Hae
Palasia Arjestani

Tiedätkö mikä on säästöasteesi?

säästöasteesi

Oletko koskaan laskenut mikä on säästöasteesi tai tiedätkö mitä säästöaste tarkoittaa? Säästöaste tarkoittaa rahamäärää, jonka laitat kuukausittain säästöön tai sijoituksiin, kun kaikki pakolliset menot on maksettu pois alta. Lueskelen itse paljon erilaisia säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä blogeja ja niissä käsite säästöaste yhdistetään taloudelliseen riippumattomuuteen eli tilaan, jossa voit elää täysin omien säästöjesi ja sijoitustesi tuoton varassa. Tämä tila tuskin tulee omalla kohdallani koskaan toteutumaan, sillä ihan niin tarkanmarkan ihmiseksi minusta ei ole. Talousviisas.fi kertoo, että säästöaste lasketaan jakamalla säästöön jäävät rahat nettopalkalla. Jos tienaat 2 000 euroa ja säästät 1 000 euroa, säästöasteesi on 50%.

Mistä kaikki lähti?

Itse aloin säästämään rahaa noin 10 vuotta sitten, kun ostimme herran kanssa meidän ensimmäisen asunnon. Asunnon kanssa onkin se jännä homma, että et tavallaan edes huomaa miten paljon siinä jää rahaa säästöön. Henkilökohtaisesti ajattelen, että on hienompaa maksaa asuntoa itselleen kuin jollekin vieraalle. Vaikka raha menee nyt pankille, se tulee jossain vaiheessa minun taskuuni. Nykyisestä asunnosta on jo noin puolet maksettu eli jos asunto myytäisiin nyt, siitä jäisi aika kiva summa lainana kuittaamisen jälkeen vielä itselle. No mutta siihen säästämiseen vielä. Asunnon ostamisen yhteydessä päätin, että nyt tämä tuhlaaminen saa riittää ja alan ajattelemaan elämää kauas kantoisemmin. Perustin siis itselleni rahaston, jonne aloin siirtää säännöllisesti kuukausittain rahaa. Äitiyslomalla rahastooni meni 30e/kk ja tällä hetkellä laitan kolmeen eri rahastoon 150-300e/kk riippuen täysin muista menoista.

Paljonko on sinun säästöasteesi?

Säästöasteeni on tähän asti ollut noin 10% luokkaa, mutta viime kuussa sain nostettua sen 18%:iin. Päätin, että yritän saada oman säästöasteeni pysymän minimissään 15-25% välissä ja kun tämä tavoite on ollut mielessäni, ei ole tehnyt mieli ostella ihan mitä sattuu. Tiedän, että pystyisin säästämään nykyistä enemmän, mutta toisaalta en halua myöskään kituuttaa. On hyvä harkita kaikkia ostoksiaan pidempään kuin viisi sekuntia ja tämä harkitsemisen opetteleminen on ainakin itselläni vähentänyt kuluja tuntuvasti. Se, paljonko saat rahaa kuussa säästöön, riippuu paljolti kuukausipalkastasi, perhestatuksesta (lapseton/useampi lapsi), kuukausittaiset kulut jne. Paljon tienaavaa ja vähän kuluttava voi saada suuriakin summia halutessaan säästöön, mutta myös suurituloisella voi jäädä vähemmän kuin pienempituloisella, jos rahat hassaa johonkin aivan muuhun.

säästöasteesi

Voiko välillä tuhlata tällaisiin turhuuksiin? Totta kai voi! Mielestäni elämä ei pidä olla pelkkää pennien laskemista ja kituuttamista. Tänään oli pakko kuulla mitä Maisalle kuuluu 😀

Ehkä olisi fiksua säästää vain rahastoihin tai osakkeisiin, mutta minulla menee joka kuukausi siivu myös matka- sekä kissatilille. Säästän siis jo valmiiksi ensi vuoden reissu varten ja tämän lisäksi laitan pienen summan kuukausittain kissojen omalle tilille, josta kustannetaan ainakin osa mahdollisista eläinlääkärikuluista. Lapsilisät siirrän myös joka kuukausi tytön omaan rahastoon. Vaikka laitan ison siivun palkastani kuukausittain säästöön en koe, että joutuisin luopumaan yhtään mistään. Moni kaverini on sanonut ettei halua säästää, vaan elää sillä rahalla mieluummin nyt. Tämäkin lienee pitkälti persoonakysymys. Itse haluan säästää vanhuutta ja eläkettä varten silläkin uhalla etten koskaan tule edes eläkepäiviäni näkemään. Minulle tuo enemmän turvaa tieto siitä, että minulla on säästössä pahan päivän varalle. En itse halua elää huolettomasti ja kuluttaa kaikki tienestini mukavuuksiin ja elämyksiin. Ehkä se on tämä pieni pessimisti, joka sisälläni asuu ja kuiskuttelee, että se paha päivä tulee vielä…

Mene ja tiedä, mutta näin minä toimin ja haluan, että aina on olemassa joku takaportti. Mites sinulla? Tiedätkö mikä on säästöasteesi ja laitatko ylipäänsä rahaa säästöön?

Edellinen postaus: Vinkkejä sujuvampaan arkeen

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

2 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Moi!
  Haluaisitko avata omaa budjettiasi? Tuntuu mahdottomalta saada noinkin iso summa säästöön kuukausittain ja sen lisäksi vielä säästötileille. Myös jos sijoittamisen alkuun olisi vinkkejä, rahastoista ym. niin nekin mielenkiintoisia. Olet tästä varmaan joskus aiemminkin kirjoittanut.

  -Kati

  • Jonna kirjoitti:

   Moi!

   Mulla jää käteen verojen ja muiden jälkeen karvan verran alle 2000e. Maksetaan miehen kanssa kuluja puoliksi: hän maksaa lainanlyhennyksen ja minä taas yhtiövastikkeen ja muut laskut. Aika lailla puoliksi menee tällä tavalla. Dansken omiin rahastoihin lähtee suoraan palkkapäivänä 150e ja tytön omaan rahastoon lapsilisät eli 100e (pyöristettynä). Tässä vaiheessa maksan tietysti myös muut laskut ja laitan rahaa sivuun, jos tiedän että on tulossa jotain pakollisia menoja kuukauden aikana. Tiedän omat kuluni ruuan ja muun osalta suhteellisen tarkkaan, joten alkukuusta siirrän usein myös jonkin verran rahaa (100-300e) matkarahastoon ja jokusen kympin kissarahastoon (josta maksetaan eläinlääkärimaksut ym). Loppukuusta, jos rahaa on vielä pakollisten kulujen jälkeen ylimääräistä tilillä, siirrän rahaa myös Nordnetin rahastoon tai osakkeisiin. Aika harvoin nykyään ostan osakkeita, mutta välillä niitäkin. Mulla on siis Danskessa kaksi eri rahastoa + Nornetissä yksi rahasto joihin säästän kuukausittain. Danskeen lähtee joka kuukausi automaattisesti, mutta Nordnetiin siirrän aina kulloisenkin tilanteen mukaan. Joskus enemmän ja joskus vähän vähemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.