Hae
Palasia Arjestani

Tyhmyyden multihuipennus

Jonna sanoo soo soo.

Jonna sanoo soo soo.

Mä seuraan edelleen jonkin verran mitä fitness- ja kehonrakennusmaailmassa tapahtuu, onhan siellä edelleen monia kavereitakin kisaamaassa ja treenaamassa. Kevään kisatkin aion käydä katsomassa. Useimmat teistä varmasti tietävät, että fitness, bikini fitness, bodyfitness, classic bodybuilding sekä men´s ja women´s fitness physigue ovat antidoping toimikunnan alaisia lajeja eli kisaajat ovat velvollisia dopingtesteihin. Eräs pitkän linjan suomalainen ja hyvin menestynyt naiskisaaja kärähti hiljattain dopingista ja siitä uutisoitiin ihan Iltalehden sivuilla asti. Hän sai kahden vuoden kilpailu, toimitsija sekä valmennuskiellon. Tuota valmennuskieltoa vähän ihmettelen, koska monelle valmentaminen on päätyö ja he saavat siitä elantonsa. Toisaalta taas ymmärrän, koska onhan se jokaisen oma valinta mitä sinne kroppaansa tunkee. Luulisi elannon menetyksen olevan jo riittävän suuri kannustin pysymään puhtaana urheilijana.

Mua oikein pistää vihaksi ihmisten tyhmyys. Mikä hitto siinä on, että täytyy tunkea kroppaansa aineita, joiden tietää näkyvän testeissä? Kehonrakennuksen vielä joten kuten ”ymmärrän”, tyhmempikin sen tietää ettei kehonrakennuksessa kisaavat ole pelkällä voisilmällä puurossa itseään sellaisiin lihasmääriin saaneet. Mutta että näissä ”pienemissäkin” lajeissa. Varmasti kaikista menestyneimmistä kisaajista liikkuu huhuja, että toikin varmasti käyttää kun on niin hyvässä kunnossa. Niin se vaan menee, että puhdas kunnes toisin todistetaan. En vaan ymmärrä miks joku on valmis pilaamaan kroppansa ja tahraamaan maineensa kielletyillä aineilla? Eikä oikeasti riitä se kehitys mikä saadaan treenaamisella ja ravinnolla? Tavoitellaan aina vaan enemmän ja enemmän. Vaikka sitten laittomin keinoin. Tämä on asia, jota en ole koskaan ymmärtänyt. Enkä koskaan varmasti tule ymmärtämäänkään.

dopiMä voin ihan rehellisesti sanoa ettei multa heru yhtään kunnioitusta dopingista kärähtäneitä kohtaan. Heidän menestyksensä ikään kuin nollaantuu mun silmissä, oli kuinka menestynty kisaaja tahansa. Enkä nyt puhu pelkästään fitnesskisaajista vaan ihan kenestä tahansa urheilulajin edustajasta. Typerää sakkia sanon minä. Kärähtäneillä tulee olemaan ikuisesti leima otsassa ja kärähtämisen jälkeen varmasti jokainen miettii, että mitkähän aineet sillä nyt on käytössä. Ehkä aineiden käyttö on sitten heidän mielestään sen arvoista. En tiedä.

Seuraavaksi jäämme odottamaan milloin dopingaineet ja testaukset rantautuvat crossfitiin!

Mitä mieltä te olette dopingaineista ja niiden käyttäjistä? Ovatko arvostettavia urheilijoita vai pelkkiä valopäitä?

Ps. Sori, pakko oli työntää nokkani tähänkin aiheeseen 😀

22 kommenttia

 1. mige kirjoitti:

  Hmm, tosi paha sanoa mitä mieltä olen. Oon tutkinut niitä jonkin verran ja tiedän että naisetkin voivat käyttää vaikka mitä roinaa semi turvallisestikin. Mä en tiedä uskaltaisinko itse käyttää oman terveystaustan johdosta mutta en voi kieltää ettenkö olisi kiinnostunut. Mikä tässä touhussa mua harmittaa on se, että mennään kisaamaan ja huijataan tie huipulle kaman kautta, ja siis tietty niin ettei muut käytä. Jokainen yksilö tehköön kropallaan mitä haluaa mutta jos aletaan kisaamaan (tai vaihtoehtoisesti toimimaan esikuvana esim instagramissa) ja väitetään että ollaan ihan naturaaleja niin silloin se on kyllä väärin.

  • Jonna kirjoitti:

   No juuri tuo muakin harmittaa, että huijataan tie huipulle lajissa, jossa pitäisi olla puhdas. Yritän siinä sitten puhtaana kisaajana pärjätä kun toinen vetää roinaa voimalla ohi. Ei ole kunniakasta voittamista se. Ihan varmasti jokaisen kroppa kestää douppingia eri tavalla. Toisilla hyvin ja toisilla huonosti. Kyllähän se saattaa jälkeenpäin ottaa pannuun jos et esim pysty enää saamaan lapsia roinaa takia tai sisuskalut on paskana lopun elämää. Ei ehkä ihan douppaamisen arvoista…

 2. anninna kirjoitti:

  Huippurheilussa doping on lääkäreiden taidonnäyte, kuntoilijoilla omaa tyhmyyttä.

  • Jonna kirjoitti:

   Näinhän se on. Huipulla ovat ne joilla on parhaat aineet, joita ei testeissä kiinni saada. Ja lääketiedehän menee eteenpäin koko ajan pikajunan lailla!

 3. Jenni kirjoitti:

  Hyvä Jonna! Muistan kun umppu kertoi omia mielipiteitään ja joutui kaikkien blogaajien teksteihin, mutta nyt tämä oikeasti aihe jonka pitäisi herättää ajatuksia lakaistaan maton alle koska kukaan ei ”uskalla” arvostella tätä ykköspiirien kisaajaa…oli käyttänyt oikeesti niin kovia kamoja että ihmettelen suuresti että äiti ihmisenä viittii tunkee itteensä..hauska nähdä pyöriikö piireissä ja kevään kisoissa vielä tän jälkeen..harmittaa esim. Erään nuoren neidon puolesta että myöskin hänen nimi on ns.tahrittu koska heillä oli valmennus suhde vaikkei ole mistään kärähtänytkään eli oikein että menee valmennuskieltoon!!!! Hiton nolo käry mun mielestä ja koko ajan kisanneena niin luuliko tosiaan ettei jää kiinni…

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä nää on asioita, jotka on koko ajan läsnä niin miksi niistä ei voisi puhua? Jengi varmasti pelaa aika paljon sen varaan ettei testit osu just käyttöajankohtaan ja testejä varmasti tehdäänkin harvemmin ns kilpailukauden ulkopuolella. En tiedä yhtään kenestä neidosta puhut, mutta harmillista jos on ulkopuolisena joutunut pyöritykseen mukaan. Eihän se kenenkään valmennettavan vika ole jos valmentaja kärähtää! Harmittava koko tapaus kyllä, meni itsellänikin kunnioitus ihmistä kohtaan jota ihailin vuosikaudet.

 4. eveliina kirjoitti:

  Mä en oikeesti tiedä näistä doping-touhuista sinänsä mitään, että mitkä kaikki aineet siihen lasketaan, mutta ihan älyttömän typerää kyllä tunkea itseensä vapaaehtoisesti jotain selkeästi kroppaa buustaavaa ainetta, joka on täyttä myrkkyä. Katoaa kyllä arvostus munkin silmissä saman tien jokaiselta urheilijalta, joka kärähtää.

  Sitä mä en ihan ymmärrä, jos oikeesti noihin listoihin kuuluu jotku allergialääkkeet ja tyyliin duactitkin. Mä en jotenkin osaa ajatella, että niistä sais niin suurta hyötyä ja ite esim. rasitusastmasta kärsivänä kokisin vaan olevani tasavertainen muiden kanssa, jos saan tarvittaessa käyttää astmalääkkeitä. Tai joku macahan auttaa kans hapenottokykyyn, mutta se vissiin onkin sallittua? En mä näistä nyt oikeesti tiedä tai oo tutkinu mitä saa käyttää, mutta muiden juttuja lukeneena tää asia on ihmetyttäny ja olis aika huvittavaa kärähtää jostain astmalääkkeistä 😀 Kyllähän se yks hiihtäjäkin kärähti allergialääkkeistä. Mahtaa vituttaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Mä en tiedä onko noi säännöt tiukentuneet entisestään, mutta sillon kun itse kisasin niin piti olla esittää reseptit just duacteista ja kortisonivoiteestakin, jota käytin atooppisen ihon hoitoon. Sai siis käyttää kun vaan oli reseptit.

   Mä itse olisin halunnut kisata enemmänkin, mutta eteen tuli just se etten olis saletisti pärjännyt puhtaana ja koska en halunnut mitään käyttää niin meni vähän into koko touhuun. No sit löysinkin crossfitin ja blaa blaa 😀 mut joo, en ymmärrä miks kukaan haluaa itseensä myrkkyjä työntää. Entä jos käykin niin että siitä douppaamisesta huolimatta et koskaan menesty, mutta kroppa on kuitenkin paskana? Sit voi vaan miettiä et tuliko tehtyä oikeita ratkaisuja…

 5. Clarissa kirjoitti:

  Oon Jennin kanssa samoilla linjoilla. Hienoa että tästä aiheesta puhutaan. Itseänikin harmitti kuulla kärystä, etenkin valmennettavan neidin takia.
  Kyllä mulla kunnioitus menee aika nopeesti kun kuulen jostain tälläisestä… :/

  • Jonna kirjoitti:

   No, toiset on sitä mieltä ettei sais puhua mut puhunpa kuitenkin. Jokaisella meillä on oikeus tuoda julki oma mielipide, oli se sit puolesta tai vastaan. Jollain tasolla ymmärrän dopingin käytön kun kyse on huippu-urheilusta, mut samalla taas en ymmärrä. Vaikea aihe!

 6. hoopo kirjoitti:

  Keuhkoputkia avaavat lääkkeet, myös ne joita jotkut tarvitsevat jokapäiväisessä elämässään, ovat kiellettyjä, koska niitä voi käyttää myös suorituskyvyn parantamiseen. Eikö muka astmapiippu kuulosta hyvältä siinä vaiheessa kun vaikka kestävyysjuoksijalla on 40 km takanapäin ja pitäs vielä kirittää? Kyllä mulle kelpaisi.

  Dopingit ei ole pelkkää myrkkyjä eikä aina vaarallisia. Ei niitä muuten käytettäisi. Toki niissä voi olla sivuvaikutuksia kuten missä tahansa lääkkeessä. Ja toki, ne ovat KIELLETTYJÄ. Ne boostaavat kroppaa ihan siinä missä esimerkiksi lisäravinteetkin, joskin sellaisella tasolla, mikä hyödyttää kilpaurheilijan elämää. Ei heille enää riitä sama teho kuin harrastelijalle. Osa dopingeista on esim. piristeitä, joita suurin osa meistäkin joka päivä käyttää, kuten kofeiini.

  Mä olen sitä mieltä että kaikki menestyvät kilpaurheilijat käyttävät jotain suorituskykyä edistäviä aineita. Ihan oikeasti. Meinaatteko, että olympiatason äijät oikeasti pinkoo sata metriä alle kymmeneen sekunttiin pelkästään räjähtävää voimaa treenaamalla? Miksi suomalaiset hiihtäjät kisaa jossain siperian peräkisoissa eikä oman maan arvokisoissa? Koska siellä perähikiällä ollaan turvallisesti harjoittelemassa ilman huomiota oikeita kansainvälisiä arvokisoja varten… Tai nainen pysyy luonnottoman minimaalisissa rasvoissa yltäen silti täydelliseen suorituskykyyn.

  Tyhmyyttähän se on käyttää jotain, mistä kärähtää. Mutta sitä ei aina etukäteen tiedä, mikä näytteessä näkyy. Voi olla, että tässäkin tapauksessa urheilija on käyttänyt aina samaa ainetta, mutta lopettanut käytön aiemmin ennen testausta, tai ottanut suuremman annoksen, joka ei ollutkaan vielä poistunut elimistöstä. Testausmetoditkin kehittyy koko ajan ja aletaan havaita pienempiä määriä näytteissä.

  Mä en puolusta dopingia, mutta oon hyväksynyt sen. (Tosin nuorten arvokisoissa ja pienemmissä hyvänmielenkisoissa ehdottomasti nollatoleranssi.) Mutta en ymmärrä sitäkään, että niitä kutsutaan myrkyiksi ja käyttäjät leimataan junteiksi. Se vaan on pelin henki. Ei kansainvälisessä kilpaurheilussa olla kaikki samalla vivalla eikä siihen todellakaan edes pyritä. Siellä pyritään olemaan parhaita. Ja kellä on eniten punasoluja, sillä on eniten happea veressä ja paras suorituskyky. Simple as that.

  • Jonna kirjoitti:

   Hyviä pointteja. Mä olen myös hyväksynyt sen, että tietyissä lajeissa dopingia käytetään, mutta ei se silti tarkoita että hyväksyisi niiden käytön. Asiahan on niin kuin sanoit, huippu-urheilussa ei menesty puhtaana.

   Itse katson asiaa enemmän siltä kantilta mitä eri aineiden käyttö tekee keholle (sen lisäksi että se on epäreilua puhtaita kilpakumppaneita kohtaan), koska joudun näiden asioiden kanssa olemaan usein tekemisissä ihan työnikin puolesta. Yllättävän moni normikuntoilijakin roinaa ja joku ihan muu joutuu sen seurauksena maksumieheksi… mutta niin kuin sanoit niin kaikille dopingin käyttö ei tee mitään, mutta toisille seuraukset saattaa olla todella vakavat.

   Hyvä ja asiallinen kommentti!

 7. Jussi kirjoitti:

  Suosittelisin lukemaan Tyler Hamiltonin kirjan ’voittoja ja valheita’ niin voisi aueta tämä mysteeri sinullekin, miksi niitä aineita käytetään. Samalla voisit saada vähän perspektiiviä siihen, että kuinka moni niitä aineita maailman huipulla käyttää.

  Miksi minusta tuntuu, että sinä et ole oikea henkilä sanomaan ketään tyhmäksi. Pidä huoli omista asioistasi.

  • Jonna kirjoitti:

   En mä sentään mikään sinisilmäinen näiden asioiden osalta ole. Onhan se ihan selvää, että dopingia huippu-urheilussa käytetään. Tuskin siellä kukaan täysin puhdas on. Täytyy lukaista tuo kirja!

   Olen sen verran läheltä roinaamista ja sen vaikutuksia seurannut nuorempana, että tiedän kyllä mistä puhun ja ihan niidenkin kokemusten pohjalta voin sanoa ettei se kovin fiksua touhua ole. Tiedän, että joillekin dopingin käyttö on välttämättömyys pärjätäkseen, mutta mun silmissä urheilija on puhdas siihen asti kun testit niin sanovat. Toiset käyttää vuosia eivätkä käryä, toiset taas kärähtävät heti. Mä vaan en kunnioita urheilijaa joka kärähtää dopingista, piste. Minusta se ei ole oikein, vaikka tiedän että niin tehdäänkin. Tämä on mun mielipide. Turha siitä on hermostua vaikka sä olisikin asiasta eri mieltä.

   • Haart kirjoitti:

    Tais osua Jussia arkaan paikkaan. Niin…se kuinka moni niitä aineita huipulla käyttää tekee tietysti käytöstä ”sallittavampaa”

    Puhtaita urheilijoita on vielä tänä päivänä jäljellä. He ovat niitä, joilla on vielä itsekunnioitusta sekä moraaliset arvot kohdallaan. Aineiden, eli myrkkyjen käyttö ON typerää. Se nyt vaan on fakta.

    Jonna. Vilkaiseppa tämä video aiheesta. https://www.youtube.com/watch?v=COKmyYWNLzo

    Uskomattomia määriä…

    • Jonna kirjoitti:

     No huh huh! Kyllä mäkin jaksan uskoa, että puhtaita urheilijoita on vielä tänäkin päivänä jäljellä. Ne, jotka haluavat päästä helpommalla, turvautuvat epärehellisiin keinoihin…

 8. T kirjoitti:

  Onhan Crossfit inc. :llä jo drug testing program:
  http://media.crossfit.com/games/pdf/2015CrossFitGames_DrugTestingProgram.pdf

  • Jonna kirjoitti:

   Juu, mutta suomessa ei tietääkseni vielä testailla. Jenkkilöissä varmasti enemmän!

 9. maiju kirjoitti:

  Onhan tää aihe ihan älytön tabu muutenkin. Mitä on nyt itse keholajeja seurannut niin luulenpa että roinaus on yleisempää kun uskoiskaan. En nyt mikään asiantuntija ole mutta varmaan noitten varoaikojenkin kanssa pystyy melko hyvin pelailemaan kun on asiantuntijat matkassa.

  Huolestuttavintahan tässä on se että kun lajien suosio lisääntyy ja valmentajiakin on joka lähtöön niin kuinka moni käyttää jotain ei sallittua tietämättään tai tietämättä tarpeeksi.

  Mutta ei nyt ihan heti tuli mieleen koska olisi viimeksi joku tämän tason naiskilpailija kärähtänyt?

  • Jonna kirjoitti:

   Mua huolestuttaa se, että just nuoret likat alkaa käyttää kun ei juuri tiedetä sivuvaikutuksista ja himo menestymiseen on kova. Vaikka on tosi ikävää, että yksi Suomen huipuista kärähti niin on siinä ainakin opetusta muillekin. Ei ole naturaalikeinoin siihen kondikseen päästy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *