Hae
Palasia Arjestani

Lajin vaihto?

Bodylehden sivuilla 3.6. 2011

Body fitness – quo vadis?Suomessa ja maailmallakin on puhuttu paljon body fitnessin linjasta ja siitä onko lajiin tulossa uusia sääntöjä, jotka rajaavat pois ne kilpailijat, joilla on liian suuret lihakset ja liikaa lihaserottuvuutta. Oikeastaan sääntöihin ei ole tulossa mitään suurempia muutoksia kuin se, että niitä vihdoinkin aletaan kansainvälisesti noudattamaan lajin kriteerien mukaisesti.


Suurin muutos, jonka itse näen, on kilpailijoiden rakenne, joka pitäisi enemmän ottaa huomioon esimerkiksi Suomen kilpailuissa. Suomessa ei ole kuin muutama kilpailija, joilla on ehkä liikaa lihasmassaa ja erottuvuutta, mutta tuomariston huomio tulisi olla enemmänkin kilpailijan mallikkuudessa ja siinä, edustaako hän oikeasti body fitness-ihannetta.


IFBB on tiukka kansainvälisissä kilpailuissa lihasmassan ja erottuvuuden suhteen, koska lavalla on viime vuosina päässyt aivan liian isoja ja tiukkoja kilpailijoita, jotka lisäksi ovat alkaneet valloittamaan kilpailujen kärkisijoja. Paitsi nyt viime viikonloppuna EM-kilpailussa, jossa tuomarit vihdoinkin laittoivat stopin kilpailijoille, joiden fysiikat eivät ole body fitness-kriteerien mukaisia.


EM-kilpailun punnitus


EM-kilpailussa kilpailijat punnittiin pituusmittauksen lisäksi, jotta saatiin jonkinlainen kuva siitä, miten paljon kilpailijat keskimääräisesti painavat ollessaan tietynpituisia (esim. rakenne eli luusto ei ole kuin vain muutama prosentti kokonaispainosta).


Heidi Sorsa kertoi olleensa aika rajatapaus, onko hänellä liikaa lihasmassaan kansainvälisesti, mutta toinen Suomen edustaja, Marie Silmäri punnittiin kolme kertaa ja hän taas oli 5 kiloa painavampi kuin muut kilpailijat. Marien vahva keskivartalon rakenne, lihasmassa ja ääretön erottuvuus tekivät hänestä tuomarien mielestä enemmän kehonrakentajan kuin body fitness-kilpailijan ja suosittelivat hänelle siirtymistä kehonrakennukseen.


Silti Suomessa oli ja on suuri joukko Marien vannoutuneita kannattajia, jotka olivat 100 % varmoja, että hän tulee menestymään kilpailussa ja että se linja, joka hänellä on, on juuri se, jota kilpailussa haetaan. Nämä fanit eivät vain ymmärtäneet, että Marie ei täytä body fitness-kriteereitä, vaikka asiasta keskusteltiin keväällä.


Kaikki lähtee tuomareista


Koko lajin perusta lähtee juuri MM- ja EM-kilpailuista. Jos niissä kilpailujen kärkisijoilla on isoja ja tiukkoja kilpailijoita, niin tietysti jokaisessa maassa viesti menee perille ja kansallisissa kilpailuissakin aletaan hakemaan isompia ja tiukempia kilpailijoita kärkisijoille. Nyt viesti on toinen – halutaan downsize eli pienentää kilpailijoiden fysiikoita ja tehdä heistä ehkä hiukan vähemmän erottuvia lihasten suhteen.


Kaikki on lähtenyt ammattilaisista, joissa tämä pienennysilmiö on ollut selvästi jo esillä ja fysiikoista on tullut paljon paremmin sopivia mm. body fitness-kriteereille, vaikka USA:ssa ammattilaisten lajin nimi on figure, joka nimen omaa tarkoittaa muotoa tai siluettia.


Nyt salille ja kovaa treeniä!


Ne Suomen kilpailijat, jotka treenaavat esimerkiksi syksyn kilpailuihin, eivät tarvitse lopettaa kovia treenejä, vaan päinvastoin. Kovaa pitää treenata, jotta lihaksia saadaan ja lavalla näytetään hyvältä. Kyse on suomalaisten kohdalla enemmänkin kilpailijoiden mallin parantamista eli etsitään parempirakenteisia kilpailijoita, joilla rakenteeseen sopiva lihasmassa ja erottuvuus. Mitään ultratiukkaa ja suonikasta fysiikkaa, joka on viety äärimmäisen tiukaksi ei enää etsitä ja siitä saa vain miinuspisteitä. Eli kaikenlainen äärimmäisyyden tavoittelu on out, sillä se on kehonrakennusta, ei body fitnessiä.


Kilpailijat ja valmentajat huomio!


Suomen tuomaritoimikunta kokoontuu sunnuntaina ja keskustelee mm. tästä asiasta. Enemmänkin tällä hetkellä huomio kiinnittyy kilpailijoihin itseensä ja heidän valmentajiin, joiden tehtävänä on tuoda syksyn lavalle mahdollisimman täydellinen fysiikka, joka täyttää body fitnessin kriteerit. Tuomarit ovat ihan varmasti tilanteen tasalla, koska se on todennäköisesti helpoin asia palauttaa laji takaisin sen sääntöihin. Kilpailijat ja heidän valmentajansa sitten tekevät työn, jota lavalla esitellään.


Hyviä treenejä kaikille kilpailijoille ja BODY:n lukijoille!

Terveisin,


KP Ourama, päätoimittaja
BODY-lehti”

Kävi jo mielessä tämän lukiessani, että pitäiskö vaihtaa takaisin BF:een? Lihasmassa mulla tuskin tulee koskaan riittämään klassikin kärkisijoihin ja suoperkireäksikin on hemmetin vaikea päästä. Ei sillä, että olisin BF:kään riittävän iso, mut varmasti lähempänä.. Sit joskus. Kaapissa roikkuu vieläkin BF bikinit ja korkkareitakin on kaksin kappalein. Jospa tässä alkaiskin harjottelemaan T-kävelyä illat pitkät ja tähtäiskin BF-lavoille ens keväänä. Mistä sitä ikinä tietää? 🙂

Siitäpä ajatus hautumaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.