Hae
Palasia Arjestani

Mustikkakukko – Oletko koskaan maistanut?

mustikkakukko

Kuopiossa viikonloppua viettäessäni sain huomata miten paljon enemmän metsässä oli kypsiä mustikoita kuin esimerkiksi mökillämme, joka sijaitsee Tampereen lähistöllä. Mökillä oli raakileita, mutta Kuopiossa pääsin upottamaan kätöset mustikkapuskaan ja kauhomaan sinistä herkullisuutta suuhuni mielin määrin. Nuorempana vihasin marjastusta ja menin kesäisin mansikkapellolle lähinnä rahan toivossa. Niillä pelloilla tulikin vietettyä ihan jokunen kesä nuorempana…Nykyään rakastan marjastusta! Odotan joka vuosi kieli pitkällä aikaa, kun mustikat kypsyvät ja pääsen kerämään mökin pihalta musta- ja punaviinimarjoja. Meillä menee jo viikossa järjetön määrä marjoja, joten kerään niitä joka syksy hullun kiilto silmissä. Mitä enemmän sen parempi! Meillä on herukkapensaiden lisäksi kaksi karviaispensasta (tosin ihan vauvoja vielä), kaksi aroniapensasta, neljä tyrnipensasta sekä jokunen rivi mansikkaa. Tyrni on melko hankala kasvattaa ja joskus se tekee marjaa ja joskus ei. Vadelmapensaitakin on ympäristössä vaikka kuinka paljon ja niitä odotan aina eniten mustaviinimarjojen lisäksi.

Sisko ilmoitti jo pari viikkoa sitten tekevänsä mustikkakukkoa lauantain jälkiruuaksi ja niinhän hän tekikin. Seurasin silmä tarkkana vierestä, koska en olut henkilökohtaisesti kyseistä kukkoa koskaan maistanut. Tiesin, että siihen tulee mustikoita ja jonkinlainen kuori, mutta mausta ei ollut mitään hajua. Kotona äiti teki useasti muikku- ja ahvenkukkoa, mutta ei koskaan mustikkakukkoa. Mustikkakukon teko näytti simppeliltä eikä sen valmistamiseen mennyt kovinkaan kauan. Mustikkakukkohan on perinteinen suomalainen jälkiruoka, jota kutsutaan myös rättänäksi. Kylkeen kannattaa kauhoa vaniljakastiketta tai -jäätelöä! Onko kenelläkään tietoa mistä päin Suomea tämä jälkiruoka on peräisin?

Mustikkakukko

 • 200g voita
 • 3/4 dl sokeria
 • 3,5 dl ruisjauhoja
 • 3/4 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 8 dl mustikoita
 • 1 dl sokeria
 • 1/2 dl perunajauhoja

Tarjoiluun kermavaahtoa, vaniljakastiketta tai vaniljajätskiä.

Sekoita leivinjauhe ruisjauhoihin. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja voi-sokerivaahto.

Erottele taikinasta 2/3 ja taputtele se uunivuoan (halkaisija 18-20cm) pohjalle ja 3-4 cm korkeudelle reunoille. Taputtele lopusta taikinasta leivinpaperin päälle katto ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada seos ruispohjan päälle ja aseta jääkaapissa ollut kansi päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Alkuperäinen ohje täältä.

Onko mustikkakukko teille tuttu?

7 kommenttia

 1. ninna kirjoitti:

  On tuttu Isän suku Savosta kotoisin. Kerran tehnyt itse nyt ei onnistuisi pitäisi olla gluteeniton ehkä tattarijauhoilla menisi. Lapsena söimme kerran vuodessa, sukureissun ”kunniaksi” vanhemmat halusivat pitää sen sellaisena kuten muutkin kerranvuodessa syötävät. Mustikkakukko eli rättänä on Savossa syötävä perinneruoka. Savossa sitä syödään kermavaahdon kera kahvipöydässä joten lisukkeeksi kermavaahtoa! Savossa muutenkin rukiin käyttö runsasta mm kalakukko ja ruismarjapuuro. ruisleipä ja rieskat. luomumaidon jalostus on alkanut savossa ja luomuviljely on siellä yleistä. kalakukosta en tosin pidä liian raskasta. oletko maistanut? tai muita perinneherkkuja eri maakunnista?

 2. Sanna kirjoitti:

  Kyllä on tuttu, tuli tehtyä mustikkakukkoa viikonloppuna ja hyvää oli. Syötiin vaniljakastikkeen kera???

 3. Hanna kirjoitti:

  Mulle myös oikein tuttu jälkkäri! Kotona tehtiin sitä ja itsekin olen tehnyt monet kerrat! Ja myöskin Kuopion lähellä asustelen. Tulevana viikonloppuna pitääkin suunnata mustikoita poimimaan. Katsotaan tuleeko tehtyä myös mustikkakukkoa!

 4. Eve kirjoitti:

  Mulle kanssa tuttu jälkkäri vaikka Pirkanmaalla asustan. 🙂 Sairaan hyvää!!

 5. Kaisa kirjoitti:

  Mustikkakukko on ihanaa! Oon Pirkanmaalta kotoisin ja aina silloin tällöin äiti tapasi tehdä mustikkakukkoa, sittemmin olen sitä välillä itsekin valmistanut.

 6. Sanna kirjoitti:

  Tein itse ekaa kertaa tänään tuota ikinä ja joo en aio enää mitään kermaviilimustikkapiirakoita tehdä! Törkeen hyvää, ja jostain mikkeli-savonlinna akselilta tuon on miun mielestä lähtösin.

  • Jonna kirjoitti:

   Mullekin tuli paljolti mustikkapiirakka mieleen! Mustikkakukko on tosin maukkaamapaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.