Hae
Palasia Arjestani

Sääntömuutoksia kevään kisoihin.

Bodylehden sivuilta bongasin uusia sääntömuutoksia kevään kisoihin. Suora lainaus lehden sivuilta:

Keväällä astuu voimaan muutamia kilpailusääntömuutoksia, jotka eivät koske kehonrakennusta, vaan fitnessurheilulajeja kuten fitness, body fitness ja classic bodybuilding. Kaikki säännöt ovat jo päivitetty IFBB Finland ry:n sääntöihin, mutta tässä kooste muutoksista. Suurin muutos oli fitnessissä, jossa vapaaohjelmassa tuplataan pisteet alkukilpailussa ja finaalissa. Myös body fitness saa paljon uutta ilmettä uuden bikinisäännön myötä sekä uimapukukierroksen poistumisesta että myös t-kävelyn ottamisesta mukaan finaaliin, joka lisää lajin näyttävyyttä katsojille ja miksei myös tuomareille, jotka ottavat huomioon kilpailijan esiintymisen t-kävelyssä.

Body fitness
Kansallisissa kilpailuissa Suomessa body fitness –kilpailussa on kaksi kierrosta; alkukilpailu ja finaali. Kilpailija voi itse valita bikininsä värit molemmilla kierroksilla. Sääntö perusteltiin Suomessa siksi, että kaikki kilpailijat voivat kilpailussa käyttää paljon vaivalla teetettyjä ja arvokkaita värillisiä bikineitä eikä vain sarjan kuusi parasta kilpailijaa. Kilpailijat voivat myös silti käyttää halutessaan mustia bikineitä.
Uimapukukierrosta ei enää ole kilpailusäännöissä.

Finaalissa kilpailijat kävelevät t-muotoisen reitin lavalla, jota kutsutaan t-kävelyksi. Kävely arvostellaan kilpailijan esiintymisen kokonaisuutena. Kilpailijan tekemissä pysähdyksissä ei tarvitse tehdä neljäsosakäännöksiä tai anatomisia asentoja (edestä tai takaa).

T-kävely tehdään seuraavalla tavalla:
– Kilpailija kävelee lavan takaseinän mukaisesti, pysähtyy lavan keskellä, kääntyy yleisön päin, kävelee kohti tuomareita ja tekee malliposeerauksen kasvot yleisöön päin.
– Kilpailija kääntyy selin yleisöön ja tekee malliposeerauksen takaa.
– Kilpailija kävelee lavan sivulle ja tekee malliposeerauksen edestä ja takaa. Kävely saa olla korkeintaan 5-6 askelta.
– Kilpailija kävelee lavalla lavan toiselle sivulle (noin 5-6 askelta lavan keskiosasta mitattuna) ja tekee malliposeerauksen edestä ja takaa.
– Näiden käännösten jälkeen kilpailija menee paikalleen kilpailijariviin.

Kyse on t-kirjaimen muotoisesta kävelyreitistä lavalla (lavalta katsottuna).

Maaliskuun alkupuolella (Arnold Amateurin jälkeen) t-kävelystä on video nähtävillä.

T-kävely tuo lisää monipuolisuutta body fitnessin arvosteluun, koska aikaisemmin tuomareiden oli vaikea arvostella kilpailijan esiintymistä. Kilpailijan on esiinnyttävä hyvän maun mukaisesti ja käyttäydyttävä urheilijamaisesti t-kävelyssä.

Fitness
Fitness-kilpailussa on alkukilpailussa ja finaalissa kaksi kierrosta; vapaaohjelma ja vertailut. Vapaaohjelman pisteet tuplataan molemmilla kierroksilla.

Tuplaamalla vapaaohjelman pisteet yritetään saada fitnesstä erottumaan entisestään body fitnessistä.

Classic bodybuilding
Classic bodybuildingissa on uudet pituus- ja painorajat:

Alle ja tasan 168 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 0 kiloa)
Alle ja tasan 171 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 2 kiloa)
Alle ja tasan 175 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 4 kiloa)
Alle ja tasan 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 6 kiloa)
Yli 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 8 kiloa)
Kilpailijat, joiden pituus on yli 190 cm ja alle tai tasan 198 cm, käytetään seuraavaa kaavaa rajoissa; maksimipaino: pituus – 100 + 9 kg ja kilpailijat, jotka ovat yli 198 cm pitkiä, maksimipaino: pituus – 100 + 10 kg. Edellä erikseen mainitut pituusluokat kilpailevat kuitenkin samassa sarjassa eli yli 180 cm.

Suomen kilpailuissa pituusluokkia joudutaan yhdistelemään, pätevät yllämainitut mitat, huolimatta siitä mikä on kilpailussa pidettävä pituusluokka eli 174 cm pitkä kilpailijaa saa painaa maksimissaan 78 kiloa, jos hän kilpailee sarjassa alle ja tasan 180 cm.

Lehden sivuilla alkaa myös pikku hiljaa tippumaan esittelyitä kevään kilpailijoista. Toivottavasti mahdollisimman moni laittaisi esittelyn itsestään 🙂 Itseäni kiinnostaa, yllätys yllätys, eniten naisten esittelyt (vaikka luen kyllä kaikki miestenkin) ja nyt esittelyssä on ainakin jo BF:n tulokkaisiin tähtäävä Senja Siira. Senjan esittely täällä ja blogi täällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *