Hae
Palasia Arjestani

Syötätkö lapsellesi liikaa sokeria?

Kumpi olisikaan parempi välipala?

Kumpi olisikaan parempi välipala?

Olin eilen Valion järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli aiheena Sokerikoukussa lapsesta asti – menetetty peli vai mahdollisuus muutokseen? Aihe oli todella mielenkiintoinen, koska kotoa löytyy reilu 4-vuotias, joka eläisi karkilla ja sokeriherkuilla, jos saisi itse päättää. Tilaisuudessa oli puhujina lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä psykoterapeutti Janna Rantala, laillistettu ravitsemusterapeutti Aino-Maija Eloranta, Tiina Hmäläinen Valion tuotekehittelystä sekä Huono äiti-blogin Sari Helin.

Janna Rantala oli todella mielenkiintoinen ja inspiroiva puhuja. Hän kertoi yhteisten ruokailuiden tärkeydestä ja siitä mitkä asiat ruokailuun vaikuttavat. Jokaisen meistä pitäisi kysyä itseltään mitä meille tarkoittaa syödä hyvin ja mikä on mielestämme hyvää ruokailua? Minkälaisesta ruokakulttuurista itse tulen ja mitkä asiat ruokailussa on tärkeimpiä itselleni (terveellisyys, kattaus, yhdessä olo jne)? Näiden ajatusten pohjalta ovat syntyneet myös omat ruokailutottumukset, jotka olemme jakaneet lapsillemme. Ruokailutottumukset eivät tarkoita pelkästään ruokaa, jota syödään vaan myös omia ajatuksiamme syömästämme ruuasta. Mitä siitä ajattelemme?

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Ruokailuiden avulla lasta voidaan suojella niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Hyvä ja terveellinen ruoka tukee lapsen kasvua, mutta myös herkkuja täytyy saada silloin tällöin. Aina ei voi nipottaa kaikesta, vaan välillä täytyy myöntyä ja antaa lapsen päättää mitä hän haluaa syödä ja miettiä sen jälkeen sopivia ratkaisuja yhdessä. Voidaan myös keskustella miltä lapsesta tuntuu, jos hän ei saa juuri sitä mitä haluaa tai jos hän saakin juuri sitä mitä mieli tekee. Hyvä vaihtoehto voisi olla, että perheessä pidettäisiin päiviä jolloin lapsi saa päättää mitä ruuaksi laitetaan tai mitä herkkuja ostetaan. Janna Rantala korosti myös yhdessä syömisen tärkeyttä ja tässä kohtaa itse koin suuren pistoksen sydämessä. Meillä ei vieläkään syödä päivittäin yhdessä vaan jokainen syö kuka milloinkin… Tähän asiaan on saatava muutos! Kannattaa kuunnella periscopesta Janna Rantalan puheenvuoro Valion profiilissa (@JannaRantala: perheen merkitys lasten ruokailutottumusten omaksumisessa).

Toinen erittäin mielenkiintoine puheenvuoro oli Aino-Maija Elorannalla, joka on ollut mukana Kuopion yliopiston tutkimuksessa, jossa tutkitaan suomalaisten lasten sokerin saantia. Lähtökohtana oli, että ravitsemus muuttuu koko ajan (annoskoot muuttuvat, tuotteet muuttuvat, ruokavaliokokonaisuudet muuttuvat…), joten ravitsemustutkimus ei ole koskaan valmista. Lapsilla lisättyjen sokerien saanti tulisi olla alle 10E%, mutta käytännössä tämä toteutuu vain 20%:lla suomalaisista lapsista. Toisin sanoen 80% suomalaisista lapsista saa liikaa lisättyä sokeria ruokavaliossaan. Lisättyä sokeria on esimerkiksi mehuissa, karkeissa, kekseissä sekä jäätelöissä. Luonnollisia sokereita, joita saadaan esimerkiksi hedelmistä, ei lasketa näihin ollenkaan.

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Minusta hämmästyttävintä oli nähdä kaavio miten salakavalasti sokeria kertyykään lapsen ruokavaliossa. Sitä saadaan helposti päivän aikana useista lähteistä (kaakao, vanukkaat, jogurtit, limut, mehut, ketsuppi…) joihin kaikkiin emme voi edes vaikuttaa. Voimme vaikuttaa vain valintoihin, jotka tehdään kotona. Suurin sokerin lähde tutkimuksen mukaan ovat erilaiset sokeroidut juomat mikä on käsittämätöntä, koska meillä tyttö ei juuri saa juoda mehuja tai limuja. Mutta kaikillahan ei näin ilmeisesti ole. Pienemmillä lapsilla eniten sokeria tulee välipaloista sekä päivittäin käytetyistä tuotteista. Sokeroitujen juomien sekä herkkujen määrä kasvaa lapsen kasvaessa. Lapset saavat sokeria eniten viikonloppuna eli lauantaina sekä sunnuntaina, mutta selkeästi määrä kohoaa jo perjantaina arkipäiviin verrattuna. Päivän aterioita tarkasteltaessa sokeria saadaan suurin määrä välipaloissa jolloin 20% välipalojen energiasta tulee sokerista. Tämä pisti itseäni mietiyttämään myös aika lailla!

Miksi sokeri sitten on niin haitallista? Jos sokeria saadaan normaalin energiantarpeen lisäksi niin väistämättä paino alkaa nousta. Jos sokeri kattaa liian suuren osan normaalista energianmäärästä niin samalla mm. pehmeitä rasvoja, kuituja, vitamiineja sekä hivenaineita saadaan liian vähän. Sokerin saantia voidaan kuitenkin kohtuullista varsin helpoin keinoin: erotetaan sokeriherkut tavallisesta ruoasta, herkkupäivinä voi herkutella jälkiruualla, kiinnitetään enemmän huomiota päivittäin käytettyyn ”tavalliseen ruokaan” (mehut, kaakaot ym juomat, välipalat, pikkuherkut…) ja pidetään näistä säännöistä kiinni koko perheen sekä lähipiirin voimin. Aino-Maijan esitys Suomalaisten lasten sokerin saanti tutkimusten silmin löytyy myös periscopesta!

Processed with VSCO with c3 presetProcessed with VSCO with c3 preset

Tietoisuus sokerista ja siihen liittyvistä mahdollisista haitoista kasvaa maailmanlaajuisesti. Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista ja muista eurooppalaisista pyrkii vähentämään sokerin käyttöään. Myös Who on ilmaissut huolensa sokerin käytöstä ja suosittaa, että max. 10% päivittäisestä energiansaannista tulisi lisätyistä sokereista. Valio teetti viime vuonna asiakastutkimuksen, jonka perusteella he ovat aloittaneet uudet tuotekehittelyt. Tavoitteena on vähentää maitopohjaisten välipalojen sokerimäärää 50%:lla vuoteen 2020 mennessä! Tutkimuksen mukaan sokerin käyttö herkuttelutuotteissa hyväksytään, mutta päivittäisesti käytettävissä tuotteissa toivotaan olevan vähemmän sokeria. Ihmiset halauvat vähentää tuotteissa olevaa sokerimäärää, mutta niiden makeus pitäisi kuitenkin säilyttää samana. Tutkimusten pohjalta Valio on tuonut nyt markkinoille tuotteita, joissa on 30% vähemmän sokeri kuin ennen. Nämä tuotteet ovat pitkän tuotekehittelyn tulos, sillä sokerin vähentäminen vaikuttaa samalla myös tuotteen ulkonäköön, koostumukseen ym! Uusien tuotteiden ainesosaluettelossa on kerrottu mistä lähteistä tuotteen sokeri tulee. Ei siis ilmoiteta pelkästään kokonaissokerin määrä! Tämä on mun mielestä todella hyvä idea, koska suurin osa ihmisitä ei ehkä osaa ajatella, että sokeria voi tulla myös marjoista sekä maitoproteiinista. Se ei aina tarkoita pelkästään lisättyä sokeria.

Pääsin itse maistamaan uudistettua Hedelmäpommi-jogurttia. Rinnalla oli maisteltavana vanha versio, jossa lisättyä sokeria oli 8g sekä illman tuotekehittelyä tehty jogurtti, jossa oli 30% vähemmän sokeria (5,6g/100g). Luulin, että vanha versio olisi parasta, mutta ei! Tämä uusin versio on makaudeltaan täysin samanlainen kuin vanha sokerisempi versio, mutta uudessa on paljon raikkaampi maku. Tuo ilman tuotekehittelyä tehty oli todella platun makuinen näihin kahteen verrattuna. Sanoisinpa, että lopputulos on todella hyvä! En nyt tiedä tuleeko meistä vieläkään mitään jogurtin suurkuluttajia, mutta on hyvä tietää että parempia vaihtoehtoja on taas tarjolla 🙂

Processed with VSCO with c3 preset

Jos Valio-jogurtin tuotekehittely kiinnostaa niin senkin löydät periscopesta: Tiina Hämäläinen – Mikä sokerin vähentämisessä on niin vaikeaa? Case Valio.

Mites teillä, saako lapsi liikaa sokeria? Minä voin ihan rehellisesti sanoa, että ainakin viime aikoina meillä on saanut…

Ps. Kannattaa katsoa myös muut Valion videot periscopesta. Siellä on paljon mielenkiintoisia juttuja!

10 kommenttia

 1. Hanna kirjoitti:

  Työssäni päiväkodissa kauhistelen aina välipaloja. Uskaltaisin jopa väittää että tosi suuri osa sokereista ja rasvoista tulee päiväkodista! Surullista mutta totta – välipaloina on todella sokerista ja kermaista rahkaa, jukurtteja, leivoksia, pitsaa, lihapiirakkaa, vaniljakiisseliä, jäätelöä…
  Harvoin pelkkä leipä, hedelmä tai puuro näkyy välipalalla 🙁
  Ja tuntuu että päiväkodeissa saarnataan terveellisyydestä ja karkittomuudeata mutta ruuat on kermaisia sörsseleitä , todella vähillä proteiinilähteillä. Ei vielä kertaakaan ole näkynyt ns. Puhdasta ruokaa. Hankala sitten kotona totutella terveelliseen ja yksinkertaisempaan ruokaan

  • Jonna kirjoitti:

   Ihan varmasti tulee, samoin kuin kouluista ja tietysti kouluikäiset osaavat jo itse mennä kauppaan ostamaan jotain ”parempaa” jos kouluruoka ei maistu… Mun tytön päiväkodissa on ollut harvinaisen hyvännäköinen ruokalista aina. Päiväkodissa suositaan luomuruokaa. Kyllä noillakin jotain sokerijuttuja tulee päivittäin, mutta ei mun mielestä mitenkään kauhean paljon. Täytyykin taas ottaa tarkemman tarkastelun alle…

 2. Hansu kirjoitti:

  Voin sanoa että en syötä. Meillä ei osteta jogurtteja, vanukkaita. Lapset juo mehua vain kipeenä tai synttäreillä. Kerran viikossa herkkupäivä. Itsekin yritän syödä mahd. Puhtaasti ja vähän sokeria. Aina ei ole näin ollut mutta nyt on onneksi tajuttu alkaa syömään terveellisemmin.

  • Jonna kirjoitti:

   Pitkällä aikavälillä se on fiksua. Suuri sokerin pitkäaikainen syönti kun voi aiheuttaa paljon muutakin kuin ylipainoa. Me pyritään kans, että lauantai on herkkupäivä, mutta eihän se aina toteudu. Varsinkaan anoppilassa!

 3. miltsu kirjoitti:

  päiväkodissa töissä olleena voin sanoa että ne eväät vasta sokerisia ovatkin! jogurttia,kiisseliä, sokeripuuroja (vispipuuro, suklaapuuro), hilloa puuroon, pannukakua, pullaa, millon mitäkin mikä ei totisesti ole ravitsevaa välipalaa nähnytkään 🙁

  • Jonna kirjoitti:

   Tämä on varmasti totta! Täytyy itsekin taas ottaa meidän tytön päiväkodin ruokalista tarkastelun alle. Tähän mennessä ei ole kauheasti ollut valittamista.

 4. S kirjoitti:

  Täällä viime vuonna tekivät päätöksen että päiväkodeissa sokeriset jälkiruuat esim. jää kokonaan pois ja ettei lasten synttäreille tuotas enää mitään keksejä eikä semmosia tarjottas muutenkaan ollenkaan. Ja oon ollu siihen ihan tyytyväinen. Siellä on marjarahkoja sun muita mitkä ei kyllä meidän nirsoilijalle kelpaa mutta silti 😀 Meillä on vanhempi poika sellanen joka syö ja maistaa mitä tahansa. Nuorempi taas on todella nirso, tietyt ruuat maistuu vaan ja niitä sitten varioidaanki aikalailla. Herrahan eläis pelkällä jogurtilla, muroilla ja leivällä jos kysys. Muroja meillä on useemmin mutta nekään ei oo sokerimuroja eikä varsinkaan mitään kaakaomuroja. Koitan kattoa aina ettei muutenkaan tulis ostettua mitään sokerilla kyllästettyjä juttuja. Ja jogurteista ku kelpaa vaan sokeriset eikä varsinkaan mitkään maustamattomat niin niistäki katon aina ne parhaimmat versiot. Ja ostan ylipäätään harvoin ettei ees joka viikko niitä saa. Karkkipäivät sit toki on kummallaki ja välillä saavat jotain pullaa sun muuta muutenki viikossa ettei ihan ruokanatsiksi ala 🙂 Mulle on ihan älyttömän tärkeetä se ettei mun lapsille tulis ylipainoa, sitä ku itelle on kertyny niin haluan että lapset säästyy siltä taipaleelta niin pitkälle ku ite vaan voin asiaan vaikuttaa. Vielä ku sais ton lasten syömisrytmin itelleki iskostettua päähän niin pääsis omastaki painosta pois.

  • Jonna kirjoitti:

   ERittäin fiksu päätös siellä päin! Täällä vanhempien pitäisi pitää enemmän haloota tästäkin asiasta. Meillä onneksi ainakin toistaiseksi asiat olleet melko hyvin päiväkodissa. Mä oon sitä mieltä, että kohtuus kaikessa. En halua itse olla mikään ruokanatsi, mutta en todellakaan halua sairastuttaa lastani lappamalla kauhean määrän hänelle skeidaa napaan. Kultainen keskitie lienee tässäkin se paras vaihtoehto 🙂

 5. toinen puoli kirjoitti:

  Mieluummin vanha sokerinen versio hedelmäpommista, kuin uudistettu lisäaine moska.

  • Jonna kirjoitti:

   Laitoin tästä itse asiassa tänään kyselyä menemään, että onko uudessa versiossa sen enempää lisäaineita kuin vanhassa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *