Hae
Palasia Arjestani

Hiustutkimuksen yllättävät tulokset

Processed with VSCO with a6 presetMä olen jo jonkin aikaa ihmetellyt miksi mun päänahka kutiaa niin kovasti. Toisaalta, mun iho on ollut lapsesta asti atooppinen ja varsinkin näin syksyllä se alkaa villiintyä ja talvea kohti mennessä villiintyy täysin. Lapsena mun kaula, kyynertaipeet, polvitaipeet ja koko kroppa oli inhottavien ja kutisevien ihottumaläikkien peitossa, mutta mitä enemmän ikää tulee niin sen helpommaksi elämä on käynyt. Silti joka vuosi saan kärsiä noista vaivoista ainakin hetken. Enivei, en ole tuota päänahkani tilannetta sen enempää miettinyt ennen viime torstaita.

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetSain Akvamariinin visiitillä testattavaksi Evonian tehoravinteita hiuksille ja lahjakortin Hiusakatemiaan hiustutkimukseen. Sain vain valmistautumisohjeet eikä mulla ollut mitään hajua mitä tutkimuksessa tehtäisiin tai mitä siitä selviäisi. Alla video käynnistäni Hiusakatemialla.

Mun päästä löytyi siis pahoin tulehtunut päänahka kera bakteeritulehduksen. Bakteerit ovat päässeet hiustuppeen todennäköisesti vajaa pari vuotta sitten, kun sairastelin paljon ja mun immuniteetti oli todella alhainen. Imin toisin sanoen jokaisen pöpön itseeni. Mikroskoopissa näkyi paljon bakteerien syömiä hiustuppia ja lisäksi jonkin verran stressin aiheuttamaa kuristumaa hiuksessa. Ei mitenkään pahasti, mutta vähän kuitenkin. Tuskinpa meistä kukaan pystyy täysin stressiltä välttymään! Kaikista mielenkiintoista oli se, että mikroskoopissa näkyi ns. maitojuuria eli sellaiseksi pieneksi litistyneitä hailakoita juuria. Yksi sellainen taisi vilahtaa tuossa videollakin! Maitojuuret ovat merkki maitoyliherkkyydestä, mutta pelkästä hiustutkimuksesta ei voida todeta onko kyse yliherkkyys laktoosille vai maitoproteiinille. Multahan on laktoosikokeet otettu jokin aika sitten ja kaikki oli sillä saralla ihan ok. Tukasta löytyi myös suoliston toiminnan häiriöön liittyviä tummia hiusjuuria ja näiden muodostumisen syyksi epäillään gluteiini- tai viljayliherkkyyttä. Tässäkään tapauksessa pelkkä hiustutkimus ei kerro tarkasti kummasta on kyse, vaan se pitää melkeinpä selvittää joko verikokein tai ihan vain kokeilemalla. Sekä maitotuotteet että viljat siis ylläpitävät/lisäävät bakteeritulehdusta tuolla päänahkassa ja näiden osalta sainkin hyvät ohjeet kotiin jatkoa ajatellen.

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Mun kohdalla tieto bakteeritulehduksesta tuli aika hyvään saumaan. Tuskin olisin tuon ongelmani kanssa ihan heti hoitoon hankkiutunut. Todennäköisesti vasta sitten kun tukka olisi alkanut tippua päästä ja sehän tässä olis ollut väistämättä edessä. No mitäs sitten hoito-ohjeiksi?

 • pesu desinfioivalla shampoolla joka toinen pesukerta
 • pesu kosteuttavalla shampoolla joka toinen kerta
 • syväpuhdistavan shampoon käyttö kerran kuukaudessa
 • öljyhoito kerran viikossa
 • Evonia-tuotteiden käyttö jatkuu
 • rasvojen lisääminen ruokavalioon
 • maidoton & gluteeniton/viljaton ruokavalio
 • + muut hoidot Hiusakatemialla oman kukkaron ja halun mukaan

Maidottoman ruokavalion kohdalla oli puhetta, että voin kokeilla jättää joko kokonaan maitotuotteet pois tai kokeilla jos vasta/iho kestää käyttää esim. voita ja juustoja. Mietin tässä vielä asiaa. Pikku hiljaa olen jos siirtynyt gluteenittomiin tuotteisiin, mutta tämäkin vaatii hieman mutustelua. Kirjoitan näistä ruokavaliojutuista myöhemmin ihan oman postauksensa!

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCOcam with c1 presetMutta joo, oli kyllä mielenkiintoinen käynti ja toivon että saan nämä omat vaivani näinkin vähällä hoidettua pois. Alku näyttää ainakin lupaavalta! Desinfioiva shampoo on tehnyt jo temppujaan, koska ihan koko ajan ei tarvitse raastaa päänahkaa verille… Enpä ollut tiennyt, että kaljuuntuminen voi johtua monesta muustakin asiasta (kuten bakteeritulehduksesta) kuin geeneistä. Sain mukaani kirjan, jossa on paljon tietoa hiuksista, niihin liittyvistä sairauksista ym ja täytyy sanoa, että on kiinnostavaa luettavaa! En edes tiennyt, että hiuksista voi saada tuollaisia asioita selville.. Iso kiitos Pia Salmiselle, joka jaksoi juurta jaksaen (kirjaimellisesti heh heh…) kertoa minulle kaiken mahdollisen hiuksen rakenteesta lähtien.

Nyt jään mietiskelemään näitä asioita ja sitä miten jatkaisin tästä eteenpäin… Onko Hiusakatemia tai Evonian tuotteet teille tuttuja? Tai oletteko koskaan käyneet tällaisessa tutkimuksessa?

*Lahjakortti hiusjuuritutkimukseen sekä Evonian tuotteet saatu

18 kommenttia

 1. Auni kirjoitti:

  Hei! Googletappa huvikseen tuo hiusakatemia niin selviää vähän juttuja. Ovat ihan täyttä huuhaata ja kaikki saa sieltä aina diagnoosin ja kalliit hoito-ohjeet. Älä lankea tuohon. Mene lääkärille näyttämään päänahkaasi, jos se vaivaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Jos tarkoitat tuota suomi24:n ketjua niin en lähtis sen perusteella mitään johtopäätöksiä tekemään… Mulle ei mitään tuotteita eikä hoitoja tyrkytetty. Sanottiin ihan reilusti, että kaikkia tuotteita saa muualtakin jos niitä tahtoo hankkia. Desinfioivasta shampoosta, jonka hankin, on ollut vain apua ja maitotuotteiden aiheuttamat tulehdukset kehossa on ihan yleisesti tiedossa. Ei siis mitään uutta auringon alla. Itse olen tyytyväinen saamaani palveluun, mutta toki pystyn käymään lääkärillä ihan omalla työpaikallani jos tarve vaatii. En tunne siihen tarvetta, koska päänahka on alkanut asettua ihan muutamassa päivässä! Ja uskon, että kun poistin nyt normileivän mun ruokavaliosta niin vatsakin on alkanut rauhoittua sen ansiosta. Nämä on tosin asioita, jotka olis pitänyt tehdä ilman saamaani ohjeistustakin!

 2. Laura kirjoitti:

  Mä en ole tommosessa tukkatutkimuksessa käynyt, mutta tuosta yliherkkyydestä tuli mieleen, että pari viikkoa sitten ostin kotiin netistä ruoka-aineyliherkkyystestin, josta sain tulokseksi lehmänmaidon, hiivan ja viljat. Oletko sitä kokeillut? Löytyy googlesta Food detective ja mä koin, että siitä oli tosiaan hyötyä. Painokin on tipahtanut parin kilon verran, hävinneestä turvotuksesta puhumattakaan! 🙂 Suosittelen sitä kyllä kokeilemaan. Testi tehdään verinäytteestä ja paketissa on helpot ohjeet mukana. Testillä pystyy testaamaan lähes 50 ruoka-aineen yliherkkyyksiä. Voisi olla hauska kuulla, että saatko samat tulokset kuin tuosta hiuspohjatutkimuksesta 🙂

 3. Mimmaa kirjoitti:

  En tunne kyseistä tukkatutkimusta, mutta pakko kommentoida tuota yliherkkyysasiaa. Kävin 1,5 vuotta sitten allergiatesteissä iho- ja allergiasairaalassa ja minulla todettiin yliherkkyyttä varmaan joka toiselle ruoka-aineelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisin niille allerginen vaan allergia edellyttää, että niistä aiheutuu jotain oireita. Tyypillisesti siis ihottumaa, kutinaa jne. Lisäksi enää ei edes suositella, että lieviä allergisia oireita aiheuttavia ruoka-aineita vältellään vaan niitä voi käyttää siten kuin pystyy. Ideana on ikään kuin siedättää itsensä. Poikkeuksena tietysti todella pahat allergiat. Eli vaan sen takia, että jokin ”yliherkkyys” on todettu, ei todellakaan kannata lähteä rajaamaan ruokavaliotaan. Todennäköisesti tästä ei ole mitään hyötyä, päinvastoin.

  • Jonna1983 kirjoitti:

   Mä unohdin aika nopeasti tuon Food detective testin tulokset ja olen kyllä syönyt ihan kaikkea mille sen mukaan olen yliherkkä. Mullahan on todettu myöskin erittäin vahva kissa-allergia, mutta siitä huolimatta kissoja on kolme kappaletta kotona eikä ne aiheuta oireita kuin koivun kukinnan aikaan.

   Mua kiinnostaa silti kovasti tuo maito. Mullahan on jo jonkin aikaa tullut kroppaan omituisia vähän finnin tapaisia punaisia näppylöitä ja ihan mielenkiinnosta olen nyt vältellyt maitotuotteita. Haluan katsoa katoaako näppylät jos vähennän maitotuotteita. Olen tässä tämän aamun aikana lueskellut maitotuotteisiin liittyviä tuloksia ja aika monessa sanotaan, että hapanmaitotuotteet on vain hyväksi, mutta esim. maito mitä juomme (ja minäkin olen käyttänyt kahvissa) aiheuttaa tulehdusreaktioita kropassa. Olen myös lukenut, että joillain nimenomaan maitotuotteiden vähentäminen tai pois jättäminen on parantanut ihon laatua ja hävittänyt juuri tällaiset näppylät, finnit yms. Kokeileminenhan ei mitään maksa tässä tapauksessa! Mulla on muutenkin ollut viime aikoina paljon vatsavaivoja ja siitä syystä aion viljatuotteitakin vähentää.

   Nämä asiat on suunnattoman mielenkiintoisia, varsinkin kun jokaisella on se oma mielipiteensä asiaan 😉

   • Miisa Rauhala kirjoitti:

    Moi Jonna,

    hienoa, että olet postannut hiustutkimuksesta! Aloitan hiushoitajana Jyväskylän Hiusklinikassa. Avajaisia vietetään su 31.1.2016 klo 14:00. Annikki Hagros-Koski pitää luennon avajaispäivänä, jonka jälkeen on kahvitarjoilu. Annikki tekee hiustutkimuksia ma 1.2 ja ti 2.2. Tulevaisuudessa liikkeessä käy tasaisin väliajoin hiustutkijoita ja itsellänikin on tarkoituksena opiskella hiustutkijaksi. Perustin facesivut ja kysynkin, että voisinko jakaa postauksesi sivuillani? Mitä sinulle nyt kuuluu? Onko tulehdus saatu kuriin?

    • Jonna kirjoitti:

     Juu, jaa toki! Minulle kuuluu itse asiassa tukkarintamalla oikein hyvää. Tulehdus on saatu kuriin eikä päänahka kutise enää ollenkaan. Käytän edelleen minulle suositeltuja shampoita ja olen tykännyt niistä kovasti 🙂

 4. emmi kirjoitti:

  mä oon kärsinyt jo pitkään päänahan ongelmista ja miettinyt jospa menisin käymään tuossa tutkimuksessa.. siitä kun vaan on niin ristiriitaista keskustelua onko auttanut vai ei. Olisi siis kiva tietää pääsitkö eroon ongelmista, kutinasta yms ? 🙂 jospa rohkenis varaamaan aikaa.. 🙂

  • Nimetön kirjoitti:

   Hiukset ovat kehon peili. Hiusjuurista näkee suoraan kuinka voit. Eli mikroskooppisella tutkimuksella päästään ongelman ytimeen. HiusAkatemian Hiusklinikoilla ympäri Suomen tehdään monipuolisia päänahan ja hiusjuuriin saakka vaikuttavia hoitoja. Ammattilaisena suosittelen hiusjuuritutkimusta ja hiuspohjan hoitoja. Hoito-ohjeet ovat yksilölliset ja hoito on kokonaisvaltaista (verikokeet huomioidaan, ruokavalio, perussairaudet (jos on), elämäntilanne, stressi jne.

   • Jonna kirjoitti:

    Mä sainkin itselleni todella hyvät ohjeet eikä minulle todellakaan tyrkytetty mitään. Kerrottiin mihin kannattaa panostaa eniten ja kerrottiin myös hoidoista, jos haluaisin niitä kokeilla. Toistaiseksi oma ongelmani hoitui ihan pieneillä ruokavaliomuutoksilla sekä desinfioivalla sekä kosteuttavalla shampoolla. Myös hoitoöljyn hankin itselleni, mutta en vain tutkimuksen tuloksen vuoksi, vaan se oli ostoslistalla jo muutenkin.

    Minä olen ainakin tyytyväinen saamaani hoitoon, sanoi kuka muu mitä tahansa! 😉

  • Jonna kirjoitti:

   Mun täytyy sanoa, että mun päänahan tulehdus on nyt mennyttä aikaa. Ei ole enää päänahka auki eikä kutia ollenkaan eli minulla ainakin auttoi. Uskon, että nimenomaan desinfioivasta shampoosta on ollut paljon apua samoin kuin maitotuotteiden vähentämisestä. Olen myös syönyt entistä enemmän hyviä rasvoja. Joten kyllä, minulle hiustutkimuksesta oli apua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *