Hae
Palasia Arjestani

Juoksufiiliksiä!

Mulla oli ensin tarkoituksena postata eilisestä ja yhdestä viime viikon treenistä, mut pääsin tänään vihdoin ja viimein juoksulenkille ja tahdonkin jakaa fiiliksiä siitä! Mua vähän pelotti koko juoksemaan lähtö, koska olen oikeasti aika surkea löntystelijä ja ajatuskin juoksemisesta vähän kammotti tällä kunnolla… Kun vaan vauhtiin pääsin niin mukavaahan se oli! Sanoisinko jopa vapauttavaa ja kohtuullisen mukavaa puuhaa 🙂

IMG_20140702_183216Akvamariinin blogger´s loungessa mulle valikotiin testattavaksi tällainen valkoinen Columbian tekninen pitkähihainen. Paidan pinnassa on pieniä pylpyröitä joita kutsutaan omni freeze zeroiksi. Niiden ideana on siis viilentää hikoilevaa ja lämpenevää kroppaa ja täytyy sanoa, että fiilis oli aika jännä kun hiki puski pintaan mutta paita tuntui ihoa vasten ihan kylmältä! Hassua 🙂

20140702_180041

Sää juoksemiselle oli mitä mainioin ja ajankohtakin oikein hyvä. Olin suunnitellut tätä lenkkiä jo eilisestä lähtien, joten nyt ei ollut mitään syytä jättää lenkkiä välistä. Ainoa este olis ollut kauhea vesisade, mut siitä ei ollut onneks tietoakaan 🙂 Suunnitelman mukaisesti juoksin pieniä pätkiä ja tasasin sykettä pyrähdysten välissä. Alussa juokseminen oli todella kevyttä, mutta kyllähän se askel kävi raskaammaksi loppua kohden. Penikatkin kipeytyi puolessa välissä matkaa. En sitten tiedä oliko syynä väärä juoksutekniikka vai huonot kengät vaiko kenties molemmat.

C360_2014-07-02-17-52-09-209

Juoksulenkin aikana sain muutamia ajatuksia juoksuun ja sen mukavuuden lisäämiseski. Tässä mun huomioita lenkin aikana:

 • Lähde juoksemaan kun sinulla on hyvä juoksufiilis. Itseään on turha pakottaa mihinkään
 • Syö hyvin pari kolme tuntia ennen lenkkiä niin että energiaa on riittävästi juoksemiseen, mutta vatsa ei saa olla täynnä lenkille lähtiessä.
 • Suunnittele lenkin pituutta ja reittiä etukäteen varsinkin jos aikataulu on tiukka.
 • Etsi päälle sopivat vaatteet. Urheiluliivien kannattaa olla tukevat ja alushousujen sellaiset etteivät rullaudu persvakoon jatkuvasti kuten minulla 😀 Käytä juoksemiseen sopivia housuja, joita ei tarvitse nostella joka askeleella. Viilentävä paita ja juoksutakki on hyviä hankintoja! Lämpöisillä keleillä riittää t-paita.
 • Hanki hyvät juoksemiseen tarkoitetut kengät. Itse lähden kenkäostoksille viikonloppuna 🙂 Penikat kiittää?
 • Juoksuvyö voisi olla hyvä ratkaisu? Itse joudun aina miettimään vaatetusta niin että saan soittimen, kännykän ja avaimet mukaan… juoksuvyö mulle kiitos!
 • Musiikin kuuntelu kännykästä langattomien kuulokkeiden avulla voisi olla parempi ratkaisu kuin mp3-soitin ja metrikaupalla kuulokejohtoja. Ja käsivarsikotelo kännykälle!
 • Lataa soitin/puhelin täyteen hyvä musiikkia, jotka tuo kunnon juoksufiiliksen 🙂 Hyviä juoksubiisejä saa ehdottaa!
 • Mitäs vielä? Tuleeko jotain mieleen?

Juoksulenkkiin kului aikaa noin 50 minsaa ja matkaa tuli kuutisen kilsaa. Keskivauhti 6,6 km/h eli mitään kovaa pinkomista en todellakaan harrastanut 😀 Hitaasti lähden liikkeelle ja toivon nyt viikonlopun aikana saavani uudet kengät jos tuon penikkavaivankin saisin heti alkumetreillä kuriin… Lenkin jälkeen tein vielä dynaamisia venytyksiä jaloille, mutta kipeäksihän nuo taitavat mennä eilisen kyykkytreeninkin jäljiltä. Huomenna en varmaan kävele! Onko teillä jotain hyviä lämmittely/jäähdyttelyrutiineja juoksulenkkiä ennen ja sen jälkeen?

C360_2014-07-02-17-52-11-678

Nyt ruokaa nassuun, koska jostain syystä mulla on kaamean kiljuva nälkä…

Onkos teistä muuten joku tulossa SummerRuniin juoksemaan? Tuosta sivupalkista pääset klikkaamaan tapahtuman sivuille ja rekisteröitymään tapahtumaan mukaan 🙂 Lisää mun ajatuksia tapahtumasta ja alennuskoodin osallistumismaksuun löydät täältä.

 

16 kommenttia

 1. Maija kirjoitti:

  Sykemittari on ehdoton lenkkikaveri juoksulenkeillä 🙂
  Tsemppiä sinulle!

 2. Janna kirjoitti:

  Suosittelen ostamaan sellaisen pussukan kännykälle, joka tulee vyötärölle. Ostin just intersportista. Oli paavo nurmen juoksuissa tarjouksessa mut oikea hinta jotain 35e kieppeillä. Vedenkestävä, kevyt ja huomaamaton. Blogissa lisää siitä. Mä en suostu enää käsivarsikoteloa pitämään!

  Bluetooth kuulokkeet ostin myös gigantista just. Halvimmat mitä oli (69€) ja toimivat loistavasti. Oisin saanut palauttaa jos ois olleet lenkillä huonot.

  Ennen juoksua hyvä avata lonkkia pyörittelemällä ja kyykyssä. Mulla ainakin auttaa juoksuun! Lisäksi teen alkuun aina noin 5min kävelyä ja ve ytän lyhyesti etu- ja takareidet.

  Ja kengät ehdottomasti kuntoon! Rullailu vois auttaa ja penikoihin. Mulla auttaa juoksussa myös kompressiosäärystimet.

  Mulla on nyt tuonut positiivista potkua juoksuun se, että asetin tavoitteen ja seurailen edistymistä ja juoksen ohjelman mukaan. En ota siitä stressiä, mut toivon, että tavoitteeseen pääsen. Vielä siihen on matkaa noin 300km plus itse suoritus.

  • Jonna kirjoitti:

   Minkä ohjelman mukaan sä juokset? Onko joku ihan yleinen vai sulle räätälöity? Mä kävin tänään Stadiumissa juoksuvyötä katsomassa mut oli vain yksi ja ainoa merkki… pitäis olla valinnan varaa 😉

 3. Soile kirjoitti:

  Mahtavaa kuulla että juokseminen tuntui kivalta =)

  Penikkatauti voi tulla aluksi oudosta rasituksesta. 6 kilsaa on kuitenkin jo aika pitkä lenkki 🙂 Vaivaa voi helpottaa kylmähoidolla ja vaikka ihan käsin irrottelemalla lihaskalvoa sääriluusta poikittaissuuntaisesti (sattuu!). Putkirullaa säären etuosaa, se tekee hyvää. Juostessa kiinnitä huomiota siihen, että lantio on edessä ja askel tulee kehon painopisteen alle. Useimmiten askel tulee aloittelevalla juoksijalla vartalon eteen painopisteen etupuolelle, jolloin askel jarruttaa, tärähdys on suurempi ja aiheuttaa mahdollisesti rasitusvammoja. Juoksu lähtee keskivartalosta ja lantiosta.

  Mä teen lyhyet venytykset (pohkeet, etureidet, takareidet, lonkankoukistajat) usein 5-10 minuutin kevyen juoksun jälkeen. Sen jälkeen juoksu yleensä alkaa tuntua sujuvammalta ja mukavammalta. Heti lenkin jälkeen en venyttele, vasta tunnin-parin päästä.

  Juoksuvyö on ihan ehdoton! Siinä kulkee kännykkä ja avaimet eikä haittaa juoksemista yhtään. Meiltä löytyy taloudesta Fitleticin ja Spibeltin vyöt, kummatkin on hyviä.

  Toi sun eka kohta on muuten ihan paras ja tärkein! Aina pitää olla hyvä fiilis kun lähtee, silloin tulee myös paras treeni! Mä toisaalta kyllä lähden usein lenkille, vaikka ei niin huvittaisikaan. Koskaan en ole huonolla tuulella tullut kotiin =)

  Tulipas tästä pitkä sepustus, mutta juoksusta mulla on aina niin paljon asiaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy seuraavalla kerralla kiinnittää huomiota lantioon ja painopisteeseen. Ei olis tullut itsellä edes mieleen…

   Spibeltiä on kovasti kehuttu ja sen hankintaa mietin itsekin. Saako ihan urheiluliikkeistä vai täytyykö tilata jostakin?

 4. Hanna H kirjoitti:

  Spibelt-vyö on tosi jees, hyvin mahtuu iPhone ja avaimet sinne taskuun, itse en muuta lenkillä tarvitsekaan 🙂 Laitan sen ”kotelon” aina selän puolelle ja sieltä kuulokkeet korviin niin, että johto roikkuu selän puolella, ei heilu eikä häiritse yhtään, kun bluetooth-kuulokkeita ei ole.

  Itse juoksen aina aamuisin tyhjällä vatsalla oikeastaan heti herättyäni. Mulla toimii hyvin, läheskään kaikilla ei!

  • Jonna kirjoitti:

   Täytyy itsekin viritellä soitin selän taakse 😉 mä tykkäsin ainakin ennen kävellä ja juosta tyhjällä vatsalla. Vois taas kokeilla miltä tuntuu. Enää se ei tosin onnistu kuin viikonloppuisin ellen halua herätä ennen kukon laulua 😀

 5. Hanna kirjoitti:

  Kommenttia vaatetukseen: ei juoksutrikoiden alle tarvitse alushousuja. Pahimmillaan ne vaan hiertää nivuset rikki, kun juoksee pidempää matkaa. Tsemppiä harjoitteluun! Juoksu on parasta!

 6. Kati kirjoitti:

  eBaysta saa hyvin edullisesti juoksuvöitä. Tilasin omani sieltä reilu vuosi sitten ja hyvin on kestänyt, vaikka olen käyttänyt sitä todella paljon.

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos vinkistä! Amazon voisi olla toinen mistä sais vähän halvemmalla 😉

 7. Janna kirjoitti:

  Piti vielä sanoa että juurikin toi Spibelt mullakin on. Niin uusi juttu ettei muista nimeä. ☺

  Jaaamuisin kahvin, veden ja ehkä pienen smoothie lasillisen voimin mullakin rullaa parhaiten… nyt tuli hinku juoksemaan, mut merellä se on hankalaa.

 8. Johanna kirjoitti:

  Kompressiosäärystimet ehdottomasti käyttöön, ei vaivaa penikat enää sen jälkeen! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kompressiosukat mulla onkin ja säärystimien hankintaa oon miettinyt jo pitkään. Nyt vois olla niiden aika 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *