Hae
Palasia Arjestani

Kun elämä tuntuu maailmanlopulta

Processed with VSCO with c1 preset

Yhteistyössä Forever Fysio.

Ihan hirveän vaikeaa on saada taas motivaatiosta kiinni, kun kroppa prakaa sen minkä ehtii. Kävin eilen treenaamassa ensimmäisen kerran viikkoon ja olin pihalla kuin lumiukko. Mun peruskunto on huonontunut varmasti todella paljon, koska en ole tehnyt oikeastaan mitään kunnolla hengästyttävää varmaan kuukauteen. Viime viikolla olin just saanut hiottua kaikki treenisuunnitelmat kohdilleen ja suorastaan tulvin motivaatiota, kun selkä irtisanoutui näistä suunnitelmista. Mietin jo silloin ettei tämä oikeasti ole enää totta. Minkä takia juuri minun pitää elää näin romussa kropassa? Miksi niin monet muut pysyvät terveinä ilman mitään kipuja ja särkyjä. Kaitpa tälläkin on jokin tarkoituksensa ja vastauksen siihen löydän joskus myöhemmin.

Processed with VSCO with c1 preset

Mä olen kuntouttanut olkapäätäni nyt kolmisen viikkoa Forever Fysiolla työskentelevän fysioterapeutti Tero Heikkilän ohjeilla. Viime viikko meni kuntoutustreenien osalta plörinäksi, koska selkä ei kestänyt tehdä oikeastaan mitään. Tällä viikolla olen taas palannut treeneihin ja informoinut Terolle myös tästä selän ongelmasta. Me treffattiin tänään taas Hiekkaharjun Foreverillä ja Tero löysin selän probleeman 10 minuutissa. Ristiluu on kääntynyt snadisti vasemmalle ja noussut aavistuksen verran samalla paikoiltaan. Tämä todennäköisesti aiheuttaa omituisen pantamaisen kivun selkään ja ihan selviä kipupisteitäkin löytyi ristiluun seudulta. Selkää mobilisoitiin hetki ja luu alkoi asettua paikoilleen ja lantion liikerata palautua. Onneksi on Teron kaltaisia ammattilaisia olemassa, joilta avun saa hyvinkin nopeasti.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Katsottiin selän mobilisoinnin jälkeen mun kuntoutusliikkeitä läpi ja ilokseni voin kertoa, että olen mennyt niissä eteenpäin! En siis todellakaan ole tehnyt liikkeitä turhaan päivittäin. Vasen lapa toimii jo aika lailla normaalisti ja pohkeiden ja reisien kireys on poissa. Lantion hallinnan ja oikean pakaran kanssa täytyy tehdä vielä töitä, mutta sitkeällä treenaamisella onnistun varmasti niissäkin. Jos hommat menee oikein putkeen niin pääsiäisen jälkeen pystyn aloittamaan kevyet tempaustreenit! Woop woop! Mutta eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Mä olen tippunut niin monta kertaa korkealta ja kovaa, että nyt keskityn vaan tekemään mulle annetut liikkeet enkä lähde keulimaan crossfit-treeneissäkään. Yritän pitää koko ajan mielessäni, että nyt kaikista tärkeintä on saada kroppa sellaiseen kuntoon, että sitä voi treenata kovaa. Katsotaan sitten tavoitteita taas uudestaan.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Vietiin osa mun kuntoutusliikkeistä nextille levelille eli niistä tehtiin vähän vaikeampia ja vähän vaativampia. Jotkut liikkeet lähti kokonaan pois ja uusia tuli tilalle. Kivaa päästä tekemään taas jotain ihan uutta ja haastamaan kroppaa! Hauska nähdä miten nopeasti saan tuon oikeankin pakaran työskentelemään yhtä voimakkaasti kuin vasemman. Kropan toimintaa ja sen kehittymistä on äärimmäisen mielenkiintoista seurata. Duunia joutuu toki tekemään paljon, mutta lopputulos todellakin palkitsee!

Processed with VSCO with c1 preset

Minusta olisi mielenkiintoista kuulla miltä Performance matrix-testi ja nämä mun kuntoutusjutut ovat teistä kuulostaneet? Onko herännyt jotain mietteitä tai kysymyksiä? Mä en voi kuin suositella testiä jokaiselle, joka kärsii inhottavista vaivoista tai haluaa entistä parempia tuloksia omassa lajissaan. Mun elämä on oikeasti välillä tuntunut varsinaiselta maailmanlopulta, kun mitään ei pysty tekemään ja aina koskee johonkin. Tero on jo nyt testin ja kuntoutusliikkeiden avulla antanut niin suuren helpotuksen tähän suossa rämpimiseen etten voi edes sanoin kuvailla. Nyt on jo valoa tunnelin päässä 😉

Ja tästähän tämä matka vasta alkaa!

Lue myös Kauhean paljon hommaa vai lisää mahdollisuuksia? sekä Loistavat eväät olkapään kuntoutukseen!

PS. Snäpistä mut löytää nimimerkillä jonnamusakka jos kiinnostelee mitä päivän aikana touhuilen 😉 Instassa pommitan kuvia nimimerkillä @jonnam1983 ja liittykää ihmeessä myös Facebookissa seuraajiksi!

15 kommenttia

 1. Jaanaba / liikuntapaivakirja.com kirjoitti:

  Moikka! Noi trikoot on kyllä aika hauskan väriset, hienot. Oon monesti miettinyt ostanko vai en ja ainakaan vielä en oo niitä ostanut.

 2. Katja kirjoitti:

  Pitäis kyllä itekkin mennä fyssarilla tai/ja hierojalla käymään, nimittäin toinen olkapää tuntuu jumiselta ja voimattomalta treeneissä, ja myöskin vasen pakara ei millään meinaa hermottua. Niin ärsyttävää ja turhauttavaa!! Muutenkin koko vasen puoli kehityksessä jäljessä, kun tuntuu että oikea puoli dominoi niin paljon. Mulla on kyllä skolioosikin diagnosoitu, että saattaa siitäkin pelkästään johtua toispuoleisuus… Nää jutut on kyllä ollu mielenkiintoista luettavaa, varsinkin kun on alkanut nykyään itseänikin enemmän kehonhuolto kiinnostamaan! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Joo kannattaa ehdottomasti käydä jos huomaat selkeitä puolieroja ja voimattomuutta! Siellähän se sitten selviää johtuuko skolioosista ja voitko itse tehdä jotain hermotuksen parantamiseksi 🙂 Tätä ikää kun alkaa tulla niin lihashuolto on entistä tärkeämpää!

 3. Nimetön kirjoitti:

  Kyllä kiinnostaa. Varsinkin, kun itselläkin ollut tänä talvena kaikenlaista kremppaa kropassa. Ja tosiaan välillä turhauttaa, kun ei meinaa päästä vauhtii sitten millään. Vertaistuki on aina paikallaan. Ja eritoten ammattilaisten antamat ohjeet on aina kiinnostavia.
  Jatka samaa rataa.

  Minttu

  • Jonna kirjoitti:

   Äh, kaikki krempat on todella turhauttavia! Mullakin menee aina joku paikka sököksi heti kun pääsee vauhtiin… No jospa tässä vielä edes jonkinlaiseen treenivireeseen pääsisi. Jos ei niin sit alan virkkaamaan.

 4. Erja kirjoitti:

  Tsemppiä!

  Kiva lukea kokemuksiasi, kun eipä niiltä krempoilta ole täälläkään täysin vältytty.

  • Jonna kirjoitti:

   Toivottavasti kuitenkin pääset liikkumaan vähän sännöllisemmin kuin minä! 🙂

 5. Nimetön kirjoitti:

  Kiinnostaa todella paljon kaikki kuntoutusasiat. Itellä kolmatta vuotta alaselkä murheenkryyninä. Istumaan ei pysty varttia pidempään, treeneihin monien kk taukoja- hermothan siihen menee..ymmärrän todella aktiiviliikkujana kuinka raskasta on, kun ei vaan pysty treenaileen samaan tapaan kuin aikaisemmin. Jaksamista sulle! T; Anne

  • Jonna kirjoitti:

   Ootko sä käynyt sitä selkääsi missään näyttämässä? Onko selivtettymistä kipuilu johtuu? On nää kyllä vihoviimeisiä vaivoja! Meillä on perheessä jo kahdelta leikattu selkä ja yhdellä tälläkin hetkellä pullistuma, joten kaipa meillä joku sukuvika on näiden kremppojen kanssa. Ei auta kuin yrittää puksuttaa eteenpäin 🙂 Tsemppiä sulle selän kanssa!

 6. Nimetön kirjoitti:

  Moikka

  Mua alko nyt kiinnostaa tää sun pakarajuttu. Itsellä kun on tosi vaikee saada vasen pakara treeniin mukaan. Mikä sulla siis siinä pakarassa on? 😀 tai mikä siihen vaikuttaa? Ootko jossain postauksessa jo avannut asiaa ja multa mennyt ohi?:)

  • Jonna kirjoitti:

   Tää pakarahomma itseasiassa huomattiin vasta tällä viikolla. Luultavasti koko selkähomma johtuu siitä tai toisinpäin. Sen oikein huomaa kun olen noita liikkeitä tehnyt etten saa välillä mitään kontaktia koko kannikkaan. Vasen on himopumpissa samoin tein, mutta oikea persposki vaan laiskottelee 😀

 7. Anna kirjoitti:

  Todellakin kiinnostaa nää jutut. Itselläni nimittäin sitten taas vasen pakara ei aktivoidu. ? Lisäksi lantion hallinta ei oo ihan kunnossa ja lantio on kierossa, ja näistä johtuen vasemman jalan nilkan sisäsyrjä on ollut jo yli vuoden kipeä. Onneksi olen nyt löytänyt hyvän alaraajojen vaivoihin erikoistuneen fyssarin, varmaankin aika saman tyyppisiä jumppia mäkin teen, ja lisäksi fyssari on tehnyt mulle saliohjelman jonka liikkeet myös kuntouttavat jalkaa.

  Tiedän todellakin miltä tuntuu kun ei pääse treenaamaan kunnolla. Vuosi sitten mulle oli maailmanloppu ja katastrofi jos en päässyt tekemään rankkoja treenejä säännöllisesti. Viikon-pari maltoin levätä ja sit aloin taas rasittamaan jalkaa ihan liikaa. Viime syksynä viimein sisäistin että tällä menolla en tuu koskaan kuntoon, ja nyt en ole tehnyt rankkoja treenejä kuukausiin! Ja -yllätys yllätys- maailmanloppu ei ole tullutkaan, enkä ole edes lihonut muodottomaksi. ? Olen todennut että mun kropan pitää saada nyt oikeesti levätä, ja kunnolla. Helppoa tämä treenien vähentäminen ei todellakaan ole ollut…Olen sitten todennut että lihasten sijaan nyt treenataan pääkoppaa. ?

  Tsemppiä sulle kuntoutuspuuhiin!

  • Jonna kirjoitti:

   Tutulta kuulostaa noi sun oireet. Lantio on mullakin se mikä elää välillä ihan omaa elämäänsä. Nyt oon vähän jo oppinut sitä hallitsemaan ja sain yhtenä päivänä jopa kippileuoissakin lantiosta kunnolla apuja. Odotan tulevaisuudessa samaa ahaa elämystä myös tempauksiin ja rinnallevetoihin. Kunhan niitä joskus pääsen taas tekemään.

   Mä oikeastaan tykkään tästä vähän iisimmästä treenirytmistä! Eihän tällä toki kehity, mut on tehnyt hyvää myös mielelle. Välillä toki harmittaa kun ei ole enää samassa kunnossa kuin vaikkapa vuosi sitten, mutta kyllä sekin on mahdollista kunhan saan kropan toimintakuntoon.

   Nyt tosiaan treenataan sitä tärkeintä työkalua eli pääkoppaa 😉 Eiköhän se tästä taas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *