Hae
Palasia Arjestani

Ehkä maailman helpoimmat sämpylät.

Lauantain tein mökillä sämpylöitä. Sämpylöiden leivonnassa on se hienous ettei niitä voi oikeastaan mitenkään saada pilalle. Aina tulee hyviä tunki sekaan mitä tahansa 🙂 Reseptin kaivelin omista arkistoistani.

Maailman helpimmat sämpylät

 • 5 dl kevytmaitoa (tai vettä)
 • 50g hiivaa (tai vastaava määrä kuivahiivaa)
 • 1 rkl sokeria
 • 1/2 rkl suolaa
 • n. 12 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 dl öljyä

Itse tein sämpylät kuivahiivalla, joten sekoitin hiivan pieneen määrään ( 4-5 dl) jauhoja. Jos käytät tuorehiivaa niin lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Vaikka käytin kuivahiivaa niin lämmitin aluksi maitoa hieman mikrossa.

20131012_113334

Maidon lämmityksen jälkeen lisää maitoon sokeri ja suola. Lisää jauhoja pienissä erissä  ja vaivaa tasaiseksi. Alustuksen loppuvaiheessa lisää öljyä ja jauhoja vuorotellen jolloin taikina irotaa sormista ja taikinakulhosta paremmin.

20131012_113645

20131012_114343

Laita taikina lämpimään ja vedottomaan paikkaan, kuten mikroon, kohoamaan ja anna kohota   30 minuuttia. Mahdollisimman vähällä vaivaamisella pyöräyttele taikinasta sämpyläpalleroita. Mitä vähemmän joudut vaivaamaan tässä vaiheessa taikinaa sitä ilmavampia sämpylöistä saat. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 15 minuuttia pellillä liinan alla. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Ehkä liian monta sämpylää samalla pellillä :D

Ehkä liian monta sämpylää samalla pellillä 😀

Nauti lämpimänä hyvien täytteiden tai pelkän voin kera!

6 kommenttia

 1. Eveliina kirjoitti:

  Mä postasin just eilen blogiini bataattiranskalaisista ja sämpylöistä. Sun kokkitaitoinen kommentti kelpais sinne 😀 Sämpylät tosiaan onnistuu oikeastaan aina, tunki sinne mitä tahansa. Mä tosin en laittanut sokeria kun ei meillä ollut… Mutta on sitä tullut laitettua vaikka mitä. Juustoraastetta, porkkanaraastetta, puuroa, piimää, basilikaa ja oreganoa ym ja aina yhtä hyvää mutta joka kerta erilaista. Nyt en ole leiponut vuosiin, vaan taaspa aloitin 🙂

  http://musclefetish.blogspot.fi/

 2. Ansku kirjoitti:

  5:2 paastolla on varmaan vankka tieteellinen pohja. Mutta miten se soveltuu meille paljon treenaaville sporttimimmeille? Paastopäivänä varmaan muodostuu nälkävelkaa, joka kostautuu myöhemmin. Milloin piäisit 500 kal päivän? Palautumis- ja lepopäivänä?

  • Jonna kirjoitti:

   Niin sitä oon miettinyt itsekin et miten soveltuu.. täytyy asiaa vielä tutkia! Ehkä paastopäivänä vois olla muutaman sata kaloria korkeemmalla kuin tuo 500…? Edellisellä dieetillä mulla oli maanantai aina alhaisilla kaloreilla ja se tuntui toimivan!

   Pitää asiaa pohdiskella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *