Hae
Palasia Arjestani

7 syytä miksi säilytämme vaatteita, joita emme käytä

7 syytä miksi säilytämme vaatteita, joita emme käytä

Olen jo monta kertaa aloittanut tyhjentämään vaatekaappia. Tiedän, että siellä on paljon kamaa, joita en käytä erinäisistä syistä, mutta silti en pääse niistä eroon. Kun avaan vaatekaapin oven tyhjennysintoa puhkuen, lannistun samalla sekunnilla. Tyhjennysurakka lamaannuttaa minut täysin ja kaappi säilyy aina vain täytenä ja sekaisena. Sama ilmiö on vieläkin pahempi mitä tulee treenivaatteisiin! Esimerkiksi treenihousuja on niin paljon etten ehdi niitä kaikkia koskaan käyttämään (käytän aina niitä lemppareita) eivätkä housut enää mahdu niille tarkoitettuun paikkaan. Eilen aloitin taas tyhjentämään vaatekaappia, mutta homma tyssäsi varsin nopeasti siihen, että kierrätykseen lähtevien pinossa oli vain pari vaatetta, kun taas kaappiin takaisin menevien pino vain kasvoi koko ajan. Aaaaargh! Niin turhauttavaa. Aloin miettiä, että mikä mättää? Miksi en pääse vaatteista eroon? Mikä ihme saa pitämään ne samat retkut kaapissa vuodesta toiseen? Tähän lopputulokseen tulin:

7 syytä miksi säilytämme vaatteita, joita emme käytä

1.Vaate on ihan uusi tai vähän käytetty

Ensimmäinen ajatus on etten halua heittää hukkaan rahaa, jonka olen tähän vaatteeseen laittanut. Ostohetkellä vaate tuntui maailman ihanimmalta, mutta sen jälkeen into hiipui eikä vaatekappale ole päässyt kertaakaan päälle. Ehkä vaate oli sellainen johon haluaisin osata pukeutua, mutta joka ei kuitenkaan tunnu loppujen lopulta minulta. Tuntuu raastavalta laittaa ihan uusi vaate kierrätyksen. Ehkä pidän sitä kuitenkin jonain päivänä…?

2. Vaate on viimeisimmän trendin mukainen, mutta ei sovikaan sinulle

Kyllä, näitä hutiostoja on tullut tehtyä useampiakin. Pitkä trenssitakki, tiukat pillifarkut, yli-iso t-paita…Kaikki löytyvät mun kaapista edelleen, vaikka en tiedä edes miksi. Näin kyseiset vaatteet jossakin blogissa tai kaverin päällä, ja totesin että pakko saada! Monet vaatteet saattavat näyttää tyylikkäiltä jonkun toisen päällä, mutta jos ne eivät tunnu omalle kropalle hyviltä, ei niitä tule pidettyä. Parasta olisi, kun pitäytyy vain siinä omassa tyylissä, jossa varmasti viihtyy, niin ei tule hutiostoksia!

3. Nykyiseen kokoosi sopimattomat vaatteet

Jokainen ehkä tietää ne kuuluisat tavoitehousut? Ne, jotka mahtuvat ihan kohta, kunhan vain pudotat 10kg painoa. Toisaalta, kaapissa voi olla myös vaatteita ”isommilta” ajoilta, kuten raskaudenaikaisia vaatteita tai niitä, jotka on ostettu ennen painon pudotusta. Itsekin löysin eilen kaapista yhdet ihanat farkut, jotka mahtuivat minulle 5kg sitten. En millään haluaisi luopua niistä, koska ”ehkä mahdun niihin taas ihan kohta”. Yeah, right! Kaapissa lojuvat liian pienet vaatteet eivät varmasti tuo hyvää mieltä, koska ne muistuttavat ajasta jolloin mahduin niihin. Karu totuus tulee esiin aina, kun tartun noihin housuihin. Kyllä, minä olen lihonut. Ehkä valkkaan pari vaatekappaletta, jotka haluan ehdottomasti säästää, ja vien ne varastoon. Liian isoja vaatteitahan voi pienentää tai pienennyttää, jos todella niitä rakastaa! Muuten: kaikki epäsopivat kiertoon surutta.

4.Vaatteet tiettyä tilaisuutta varten

Kaapissa lojuu parikin mekkoa, jotka käyvät vain tietyn tyyppisiin tilaisuuksiin. Sellaisiin, joissa käyn harvemmin kuin kerran vuodessa. Tuntuu hölmöltä säilyttää tällaisia vaatteita vain yhtä tilaisuutta varten. Minulla on myös muutama vaate, joita olen käyttänyt jossain aurinkolomalla, joita ei ole sen koommin pidetty. Ehkä olisi järkevämpää hankkia vaate, jota voisi käyttää sekä juhlissa että muulloinkin? Tai lainata juhlavaate kaverilta tai vuokraamosta.

7 syytä miksi säilytämme vaatteita, joita emme käytä

5. Vaate ei sovi yhteen minkään muun kanssa

Heräteostos tai mieliteko. Ehkä vaate oli kaupassa todella hyvännäköinen ja sellainen, jota olet aina halunnut. Kotiin mennessä totuus kuitenkin paljastuu. Mikään muu jo olemassa oleva vaatekappale ei tunnu sopivan uuden vaatteen kaveriksi. Kaapissa on parikin tällaista paitaa, joille en löydä kaveriksi yhteensopivia housuja tai hametta. Ei vaan istu. Tästä samasta syystä heivasin menemään useamman huivin. Kun en vain saa sopimaan minkään kanssa eikä tule käytettyä.

6. Kyllästyt vaatteeseen

Se lempipaita tai lempihousut, joita olet käyttänyt kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Edelleen hyvässä kunnossa, mutta ei vain tule käytettyä. Näitä vaatteita mulla on aika paljon. Entisiä lempivaatteita, joista ei vain halua luopua, koska ne olivat joskus niin ihania. Eilen löysin juuri yhdet ihanat collegehousut, jotka oli ennen mun lempparit. No, ovat olleet kaapissa koskemattomina viimeiset puoli vuotta, koska kyllästyin yksinkertaisesti niihin.

7. Et vain pysty luopumaan vaatteesta

Eilen vaatekasaa katsellessa mietin monenkin vaatteen kohdalla, että miksi en vain heitä sitä pois. Ne eivät olleet uusia eivätkä lemppareita. Jostain syystä en vain kyennyt luopumaan niistä. Ajatuskin niiden laittamisesta kierrätykseen ahdisti. Niinpä otin säilytyslaatikon ja laitoin vaatteet sinne. Vien laatikon tänään varastoon ja katson muutaman kuukauden päästä olen kaivannut niitä yhtään. Tätä samaa systeemiä käytän usein myös lapsen leluilla, joilla hän ei enää leiki, mutta ei myöskään raaski antaa eteenpäin. Yksikään näistä leluista ei ole tullut takaisin käyttöön.

Onko sulla vaatekaapissa vaatteita, joita et käytä, mutta et saa heitettyä poiskaan?

Edellinen postaus: Viikon 25 ruokapäiväkirja – viimeinen lomaviikko

♥ SEURAA MINUA ♥

Palasia arjestani Instagramissa // Youtubessa // Facebookissa.

Snapchat: jonnamusakka

2 kommenttia

  1. Anne kirjoitti:

    Hyvä listaus ja kuulostaa todella tutulta. Olen usein miettinyt ja välillä ihan oikeasti yrittänytkin vaatekaapin karsimista, koska todellisuudessa suurin osa omistamistani vaatteista on siellä käyttämättömänä. Yleensä projekti tyssää kuitenkin juuri noihin luettelemiisi syihin, enkä malta luopua periaatteessa hyvistä ja käyttökelpoisista vaatteista ja säästän niitä ikään kuin kaiken varalta.

    • Jonna kirjoitti:

      Tuo ”kaiken varalta” kuulostaa niin tutulta 😀 Kaiken varalta on vähän kaikenlaista vaatetta kaapissa. Jos sattuu joskus tarvitsemaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *