuliiniherkkyyttä, sillä mitään turvotusta tai vatsan pömpöttämistä ei ole nyt esiintynyt ollenkaan! Uskon, että tällaiset ketogeeniset/vähähiilariset jaksot tekevät pelkästään hyvää ihmisille, jotka ovat herkkiä hiilareille. Palautuminen ketolla oli todella huonoa ja treenasin silloin aika vähän. Nyt kroppa palautuu taas todella hyvin ja olen lisännyt treenikertoja viikkoon.

Lopetin ketogeenisen ruokavalion – Mitä tapahtui?

Keton lopettamisella on ollut sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Noiden yllä lueteltujen lisäksi olen huomannut, että nyt kun syön vapaammin kuin ennen, on vihannesten määrä ehkä vähentynyt ja siihen täytyy kiinnittää huomiota. Toisaalta ruokavalio on monipuolistunut ja syön enemmän marjoja sekä hedelmiä. Ketoilu ei ole oikein toteutettuna kovin kallista, mutta tällä hetkellä ruokaan menee vähemmän rahaa kuin ketolla ollessani. Käytän nyt paljon ”syö mitä kaapeista löytyy” -metodia eli yritän pitää kaupassa käynnit minimissään viikon aikana. Voin syödä vapaammin erilaisia vihanneksia ja ottaa kaapista vaikkapa puuroa, jos muuta ei ole tarjolla. Ketolla sain käydä kaupassa monta kertaa viikossa, sillä vihannekset olivat aina loppu enkä halunnut ostaa niitä isoa lastia jääkaappiin kerrallaan. Nyt pystyn syömään tytöltä jääneet ruuan jämät eivätkä ne jää jääkaappiin ajelehtimaan ja pilaantumaan. Ruokahävikkiä tulee tällä hetkellä minimaalisen vähän ja ostan enemmän tuotteita -30% lapulla ja kokkailen kaikenmaailman jämäruokia.

lopetin ketogeenisen

Iso leipäkassi Resq Club -sovelluksen kautta hintaan 3 euroa.

Halusin kuulua johonkin

Vaikka en kasvissyöjä olekaan, niin olen iloinen, että voin nyt vapaasti kokkailla kasvisruokaa koko perheelle. Mun ketoiluajan ruuat eivät juuri muille kelvanneet ja kasvisruokien laittaminen oli hankalaa. Tuntuu, että nyt elämä on helpompaa, koska mitään rajoitteita ei enää ole. Ketolla/vähähiilarisella ruokavaliolla on omassa elämässäni oma paikkansa, mutta selvästikään se ei 100%:a minulle sovi. Halusin niin kovasti ”kuulua johonkin”, että puskin ketoa väkisin läpi, vaikka kroppa tuntui raskaalta eikä se palautunut optimaalisesti. Tiedän, että rasva-adaptaatio saattaa kestää vuodenkin, jonka jälkeen kroppa alkaa vasta kunnolla käyttämään rasvaa hiilareiden sijaan, mutta rehellisesti sanottuna en voi odottaa niin kauan. Puoli vuotta viiva vuosi on aika kauan antaa painon vain nousta ja olla nukkumatta kunnolla. Älkääkä käsittäkö väärin, näin ei käy kaikille! Toisille keto sopii parhaiten maailmassa ja he voivat sillä paremmin kuin millään muulla ruokavaliolla, mutta minulla se ei vain toiminut, vaikka kuinka halusin.

Tuntuuko, että olen luovuttaja? Kyllä. Jälleen kerran aloitin jonkin erikoisruokavalion varmana siitä, että se on vastaus kaikkiin toiveisiini, mutta toisin kävi. Jälleen kerran sain todeta, että ketokaan ei toimi minulla ja palaan vanhaan tuttuun. Tulipahan kokeiltua, niin ei jäänyt mitään arvailujen varaan. Jokaisesta kokeilusta oppii jotakin ja myös ketoilusta jäi paljon asioita käteen: se sopii minulle ajoittain kokeiltuna, minulle jäi monta hyvää reseptiä kokattavaksi ja ymmärsin, että hyvän unenlaadun takaamiseksi tarvitsen hiilareita.

Show must go on, joten näillä mennään ja metsästetään taas uusia ihania reseptejä kokkailtavaksi!

Edellinen postaus: Pitkä viikonloppu mökillä

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

17 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Uneen liittyen suosittelen Henri Tuomilehdon kirjaa Nukkumalla menestykseen. Oli hyviä vinkkejä ja näkökulmia.

 2. kutsuvapauteen kirjoitti:

  Moi kollega:) Kirjoitin juuri eilen postauksen omista virtsatieoireistani ja ihon kuivumisesta, jotka alkoivat kun aloitin keton. Ennen olen ollut vhh:lla eikä ongelmia ole ollut. Nyt mese tulvii viestejä, että muillakin ketoilijoilla on ollut samoja ongelmia. Minulla myös uni huonontui huomattavasti.

 3. Maikku / Mansikoitajavaahtokarkkeja kirjoitti:

  Tuo on kyllä kurjaa, jos yöunet huonoja. Mä oon nyt 3:tta kuukautta ketogeenisellä ruokavaliolla, kolmas viikko nyt vähän isommilla hiilareilla mutta pienillä määrillä silti.
  Hiilarilisäys antoi energiaa ja oon ollut paljon pirteämpi ja aikaansaavempi kuin tiukalla ketolla.

  Koen että tää sopii mulle ja aikomus jatkaa kunnes painoa vielä lähtenyt mutta ei tästä mulle elämäntapaa tule. Sekin on pidemmän päälle haastavaa jos joutuu tekemään muille perheenjäsenille eri sapuskat.

  Mutta hienoa että oot kokeillut ja nyt tiedät tästäkin enemmän ja kuinka sun kroppa sopeutuu ketoon. Kiva oli kuitenkin lukea sun kokemuksia!

 4. Tuiskunen kirjoitti:

  Minun ei aikanaan tarvinnut kuin laskea hiilareita ja samantien yöunet menivät. Kroppa ja mieli ei kestä unettomuutta, joten syön mieluummin liikaa ja olen ehkä pyöreämpi, mutta treeni- ja työkunnossa. Mä olen luopunut täysin ruokavalioista ja nettivalmennushuuhaasta. Oikeastaan minäkin vain hain jotain kuuluvuuden tunnetta, mutta sitäpä löytyikin sitten uusien harrastusten parista.

 5. taijku kirjoitti:

  mä ihailen tuo sun kykyä lähtee aina kokeileen kaikkea,
  teet sitten sen mihin ryhdyt ihan täysillä.
  mietin tota sun tarvetta ”kuulua” johonkin,
  methän kaikki ollaan yksilöita ja jokaisella toimii kaikki eritavalla.
  sä selkeesti oot löytänyt sen mikä on sulle hyväksi,pidä siitä kiinni.
  mä uskon,ettei oo täysin olemassa sellaista ruokavaliota joka ihan sellasenaan sopisi jollekin,vaan kehoa kuunnellen jokainen löytää omansa ja suuntaviivoja koostamiseen voi ottaa jostakin(poimia monesta eri ruokavaliosta)
  sekava kommentti,toivottavasti hokasit mitä hain:)
  ihanaa syksyn/alkutalven aikaa

 6. Kala-vegaaniketo kirjoitti:

  Suomalaisista 44 %on A-veriryhmää, jolle ei käy liha. Eli suuri osa suomalaisista syö itsensä töeviölle pelkästään tällä. Me aat ollaan kala-vegaaneja. Ketoa voi tehdä niin monella tavalla. Itse teen sitä itselleni oikealla, eli kala-vegaanilla tavalla. Kun saa paljon hyvää rasvaa ja syö vihreää, niin ei pitäisi olla iho-ongelmia, vaan aivan päinvastoin. Suosittelen lukemaan pikkuruisen kirjan Knut Flytlie-Vitamiinit. Vihersmoothien otan aamulla ketolla kin. Ja mikään ei oo niin hyvää iholle tai ihmiselle kuin rasvaiset Kalat.

 7. Pupu kirjoitti:

  Toivottavasti pääset eroon luovuttamisen tunteesta. Pyri ajattelemaan ketoosikokeilua oppimiskokemuksena! Itsekin olen kokeillut kaiken maailman ruokavalioita, rajoituksia, sääntöjä yms. Mutta palaan aina samaan pisteeseen: sopivan joustavasti kaikkea, pääpaino terveellisissä valinnoissa. Vihdoin oon tämän oppinut! Mulle kasvikset ja hedelmät tulee ihan automaattisesti joka aterialle. Hyvä vinkki on pilkkoa vaikka kasvistikkuja jääkaappiin valmiiksi sekä pitää hedelmiä ruokapöydällä esillä niin tulee nappailtua 🙂

 8. Suvi kirjoitti:

  Täällä myös ketoilun lopettaja. Ketoilu teki mulle todella huonon ja heikon olon, sekä vatsa oli todella sekaisin ja kramppasi (kirjaimellisesti 10-15 kertaa päivässä jouduin juoksemaan vessaan).
  Olin ketolla melkein 6 viikkoa, enempään en pystynyt ja moni sanoi etten ollut tarpeeksi sinnikäs – että kyllä se helpottaa kun jatkaa vaan. Olisi tehnyt mieli sanoa että tulkaa te elämään tämän jatkuvan huonon olon ja vesiripsun kanssa. Uskon että ketoilu toimii joillain ihmisillä, minulle se ei nyt vaan toiminut. 🙂 Vhh on enemmän mun juttu.

 9. Veera kirjoitti:

  Ketogeeninen ruokavalio väärin toteutettuna todellakin lisää kortisolia ja häiritsee unta ja lisää stressiä elimistöön, vaikka tarkoitus on päinvastainen. Suosittelen sinua perehtymään enemmän ketogeeniseen ruokavalioon jolloin kasvikset pysyy monipuolisesti mukana ruokavaliossa. Ruokavalion äkillinen muuttaminen ei ole normaalia ja uuden oppimiseen elimistöllä menee aikaa adaptoitua (1 – 3 kk) kuitenkin ellei oireet helpotu jo 2 viikon jälkeen, toteutat sitä jollain osin väärin tai valitsemasi tapa ei ole oikea. Häneltä voit opiskella lisää ennen uutta kokeiluasi jolloin onnistut varmemmin ja nukut entistä levollisemmin. https://www.facebook.com/drericberg/

  PS: sen verran voin vinkata että kannattaa jatkossakin sisällyttää hiilarisempi ateria iltaan jolloin pääset syvän unen vaiheeseen paremmin verensokerin laskun väsyttävän vaikutuksen kautta ja elimistö rentoutuu, rasva painotteinen iltapala varsinkaan inflamaatiota voimistavia, vain häiritsee unen vaiheita. Suosittelen myös Tuomilehdon kirjaa?

 10. Tommi 52v kirjoitti:

  Itse ketoillut kohta 12 viikkoa. Painoa tippunut 16 kg ja olen elänyt 3-vuoro rytmissä. Itselläni tuntuu olevan kaikki hyvin myös unien suhteen. Mittaan säännöllisesti Untamo ja se on parantunut päivä päivältä. En ole koskaan ennen ollut ns millään laihdutuskuurilla ja nyt tuntuu, että tästä tulee elämäntapa. Täytyy vaan muistaa, että joskus voi piipahtaa hiilarimaailmassa.

 11. LilleriLalleri kirjoitti:

  Kiitos tästä! Olin itse ketolla sen about 4-5vkoa, kirjasin kaiken syömisen Sulamoon, olin ketoosissa, makrot oli oikein jne. Mutta todella raskas olo kaiken aikaa, paino ennemminkin nousi (vaikka olin maltillisella kalorivajeella) ja oli koko ajan nälkä. Yritin vetää hiilarit minimiin, mutta rasva alkoi ällöttää ja kaipasin raikkaita makuja. Nukuin kyllä hyvin ja muuten ihan ok olo, pää toimi ja muuta. Mutta kun ykköskerrokseenkaan ei meinannut jaksaa nousta rappuja niin en minäkään pystynyt enää. Sitä paitsi, eihän se kaikille kuitenkaan välttämättä sovi, joten vuodenkin sitkeily ei mitenkään välttämättä olisi tuottanut tulosta. Nyt olen siirtynyt rennommalle VHH linjalle, katson miten tämä toimii.

 12. Rimpeöols kirjoitti:

  Kokeilin kans ketogeenista. Unentarve väheni, vaikkakin huomasin että pienempi tuntimäärä (6h) ja tunsin oloni energisemmäksi kun syödessäni paljon hiilareita. Mutta siitä huolimatta aloin käymään stressaantuneemmaksi. En kyennyt nukkumaan enää yli 6h yössä, kävin lievästi ylikierroksilla. Tällä hetkellä syön viljattomasti. Kokeilin lopetettuani ketogeemisen kaurapuuroakin, eikä se tuntunut sopivan minulle. Jatkan kokonaan viljattomasti. Nykyään syön kohtuudella lihaa ja kalaa aina kun mahdollista. Herkuttelen vuohenjuustolla, luomu juustoilla ja raaka juustoilla. Syön luomu kananmunia ja marjoja, kasviksia niin paljon kun mieleni tekee. Hedelmiä pieniä määriä satunnaisesti. Juureksia silloin kun mieli ja kroppa huutaa suurempaa määrää hiilareita. En laske makroja mutta 40-70g sisällä luultavasti pysyy hiilarit. Välillä pieniä poikkeuksia koska syön joka päivä erilailla. Pyrin syömään mahdollisimman laadukasta ruokaa mikä on helppoa silloin kun ei noudata mitään erillistä ruokavaliota. Aina kun raja yhden osaalueen pois tulee syötyä jotain toista liikaa. Esim keto voi mennä lihanmässäilyks ja muiden tärkeiden hivenaineiden saanti jäädä vähäiseks. Vegaani saattaa syödä paljon kuitua ja vitamiineja mutta missata tärkeitä rasvahappoja ja proteiineja. Uskon että kultainen keskitie on hyvä. Monipuolisuus tukee hyvinvointia.

 13. Ana kirjoitti:

  Whole food plant based (low fat)
  Siinä se terveellisin ja helpoin vaihtoehto. Kannatta ainakin kokeilla. Mitään siinä ei häviä.
  Saa aivot sitä glukoosia mitä ne tarvitsee myös hyvien rasvojen lisäksi. Ja ei vuorata niitä verisuonia hiljalleen rasvalla.

  Hyvää talven alkua ja joulun odotusta 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kasvisruokaa tykkäisin itsekin syödä enemmän, mutta ihan kaikki ei kelpaa vielä lapselle enkä ala monia ruokia enää kokkailemaan. Pikku hiljaa sitä kohti 🙂

 14. Pia kirjoitti:

  Täällä myös ketogeenisen lopettanut. Muutaman viikon jälkeen jouduin toimittamaan vatsani microlaxilla, treeni ei kulkenut, raskas olo vaikka turvotukset lähtivätkin, ruokaan meni rahaa paljon enemmän kuin aikaisemmin, ajatukset pyörivät liikaa kaupassaköymisessä ja ruoanlaitossa. Saman painonpudotuksen saa jörkevmmin ja helpommin muilla ruokavaliolla. Ketoilua vaihtelevasti noin vuosi – kehonkoostimusmittaus kertoi rasvaprosentin olevan ihan liikaa vaikka normaalipaino.

  • Jonna kirjoitti:

   Näin olen käsittänyt, että joillakin ruuan vähäkuituisuus ja iso rasvamäärä saa suoliston jumahtamaan. Se ei ole kovin kiva olotila, joskin ei sekään että kaikki tulee koko ajan vetenä ulos…:(

 15. Lasten ja Hellan välissä kirjoitti:

  Tää ruokavalio homma on aina kiinnostava aihe. Toisille sopii toinen ja toiselle toinen. Ei varmaan ole yhtään ruokavaliota joka sopisi kaikille:) niin erilaisia olemme. Minulle vhh sopii paremmin kuin hyvin, toisin taas on vähärasvaisen ja runsashiilarisen ruokavalion kanssa… vain kokeilemalla löytyy itselle hyvä tapa syödä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *