Hae
Palasia Arjestani

Mitä voin tehdä ilmaston lämpenemisen estämiseksi?

Mitä voin tehdä ilmaston lämpenemisen estämiseksi
Kukaan tuskin on välttynyt näkemästä viime aikaisia uutisia IPCC:n ilmastoraportin jälkeen. Olen lukenut artikkelin toisensa jälkeen ja miettinyt omaa osuuttani ilmastonmuutokseen ja mitä voisin sen eteen tehdä. Raportin mukaan on tehtävä nopeita päätöksiä ja toimenpiteitä ja estää maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteella. Lämpötilan nousulla voi olla tuhoisat seuraukset luonnon ekosysteemeille (mm. koralliriutat ja muut eläinlajit) sekä koko ihmiskunnalle. Meren pinnat voivat nousta lämpötilan nousun seurauksena niin, että paljon asuin pinta-alaa jää merenpinnan alapuolelle. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaisi merkittävästi myös viljelyyn, ruuan tuotantoon sekä juomakelpoisen veden saamiseen. Nykyisiä hiilidioksidipäästöjä olisi pienennettävä merkittävästi, jotta tämä tuhoisa lämpötilan nousu saataisiin estettyä. Hiilidioksidipäästöjä pitäisi saada pienennettyä vuoteen 2030 mennessä 45% ja vuoteen 2050 mennessä tulisi päästä nollapäästöihin. Uutisissa on kerrottu, että jos ilmaston lämpötila tosiaan nousee parikin astetta, täällä Pohjolassa se tietäisi jopa 4 asteen keskimääräistä nousua. Tulevaisuudessa Suomessakin voi siis olla Keski-Euroopan kaltainen vuoden kierto, jossa talvea ei juuri erota syksystä ja keväästä.
Mitä tässä pieni ihminen sitten voi tehdä asian eteen? Suurin osa vaikutuksista on jossain aivan muualla kuin meissä pienissä ihmisissä eikä meillä ole juuri sananvaltaa siihen. Metsien täytyisi antaa kasvaa, sillä ne toimivat hiilinieluina siepaten osan ilmaston hiilidioksidista. Teollisuuteen pitäisi keksi uusia keinoja vähentää hiilidioksidipäästöjä jne. Nämä päätökset on tehtävä ylemmillä tahoilla. MUTTA. Kyllä mekin pystymme ruohonjuuritasolla jotakin tekemään. Moni ehkä kokee ne liian pieniksi asioiksi ja ajattelevat ettei nämä asiat kosketa heitä kovinkaan paljon. Olin todella pettynyt, kun yksi Suomen suosituimmista bloggaajista totesti tiedostavansa asian, mutta ei koe että hänen pitäisi tehdä asian eteen mitään. Surullista, koska itse koen, että muutoksien täytyy lähteä juuri meistä itsestämme ja varsinkin bloggaajien ja median pitäisi tuoda ympäristöasioita enemmän esille. Kuinka ihmiset voisivat tehdä mitään asian eteen, jos eivät tiedä mitä tehdä? Moni myös ajattelee ettei asia vaikuta heihin millään tavalla, mutta totuus ja tulevaisuus voikin olla aivan toinen. Jotain sellaista mitä meistä kukaan ei osaa vielä edes kuvitella. Itse ajattelen asiaa niin, että haluan antaa omalle lapselleni huolettoman elämän ja puhtaan ilmaston, ruuan sekä veden ilman, että siitä tarvitsee taistella muiden ihmisten kanssa.
Mitä voin tehdä ilmaston lämpenemisen estämiseksi
Mitä voin tehdä ilmaston lämpenemisen estämiseksi? Kierrätän kaiken entistä tarkemmin, en lotraa suihkussa, syön kasvispainotteisesti, suosin julkisia sekä pyöräilyä, en osta pikamuotia tai kannusta ihmisiä ostamaan sellaisia vaatteita, en kuluta turhaan, ostan asioita pääasiassa käytettynä, en heitä ruokaa roskiin, ostan hävikkiruokaa, en juurikaan matkustele, suosin kotimaisia tuotteita, käytän kestokasseja muovipussien sijaan, ostan ekologisia pesuaineita ja sammuttelen kotona aina valot ja laitteet kun niitä ei käytetä. Aikamoinen lista on jo käytössä asioita, jotka ovat mulle ihan arkipäivää. Yritän puhua ja neuvoa omaa tytärtäni näissä asioissa pikku hiljaa ja omalla esimerkillä juurtaa ne myös tytölle. Mies vastusti alkuun kovasti meillä muovien kierrättämistä, koska se oli hänen mielestään niin hankalaa ja aikaa vievää. Vähin äänin kaivelin sekajätteestä sinne heitetyt muovipakkaukset, huuhtelin ne ja vein muovinkierrätykseen. Tänä päivänä ei tarvitse enää kaivella mitään sekajätteestä. Jossakin vaiheessa tapahtui muutos myös miehen ajattelussa ja nykyään kaikki kierrätetään mukisematta. Sekajätteen määrä on meillä nykyään todella vähäinen, josta olen erittäin iloinen! Ihan jokaisen meistä pitäisi tutkiskella omia elintapojaan ja miettiä olisiko jossain parantamisen varaa. Pienistä puroista kasvaa iso joki 😉
Mitä voisin vielä tehdä enemmän? Vaikka olen suhteellisen valveutunut ympäristöasioissa, niin täydellisyyden tavoittelija saati täydellinen ihminen en ole minäkään. On asioita, joissa voisin parantaa ja tehdä enemmän. Seuraavina askeleina on alkaa käyttää enemmän kestorättejä, kestopuhdistuslappuja sekä vaihtaa siteet kuukuppiin. Jälkimmäisen asian kanssa olen taistellut jo kauan, mutta en ole vain saanut sitä haltuun. Voisin myös alkaa täysvegaaniksi ja yrittää muuttaa koko perheen ruokailutottumuksia siihen suuntaan. Ruokavalion osalta menen kuitenkin tällä hetkellä omaa arkeani helpottaakseni niin, että syön kasvispainotteisesti, mutta käytän myös kananmunia ja kalaa. Harvakseltaan maitotuotteitakin. Olen minä lihaakin syönyt, mutta vain muualla kuin kotona ja silloin, jos se uhkaa pilaantua jääkaapissa. Ruuan pois heittäminen on minulle pahempaa kuin se, että syön silloin tällöin lihaa, jonka joku muu on ostanut. Itse en siis kotiin osta lihaa enkä kanaa.
Oletteko te jo alkaneet laittamaan oman kortenne kekoon ilmaston lämpenemisen estämiseksi?

Edellinen postaus: Pehmeän kirpsakka peltipulla

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

2 kommenttia

  1. Heidi kirjoitti:

    Paljonhan olet jo panostanutkin omalta osaltasi – ja hienoa, että kasvatat lapsesta vastuullista näissäkin asioissa. Itse kierrätän ja lajittelen kyllä, mutta kierrätys ei ole yltänyt esim. siihen, että ostaisin käytettyjä vaatteita (sain niistä ehkä tarpeekseni lapsuudessa) jne. Mutta kirppiksillä tai lahjoituksina pyrin kyllä omiani sitten kierrättämään.
    Töissä toimenkuvaani kuuluu myös kestävän kehityksen huomioiminen ja siihen kannustaminen. Tämä otetaan huomioon yrityksen arvoissa, valinnoissa ja käytänteissä. Ja mm. mahdollisuuksien mukaan huomioimaan myös liikematkustamisen osalta.

    • Jonna kirjoitti:

      Mä olen miettinyt ekologisuutta paljon töissä. Meillä on iso firma ja esimerkiksi kierrättäminen on retuperällä. Biojäte kyllä kierrätetään, mutta suurinpiirtein kaikki muu menee sekajätteeseen. Opiskelin itse aiemmin ympäristöteknologiaa ja tällä hetkellä harmittaa, että jätin koulun kesken, sillä olen palannut pohtimaan juuri koulussa opiskeltuja juttuja. Ehkä saan vielä jonkin idean työpaikan kierrätyksen parantamiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.