Hae
Palasia Arjestani

Nyt loppuu tämä lokeroiminen

nyt loppuu tämä lokeroiminen

Ette usko miten paljon olen saanut viestejä uuteen ruokavaliooni liittyen. Kymmeniä. Päivittäin. Tein erittäin suuren virheen, kun puhuin asiasta ollenkaan, koska nyt syytöksiä ja kysymyksiä tippuu kuin sieniä sateella. Kyllähän toki kysyä saa, mutta ei tällaista julmetunmoista tivaamista ja arvostelua jaksa kovin kauan kukaan. Olen huomannut, että ruokavaliosta usein samanlaiset kuulustelut ja kiivaat keskustelut aikaiseksi kuin politiikasta, uskonnosta ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Eikä näiden yhdenkään asian pitäisi kuulua kuin henkilölle itselleen.

Tiedän, että bloggaajana on omaa syytä jos jakaa elämästään liikaa. Silti se, että vieraat ihmiset lähettelevät viestejä ja pyytävät minut määrittelemään itseni, on jo vähän liian paksua. Kyse on siis mun ruokavaliosta. Olen viime päivinä saanut viestejä siitä miksi vaihdoin ruokavaliota, mitä ajattelen siitä ja tästä ja jos ajattelet noin, niin et voi olla vegaani. Jos syöt jotain ”epäsallittua”, käytät villasukkia, neulot villasukkia tai pidät mitään nahkaista, et voi olla vegaani. Jälkimmäiset ymmärrän, mutta muuta en. On totta, että lähdin mielenkiinnosta kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Lähinnä halusin tietää miten se sopii minulle. Taustalla on myös ekologiset syyt, mutta ei mennä niihin sen enempää. Luulin, että vegaani on ihminen joka syö vegaanisesti. En tiennyt tästä kaikesta muusta mitä pitäisi tehdä ja tietää, että on vegaani, ennen kuin nyt. Siksi olen esim. instassa käyttänyt vegaani-etuliiteettä. Olen hyvin pahoillani, jos tämä nyt on loukannut jotakuta (selvästi on).

Kaikille niille, jotka haluavat tietää mikä minä olen: Olen ihminen ja syön ruokaa. En halua lokeroida enää itseäni yhtään mihinkään enkä olla ehdoton minkään suhteen. Syön niin kuin tykkään ja hyvältä tuntuu. Elän elämääni niin kuin itsestäni hyvältä tuntuu. Aion jakaa jatkossakin täällä reseptejä laidasta laitaan. En pelkästään vegaaneja enkä pelkästään sekaaneja. Haluan voida syödä ruokaa ilman huono omatuntoa tai tarvetta selitellä kellekään. Joten ei, en ole vegaani, koska en sen määritystä täytä. Olen mieluummin sekaani, joka syö kasvispainotteisesti. Silloin ei tarvitse ainakaan kenellekään selitellä mitään tai joutua jodelin ruodittavaksi. En halua joutua enää kertomaan omalla tyttärelleni miksi äiti syö eri ruokaa. Tuon ikäisen lapsen ei tarvitse vielä miettiä sellaisia asioita. Siispä aion jatkossa syödä välillä samaa ruokaa kuin hänkin ja nauttia mökillä palan viineriä. Hyvällä omallatunnolla.

Ruokapäiväkirjat ovat nyt sitten hetkeksi pannassa. Tulen edelleen kirjoittamaan ruuasta ja syömisistäni tänne, mutta hieman eri konseptilla vain. Aion myös edelleen laittaa instaan kuvia tägillä #veganfood tai #plantbased, jos ruoka sen kriteerit täyttävät. Voi olla, että laitan myös kuvia muista ruuista. Kuka tietää. Mutta nyt loppuu tämä lokeroiminen. En vain jaksa enää tällaista. Välillä mietin, että jos olisin tiennyt tämän pyörityksen, en olisi edes kokeillut siirtyä vegaaniselle (tai olisin edes pitänyt suuni kiinni). Mutta toisaalta, se on myös tuonut elämääni niin paljon hyvää jo tässä ajassa, että en antaisi sitä mistään hinnasta pois.

Kiitos ja anteeksi.

46 kommenttia

 1. Katri kirjoitti:

  Vegaanit, huoh. Voi luoja miten jossain ihmisryhmässä voi olla niin paljon mielensä pahoittamista ja arvostelua?!? Kenenkään joka ei halua jatkuvasti selitellä valintojaan, ei kannata alkaa vegaaniksi. Koska AINA teet jotain väärin! Jos on ”vain” kasvissyöjä, niin säästyiskö silloin ryöpytykseltä?

  Minäkin luulin silloin joskus tekeväni hyvää kun innostin ihmisiä vegaaniseen ruokavalioon tai ainakin osittaiseen kasvissyöntiin. Minusta tuntuu, että vegaanisuus on tarkoitettu vain täydellisille ihmisille 😀 .

  Ps. Mikä on sellainen ihminen, joka syö vegaanisesti mutta neuloo villasukkia? Sekaani?

  • Jonna kirjoitti:

   On tässä yhtä lailla sekaaneillakin ollut oma lusikkansa sopassa 😀 Jatkuvasti saa kuulla siitä miten turhaa vegaanius on ja sillä ruokavaliolla ei ainakaan kannata urheilla. Mä jatkan omalla hyväksi havaitulla linjalla ja pidän suuni kiinni. Ehkä niin on parempi! Joku taisi sanoa, että vegaanista ruokavaliota noudattava villaa ja nahkaa käyttävä olisi varaani tjsp. Emmätiiä enää. Miksi kaikki pitää määritellä niin tarkasti?

   Mä olen oppinut tykkäämään vegaanisesta ruuasta ja aion sitä tehdä jatkossakin. Oon jo tässä ajassa huomannut miten paljon parempi fiilis on, kun ei vedä raskasta liha-ateriaa pari kertaa päivässä. Mutta niin kuin sanoin, jatkan omalla linjallani ja olen hiljaa…

 2. Päivi kirjoitti:

  Siis mitä ihmettä?! Ihan järkyttävää miten ihmiset jaksaa alkaa vääntämään tuntemattoman ihmisen ruokavaliosta ja nillittämään pienistä asioista. Joillekin ei näköjään mikään riitä. Huhhuh!

  Harmi jos ruokapäiväkirjat jää tauolle, ne on yksiä mun lempparipostauksia. Ja mua olis myös kiinnostanut kuulla miten vegaaniruokavalioon siirtyminen on näkynyt lompakossa. Itselläkin on aikomus siirtää meidän perheen ruokailut huomattavasti aiempaa kasvispainotteisemmaksi.

  • Jonna kirjoitti:

   No, minä mietin vielä asiaa ruokapäiväkirjan kanssa. Voi olla, että jatkan kunhan saan kiukkuni laantumaan 😀

   Meillä tyttö ei suostu syömään oikein mitään kasvisruokaa. Maistaa, mutta kieltäytyy kohteliaasti syömästä lisää. Tänään testaan meneekö soijarouheesta tehtyä makaronilaatikko seulasta läpi. En ainakaan itse huomannut mausta mitään eroa!

 3. Eve kirjoitti:

  Tää on niin tätä. Kyllä ärsyttää. Itse syön kaikkea, sitä mitä tekee mieli. En pysty ymmärtämään tätä lokeroimista, nostan hattua että olet lähtenyt kokeilemaan kaikkea vaihtoehtoista, itsellä on sinne vielä matkaa ja askelia otan suuntaan jos toiseen.
  Mukavaa kesää sinulle! Jään odottelemaan reseptejä milloin mistäkin. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllähän se pistää vähän ihmetyttämään. Siksi pidänkin tästä lähtien pienempää suuta ”suuntautumisestani”. Syön sitä mikä maistuu ja tuntuu hyvältä kulloinkin 🙂

 4. Annukka kirjoitti:

  Kääk!!?? En ole kuullutkaan, ettei saa neuloa villasukkia, jos on vegaani! Voi auta armias, että repesin! Anteeksi, anteeksi vegaanit. ? itse en ole syönyt lihaa, kalaa, maitotuotteita 22vuoteen, mutta näköjään noilla kriteereillä sitä ollaan ihan sekaania vaan?. Onneksi noin tiukkoja kriteerejä ei ollut vielä tuolloin.?

  • Samaa mieltä! kirjoitti:

   Et saa hengittää edes samaa ilmaa lehmän kanssa 😀 !!

  • Jonna kirjoitti:

   Jep, se on kuulemma se villa. Ymmärrän ja kunnioitan tätä, että raja vedetään johonkin eikä haluta käsitellä mitään eläinkunnan tuotteita (sitähän se villakin on), mutta itse en kyllä villasukkien kutomisesta luovu. Näillä mennään!

 5. Heidi kirjoitti:

  No terrrrve! ?? Ai hitto ihmiset osaa pahoittaa mieltään ihmeellisistä asioista.
  Päivän naurut tuli villasukka jutusta ????

  • Jonna kirjoitti:

   No siksipä en halua enää olla yhtään mikään. Tykkään vegaanisesta ruuasta, mutta tykkään myös kutoa villasukkia ja käyttää niitä. Saatan joskus syödä jotain muutakin kuin vegaaniruokaa, joten ehkä olen vain sekaani, joka syö pääasiassa kasvisruokaa 🙂

 6. Elli kirjoitti:

  Vegaanina oon huomannut että pärjää parhaiten kun pitää matalaa profiilia, ei mainosta asiaa sen enempää. En ole kuitenkaan valmis joustamaan arvoistani, sitten mielummin oon kokonaan syömättä jos mulle ei löydy esim. ravintolasta mitään/ole mahdollisuus tehdä ruokaa. Mitä lokerointiin tulee; En ymmärrä! En ole vegaani siksi että mulla olis hieno ”nimike” tai että tuntisin itteni muita paremmaksi.

  • Jonna kirjoitti:

   Sulla onkin kovemmat eettiset arvot taustalla kuin minulla ja se on ihan ymmärrettävää ettet jousta omista arvoistasi, arvostan 🙂 Omani ovat ekologiset ja enemmän terveydelliset, joten niistä pystyy joustamaan silloin tällöin. Mutta samaa mieltä: lokerointia en ymmärrä!

 7. Julie kirjoitti:

  Toivottavasti ei taas leimata kaikkia vegaaneja idiooteiksi. Nillittäminen on aika yleinen sosiaalinen piirre ihmisessä, ja sitä moni harrastaa vakaumuksesta riippumatta. Mun mielestä kaikki teot ja pyrkimykset parempaan auttaa.

  • Jonna kirjoitti:

   Näin minäkin toivon ja haluan korostaa, ettei suinkaan kaikki näistä saamistani viesteistä olleet vegaaneilta, vaan sekaaneilta! Ihmisiltä, joit asian ei pitäisi koskettaa millään tavalla. Mun mielestä vaikka yksi vegaaninen ateria päivässä on parempi kuin ei mitään ja tällä tahdilla kun tällä maapallolla eletään, niin kohta jokainen saa oikeasti alkaa miettimään mitä syö ja miten elää.

 8. Jepa kirjoitti:

  Hoh hoijaa taas mielensäpahoittajat, ei syömisen pidä olla liian vakavaa! Älä lopeta ruokapäiväkirjoja!

  • Jonna kirjoitti:

   Ei niin, täysin samaa mieltä! No joo, ehkä mä en lopeta niitä 😀

 9. Taru kirjoitti:

  Hoh hoijaa taas! Tutulta kyllä kuulostaa. Olen itse ollut lakto-ovo-vege miltei koko elämäni, varhaisesta teini-iästä asti. En ole KOSKAAN yrittänyt tuputtaa omaa ruokavaliotani kellekään enkä arvostellut toisten tapaa syödä ja elää. Minun tapaani sen sijaan saa arvostella aivan vapaasti, ja joudun jatkuvasti vastailemaan ihmeellisiin kysymyksiin ja selittelemään tapaani. Käytänkö nahkakenkiä, lennänkö lentokoneella jne. Osan kysymyksistä ymmärrän, kuten sen, että syökö muu perhe samoin vai myös lihaa. Ymmärrän, että se kiinnostaa ja vastaan tähän aina, että muu perhe on sekasyöjiä, mutta jokainen saa päättää itse mitä syö ja tytär syö nykyisin samoin kuin minä, paitsi lisänä kalaa. Mutta sitä en ymmärrä, että tapaani elää, esim. matkustelua arvostellaan, piikitellään jne. esim. suuressa seurueessa jne. Miksi? En minäkään sano mitään lihaa syöville. Huvittavin kommentti on ehkä ollut sukuun tulleen uuden kälyn kommentti, kun kuuli minun olevan kasvissyöjä. ”Voi me ollaan kyllä niin kulinaristeja, ettei voitais koskaan olla syömättä lihaa!” Lihahan se onkin se, joka tekee ruoasta maistuvaa, eikä hän tiennyt vielä tuolloin,, että kumppaninsa ex oli myös kasvissyöjä ja perheessä syötiin erittäin paljon kasvisruokia, myös siis tämä mies joka hänen mukaansa ei voisi koskaan olla syömättä lihaa koska on kulinaristi 😀

  Että toisesta korvasta sisään, toisesta ulos nämä arvostelut! Sulla on ihanan maanläheinen ja kiva blogi. Jatka samaan malliin, myös ruokapäiväkirjaa! Karavaani kulkee ja koirat haukkuu 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Haha, päivän naurut tuosta kulinaristi -jutusta 😀 Pakko myöntää, että itsekin luulin joskus, että kasvisruoka on pahaa. Miten väärässä olin! Vegeruuasta saa aivan mielettömän hyvää enkä tällä hetkellä tiedä parempaa ruokaa kuin 1) soija-makaronilaatikko (tyttökin rakasti sitä!!) ja 2) nyhtökaura-curry. Jestas mitä herkkua! Ihmisten pitäisi oikeasti kokeilla uusia asioita ennakkoluulottomasti. Eihän sitä paremmasta tiedä, jos syö aina vain sitä yhtä ja samaa. Ihan varmasti kasvissyöjiin on isketty se tietty leima otsaan: ituhippejä, viherpiipertäjiä, matkustamisen vastustajia, uberekologisia ihmisiä…onhan näitä.

 10. Henna kirjoitti:

  Anna kuule mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi kaikessa pitäisi olla sataprosenttisen ehdoton, luulisi, että täydelliset vegaanit olisivat vaan tyytyväisiä, mitä suurempi osa ihmisistä siirtyisi syömään vegaanipainotteisesti??? Minä ainakin ilahduin kovasti tästä uudesta ruokavaliostasi ja vegaanisista resepteistä ym. Itsekin syön vegaanipainotteisesti, mutta en tietenkään uskalla itseäni vegaaniksi kutsua.

  Toivottavasti et lopeta ruokapäiväkirjoja, ovat yksi lempparipostauksistani. Myös ajatukset vegaaniruokavalion ja treenin yhdistämisestä sekä vegaaniruokavalion vaikutuksesta kukkaroon kiinnostavat. Itse olen ainakin huomannut, että monet vegaanituotteet, esim. maitotuotteiden korvaajat, ovat selkeästi kalliimpia kuin vastaavat maidottomat versiot.

  • Henna kirjoitti:

   tarkoitin siis tietenkin, että maidottomat tuotteet ovat kalliimpia kuin maitoa sisältävät tuotteet 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Sehän tässä kaikista hauskinta on, että eniten paskakommenttia tulee nimenomaan sekaaneilta, kun minustakin on tullut tällainen ituhippi vegaani. Jep jep. Sama ihminen, joka syö vain vähän eri tavalla ja arvottaa elämää hieman eri tavalla.

   Itse asiassa juuri noista aiheista on tulossa postausta blogiin! Ja kai mä teen edelleen ruokapäiväkirjoja 😉

 11. Nimetön kirjoitti:

  Voi hyvää päivää! Ihmeellisistä asioista ihmiset jaksaa nilittää. Älä vaan lopeta ruokapäiväkirjoja, ne on ihan parhaita 🙂 Minä sanon olevani ”käytännöllinen vegaani” eli esim. matkoilla ja kyläpaikoissa joustavampi ruokailujen suhteen, ettei mene hankalaksi elämä.

  • Jonna kirjoitti:

   Käytännöllinen vegaani on juuri se miksi miellän itsenikin. Tai salliva vegaani on myös hyvä nimitys! Jos mä nyt jatkan ruokapäiväkirjoja, kun niin moni on niitä pyytänyt 🙂 ootte ihania!

 12. Henna S kirjoitti:

  Voi hyvää päivää. Jokainen syö ja elää juuri kuten itselle on parhaaksi ja sen ei luulisi olevan keneltäkään pois. Täältä myös peukku ruokapäiväkirjoille!

 13. Suski kirjoitti:

  Sä olit se viimeinen sysäys mulle siirtyä vegaaniuuteen! Älä välitä muista, ihan sama mitä teet niin aina teet jonkun mielestä väärin. Kun toiselle kumarra niin toiselle pyllistät. Ja kun sulla on suht suosittu blogi niin näitä mielensäpahoittajia varmasti riittää. Oot huippu ja mä ainakin oon saanut sulta äärettömästi vinkkejä ja innostusta kasvisruokaan liittyen.

  • Jonna kirjoitti:

   Näinhän se on, ikinä ei ole hyvä! Ja ehkä ihan hyvä niin. Vitsi miten ihanaa, että otit saman rohkean askeleen kuin minäkin *sydänsilmäemoji”. Laitetaan reseptejä tulemaan lisää! Ja vinkkaahan hei, jos löydät hyviä uusia ruokia!!!

 14. ulla kirjoitti:

  Siis täh !!?????
  Uskomatonta. ?eikö kaikki vois keskittyä omaan ruokavalioon ?

 15. Hanna kirjoitti:

  Älä lopeta ruokapäoväkirjoja!!! Ne ovat parasta blogissasi!!

  • Jonna kirjoitti:

   No jos mä nyt jatkan niitä, kun ovatkin ilmeisesti toivottuja :)<3

 16. Sanna kirjoitti:

  Please, älä lopeta ruokapäiväkirjoja!!!!

  Jos ollaan tarkkoja, ni vegaanithan ei käytä mitään eläinperäistä. Henk.koht. miulle on yks hailee puhutko sie vegaani-ruokavaliosta vai kasvisruokavaliosta. 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Jeps, tiedänkin tämän ja siksi en voi 100% vegaani ollakaan. Olen sitten jotain muuta 🙂 Ruokapäiväkirjat jatkukoon!

 17. Taijku kirjoitti:

  sä oot ihana tyyppi jos tollaisena omana aitona ihtenäs,älä anna muiden palautteiden liiaksi
  pahoittaa mieltäsi.syö sitä mikä tuntuu susta hyvältä ja maistuu.
  se oletko sekaani/vegaani vai mikä ihan hailee
  SÄ OOT SÄ <3
  jatka ruokapäiväkirjoja,ne on kiva postaus ja antaa hurjasti vinkkejä omiin arki kokkailuihin

  • Jonna kirjoitti:

   Ihana olet, kiitos <3 kauniita ja viisaita sanoja! Mä jatkan ruokapäiväkirjoja 🙂

 18. pena kirjoitti:

  Moi Jonna, muistelin että seurasit Love Islandia niin olethan huomannut että uusi kausi on tullut Katsomoon?! 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Kiitos ihan miljoonasti vinkistä!!! Heti piti eilen mennä katsomaan 😀 Ihan huikee. On tätä odotettu! Kiitoskiitoskiitos <3

 19. Nimetön kirjoitti:

  Meillä tykätään sun ruokajutuista. Jos katson sun videoita ni lapset tulee viereen kuolaamaan niitä herkkuja. Ja kysyvät aina et katot sä sitä tyyppii joka (viikonloppu) iltapalaksi ”ottaa jäätelöö ja siihen pari oreokeksii”. Ovat vissiin fanejasi. Yhdessä sit katsotaan innolla sun herkkuannoksia. Ja herkutellaan toki täällä välillä itsekin.
  Mut piti tulla toi herkkuefekti kertomaan vaikka ei varsinaisesti tämän postauksen asiaan liitykään.
  Tsemppiä ikävän palautteen kanssa. Älä välitä vaan jatka samaan malliin! Täällä ainakin rakastetaan sun ruokia (etenkin herkkuja) ihan välittämättä onko ne vegaaneja vai ei.

  • Jonna kirjoitti:

   Oi mitä tyyppejä teillä siellä <3 Mies repesi ihan totaalisesti kun näytin sun kommentin! 😀 Se naureskelee aina mun jäde-oreokombolle. Ehkä mä jatkan samalla linjalla 😀

 20. Sanna kirjoitti:

  Todella ikävää kuulla, että olet saanut niin paljon negatiivista kommentointia ja kyselyä liittyen ruokavaliomuutokseesi. Itsekin muistan että sain paljon kaikenlaista ihmettelyä ja naureskelua osakseni kun ryhdyin vegaaniksi. Nyt kun tätä muutosta on takana 2,5 vuotta niin aika vähän onneksi joutuu enää selittelemään. Muistan että aluksi olisi halunnut syödä salassa kun tuntui että joka ruokapöydässä oma ruokani on ihmettelyn aiheena.

  Itsekin neulon ja aion neuloa pikkuhiljaa varastostani aiemmin ostetut villat pois ja sitten siirtyä kokonaan kasvilankoihin. Vaikka neuloisit villasukkia loppuikäsi niin teet silti valtavasti hyvää jo vegaaniruokavaliollakin. Itse en ole koskaan joutunut muiden vegaanien tuomitsemisen kohteeksi, mutta jotkut sekasyöjät ovat välillä kyseenalaistaneet onko vegaaniudessa mitään järkeä jos vaikka matkustaa lentokoneella tai ostaa vaatteita halpaketjuista. Pitäis olla täydellinen ihminen jos kehtaa olla julkivegaani. Toivottavasti edelleen jaksat kertoa ruokajutusta, on tosi kiinnostavaa lukea niistä varsinkin kun saa niitä itsellekin käyttöön :).

  • Jonna kirjoitti:

   Eihän meistä kukaan täydellinen ole! Hmm..en ole kuullut koko kasvilangoista! Onko sinulla kokemusta niistä? Eniten munkin ruokavaliomuutos on saanut ihmettelyä ja kaikenlaista kommentointia nimenomaan sekaaneilta…Kokeilisivat itse ja saattaisivat yllättyä!

 21. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Ei hemmetti tuli kyllä päivän naurut tuosta,ettei vegaani saisi neuloa villasukkia 😀 😀 onneks oon lihansyöjä henkeen ja vereen:D Pikkasen menee liikaa tunteisiin ihmisillä kasvisvegemikäonkaan ruokavalio

 22. Heidi kirjoitti:

  Tuota… kunnioitan kyllä vegaanien periaatteita, mutta tätä villasukkagatea en oikein ymmärrä. En siksikään että käsittääkseni lampaat (”lemmikkilampaatkin”) on syytä keriä ajoittain joka tapauksessa. Pitäisikö villat polttaa? Entäs sitten tämä: ihmiset lahjoittavat ja myyvät hiuksiaan esim. syöpäsairaiden peruukkeja varten. Kamalan epäeettistäkö?

  • Jonna kirjoitti:

   Hmm..mielenkiintoinen pointti muuten tuo villa-asia. Täytynee kysyä joltain 100%:lta vegaanilta asiasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.