Hae
Palasia Arjestani

Mitä syödään kun tili on punaisella?

Tälle kuulle sattui pari ylimääräistä vähän turhankin suurta ja yllättävää menoa ja lopputuloksena on tilin tyhjeneminen vauhdilla. Mainitsinkin pari päivää sitten, että mun tilin saldo näytti silloin tasan 8 euroa ja ruokakaupassakin piti vielä käydä. Muutaman kerran jouduin miettimään mitähän sieltä kaupasta oikein ostaisi ja kotiuduin vain yhden suuren perunapussin kera. Alkuviikosta valmistin isomman satsin makaronia ja juhelihaa johon tungin mukaan jääkaapista löytyneen ruokakerman sekä tuorejuuston jämän. Tuli muuten todella toimiva setti!

Toki on aina mukavaa, jos rahaa on niin ettei tarvitse miettiä kaupassa voinko ostaa sitä tai tätä, mutta ei tämäkään tilanne mun mielestä vielä katastrofaalinen ole, vaikka seuraavaan palkkapäivään on yli viikko aikaa. Mun mielestä on ihan hyvä elää välillä pikkusen vähemmällä ja oppia tekemään edullisempia löytöjä kaupasta. Ihminen selviää loppujen lopuksi aika vähällä! Viime päivinä on pakastimen anteja käytetty ahkerasti ja tänään täytyy leipoa sämpylöitä tai muuta leipää. Onneksi on sentään hyvät jauhovarastot kotona 😉

Nyt siellä joku miettii miksi mun mies ei voi ostaa meidän ruokia. No voisihan se, mutta mä en ole kovin hanakasti käsi ojossa pyytämässä rahaa tai ostattamalla toisella kaikkea. Hänellä on ne omat ruokahömpötyksensä ja mulla omat. Hän syö suhteellisen tarkasti ja minä taas rennommin ja tämä järjestely on toiminut meillä vallan mainiosti. Yhteisiä ruoka-aineita ostaa molemmat, mutta jos haluaa kokata jotain spesiaalia vain itselleen niin myös itse hankkii ne ainekset. Tyttö taas syö aika lailla kummankin laittamia ruokia. Minä olen huomattavasti luovempi kokki kuin mies, joten mulla menee yleensä myös enemmän rahaa ruokaan. Toisaalta saatan myös kokkailla todella pienellä budjetillakin, niin kuin nyt.

Onneksi olin syksyllä ahkera!

No mitä syödään kun tili on punaisella? Meillä on syöty viime päivinä makaronia ja jauhelihaa, paljon puuroa, marjoja ja vihanneksia pakkasesta, perunaa ja lohta alesta. Vähän lisää puuroa. Kaikki kaapit on koluttu läpi ja yritetty keksiä niistä jotain hyvää syötävää. Ulkona en ole käynyt syömässä saati ostanut muualta lounasta töihin. Mies on onneksi kustantanut meille kaikki hedelmät ja osan vihanneksista, joten niistä ei ole ollut pulaa. Sain myytyä yhdet mun treenihousut ja niistä sain parikymppiä ruokarahaa. Onneksi löytyi punalapullista lihaa ja lohta, joten ei me ainakaan nälkään kuolla täällä! Tänään vuorossa projekti sämpylät tai leipää ja taas porskutellaan monta päivää eteenpäin. Saatanpa käydä pikku kierroksen lähikaupoissakin pyörähtämässä jos löytyisi jotain alesta 😉

Ainakin sen olen oppinut, että pakkaseen kannattaa säilöä ruokaan juuri tällaisia päiviä varten!

17 kommenttia

 1. miltsu kirjoitti:

  toi on niin tutttua,joka kuukausi tyhjenee kuivamuonatkin kun rahat on niin tiukilla 🙂 alkukuusta menee sit taas enempi rahaa ku joutuu ostaa riisit ja pastat yms tuoreruokien lisäksi. onneks punalappusia tuotteita löytyy aika paljon ja sillonku rahat on tiukilla ni ei tosiaan ole väliä onko jauhelihassa 23% rasvaa vaikka mieli sanoisi et pitää olla sitä naudan kymppiä..

  • Jonna kirjoitti:

   Toisaaltahan se on hyvä kun ei jää ainakaan ruuat pitkäksi aikaa kaappeihin homehtumaan! Ainakin meillä on viime päivinä kaapit tyhjentyneet ihan kivasti 😀

 2. Evemaria kirjoitti:

  Meillä mies maksaa ruuat tai oikeastaan laittaa aina tilipäivänä rahaa erilliselle ”ruokatilille” , johon molemmilla on kortit. Usein siis oikeastaan joka kuukausi käy niin, että viimeinen viikko ennen tilipäivää kitkutellaan sitten kolmellakympillä ja mietitään että mitä on varaa ostaa ruuaksi. En ole keksinyt että mikä systeemi olisi parempi ruokaostosten suhteen. Tietty yleensä joutuu ”omista” rahoista sitten ostamaan täytettä jääkaappiin. Suunnitteluhan se olisi kaiken a ja o. Eli unelmissa olisi niin että kolme kertaa viikkoon kävisi vaan kaupassa ja ostaisi silloin 50€ useamman päivän ruuat. Mutta todellisuudessa menee yli 200€/kahteen viikkoon rahaa ruokaan. 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Viisaintahan se olisi kun kävisi kerran viikossa kaupassa ja suunnittelisi viikon ruuat etukäteen. Itse en vielä ole siihen oppinut…Pitäisi opetella!

 3. Nimetön kirjoitti:

  Halleluja! Onhan meitä muitakin, keiden perheessä aikuiset ostavat erikseen ruokansa. Meillä nimittäin toimii systeemi aikapitkälti samalla tavalla kuin teillä, ja ihan nimenomaisesti samoista syistä.

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä! Toki on hienoa tietää, että toiseen voi turvautua jos omat rahat loppuu, mutta hyvin pitkälti yritän selvitä omilla rahoillani. Tää systeemi on toiminut meillä jo alkuajoista lähtien ja tuskin tullaan koskaan sitä muuttamaan.

 4. Jep kirjoitti:

  Siis ”Mitä syödä, kun tilillä on kahdeksan euroa, kotona on mies, jolla on rahaa, ja sinulla on pakastin täynnä ruokaa, ja tavaraa, mitä myydä?”

  -Siinä vaiheessa, kun penninvenytys on normaalia arkea, ei se enää ole mikään hauska leikki.

  • Jonna kirjoitti:

   Aina on olemassa joku jolla on asiat huonommin ja aina joku pahoittaa mielensä kun puhutaan rahasta. Ihan aina.

 5. Ninna kirjoitti:

  Mietitytti tuo jauheliha; eikös halvempi olisi esim. tumma soijarouhe tai kuivatut pavut? Toki eihän se lihaa korvaa mutta halvempi silti. Omat pelastukseni; kuivatuista herneistä hernekeittoa, juuressosekeitto(juureksia, maitoa ja papuja soseeksi superhalpaa)pannukakku, munakas ja puurot. Oletko ruoka-apua joskus harkinnut tai leipäjonoa? Itse olen siihen turvautunut pariin otteeseen jokunen vuosi sitten, kirkosta sain 2x30euron lahjakortin S-kauppaan ja ruoka-avusta paljon ruokaa. Myös vanhempia kannattaa hyödyntää, jos heille voi mennä syömään. Vaikea toki pyytää apua mutta joskus sekin paikallaan ja aina voi tehdä vastapalvelusta.

  • Epäonnistujako? kirjoitti:

   En mää edes tiedä miksi tähän sekaannun, ehkä koska luin juuri ”Lottovoittajien pöydässä -tarinoita köyhyysrajan takaa”. Ehkä näin vaalien alla. Hyvinvointivaltio Suomi täyttää 100 v, täällä on ainakin 800 000 köyhää, eli alle 1200e/kk tienaavaa.
   Olen vierastanut sanaa köyhä. Köyhyys on jollain tasolla mielenlaatu, mutta pakko myöntää että näin vuosikausia jatkuneena, se alkaa syödä elämää ja ajatustoimintaa, älykkyyttä, voimia muusta. Esim. toissayö, en nukkunut silmäystäkään miettiessäni mistä ruokaa. Jääkaappi, pakastin ja kuiva-ainekaappi alkavat olla puurohiutaleita ja suodatinpusseja myöten tyhjiä. Srk:n ruoka-avun lahjakortit 20x20e olen saanut viime vuoden lopulla, uusia en siis kuulemma vielä saa. Käyn kolmella biojäteroskiksella joka helvetin ilta, välillä päivisinkin. Maine kai on mennyt ajat sitten kun niitä tongin, tuskin oma syyni? Mutta roskiksilla käy moni muukin. Eli usein saalis on nolla. Siitä vaivasta minkä näet penkoessasi toisten roskiin heittämää ruokaa.
   Olen yliopistolta ja ammattiin valmistunut työnhakija, niitä töitä kun ei vain näytä olevan, ei edes haastatteluita. Vuokra on 520e, tulot vajaa 830e kuussa. Siitä jäljelle jäävästä 310e laskut, ruoka, opintolainan lyhennykset ym. maksut.
   En kerjää sääliä tällä ”tilityksellä”. En kaipaa uraputkea, enkä suuria tuloja. Mieluummin elän vaikka loppuelämäni hyvin pienillä tuloilla, jos vain saan pitää asuntoni ja ruokaa, tarvittavat lääkkeet…ehkä jopa TÖITÄ, mistä voisi jopa säästää? Harkita muutakin kuin yksineloa?.Mutta kyllä jumalauta sairastuttaa vähintäänkin henkisesti _jatkuva_ senttien laskeminen! Ja ei, ei ole elossa vanhempia keneltä lainata tai käydä syömässä. Eikä sitä ukkoa, joka hoitaa puolet kuluista.
   Näitä asioita nyt vain ei ymmärrä, jos elämä on aina sujunut jouhevasti. Tällä _en_ tarkoita sinua Jonna.

   • Jonna kirjoitti:

    Omat ongelmat tuntuu aika vähäisiltä Sun elämään verrattuna. Asutko pk-seudulla vai jossain muualla? Minäkin mietin, että etkö tosiaan saa enempää tukia?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en itse pidä soijarouheesta ja tyttö ei syö papuja. Mutta toki jos rahatilanne olisi pitkään todella huono niin silloinhan syötäis just sitä mitä olisi vara ostaa..

   Ruoka-apu on mun mielestä niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Niille joilla ei ole miestä, jolta saa tarvittaessa rahaa ?

 6. Eeva kirjoitti:

  Punaiset linssit on myös hyvä halpa ruoka ja säilyy myös kuivaruokakaapissa. Esim. linssi-tomaattikeitto on nannaa ja linssi-tomaatti-porkkanapihvit myös.

  Eeva

 7. henna kirjoitti:

  Tännekkin saa jakaa säästövinkkejä 😀 itekkään en haluu olla pyytämässä mieheltä rahaa kun meillä on omat ruokahommat… kannamunat on onneks aika halpoja 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Ainakin on pakastin nyt niin tehokkaasti tyhjennetty, että voi ostaa huoletta alelihoja sinne, kun tili tulee ?

 8. Anna kirjoitti:

  Epäonnistujako? : lle :

  Hae toimeentulotukea, noilla tuloilla sulla ois oikeus eikä nykyään tarvi mihinkään sossuun mennä, vaan voi täyttää hakemuksen verkossa. Saisit ainakin 150e/kk lisää eikä tarvi tonkia roskiksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *