Hae
Palasia Arjestani

Arkeen on saatava muutoksia

arkeen on saatava muutoksia

Loppuloman aikaan mietin kovasti omaa arkeani ja sitä että arkeen on saatava muutoksia aikaiseksi. Olen usein arkisin aivan järjettömän väsynyt ja kaikki tuntuu välillä kaatuvan päälle. Kun asiat kaatuu niin sanotusti niskaan, niin mielialakaan ei ole varsinaisesti mikään maailman riemukkain. Samaistutteko ajatukseen? Yleensä tykkään arjestani suunnattoman paljon ja kaikki sujuu omalla painollaan. Kevään mittaan huomasin kuitenkin joitain asioita, jotka varjostivat omaa fiilistä sekä töissä että kotona. Näihin asioihin haluan ja yritän saada muutosta pikkuhiljaa ja sitä myötä omaa arkeani entistä miellyttävämmäksi. Sitähän tässä kuitenkin eletään viikosta toiseen, joten ei ole kovin kivaa jos ei ole kivaa!

Tapaan työssäni paljon ihmisiä päivän aikana ja monesti olen ihan jo senkin takia iltaisin ihan loppu. Tämän vuoksi haluan, että kotona on rauhallista ja miellyttävää olla. Haluan, että koti on suhteellisen siisti eikä nurkissa pyöri epämääräisiä nyssäköitä tai pyykkipinoja. Keväällä olin usein niin väsynyt, että pyykit odottivat olkkarissa monta päivää kaappiin pääsyä ja nurkassa nökötti pahvilaatikko poikineen purkamista ja setvimistä. Joskus arki-illat on niin täynnä jo ruuanlaittoa, harrastuksia ja koiran lenkitystä ettei _yhtään_ millekään ylimääräiselle ole aikaa. Siis edes pienille hommille, kuten pahvien viennille keräykseen. Ja sitten kaikki hommat kasaantuvat ja yhtäkkiä onkin iso sotku odottamassa ja se odottaa ja odottaa…ja aina vain ärsyttää enemmän, kun mitään ei ehdi eikä jaksa tehdä.

arkeen on saatava muutoksia

Kiva olis arkena puuhailla enemmän mm.kasvien kanssa!

Arkeen on saatava muutoksia

Voin ihan rehellisesti sanoa, että ennen kesälomaa mulla meni aivan liian paljon aikaa iltaisin esim. somen selailuun. Huomaamattani istahdin sohvalle ja otin kännykän käteen. Siitä sitten pläräämään sovelluksia sinne ja tänne, instagramin uusimmat jutut, facebook-ryhmät ym ja hups, sinne hurahti tunti ja vähän päälle! Ei ihme, jos kotihommat ei hoidu ja kaikki vain kasaantuu. Niinpä ensimmäinen muutos jonka tein, on puhelimen käytön vähentäminen kotona. Mietin ja kirjaan aamulla jo valmiiksi illalle jäävät hommat samalle päivälle ja kännykän saa ottaa esille vasta, kun hommat on tehty. Vähän niin kuin palkintona :d Ja apuakin olen opetellut pyytämään. Yksin ei tarvitse tehdä kaikkea! Ehkä yksi huonoimmista piirteistäni on ”minä itse” eli en halua pyytää apua keneltäkään. En halua vaivata. Teen hommat yksin samalla hiljaa kiroten mielessäni. No, enpä tee enää!

Liian vähäiset unet ovat toinen asia, joka minua rasittaa arjessa. Kun jätän kaikki kotihommat iltaan, myös nukkumaanmeno myöhästyy. Hyvät yöunet haluan priorisoida arjessa ihan ykköseksi. Muuten olen jo keskiviikon kohdalla umpiväsynyt ja kaikki tuntuu tahmealta ja laimealta. Sängyssä on oltava ihan viimeistään klo 21, muutama sivu hyvää kirjaa ja höyhensaarille. Kun on nukkunut riittävästi, jaksaa tehdä työt innolla, treenata, harrastaa koiran kanssa, touhuta lapsen kanssa ja hoitaa kotihommatkin helposti ja nopeasti. Sanoisinpa, että kunnon unet on ne joilla arki rullaa säännöllisten (nukkuma)rutiinien lisäksi.

Enää tarvitsee vain noudattaa ajateltuja aikatauluja, tehdä kotihommat suunnitellusti ja loihtia tästä kaikesta selkeä rutiini! Helppoa ja yksinkertaista 😀 Jäänee nähtäväksi miten homma sujuu, mutta ainakin ajatus ratkaisusta on jo laitettu alulle…

Sujuuko teidän arki helposti vai olisiko siinä petrattavaa?

Edellinen postaus: Itse tehty jääkahvi – kesän makoisin juoma

PALASIA ARJESTANI // BLOGIT.FI:SSÄ // BLOGLOVINISSA // INSTAGRAMISSA // YOUTUBESSA // FACEBOOKISSA

4 kommenttia

 1. NoMutta kirjoitti:

  Tuli kyllä ihan ensimmäisenä mieleen, että työnjako on se ” juttu”.
  Jos taloudessa on kaksi aikuista, kaksi myös jakaa palettia.

  Monta vuotta pinnistelin itse yksin arjessa, kun mies oli toisella paikkakunnalla töissä. Luojan kiitos se ei jäänyt pysyväksi ratkaisuksi! Kuormituksesta kertoo se, että tuosta ajasta jäi pysyviä muistiaukkoja- siinä limbossa ei vaan tallentunut moniakaan hetkiä pitkäkestoiseen muistiin.

  Nykyisin perheen yhteinen seinäkalenteri ja aktiivinen menoista ja suunnitelmista keskustelu auttaa.
  Usein arvioin myös hoidettavan jutun merkityksellisyyden/ arvon. Jossakin hetkessä on ihan parasta pyyhältää vaikka kirjastoon töiden jälkeen, ulkoistaa ruoka ja antaa vähemmän merkityksellisten askareiden odotella. Missä hetkissä on eniten arvoa ja merkitystä? (Hen.koht. ajattelen, että kirjoissa, musiikissa, kulttuurissa, ulkoilussa ja toki myös treenaamisessa). Kokemukset vs. suoritukset.

  Ja riman madaltaminen. Mitään ei tässä maailmassa vaarannu, jos imuri ei heilahda tänään ja lasten hiekkaiset uimakamat lojuu taas ulko- oven vieressä ?

 2. Kata kirjoitti:

  Hyvä miettiä välillä itse kunkin, että olisko omassa arjessa jotain mihin haluaisi muutosta. Korona on muuttanut mun arkea hyvin paljon, sillä opiskelen ja se tapahtuu pääasiassa etäopiskeluna kotoa käsin. Se on sellaista samaa ankeaa puuroa päivästä ja viikosta toiseen. Heräät ja keität kahvin, istahdat olohuoneeseen koneen ääreen koko päiväksi, illalla käyt vähän ulkoilemassa ja ehkä saatat nähdä jopa yhtä ihmistäkin, sitten äkkiä ja iltatoimille ja nukkumaan. Kun se koulu on siellä kotona niin vapaa-aikaa kotona ei enää paljon jaksa viettääkään 😀 ja tiedostan etten ole yksin tän asian kanssa. Toivoisin niin kovasti, että joku ihme tapahtuisi ja maailmantilanne vain palaisi normaaliksi. Taitaa olla turha toivo vielä ainakaan ennenkuin koko väestö on rokotettu..

 3. Memmu kirjoitti:

  Tosiaan, jokainen saman katon alla asuvan hyvä tehdä jotain. Meillä kaksi teiniä, sekä kaksi vuorotyöläistä. Mä kuolisin, jos kaikki ois mun vastuulla! 😀
  Teinit osallistuvat tiskikonehärdelliin, vievät roskapussia, auttavat purkamaan kauppakasseja (jopa tulevat kantamaan autolta).. Miehen kanssa vähän jakautuu hommat. Mutta, jos laitan aamulla lapun, että pese koneen edessä oleva pyykkikasa- hän pesee. Hän ei ole niin tarkka siisteyden suhteen, mutta siivoo keittiötä, tekee ruokaa jne. Hoitaa korjaushommat, autot ym. joiden päälle taas minä en ymmärrä mitään.

 4. Laura kirjoitti:

  Ehdottomasti työnjako molempien aikuisten kesken. Miksi siivous ja kodin ylläpito kuuluu ainoastaan sinulle? Mielestäni tyttärenne on jo sen verran iso, että myös hänen kuuluisi ottaa vastuuta kodin siivouksesta (toki ikä huomioiden) Omalla esimerkillä on myös suuri vaikutus lapsiin. Esim. jos lapsi näkee, että siivous ja kodin arjen askareet jäävät aina äidin vastuulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *