Hae
Palasia Arjestani

Oletteko kuulleet Rahkariinista?

Processed with VSCO with c1 preset

Olin tänä aamuna pressitilaisuudessa, jossa esiteltiin Valion mielenkiintoinen uutuus Valio Better Rahkariini. Rahkariini. Rahkariini on Sydänmerkin saanut hyvinvointilevite, joka nimensä mukaisesti sisältää myös rahkaa. Rahkariini on valmistettu rahkasta, kotimaisesta rypsiöljystä sekä maukkaasta voista. Kyseessä on siis kevyt, mutta maukas tuoteuutuus. Olin hiukka skeptinen, koska mielikuvana rahka levitteessä ei kuulosta kauhean hyvältä. Kuohkealta joo, mutta ei hyvältä. Väärässäpä olin!

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Paikalla tilaisuudessa oli Valiolta Annamari Jukkola kertomassa Rahkariinin kehityksestä. Oli mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea yhden tuotteen kehittämiseen kuuluu ja ennen kaikkea kuinka kauan siihen menee. Rahkariinin tuotekehittely aloitettiin 2,5 vuotta sitten ja nyt se on vihdoin saatu kauppojen hyllyille! Tilaisuudessa saimme kuulla myös Vappu Pimiän ruokafilosofiaa, joka on aika lailla samanlainen kuin omanikin: jokaisen suupalan tulee olla nautinto. Ja näinhän se on! Kukapa meistä haluaisi syödä pahaa ruokaa!? Sen ei tarvitse olla mitään fine diningia, vaan hyvällä ja terveellisellä kotiruualla pärjää jo pitkälle. Vappu toi omalla puheenvuorollaan esille myös yhden todella tärkeän asian esille: yhdessä syömisen. Meillä karkaa homma helposti arkisin siihen, että jokainen katsoo omaa ohjelmaansa tai vähintään näpyttelee kännykkää eikä yhteisiä ruokahetkiä ole juuri ollenkaan. Tähän asiaan tuli taas hyvä muistutus! Vapun hyvinvointifilosofia oli muutenkin varsin fiksu ja samankuuloinen kuin itselläni: runsaasti vettä päivän aikana, säännölliset ruokailuvälitä ja herkkuja vain viikonloppuisin. Tällä pärjää jo pitkälle 😉

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Nummenmaa, ja Vappu Pimiä.

Mikko Nummenmaa, Annamari Jukkola ja Vappu Pimiä.

Suurin pudottaja-ohjelmasta tuttu Mikko Nummenmaa kertoi meille treenaamisesta, hyvinvoinnista ja ravinnosta. Hän nosti esille todella mielenkiintoisia asioita esimerkiksi ohjelmassa olonsa ajalta. Minulle itselleni ruokavalio ja treenaaminen ovat todella tuttuja asioita, mutta täytyy muistaa ettei kaikilla ole sama tilanne. Näin ei ollut ohjelmaan osallistuneille ihmisille. Omia tottumuksiaan on vaikea muuttaa, mutta se on mahdollista jos sitä oikein haluaa ja siihen panostaa. Mikko ja Vappu olivat loihtineet Rahkariinista omat reseptinsä maisteltavaksi ja molemmat olivat kyllä niin hyviä, että ”voittajaa” on vaikea valita. Mikko oli tehnyt herkullisen lohileivän ja Vappu hieman terveellisempiä mustikkamuffinsseja. Kummassakin reseptissä oli käytetty Rahkariinia ja sehän sopii muuten leivontaankin! Sitä ei voi käyttää paistamiseen, mutta leivontaan se soveltuu, kuten vaikkapa piiraspohjiin.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Tässä vielä tarkempia speksejä Valion Better Rahkariinista:

 • sisältää rahkaa 37%
 • sisältää rasvaa 40% (josta 27% kasvirasvaa ja 13% maitorasvaa)
 • sisältää hyviä omega3-rasvahappoja
 • Sydänmerkki
 • suolaa 1g/100g
 • helposti levittyvä ja raikkaan makuinen
 • sopii myös leivontaan

Kuulostaako tämä tuote mielenkiintoiselta ja sinun ruokavalioosi sopivalta?

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

45 kommenttia

 1. On my way kirjoitti:

  Kuulin tänään ja en kyllä söisi. 😀 Taas näitä Valion mainoskikkoja tuoda muka ”terveellisempi” vaihtoehto ruokapöytään. Joka paikkaan pitää tunkea rahkaa sillä verukkeella millä se on ihmisen alitajuntaan jäänyt, eli mitä enemmän -sen parempi. Eikä itse aineosaluettelo kuulostanut mun korvaan kovin hyvälle… E-koodeja ja muuta epämääräistä. Jää siis kaupanhyllylle.

  Jos jotain voita leivälle niin aitoa voita! 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Kyllä tämä on mun mielestä huomattavasti parempi vaihtoehto kuin margariinit ja kaiken maailman oudot levitteet teollisine makuineen. Sepä se onkin kun kaikki eivät halua sitä voita käyttää ja tämän hyvinvointi- ja fitnessbuumin myötä monet haluaa keventää myös leivältä (ja leivonnassa). Siihen tämä on mun mielestä oikein hyvä tuote verrattuna moneen muuhun kilpailijaansa! Maku oli ainakin todella hyvä, joten kyllä meillä testattavaksi saatu purkki tyhjennetään aivan varmasti 😉

   • On my way kirjoitti:

    Joo margariini on kyllä aivan kamalaa, hyi. Söin sitä aikanaan jatkuvasti monta vuotta, enää en kyllä koskisi… Mä tykkään käyttää leivonnassa kookosöljyä mutta sekään ei varmaan sitten monille keventäjille käy. 🙂 Leivälle käytän pääasiassa tahinia, oot ehkä kokeillutkin jo mutta on kyllä super hyvää!

 2. Kaisa kirjoitti:

  Kuulostaa minusta tosi hyvälle ja aion ehdottomasti kokeilla! Joulun alla lanseerattu kiehu-maitokin toimi hyvin, joulupuurot onnistui mahtavasti!

 3. merja kirjoitti:

  Valion mainoskikkoja, mitä vähemmän tuotteessa on e-koodeja ja lisäaineita sen parempi, eli sipasu voita on aina paras vaihtoehto
  Ei millään pahalla, mutta pakkohan sun on kehua tuotetta blogissas 🙂

  • Jonna kirjoitti:

   Itseasiassa mun ei ole pakko kehua täällä yhtään mitään (paitsi itseäni) enkä ole siihen velvoitettukaan. Tästäkään tuotteesta minun ei olisi tarvinnut kirjoittaa yhtään mitään, mutta kirjoitin koska Rahkariini on todella kiinnostava uutuus. Juu, voi on aina paras vaihtoehto, mutta niin kuin Jutallekin sanoin niin mielestäni Rahkariini on tämän hetken markkinoista paras vaihtoehdoista jos tahtoo kevyempää levitettä leivän päälle. Kaikki kun eivät voita halua käyttää. En minäkään voita käytä leivänpäällä, vaan useimmiten Oivariinia. Minä pysyn sanassani ja sanon, että tämä oli positiivinen yllätys mitä makuun ja koostumukseen tulee!

   • fityoutoo kirjoitti:

    Hetkinen, kaksi E-koodia, joista toinen ruokasooda. Hmm, kyllä on aikamoinen lisäainepommi tosiaan. :D….

    • Anne kirjoitti:

     Myös emulgointiaine on lisäaine. Sanooko sana transrasva mitään? 🙂

     • fityoutoo kirjoitti:

      Ensinnäkin puhuttiin ”e-koodeista”. Mutta siinä olet oikeassa, että emulgiointi on lisäaine. Tuohon toiseen lauseeseen; Mitä olen itse ymmärtänyt, niin tuossa on häviävän pieni määrä transrasvaa. Kannattaa lueskella muitakin lähteitä, kuin pelkästään safkatutkaa… Joka on myös aika kaukana ns. tieteellisestä lähteestä.
      Ei pidä pelotella itseään pelkästään transrasvalla, koska sitä on maitotuotteissakin.

 4. Mimmukka86 kirjoitti:

  Nyt kuulen ensimmäisen kerran Rahkariinistä. Harmi vaan,kun ei ole laktoositon. 🙁

 5. Jonna kirjoitti:

  En kyllä ymmärrä miksi sun Jonna pitäis kehua blogissa jotain mikä ei oikeesti olis sun mielestä hyvä juttu… Käsittääkseni tää blogi on sulle enempi harrastus kuin palkkatyö, niin varmaan voit ihan itse päättää mitä mainostaa ja mitä et. Mulla alkaa tulla korvista ulos se tiukkapipoisuus mikä ravintoasioiden ympärillä velloo. Heti kun mainostaa julkisesti jotain mikä ei oo 100% luomu/vege/gluteeniton/maidoton /sokeriton ja vielä mauton, niin heti ollaan vaahtoamassa että ei oo hyvä kun tässä on tätä ja tätä ja e koodit tappaa jne. Ihan näin kärjistetysti mutta ainakin itellä elämä on huomattavasti helpompaa kun oon vähän alkanu relata noiden ravintoasioiden kanssa?. Jos syö aamuisin pari palaa leipää, niin eikö se nyt oo ihan sama mitä siihen päälle levittää?. Mä ainaki laitan sitä mikä maistuu parhaimmalta.

  Mä en ollu tästä rahkariinistä kuulukaan mutta aion ehdottomasti kokeilla. Margariinia en oo syöny vuosiin ihan sen takia että en tiedä ainuttakaan mikä maistuu hyvälle. Voi on aina voi ja ehkä parhaimman makuinen mutta hermo menee kun sitä ei saa levitettyä. Joten oivariinia käytetään meilläkin, tai onkohan seki luokiteltu margariiniksi, no tajusit varmaan pointin. Se maku?

  Mut mulla tuli heti mieleen että meidän mutsi teki joskus 15 vuotta sitten painonvartija aikoinaan becelistä ja rahkasta levitettä, johon laitto valkosipulia tai jotain yrttejä sekaan, niin täähän on vähä niinku sitä. Ja se oli kyllä hyvää leivän päällä?. Tais mutsi olla aikaa edellä kun Valio vasta nyt vastaavaa tuo markkinoille?.

  Mutta kokeiluun menee!

  • LK kirjoitti:

   Munkin äiti teki ennen muinoin tuota painonvartijoiden levitettä 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Jostain syystä ihmiset aina luulee, että bloggajat kehuvat tuotteita vain sen takia, koska ovat saaneet niitä ilmaiseksi. Mulla ei ole mitään syytä tehdä niin. Mä en pystyisi enää katsomaan itseäni peilistä, jos hehkuttaisin täällä jotain paskaa tuotetta ihan vaan sen takia, että siitä on maksettu. Olen hylännyt aika monta yhteistyötä, joista olisi maksettu ihan hyvin, mutta ne eivät olisi sopineet mun blogiin mitenkään. Niin kuin sanoit niin tämä ei ole mikään työ minulle vaan harrastus 😉

   Haha, meillä muuten tehtiin myös joskus tuota painonvartijoiden levitettä! Mutsi on kyllä ollut hoikka niin kauan kuin muistan eli mistä lie tuon keksinyt…

 6. tyyppi kirjoitti:

  Täällä ihmiset ihan tottako paasaa että VOI on paras vaihtoehto 😀 No siinäpä kerrytätte plakkia verisuoniinne, itse koen että teollinen = kaikin mahdollisin analyysein ja vempaimin TUTKITTU eli luotettavampi kuin se keino jolla Martti-vaarikin eli 70-vuotiaaksi kunnes kuoli infarktiin… Ehh? Itse ainakin meinasin vähän pidemmäs pötkiä. Tai tämä nyt on ikuinen vääntö, josta voisi taistella vaikka ikuisuuden joten jätetään nyt tähän 😀 Mutta itse uskon ennemmin yliopiston professoreita kuin jotain itseoppinutta ”terveysgurua”.

  Mullekin tuli kyllä tästä rahkariinista alkuun rahastuksen maku mieleen mutta toisaalta voi suolaisiin leivonnaisiin ja just tuorejuuston tilalle/lisäksi olla ihan kiva esim patongin päälle? Oliks eri makuja tästä vai vaan yksi? Tuskin itse lähden heti kokeilemaan mut uskon että kaikelle on paikkansa 🙂 Hyvä et joku tekee tuotekehittelyä vielä tässäkin maassa että talous sentään jotenkuten köhii, eikä tyystin kuole (koviin tyydyttyneisiin rasvoihin)..

  • Ku kirjoitti:

   Hienoa että täällä on myös asiantuntijoiden kannattajia 🙂 esimerkiksi lisäaineet kun ovat juuri niitä tutkitusti terveydelle vaarattomiksi todettuja (nitriitti ja fosfaatti saattavat olla haitallisia), mm. C-vitamiini, eli askorbiinihappo on lisäaine (jolle löytyy e-koodi), eli enkä sanoisi sen olevan vaarallista 🙂 lisäaineita säädellään laissa melko tiukasti. Suosittelen kiinnostuneita vilkaisemaan eviran sivuilta lisätietoa lisäaineista:)

  • Jonna kirjoitti:

   Yksi maku on vain toistaiseksi, mutta voisi luulla että muitakin makuvaihtiehtoja tulee. Onhan toki aito voikin hyvää, mutta pirun vaikea sitä on leivän päälle levittää… ja kyllä, minä syön leipää 😀

 7. Anne kirjoitti:

  Mun mielestä on äärimmäisen kyseenalaista, että ko. tuote on saanut sydänmerkin. Lisäaineita on runsaasti, lisäksi lisättynä rasvahappojen mono- ja diglyseridejä elikkä transrasvaa. Toisaalta rypsiöljykään ei kyllä ole pätevin omega-3 lähde laisinkaan. Tuote on kyllä kaukana terveellisestä ja tasapainoisesta. Surullista että Valion kaltaisten suuryritysten rahat menee tällaisten tuotteiden kehittelyyn… :/

  annekatariina.com

  • Jonna kirjoitti:

   Mä jotenkin luulen, että noita sydänmerkkejä ei jaella kuin karkkia pennuille. Kyllä siellä on ne tietyt kriteerit olemassa, joiden pitää täyttyä jotta Sydänmerkin ylipäänsä jokin tuote saa.

 8. Sami Sundvik kirjoitti:

  Oletko lukenut tuoteselostetta ? Sisältää transrasvoja ?

  • Tuuli kirjoitti:

   Taitaapa tuo Rahkariinin transrasva tulla voista, jossa sitä on luonnostaan 2 %. Toki viimeisimpien tutkimusten mukaan maitotuotteiden luontainen transrasva on harmittomampaa kuin kasvirasojen teollisessa tuotannossa muodostunut. Mutta emme me suomalaiset trasnrasvaan (enää) kuole, syömme sitten mitä tahansa markkinoillamme olevaa:

   http://www.pronutritionist.net/teollinen-transrasva-haviaa-elintarvikkeista-meilla-ja-muualla/

   Sinulla toki, Sami, tässä asiassa ”oma lehmä ojassa”.

   • Sami Sundvik kirjoitti:

    Millä tavalla minulla on oma lehmä ojassa – en minä ole myymässä tai suosittelemassa kenellekään mitään Valion tuotevalikoiman kanssa kilpailevia tuotteita 🙂

    • Tuuli kirjoitti:

     Tiedät toki itsekin, millä tavalla. Kuten kuka tahansa markkinoimaasi ravintosuuntaukseen tutustunut. Ja moni oikeasti syvällisemmin juttuihisi perehtynty myös tietää, miten joustavaan totuuden tulkintaan monet väitteesi perustuvat.

   • Anne kirjoitti:

    Tuskin se sinne on itsestään tuotteeseen siirtynyt, jos ainesosaluettelossa on erikseen mainittu emulgointiaineena transrasva. Toki myös voista sitä tulee vielä lisää sitten lopulliseen tuotteeseen. Tässä vielä Valion sivuilta lainattua: ”AINESOSAT
    Rahka* (37 %), kotimainen rypsiöljy (25 %), voi* (16 %), vesi, emulgointiaine (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), perunatärkkelys, stabilointiaine (pektiini alginaatti), suola, happamuudensäätöaineet (E500, E339), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), A-,D-, E-, B2- ja B12-vitamiini. ”

    • Tuuli kirjoitti:

     Niin siis Anne, nuo mono- ja diglyseridit eivät ole synonyymi transrasvoille. Monoglyserideissä ei edes kahden glyseridimolekyylin välillä ole sidosta, kun molekyylejä on vain yksi (siksipä mono), joten ne eivät voi olla sen paremmin cis- kuin trans-muodossakaan. Diglysiridissä toki voi olla kumpi tahansa sidos, mutta kyllä tuo rasvojen laadun erittelyssä (ei siis ainesosaluettelossa) oleva trans-rasva siitä voista tulee.

     • KU kirjoitti:

      Mono- ja diglyseridit eivät kyllä ole synonyymejä transrasvalle. Pieni muokkaus kuitenkin noihin määrittelyihin: monoglyseroli on siis glyserolirunko, johon on kiinnittyneenä (esteröityneenä) yksi rasvahappo ja diglyseridissä vastaavasti glyserolirunkoon on kiinnittyneenä kaksi rasvahappoa (ja ruuasta saatava yleisin muoto, triasyyliglyseroli taas sisältää glyserolirungon lisäksi tietenkin kolme rasvahappoketjua) 🙂 Cis- ja trans-sidokset taitavat siis olla näissä rasvahappoketjuissa 🙂 (tarkoituksena ei ollut viilata pilkkua! pientä nippelitietoa vain :))

  • Jonna kirjoitti:

   Olen lukenut ja taitaa vastaus transrasvoista selvitä sinullekin tulla alhaalla 😉

 9. Kieppis kirjoitti:

  Uusien perunoiden lisukkeeksi on jo vuosia tullut tehtyä omaa sekoitusta rahkasta, voista, valkosipulista ja yrteistä 🙂

 10. Jaanaba kirjoitti:

  Puh. =D Paketti on ainakin hieno ja Vappu on mukava.

 11. anuh kirjoitti:

  Testiin menee varmasti! Näin terveysalalla työskentelevänä vaikuttaa vähintäänkin ok-kamalta :).

 12. Nimimerkillä "kaikelle avoin" kirjoitti:

  Voi perseensuti. Kuollaan täällä joka tapauksessa, söit voita, margariinia tai mitä hemmettiä tahansa. Sitäpaitsi sun naapurin sata kiloa ylipainoinen läski-Liisa saattaa elää sua pidempään, näin se vaan on.

  • Anns kirjoitti:

   Haha true that! 😀

   Kivasti kirjoitettu teksti ja uskon, että rahkariini menee joskus testiin!

  • Jonna kirjoitti:

   Valitettavasti näin se vaan on. Toki terveellisen ravinnon pitäisi auttaa elämään pidempään, mutta aina se vain ei mene niin. Moni lähtee täältä liian aikaisin, söi miten neuroottisen terveellisesti tahansa.

 13. Outi Karita kirjoitti:

  Mä tein viime kesänä välillä itse rahkalevitettä ja tortillojen täytettä, valkosipulia ja persiljaa joukkoon ja hyvää oli!
  Nyt oon lehmänmaitotuotteita vähentänyt niin ei ole rahkaa näkynyt meidän kotona 4 kuukauteen 😀

  • Jonna kirjoitti:

   Eipä ole meilläkään ihan äskettäin rahkapurkkeja näkynyt jääkaapissa 😉

 14. Elinaaa kirjoitti:

  Hahhaa! Bloggaus ja tuote itsessään on ihan mielenkiintoinen, mutta en usko että omassa elämässäni on tuolle käyttöä. Voin ehkä joskus testata, mutta tuskin tulee aktiiviseen käyttöön. Itse tykkään leivän päällä voista tai omatekemästä avokadolevitteestä.
  Parasta antia oli kuitenkin kommenttikentässä… Miksi kaikki rasvoihin liittyvä saakin aina aikaan kamalan sodan. 😀

  • fityoutoo kirjoitti:

   Make yourself a popcorn!! 😀 Eikun hitto, siinäkin on transrasvaa…….

  • Jonna kirjoitti:

   Avocadolevite kuulostaa hyvältä! Tuleeko siihen muuta kuin muussattua avocadoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.