Hae
Palasia Arjestani

Miksi päiväkoti vaikenee täiepidemiasta?

Mä olen tainnut jo moneen kertaan kertoa miten hyvässä päiväkodissa meidän tyttö on. Hoitajat on todella mukavia ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Ruoka on laadukasta ja maukasta. Päiväkodissa on paljon aktiviteetteja, askartelua, voimistelua, ulkoilua ja musisointia. Tyttö viihtyy siellä kerrassaan loistavasti ja puhuu paljon päiväkodista, kavereistaan ja hoitotädeistä. Kaikkiin kysymyksiin olen saanut aina vastauksen ja hommat ovat sujuneet loistavasti. Mutta nyt. Mulla meinaa palaa hihat. Totaalisesti.

kuvia 005

Reilu viikko sitten löysin pienen ötökän kävelemästä tytön vaalealla tukalla. Aloin tutkailemaan tytön päätä tarkemmin ja sieltä löytyi reilu kymmenen pienen pientä mustaa saivaretta eli täin munaa. Muita ötököitä en löytänyt eli tartunta oli aika tuore. Sain kaikki saivareet kerralla pois ja pestiin kaikkien tukat täishampoolla. Meiltä vanhemmilta ei ötököitä löytynyt eikä myöskään muilta joiden kanssa ollaan oltu lähemmissä tekemisissä. On siis täysin selvää, että täi oli hypännyt tytön tukkaan päiväkodista. Pesin kaikki mahdolliset petivaatteet, sohvatyynyt, pipot ja kypärämyssyt eikä ötököitä ole sen koommin näkynyt.

kuvia 007

Ilmoitin asiasta päiväkotiin ja kysyin onko muilta lapsilta löytynyt. Sieltä kerrottiin, että joskus pari kuukautta sitten on ollut yksi tapaus. Tuli heti sellainen fiilis, että meiltäkö nämä nyt muka on lähteneet liikkeelle? Vietiin vielä oikein sivuun juttelemaan ja hyssyteltiin, kun sanoin että tästä on nyt ilmoitettava lasten vanhemmille ettei täit leviä eteenpäin. Arvatkaa mitä sain vastaukseksi? Päiväkoti ei saa ilmoittaa täistä toisille vanhemmille, koska Helsingin kaupunki kieltää sen! Kysyin, että miten aiotte sitten estää täiden leviämisen, koska on täysin selvää että tyttökin sai sen päiväkodista. Ainoa mitä he kuulemma voivat tehdä asialle, on lasten päiden tutkiminen päivän mittaan. Eivätpä kuitenkaan sitäkään olleet tehneet kun tyttöä hakiessa kysyin löytyikö muilta.

kuvia 008

Hauskintahan tässä on se, että meillekin tosiaan sanottiin ettei kenelläkään muulta täitä ole löytynyt. Mutta kun juttelin enemmän päiväkodin muiden lasten vanhempien kanssa niin tapauksia onkin aika paljon! Kaikille annetaan sama vastaus tilanteesta kysyttäessä: ei ole ollut kellään mulla tai joskus pari kuukautta sitten oli yksi tapaus. Miksi valehdellaan näin räikeästi!? Mun mielestä täit on ihan normaali asia ja mullakin on niitä joskus muksuna ollut. Ne on vaarattomia, mutta kiusallisia. Siksi en tosiaankaan halua niitä meille uudelleen, mutta vaikeaahan tämä on kun päiväkoti ei suostu yhteistyöhön ollenkaan. Miksi ei voida laittaa vaikka lappua ilmoitustaululle ”ryhmässä täitä liikkeellä”. Olisko se nyt niin paha juttu? Ei mun mielestä. Tajuais sitten jokainen vanhempi tarkistaa sen oman mukulansa päänupin. Tiedän, että monissa päiväkodeissa ilmoitetaan vesirokoista, kihomadoista, täistä ja märkäruvesta juuri tällä tavalla. Mutta ei meillä. Meidän päiväkodissa hyssytellään, vaietaan ja valehdellaan asiasta päin naamaa. Katsotaan nyt mihin tilanne vie. Nyt ollaan kuivilla vesillä (tarkistin tytön pään viimeksi eilen ja puhdas oli), mutta jos ötököitä löytyy lähiakoina uudelleen niin nostan kyllä asiasta ison haloon. Ja niin on sanonut aika moni muukin nostavansa. Tuskin kukaan haluaa monta kertaa kuukaudessa ostella 25 euron täishampoita?

Älytöntä touhua sanon minä. Mitä te olette asiasta mieltä? Kuuluuko päiväkodin ilmoittaa tällaisesta asiasta vai vaieta ja valehdella päin naamaa? Miten teidän päiväkodeissa toimitaan?

31 kommenttia

 1. hansu kirjoitti:

  Meillä kanssa oli vuosi sitten hirveä täiepidemia kotona neljällä pitkähiuksisella tytöllä,myös äidillä. Koulusta ne tuli eikä sieltäkään tullut viestiä ennen kuin itse ilmoitin sinne että meidän lapsella on täitä. Olisi kiva jos varoteltaisiin etukäteen kun meillekin tuo tuli ihan puskista.

 2. niinu kirjoitti:

  Lapseni ollessa päiväkodissa eskarissa siellä ilmoitettiin ovissa isoin lapuin, että päiväkodissa on löytynyt täitä. Erittäin hyvä tämä keino ilmoittaa! Kouluun mennessä löysin lapsen päästä täitä, laitoin tästä opettajalle wilman kautta viestiä. Parin päivän päästä tuli repussa A4-kokoinen ilmoitus että luokassa liikkeellä täitä ja toimintaohjeet lueteltuna perässä. Ihan hyvä tämäkin keino. Meillä pestiin, saunotettiin ja pakastettiin koko viikko ja kavereiden luona ei saanut lapsi käydä viikkoon. Kyllä hävisi! täishampoista voisin kokemuksena kertoa, että halvin ja kaikista kauemmin myynnissä ollut tehosi viimeiseltä, eli en voisi suositella uutuustuotteita, jotka perustuvat vain korkeaan silikonipitoisuuteen (eivätkä täten ole lääkeaineita).

  • Jonna kirjoitti:

   Toi onkin todella fiksu tapa ilmoittaa! En tiedä pelätäänkö siellä jotain lapsen leimaamista vai mitä, mutta kyllä mä olen rehellisesti sanonut kaikille että meiltä löytyi täitä, joten kannattaa teidänkin katsoa muksujenne päät. Hittoako tuota häpeämään? Jostainhan ne on meillekin tulleet. Meidän apteekissa ei ollut kuin tuota yhtä ja kallista ja sillä tuntui lähtevän heti. Yhen yhtä saivaretta ei ole pesun jälkeen löytynyt. Muistan kun itelläni joskus muksuna pestiin ja pestiin sillä shampoolla eikä millään tuntuneet häviävän.

 3. riia kirjoitti:

  Onpa kerrassaan outoa toimintaa! Tämäkö on hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä kun vaietaan tuollaisesta asiasta? Juuri viimeviikolla meidän päiväkodin oveen oli ilmestynyt lappu, että päiväkodissa on tavattu täitä. Tiedotteessa oli myös toimintaohjeet. Ja viime vuonna vuonna kun olin tarhantätinä eräässä päiväkodissa, kaikille vanhemmille jaettiin tiedotteet kun yksi täitapaus tuli ilmi. Näin siis Oulussa. Ymmärrän todellakin ärtymyksesi Jonna!

  • Jonna kirjoitti:

   No niinpä! Mietin, että mites jos löytyisi vaikka kihomatoja? Ne on vieläkin kiusallisempia ja ilmeisesti leviävät aika herkästi. Sittenpä oltais ihmeissään kaikki… Musta on todella outoa ettei voi laittaa yhtä lappua oveen tai ilmoitustaululle!

 4. anna kirjoitti:

  Huhhuh, mitä meinikiä! Totta kai päiväkodin pitää tiedottaa asiasta, ettei ongelma pääse leviään. Mietin, että pelkäävätköhän esim. päiväkodin mainetta, ettei leviä sana ”likaisesta päiväkodista”, mutta ei sitä ongelmaa noin ratkaista.

  • Jonna kirjoitti:

   Musta oli kaiken huippu kun eräs hoitajista sanoi, että onhan siinä sitten kauhea homma kaikkien alkaa lastensa ja omia päitään pesemään. No daa! Sillähän se saatais kuriin…

 5. Anna kirjoitti:

  Meille tuli koulusta viestiä wilman kautta syksyllä että koulussa on täitä. Kysyin opettajalta vielä asiasta ja hän kertoi että on koulussa mutta ei yhtään tapausta meidän luokassa. Ei siis pidetty mitenkään salaisuutena vaan tiedotettiin koko koulun vanhemmille 🙂

  Tosin eipä sitä tartuntaa voi estää vaikka tieto olisikin! Onneksi pääsitte noin nopeasti eroon niistä! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   No juu, eihän se tartuntaa estä mut kivahan se on tietää että siihen on mahdollisuus. Osaa vähän paremmin tukkaa tutkia 🙂 Ompa kyllä outoa, että toisissa paikoissa ilmoitetaan ihan rehellisesti ja meillä vaietaan kokonaan… En vaan voi ymmärtää.

 6. Nimetön kirjoitti:

  No huh huh mitä meininkiä! Tietysti täistä ja kihareista ym. tarttuvista täytyy ilmoittaa. Itse olin muutama vuosi sitten vielä töissä päiväkodissa ja kyllä meillä ilmoitettiin vanhemmille tällaisissa tapauksissa. Isot laput oli ovissa. Toki mitään paniikkia ei tarvitse lietsoa eikä kertoa että keneltä se eka täi on bongattu. Jos sulla riittää aikaa ja jaksamista asian selvittelyyn, niin kysäisepä päiväkodin johtajalta, mistä tällainen älytön ohje vaikenemiseen on tullut.

  • Jonna kirjoitti:

   No ei munkaan mielestä tarvitse kertoa kellä on ensimmäisenä ollut, yleisluontoinen ilmoitus riittäisi. Erittäin hyvä idea tuo päiväkodin johtajalle sählöpostin laittaminen!

 7. MariA kirjoitti:

  Ihme hyssyttelyä ja nolostelua. Varsinkaan kun nuo kaikki lasten madot ja täit eivät liity mitenkään huonoon hygieniaan. Kyllä se plakaatti ulko-ovessa olisi mun mielestä sillee sopivasti anonyymi tapa ilmoittaa asiasta jos tädit ei muuten uskalla kertoa asiasta. Tulee mieleen että onko ne hoitajat saaneet joltain ylireagoivalta vanhemmalta kovatkin haukut kun eivät uskalla suutaan avata?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä mietin kans ihan samaa, että onko joskus sitten alettu syyllistämään jotain vanhempia tai lapsia vai mikä tässä on. Ei haluta leimata ketään? Kuitenkin ilmoittavat jos liikkeellä on esim. silmätulehdusta, vesirokkoa tai enterorokkoa, joka meilläkin sairastettiin. Senkin kohdalla oli hyvä tietää etukäteen niin osattiin varautua asiaan.

 8. sara kirjoitti:

  Häh! Tottakai siitä pitäisi ilmottaa kaikille vanhemmille ja näin estettäisiin lisätartunnat! Ei se ole mikään järkyttävän kamala juttu , jos löytyy täitä! Apteekista shampoot ja petivaatteet pesuun, mutta sitten alkaaki jo ärsyttämään jos monta kertaa joutuu toistamaan asian vain sen takia että kaupunki kieltää tiedottamisen??? 😀 Mihin tämä tiedotuksen kielto perustuu?? Sen voisi ehkä Helsingin kaupungilta kysyä! Ihan asiallista ois saada vastaus sieltä.

  • Jonna kirjoitti:

   No näin mäkin asian olen miettinyt! Ärsyttävintähän se on koko ajan olla pesemässä tukkaa, vaihtamassa petivaatteita ja pesemässä puolta kämppää. Yksi vanhemmista tiesi sanoa, että viime vuonna on myös ollut kova täiepidemia ja silloin perusteltiin ilmoittamatta jättämistä sillä, että tarvitaan riittävän monta tapausta jotta saadaan jostain virastosta lupa ilmoitukseen…

 9. Sanna kirjoitti:

  Onpas outoa käytöstä tollanen… Itsellä ei ole lapsia (thank god), mutta lähipiirissä on lapsiperheitä ja mitä heidän kanssaan oon jutellu, niin täällä meillä päin kyllä avoimesti ilmoitetaan täiongelmasta niin kouluissa kuin päiväkodeissa.

  • Jonna kirjoitti:

   Kaikkialla muualla näin ilmeisesti tehdäänkin ja se on mun mielestä oikein. Mielenkiintoinen tapa edistää lasten hyvinvointia kun annetaan kaikenmaailman ötököiden sikistä ihan rauhassa… Kihomatoja odotellessa!

 10. Milla kirjoitti:

  ite lastentarhanopena oon kyllä sitä mieltä sekä perheiden että omasta puolestani, että tottakai täistä tai mistä tahansa tämmösestä herkästi leviävästä jutusta pitää infota perheita! kääks, en voi uskoa, että Helsingin kaupunki siis oikeesti kieltää ilmoittamisen?!! huh. ja kun nimenomaan kaikki täit ja kihomadot ja mitä näitä nyt päikyssä aina välillä pyörii ni ei oikeesti oo vaarallisia, mutta todellakin kiusallisia ja vie ihan hirveesti voimavaroja sekä perheiltä että työntekijöiltä ryhmässä, jos epidempiaa ei saada kuriin. Kiva kun nostit tämmösen aiheen esiin! Tää päikkytäti on heti linjat kuumana täällä 😀 haha. Ei pitäs aina ottaa niin henk-koht. mut jotenki hullua silti toi toiminta, ettei sais ilmottaa asiasta? Mikä avoin yhteistyö lasten hyväksi?!

  • Jonna kirjoitti:

   Sitä yhteistyötä mäkin peräänkuulutan! Tää on kyllä siitä kaukana.. tänään juttelin erään vanhemman kanssa ja hän hiiltyi asiasta myös sen verran, että taitaa useammasta osoitteesta lähteä sähköpostia päiväkodin johtajalle 😉

 11. Tiia kirjoitti:

  Itse oon ollu päiväkodissa töissä ja meillä kun siellä oli täitä niin pidettiin kyllä huoli että kaikkia vanhempia infottuin asiasta. Laput laitettiin seinälle + jokaiselle lapselle vielä erikseen kotiin. Annettiin myös hoito-ohjeita, miten tulee toimia jos täitä löytyy. Asiaa ei siis todellakaan salattu vaan avoimesti kerrottiin, niinkuin mielestäni kuuluukin

  • Jonna kirjoitti:

   Juuri näin! Miksihän se on meillä sitten niin vaikeaa kertoa… Itse en ollut tietoinen viime vuotisesta täiepidemiasta ollenkaan ja kuulemma tyyliin puolella ryhmästä oli täitä. Silloin ei kyllä tytölle tullut ja vasta tänään sain koko asiasta tietää.

 12. Elina S kirjoitti:

  Kyllä täällä onneksi ilmotetaan suoraan ja nytki ku meillä nuorimmainen vesirokkoon sairastu soitin heti päiväkodille. Kerroin että vesirokkoa on ja oletin kyllä että siitä kertosivat sitten muille tarvittaessa. Eskarilaisesta sitten Wilman kautta on tiedotetta tullu jos jotain ilmenee. En mä kyllä ymmärrä miksi siitä pitäs hyssytellä noin ja nostasin kyllä itekki metakan jos tollai valehdeltas!

  • Jonna kirjoitti:

   Meillä kyllä vesirokosta ilmoitettiin, samoin kun enterostakin. Silmätulehduksestakin taisivat mainita, mutta eivät täistä. En ymmärrä minäkään tätä hyssyttelyä. Onko se nyt niin kamalaa? Kaikenlaistahan noilla mukuloilla on ja kun yhdessä leikkivät ja rymyävät niin kaikki myös tarttuu helposti.

 13. kirsi kirjoitti:

  Huono juttu Helsingin kaupungilta. Epidemia jyllää tolla tavalla pitkään. Perheet käyttävät usein täishamppoita. Kustannusten ja työn lisäksi on riski,että täit tulevat vastustuskykyiseksi shamppoolle.

  • Jonna kirjoitti:

   JOtenkin on ihan käsittämätön asia. Parin vanhemman kanssa olen asiasta jutellut ja he olivat myös ihmeissään asiasta. Samalla selvisi, että tytön ryhmässä on jo vuosi sitten ollut kunnon täiepidemia, mutta näemmä siitäkin on vaiettua koska ei ole meille tullut tietoon.

 14. Johanna kirjoitti:

  Ompa hassua! ite oon tällähetkellä aupairina Espanjassa ja kolmivuotiaiden kans. Ja usein tulee kotiin lappua että on täitä koulussa. Sitte pestään hiuksia ihan varalta vaan täishampoolla vaikkei mitään näy. Ja sama oli kun itte vielä kouluja kävin lähin ala-asteella aina jos joltain löyty täitä koko koululle ilmotus että on täitä liikkeellä. Kyllä asiasta pitäis ilmottaa että vanhemmat osais varautua! En tajua minkä takia asiasta ollaan vaan hiljaa ja hyssytellään. Ei ne sillä katoo… asiasta pitää puhua ja ilmottaa. Tämä on minun käsitykseni tästä asiasta. Ja se on normaali juttu niin miks siitä sitte oltais hiljaa?

  • Jonna kirjoitti:

   Mä otin viimeksi eilen asian puheeksi ja näin on kuulemma asia, että Helsingin kaupunki kieltää ilmoittamisen. En ihan ymmärrä miksi.. Omituista että muissa kaupungeissa asiasta kuitenkin kerrotaan rehellisesti. Helsingin kaupungilla on jotkut ihan omat systeemit..

 15. Imppa kirjoitti:

  Pohdin asiaa oikeudellisen sääntelyn kautta, enkä löytänyt lainsäädännöstä perustetta ilmoittamatta jättämiselle. Ilmoittaminen tulee tapahtua niin, että tartunnan saajaa ei voi yksilöidä. Niinhän tässä ketjussa on jo todettu.

  Kaikkien etu on, että infektio saadaan nopeasti kuriin. Ota yhteyttä Helsingin kaupungin päiväkodeista vastaavaan johtohenkilöön. Älä tyydy vain päiväkodin johtajan vastaukseen.

 16. Mumtoo kirjoitti:

  Moi vaan! Nyt on kyllä tarhatäti lässyttänyt p***aa oman peffansa pelastamiseksi. Helsingin kaupunki ei mielestäni kiellä tälläisestä informoimista, ovat vaan tarhassa vierittäneet syyn jonkun anonyymin, kuten ”kaupungin” niskaan. Todennäköisesti kyseessä on päiväkodin johtaja, joka on asiasta keskustelun kieltänyt. Äitini oli kaupungilla päiväkodissa töissä ja he laittoivat isot laput joka paikkaan ”päiväkodissa esiintyy täitä” ja juttu jäi eläväksi legendaksi, kun eräs isi tiedusteli, että missäs ja milloin ne täit esiintyvät ;D

  Tsemppiä täisirkukseen, toivotaan että selviätte helpolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *